Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Kas ir noticis ar pēdējo desmit gadu daudzsološākajiem talantiem?

Kas ir noticis ar pēdējo desmit gadu daudzsološākajiem talantiem?
Mario Balotelli un Neimārs apmainās krekliem pēc pārbaudes spēles Šveicē.

Futbola pasaulē, tāpat kā jebkurā citā sportā, ik pa laikam parādās kāds jauns spēlētājs, kurš tiek saukts par nākamo superzvaigzni. Ir spēlētāji, kuri tiek ar šo plašo uzmanību galā, tikmēr ir arī tādi, kuri neiztur to, sabrūk pie spiediena, ir par slinku vai sliktākajā gadījumā – ir ļoti traumatiski.
Piedāvāju apskatīties uz dažiem no visaugstāk vērtētajiem jaunajiem talantiem futbolā pirms desmit un nedaudz mazāk gadiem.

Aleksandro Pato (27) ‘’Milan’’ vienībā ieradās 2007. gadā par gandrīz 22 miljoniem Eiro, neticama summa tajā laikā par 18 gadīgu futbolistu.
Pato iesāka lieliski, izcīnīja pirmā uzbrucēja vietu jau pirmajā sezonā (interesants fakts, gan Milānas slavenajā klubā, gan Brazīlijas izlasē debitēja ar vārtiem) un turpināja lieliski nākamajās sezonās.
2010. gadā brazīlietis guva pirmās lielās traumas, kas gan stipri sniegumu neiespaidoja, bet 2012. gadā diemžēl sākās nopietnas muskuļu problēmas un kopš tā laika Pato vairs nekad nav bijis agrākajā līmenī. Tā nu atgriezās Brazīlijā uz divarpus sezonām, kopš 2013. gada nav saukts uz izlasi, kā arī neizdevās saglābt karjeru Anglijā un Spānijā.
Šī gada janvāri parakstīja līgumu ar Ķīnas klubu ‘’TJ Quanjian’’.

Fredijs Adu (27), viens no lielākajiem vārdiem pēdējos gados, kad runājam par izgāztiem talantiem.
Rādija augstāko līmeni ASV jauniešu izlasēs, debitēja profesionālajā futbolā 15 gadu vecumā (14 gadu vecumā parakstīja profesionālo līgumu), kā arī lielajā izlasē debitēja 17 gadu vecumā.
18 gadu vecumā beidzot ieradās Eiropā, Lisabonas ‘’Benfica’’, bet nekad sevi tur nepierādot, 4 gadus pavadīja tikpat neveiksmīgās nomās līdz visbeidzot atgriezās ASV.
Kopš tā ir pabijis Serbijā, Somijā, kamēr šobrīd ir bez kluba, neizdodoties pagarināt līgumu Tampabejas ‘’Rowdies’’ un pierādīt sevi pārbaudēs Portlendā.

Teo Volkots (27), kādreiz Anglijas daudzsološākais talants, no ‘’Southampton’’ 16 gadu vecumā par sava vecuma rekordlielu summu (kas vēl nav pārspēta – 10.5 miljoni Eiro) pārgāja uz ‘’Arsenal’’, tajā pašā sezonā arī debitējot Premjerlīgā.
Sāka Volkots lieliski līdz 2008. un 2009. gadā guva pirmās nopietnās traumas, kas periodiski atkārtojās. 2012./13. gada sezonā pirmo un vienīgo reizi vienā sezonā Premjerlīgā guva vairāk par desmit gan vārtiem, gan piespēlēm. Nākamajās sezonās cieta vairākas traumas, kas gan neatturējis vienmēr atgriezties un turpināt rādīt labu futbolu, varbūt gan ne to, kas tika reiz gaidīts.

Andersons (28) 18 gadu vecumā pievērsa visas pasaules lielāko klubu uzmanību rādot ļoti meistarīgu futbolu Portugāles ‘’Porto’’. Tas noveda pie apmēram 30 miljonu Eiro vērta transfēra uz Mančestras ‘’United’’, kas vēl arvien ir viens no pašiem dārgākajiem transfēriem spēlētājiem zem 20.
Savu karjeru Anglijā iesāka lieliski, regulāri savam vecum parādījās laukumā līdz tāpat kā vairākiem jau minētajiem – daudz ievērojamas traumas visu izbojāja. Pēc tām spēles laiks samazinājās katru sezonu un lai kā Sers Alekss Fergusons centās, Andersona talantu neizdevās piepildīt. Jāmin, ka brazīlietim jauc savās Mančestras ‘’United’’ karjeras beigās sāka klibot fiziskā sagatavotība un laukumā parādījās ļoti reti.
Līgumam beidzoties viņš klubu pameta un atgriezās Brazīlijā, kur spēlē vēl joprojām.

Karlos Vela (27) 2005. gadā ar Meksiku izcīnīja jaunatnes pasaules kausu un kļuva par rezultatīvāko turnīra spēlētāju, kas piesaistīja vairāku vadošo Eiropas klubu uzmanību līdz visbeidzot parakstīja līgumu ar ‘’Arsenal’’.
Pirmos divus gadus pavadīja nomās, jo nevarēja iegūt darba atļauju, tur sevi pierādīja veiksmīgi un drīz vien kļuva par vienu no pasaules vērtākajiem talantiem.
Anglijā iedzīvoties neizdevās, arī traumas traucēja un 22 gadu vecumā pārcēlās uz Spānijas augstākās līgas klubu ‘’Real Sociedad’’, kur ir kļuvis par līderi un pavadījis lieliskas sezonas, bet jāsaka, ka no paša augstākā līmeņa spēlētāja, kāds noteikti varēja būt, vienmēr atturējušas traumas, kas regulāri parādās. Sansevastjanas klubā spēlē vēl joprojām.

