Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Anatolijs Kreipāns: FK 'Ventspils' – viens par visiem

Anatolijs Kreipāns: FK 'Ventspils' – viens par visiem
Anatolijs Kreipāns

No četriem Latvijas futbola klubiem, kas uzsāka spēles Eiropas kausu izcīņā, piedalīšanos turnīrā – UEFA Eiropas līgā – turpina tikai viens. Labāk nekā pirms gada, kad pēc pirmajām divām spēlēm no turnīriem izlidoja visi četri Latvijas klubi, turklāt tagad mūsu komandu rēķinā ir divas uzvaras un neizšķirts nevis tikai viena uzvara uz visiem.

Abas uzvaras guva un tālāk - UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 3. kārtā - tika FK "Ventspils". Tas ir likumsakarīgi.

Nekādus jaunus atklājumus Latvijas klubu piedalīšanās Eiropas kausu izcīņā neatnesa. Tie, kuriem trāpījās objektīvi spēcīgāki pretinieki, izstājās, tie, kuriem pretī bija spēkos līdzvērtīgs pretinieks, uzvarēja un tika tālāk. Izgāšanās notika tikai vienā spēlē, kurā Daugavpils "Daugava" savā laukumā ar 0:5 zaudēja norvēģu "Tromso". Liepājnieku 1:4 savā laukumā no Zalcburgas "Red Bull" ar sakāvi Daugavpilī nav pat salīdzināms, jo mača rezultāts Liepājā neataino notikumus laukumā, kuri nebūt neritēja "uz vieniem vārtiem" (labas iespējas gūt vārtus bija arī "Metalurgam", turklāt gan tad, kad rezultāts bija vēl 0:0, gan tad, kad bija 1:3 un 1:4). Neizšķirts 0:0 Zalcburgā tikai apstiprina iepriekš teikto. Protams, var jau teikt, ka pēc 4:1 uzvaras viesos "Sarkanie buļļi" vairs nebija tik nikni, ka nespēlēja daži pamatsastāva futbolisti, teikt var daudz ko un tas atkarīgs no tā, ko grib pateikt - proti, kāda ir attieksme pret Liepājas komandu. Neatkarīgi no pateiktā, tāpat ir skaidrs, ka Austrijas vicečempions ir spēcīgāks par vienu no labākajām Latvijas virslīgas komandā, tāpat kā Polijas čempions ir spēcīgāks par Latvijas čempionu, tāpat kā viens no Norvēģijas čempionāta līderiem ir stiprāks par vienu no Latvijas čempionāta līderiem, tāpat kā Polijas, Austrijas un Norvēģijas čempionāti ir vismaz vienu pakāpienu augstāk par Latvijas virslīgas čempionāta līmeni. Taču tajā pašā laikā gandrīz visas astoņas mūsu klubu spēles (izņemot tikai jau minēto 0:5 Daugavpilī) apliecināja, ka nav tomēr mūsu virslīgas līmenis tik katastrofāli zems, kā varbūt dažreiz un pēc dažām spēlēm mums pašiem liekas. Šosezon esmu bijis uz daudzām virslīgas spēlēm visās pilsētā un laikam man ir ļoti laimējies, jo neesmu redzējis nevienu izteikti garlaicīgi spēli, kuras laikā var papļāpāt ar blakussēdētāju, neriskējot palaist garām kaut ko interesantu. Vēl viens apliecinājums nepelnītai virslīgas čempionāta līmeņa nonicināšanai ir FK "Ventspils" uzvaras abos mačos pār Baltkrievijas čempionāta vicelīderi un pagājušā gada vicečempionu Soļigorskas "Šahtjor".

Droši vien, ka Baltkrievijas čempionāta kopējais līmenis ir augstāks. Nav iemesla apgalvot pretējo. Futbols šajā kaimiņvalstī ir lielākā cieņā un par to ir lielāka interese, tas tiek vairāk atspoguļots un kaut vai masveidības ziņā tur ir vairāk labu futbolistu (vairāk arī vispār skaitliskā ziņā, kas ir tikai likumsakarīgi lielākai valstij), taču Ventspils un Soļigorskas komandu divcīņas apliecināja (atcerēsimies arī salīdzinoši nesenās ventspilnieku divcīņas ar pēdējo gadu Baltkrievijas futbola līderi Borisovas BATE un uzvaru pār to), ka mēs neesam īpaši vājāki. Ja sarīkotu, piemēram, sešu labāko Latvijas un Baltkrievijas klubu turnīru, tad kaimiņi droši vien būtu pārāki, taču nav vēl teikts, ka viņi, piemēram, noteikti ieņemtu pirmās divas vietas vai, teiksim, divas vietas pirmajā trijniekā. Salīdzināšana vairāk tomēr notiek emocionālā un vizuālā līmenī, no klātienē Baltkrievijas čempionāta spēles redzējušo stāstītā, no futbolistu stāstītā, bet savstarpējās Latvijas un Baltkrievijas klubu spēles Eiropas kausu izcīņā pēdējā laikā ir mūsu labā. Tā ka nevērtēsim savas labākās komandas par zemu un nenonicināsim savu virslīgu.

