Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

ESPN pasaules slavenāko sportistu apskatā valda futbols

Rolands Eliņš

ESPN pasaules slavenāko sportistu apskatā valda futbols
Lionels Mesi un Krištianu Ronaldu
Foto: REUTERS/Scanpix

Vadošais Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN publicējis savu otro pētījumu par pasaules slavenākajiem sportistiem. Tāpat kā pirms gada ranga pirmās trīs vietas ieņem Krištianu Ronaldu, Lebrons Džeimss un Lionels Mesi, kamēr kopumā no 100 slavenākajiem pasaules sportistiem 38 ir futbolisti.

ESPN pētījums veikts pēc šādas metodoloģijas: vispirms apzināti pasaules bagātākie aktīvie sportisti, kuru saraksts papildināts ar medija izvēlētiem sportistiem, kurus iespējams reāli uzskatīt par pasaules populārāko sportistu simtnieka kandidātiem. Nosakot vietu secību rangā, izmantotas piecas kategorijas – sportista sponsoru līgumu apjoms, viņa sekotāju skaits „Twitter”, „Facebook” un „Instagram” tīklos, kā arī viņa vārda meklēšanas biežums „Google” meklētājā. Izņēmums tika pieļauts Ķīnas sportistiem, jo šajā valstī „Google” pakalpojumi ir bloķēti.

Sportistu algas vai prēmiju apjoms netika izmantots, jo dažos sporta veidos to ierobežo attiecīgo līgu noteikumi, objektīvi neatspoguļojot savstarpējo attiecību starp sportistiem. Tāpat jāuzsver, ka precīzu aprēķina formulu ESPN izvēlējusies nepublicēt, taču tā nav vienkārša kopsumma, bet gan attiecīgi pieskaņota rādītājiem. Piemēram, ranga golferis Fils Mikelsons sociālos tīklus nemaz nelieto, kas netraucē viņam atrasties saraksta piektajā vietā.

Par pasaules slavenāko sportistu ESPN pētījumā otro gadu pēc kārtas atzīts portugāļu futbolists Krištianu Ronaldu. Viņa „Facebook” profilam ir vairāk nekā 118 miljoni sekotāju (tas būtu gandrīz 2% pasaules iedzīvotāju, taču jāņem vērā organizāciju un viltus profilu esamība), Ronaldu „Twitter” ierakstus lasa vairāk nekā 50 miljoni, savukārt sponsori aizvadītajā gadā viņam pasnieguši līgumus par 32 miljoniem ASV dolāru.

Ronaldu aizvadītajā gadā palīdzēja Portugāles izlasei pirmoreiz triumfēt Eiropas čempionātā un kopā ar „Real” uzvarēja Čempionu līgā, turklāt šo panākumu centīsies atkārtot arī nedēļas nogalē finālspēlē pret Turīnas „Juventus”. Savukārt pēc tam paredzēta Ronaldu ierašanās Rīgā, kur kopā ar Portugāli viņš aizvadīs PK atlases spēli pret Latvijas valstsvienību.

Otrajā vietā šajā rangā ir Klīvlendas „Cavaliers” superzvaigzne Lebrons Džeimss, bet viņam seko Argentīnas futbolists Lionels Mesi, kurš ir Ronaldu tiešs konkurents Spānijas futbolā, pārstāvot „Barcelona”. Ranga trijnieks salīdzinājumā ar pagājušā gada pētījumu nav mainījies, kamēr uz ceturto vietu pakāpies Šveices tenisists Rodžers Federers. Viņš apsteidzis Brazīlijas futbolistu Neimāru, kurš palaidis priekšā arī iepriekš pieminēto Mikelsonu un šobrīd ir sestajā vietā.

Arvien vairāk uz leju slīd Taigers Vudss, kurš šobrīd ieņem desmito vietu (ESPN dati, visticamāk, aprēķināti krietni pirms Vudsa vakardienas aresta par auto vadīšanu reibumā). Savukārt no 15. vietas uz septīto pakāpies Juseins Bolts, kurš aizvadītajā gadā savai olimpisko medaļu kolekcijai vēl trīs zelta godalgas. Bet no desmitnieka izkritis Indijas kriketists Virats Koli, kurš pirms gada bija astotajā vietā. Latvijā krikets ir salīdzinoši eksotisks sporta veids, bet ļoti populārs Āzijā, Austrālijā un Lielbritānijā, un Koli var lepoties ar gandrīz 34 miljoniem „Facebook” sekotāju un 17.4 miljoniem dolāru sponsorlīgumos.

ESPN nekautrējas atzīt, ka pasaules sportā tomēr karalis ir Ziemeļamerikā ne gluži pirmajā vietā esošais futbols. No populārāko sportistu labākā simta veseli 38 ir futbolisti, turklāt četri no tiem arī labāko divdesmitniekā (bez pieminētajiem Ronaldu, Mesi un Neimāra arī 18. vietā esošais Kakā, MLS spožākā zvaigzne). Situācija krasi mainījusies, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad futbols nedaudz pat atpalika no basketbola (populārāko sportistu simtniekā bija 20 basketbolisti un 17 futbolisti).

Futbolam tuvumā nav neviens cits sporta veids, taču pēc tam līdzvērtīgi sadalījusies basketbola, tenisa, golfa un amerikāņu futbola pārstāvju attiecība. Otrajā vietā sporta veidu pārstāvniecībā tomēr ir basketbols, un rangā atrodami divi Kristapa Porziņģa komandas biedri aizvadītajā sezonā „Knicks” sastāvā – Deriks Rouzs ir 33. vietā (pirms gada 30.), bet Karmelo Entonijs ir 41. vietā (pirms gada 29.).

Jāpiemin arī, ka ESPN pētījuma rezultātos labāko simtniekā nav neviena beisbolista vai hokejista.

ESPN pētījums: desmit pasaules slavenākie sportisti

V.SportistsValstsSporta veids
1.Krištianu RonalduPortugāleFutbols
2.Lebrons DžeimssASVBasketbols
3.Lionels MesiArgentīnaFutbols
4.Rodžers FederersŠveiceTeniss
5.Fils MikelsonsASVGolfs
6.NeimārsBrazīlijaFutbols
7.Juseins BoltsJamaikaVieglatlētika
8.Kevins DurentsASVBasketbols
9.Rafaels NadalsSpānijaTeniss
10.Taigers VudssASVGolfs

Populārāko sportistu simtnieks – sadalījums pa sporta veidiem

V.Sporta veidsSportistu skaits Top100
1.Futbols38
2.Basketbols13
3.Golfs11
4.Teniss10
5.Amerikāņu futbols8

Izmantotie resursi:
espn.com

1 2 36 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2017-05-30 18:29, pirms 7 gadiem
Robijs Huds rakstīja: kur hokejs?
kapēc lai būtu ?

  +1 [+] [-]

, 2017-05-30 18:43, pirms 7 gadiem
Robijs Huds rakstīja: kur hokejs?
protams, ka ar Indijas miljardu populārāks būs Indijas padsmitais kriketists nevis kāds hokejists ..

bet topu tomēr apšaubu - piem. ka tāds Mohamed Salah slavenāks par visiem beisbolistiem un hokejistiem ..

  +2 [+] [-]

, 2017-05-30 18:52, pirms 7 gadiem
Vienkārši Fils Mikelsons. Saprotu kriketu kuram seko kkādi 1,5 milijardi.

  -4 [+] [-]

, 2017-05-30 18:57, pirms 7 gadiem
Mikelsons. Pirmo reizi dzīvē dzirdu tādu purnu. Neticās arī, ka ASV lielākā daļa zin viņa vārdu, atšķirībā no Bolta vai Duranta.

  -2 [+] [-]

, 2017-05-30 19:04, pirms 7 gadiem
M salahs futbolists ? kura tad vieta vinjs ir ?

  +5 [+] [-]

, 2017-05-30 19:06, pirms 7 gadiem
flab3r rakstīja: Mikelsons. Pirmo reizi dzīvē dzirdu tādu purnu. Neticās arī, ka ASV lielākā daļa zin viņa vārdu, atšķirībā no Bolta vai Duranta.
Acīmredzot, neesi sportā īpaši zinošs. Un ASV golfs ir ļoti populārs, ne jau par velti topā tik augstu.

  +8 [+] [-]

, 2017-05-30 19:09, pirms 7 gadiem
flab3r rakstīja: Mikelsons. Pirmo reizi dzīvē dzirdu tādu purnu. Neticās arī, ka ASV lielākā daļa zin viņa vārdu, atšķirībā no Bolta vai Duranta.
"Es nezinu, tātad arī citi nezina". Nē, nu ko lai saka, dzelžaina loģika.

Turklāt cilvēki veikuši pētījumi, bet tu pretī noliec "man neticās". Varbūt tomēr spēcīgāki argumenti būs tiem pētījuma veicējiem, ko?