FK "Ventspils" iekļūšana UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 3. kārtā ir svarīga ne tikai sportiskā un materiālā ziņā, ne tikai tāpēc, lai nerodas mazvērtības komplekss, visiem klubiem otro gadu pēc kārtas izkrītot no Eiropas kausiem jau pēc pirmajām divām spēlēm. FK "Ventspils" iekļūšana nākamajā kārtā ir svarīga prestiža ziņā, jo pretējā gadījumā patiešām varētu sākt likties, ka futbols mums ir katastrofāli zemā līmenī, kaut gan nevienai mūsu komandai izlozē nebija trāpījies neviens vājš vai kaut nedaudz par to vājāks pretinieks. FK "Ventspils" tagad turpinās spēlēt viens par visiem - par visa Latvijas klubu futbola prestižu, kas zemāks tagad noteikti nav kļuvis (ne tikai ventspilnieku uzvaru dēļ), bet ko var vēl nedaudz pacelt. Tagad Latvijas kausa īpašniekiem pretī stāsies viens no slavenākajiem bijušās Dienvidslāvijas klubiem (19 reizes Dienvidslāvijas čempions) un viens no Serbijas futbola grandiem Belgradas "Crvena Zvezda". 1991. gadā "Crvena Zvezda" bija Čempionu kausa ieguvēja, taču 20 gadu laikā daudz kas mainījās ne tikai Eiropas politiskajā kartē, bet arī futbolā. Serbijas vicečempions droši vien ir objektīvi spēcīgāks par FK "Ventspils" un par ventspilnieku iepriekšējo pretinieku, taču tas noteikti nav 1991. gada līmeņa klubs, pret kādu mūsējiem nebūtu nekādu izredžu. Divi Serbijas vicečempionu pārstāvji ceturtdien bija Ventspilī un redzēja, ar ko viņiem šeit 28. jūlijā būs darīšana (spēles sākums nākamceturtdien Ventspilī - plkst. 19). Nobīties viņiem iemesla nebija, taču būt pašpārliecinātiem arī ne. "Crvena Zvezda" lielākā zvaigzne pašreiz ir komandas galvenais treneris, viens no labākajiem spēlētājiem Horvātijas (un bijušās Dienvidslāvijas) futbola vēsturē Roberts Prosinečki (bija arī 1991. gadā "Crvena Zvezda" sastāvā Čempionu kausa finālā pret Marseļas "Olympique"). Komandas rindās ir Francijas un Vācijas kausu ieguvējs (attiecīgi ar "Sochaux" un Brēmenes "Werder"), Serbijas izlases aizsargs Duško Tošičs, Ganas izlases spēlētājs pagājušā gada Pasaules kausa finālturnīrā aizsargs Lī Addī (otrā vieta Ganas izlasē pērn Afrikas kausa izcīņā), pieredzējušais centra pussargs Nenads Kovačevičs, kura rēķinā ir 25 spēles vēl Serbijas un Melkalnes izlasē, ir četri brazīlieši, trīs melnkalnieši, viens kolumbietis un vairāki talantīgi un savā zemē jau pazīstami serbu futbolisti. Bijušās Dienvidslāvijas futbola, basketbola un rokasbumbas skola ir joprojām slavena un dod arvien jaunus spēlētājus, kaut gan tādas valsts vairs nav, tā ka nepazīstams Serbijas vicečempiona spēlētājs - tas nebūt nenozīmē, ka slikts vai viduvējs spēlētājs. Tas ir tehniski un taktiski labi apmācīts spēlētājs, kaut arī nav (pagaidām) nekāda pasaules līmeņa zvaigzne. Kvalifikācijas turnīra 3. kārtai seko izslēgšanas spēļu kārta, kur jau gaida tādi slaveni, bagāti klubi un tātad "izdevīgi klienti" kā, piemēram, "Tottenham Hotspur", "Sevilla", "Lazio", AS "Roma", "Schalke 04", PSV "Eindhoven"... Papildus stimuls.