     [+] [-]

, 2017-05-30 19:15, pirms 7 gadiem
Nu Vudss vēl, dzērumā braucējs un svešu sievu pis*js, bet kaut kāds Mikelsons...

  +1 [+] [-]

, 2017-05-30 19:15, pirms 7 gadiem
ravetajs rakstīja: M salahs futbolists ? kura tad vieta vinjs ir ?
tieši noslēdz topu, 100. vietā

  -2 [+] [-]

, 2017-05-30 19:18, pirms 7 gadiem
Laikam tehniskais sports neskaitas. Bet Šumahers mierigi butu šaja sarakstā. Protams ari Senna.

  -1 [+] [-]

, 2017-05-30 19:18, pirms 7 gadiem
visu cieņu golferiem, bet šķietami apšaubāma metodoloģija izmantota šajā pētījumā,ja tik daudz golferu iekļust sarakstā. Nenoliedzami, golfā apgrozās lielas naudas summas, bet pat amatieru līmenī tas ir vienigi bagātnieku sporta veids ar kuru nodarbojas tikai saujiņa, plašajām tautas masām tas ir svešs, līdz ar to tas nekādi neiet kopā ar vārdiem populārs vai slavens

  -4 [+] [-]

, 2017-05-30 19:20, pirms 7 gadiem
divains tas tops,100to varetu ielikt to pashu Crosbiju vai kadu kas ir celis titulus ,bet te chalis kas paris reizes egiptes izlase uzkapajis,kur var redzet pilno topu ?

  +1 [+] [-]

, 2017-05-30 19:20, pirms 7 gadiem
nu NFL ,manuprāt ,seko tikai amerikāņi

  -3 [+] [-]

, 2017-05-30 19:22, pirms 7 gadiem
tas tops ir neobjektīvs

     [+] [-]

, 2017-05-30 19:24, pirms 7 gadiem
Robijs Huds rakstīja: kur hokejs?
hokejs pasaulē = skeletons pasaulē

     [+] [-]

, 2017-05-30 19:26, pirms 7 gadiem
pastijos tajā topā arī ir Hamis 84 . vietā un Massa 92

  +1 [+] [-]

, 2017-05-30 19:29, pirms 7 gadiem
common88 vaine ? Nesaprotu ka hamis var but mazak populars neka Derick rose ?

     [+] [-]

, 2017-05-30 19:30, pirms 7 gadiem
taja topa skiet ir ari visa Real madrid komanda

  -1 [+] [-]

, 2017-05-30 19:52, pirms 7 gadiem
Kur Zonne, Koba Jass??

     [+] [-]

, 2017-05-30 19:56, pirms 7 gadiem
Paskat...cauruminjaa sitejs 5.vietaa!!!
nu ir gan gaume tiem cilvjiem...
Ta jau jagaida ari kadu lapstas sluceju celebrity sarakstos

  +9 [+] [-]

, 2017-05-30 20:05, pirms 7 gadiem
Latvijas labākie fani vienmēr zina, kas ir populārs un kas nav.

Tas nekas, ka cilvēki ir strādājuši, pētījuši, skaitījuši. Latvijas fani ZINA! Un viņus neapmānīsi. Ja kāds Dukurs nošļūc ar ragavām no kalna, tad viņu zina visā pasaulē. Beisbolisti, golferi, amerikāņu futbolisti, kriketisti, regbisti - kas viņi tādi? Latvijas fani neko tādu neskatās, tātad tas ir neinteresanti un visā pasaulē tas nevienu neinteresē. Nu vismaz interesē, bet ne tik ļoti kā skeletons.

  -1 [+] [-]

, 2017-05-30 20:29, pirms 7 gadiem
Golferu augstās vietas izskaidrojamas ar viņu lielajiem sponsorlīgumiem. Citos rādītājos viņi krietni atpaliek. Sponsorlīgumi īsti neatspoguļo popularitāti, vairāk naudu, kas apgrozās sporta veidā. Un augstās summas ir saistītas ar to, ka tas ir populārs tieši bagāto cilvēku vidū, nevis kopumā. Tāpēc to iekļaut kā vienu no galvenajiem kritērijiem nebija īsti objektīvi.

Salāhs top-100 gan nekādi nepārsteidz. Viņš ir šī brīža labākais arābu futbolists un ir populārs ne tikai Ēģiptē, bet arī pārējās arābu valstīs un starp arābiem Eiropā un citur pasaulē. Un viņu ir daudz. Pēc sociālo tīklu sekotāju datiem viņam pat vajadzēja būt augstāk, iespējams zaudēja Google meklējumos, kur varbūt nav iespējams visu saskaitīt dažādo valodu un pieraksta formu dēļ.

Hokejs, diemžēl, ir populārs tikai atsevišķās valstīs, ne pasaulē kopumā. Bet ne tāpēc to mazāk mīlam. Bet tas, ka nav hokejistu, nav pārsteigums.

  +1 [+] [-]

, 2017-05-30 20:44, pirms 7 gadiem
Baigi apšaubu , ka Mikelsonu pazīst pasaulē vairāk par Taigeru Vudsu .

  +1 [+] [-]

, 2017-05-30 20:48, pirms 7 gadiem
Kardināls rakstīja: Latvijas labākie fani vienmēr zina, kas ir populārs un kas nav.

Tas nekas, ka cilvēki ir strādājuši, pētījuši, skaitījuši. Latvijas fani ZINA! Un viņus neapmānīsi. Ja kāds Dukurs nošļūc ar ragavām no kalna, tad viņu zina visā pasaulē. Beisbolisti, golferi, amerikāņu futbolisti, kriketisti, regbisti - kas viņi tādi? Latvijas fani neko tādu neskatās, tātad tas ir neinteresanti un visā pasaulē tas nevienu neinteresē. Nu vismaz interesē, bet ne tik ļoti kā skeletons.
90. Gados vel neviens par tadu skeletonu te nezinaja

     [+] [-]

, 2017-05-30 22:46, pirms 7 gadiem
Roluxzz rakstīja: Laikam tehniskais sports neskaitas. Bet Šumahers mierigi butu šaja sarakstā. Protams ari Senna.
Hamiltons un Massa ir attiecīgi ierindoti 84. un 92. vietā. Varbūt vēl ir kāds braucējs šajā sarakstā, kuru neesmu pamanījis.

  -1 [+] [-]

, 2017-05-30 22:50, pirms 7 gadiem
Ļoti pārsteidz tas, ka šajā sarakstā nav neviena hokejista.

     [+] [-]

, 2017-05-30 22:57, pirms 7 gadiem
Roluxzz rakstīja: Laikam tehniskais sports neskaitas. Bet Šumahers mierigi butu šaja sarakstā. Protams ari Senna.
+ ir vēl daži no NASCAR'a

     [+] [-]

, 2017-05-30 23:38, pirms 7 gadiem
Loebs nav? :O

  -3 [+] [-]

, 2017-05-30 23:55, pirms 7 gadiem
Vairāk jau izskatās pēc amerikāņu top populārākajiem sportistiem + dažiem globāli zināmākajiem kadriem.

8 NFL spēlētāji top 100? 90% no tiem, kas nedzīvo ASV nevarētu nosaukt pat 3. Tas pats ar golfu

     [+] [-]

, 2017-05-31 00:30, pirms 7 gadiem
Ralfinolv rakstīja: Vairāk jau izskatās pēc amerikāņu top populārākajiem sportistiem + dažiem globāli zināmākajiem kadriem.

8 NFL spēlētāji top 100? 90% no tiem, kas nedzīvo ASV nevarētu nosaukt pat 3. Tas pats ar golfu
Varbūt izlasi rakstā par kritērijiem! Ja tev liekas, ka runa ir par pliku "vai Ahmeds Kuveitā pazīst šito NFL čali", tad smagi maldies. Ja izmantotu arī smadzenes, tad saprastu, ka tādu atpazīstamību tu varētu izvērtēt tikai tad, ja aptaujātu visas pasaules iedzīvotājus.

     [+] [-]

, 2017-05-31 08:17, pirms 7 gadiem
Robijs Huds rakstīja: kur hokejs?
Hokeju jau tikai kādas 20 valstis spēlē! Un pasaulē tikai dažas normālas līgas.

     [+] [-]

, 2017-05-31 08:19, pirms 7 gadiem
Jigsaw rakstīja: Nu Vudss vēl, dzērumā braucējs un svešu sievu pis*js, bet kaut kāds Mikelsons...
Diezgan tālu no sporta tu esi! Paliec ar dzelteno presi!

     [+] [-]

, 2017-05-31 09:19, pirms 7 gadiem
kurā vietā hokejs ?

     [+] [-]

, 2017-05-31 09:32, pirms 7 gadiem
4567 rakstīja: Baigi apšaubu , ka Mikelsonu pazīst pasaulē vairāk par Taigeru Vudsu .
Pilnībā piekrītu
1 2 36 komentāri