Kurš gan nezina Mario Balotelli (26), ja visbiežāk šajā rakstā nācies un nāksies lasīt par traumām, tad šajā gadījumā atļaušos teikt, ka tāda problēma nav bijusi galvenā, kas spēlētāju atturējusi no pasaules klases līmeņa.
Milānas ‘’Inter’’ pievienojās agrā vecumā, 19 gadu vecumā jau bija starp komanda galvenajiem uzbrucējiem, bet ļoti izcēlās ar vājo disciplīnu, pirmajās karjeras 3 profesionālajās sezonās guva 29(!) dzeltenā kartītes, kas pat priekš vadošā aizsarga ir daudz. Nesavaldība Balotelli visbeidzot noveda pie vairākām problēmām ar kluba treneri un faniem, kas kaldināja kluba pamešanas.
Pievienojās Mančestras ‘’City’’, kur iesāka ļoti labi, bet arī tur nesavaldība un vājā disciplīna noveda pie kluba maiņas pēc nepilnām 3 sezonām. Starpsezonā atgriezās Itālijā, ‘’Milan’’ komandā, kur šo otro pusi sezonas aizvadīja neticami labi, izglābjot kluba sezonu. Pēc labas otrās sezonas atkal mainīja klubus, šoreiz uz ‘’Liverpool’’, bet aizvadot vāju sezonu atgriezās ‘’Milan’’, kur šoreiz pierādīt sevi nespēja.
Tagad ir pievienojies Francijas komandai ‘’Nice’’, kur izcēlies ar labu rezultativitāti, bet disciplīnu uzlabot nav spējis un tikai 14 spēlēs guvis 3 noraidījumus.

Breno Borges (27), vārds ko daudzi nemaz tā nebūs dzirdējuši, bet reiz 18 gadus vecais Breno bija viens no Brazīlijas daudzsološākajiem aizsargiem, kurš pat atteicās pievienoties Madrides ‘’Real’’, parakstot līgumu ar ‘’Bayern’’.
Iesāka labi, pierādot savu talantu, līdz 2010. gadā sākās nopietnas traumas, kas spēlētāju atturēja no spēlēšanas gandrīz veselu gadu. Atgriezās labi, līdz sezonas beigās atkal guva traumu un nākamajā sezonā vairs nespēlēja. Traumas Breno iespaidoja arī psiholoģiski, kas noveda pie savas savrupmājas aizdomīga ugunsgrēka, par ko arī pats tika nosaukts vainīgs un guva apcietinājumu.
Pirms diviem gadiem atsāka karjeru Brazīlijā, bet neveiksmīgi, jo jau otro sezonu izlaida pilnībā traumas dēļ un atgriezies nav.

Franko di Santo (27) 18 gadu vecumā parādījās vairākos slavenos laikrakstos kā spēlētājs, kuram faniem jāpievērš īpaša uzmanība, drīz pievienojās ‘’Chelsea’’ un parādot izcilu sniegumu otrajā komandā bija gatavs profesionālajam līgumam.
Viss neizdevās kā varēja vēlēties, nekad nesāka spēli (pat ne kausā) un arī ar vārtiem neatzīmējas. Nākamajā sezonā pievienojās nomā ‘’Blackburn Rovers’’, kur sākumā rādija lielisku sniegumu, bet tas tikai pasliktinājās un vietu sākuma sastāvā zaudēja.
‘’Chelsea’’ pārdeva di Santo uz ‘’Wigan Athletic’’, kas arī spēlēja Premjerlīgā, pēc trīs nepārliecinošiem gadiem līguma pagarinājumu neieguva un klubu pameta. Turpmāk spēlēja Brēmenes ‘’Werder’’, kur otrajā sezonā guva pāri desmit vārtiem Bundeslīgā un izpelnījās transfēru uz ‘’Schalke 04’’, bet tur nav spējis kļūt par kaut ko vairāk kā rezervistu.

Bojans Krkičs (26) savos tīņu gados bija viens no ‘’Barcelona’’ labākajiem audzēkņiem, tikai 17 gadu vecumā sāka spēlēt pirmajā komandā, tajā sezonā sākot 14 spēles (kopā parādoties 32) Spānijas augstākajā līgā.
Nākamajās divās sezonās turpināja aktīvi pildīt rezervista pienākumus, izpelnoties daudz uzslavu par lielisku spēles ietekmēšanu nākot no soliņa.
Tomēr, Bojans tika pārdots (līgumā gan bija ‘’Barcelona’’ atpirkšanas iespēja) Itālijas galvaspilsētas klubam ‘’Roma’’, no kuras otrajā sezonā tika iznomāts uz ‘’Milan’’, bet vēl sezonu pēc tam devās atpakaļ uz ‘’Barcelona’’, kas daudz spēlēt gribošo spēlētāju aizsūtīja uz ‘’Ajax’’ nomā. Tur cieta pirmo nopietno traumu un sezonas beigās ‘’Barcelona’’ pārdeva Bojanu otro reizi, šoreiz uz ‘’Stoke City’’. Tur guva traumu un izlaida pusi sezonas, atgriezās gan lieliski, bet šī forma tikai pasliktinājās un zaudējot vietu arī ‘’Stoke City’’, klubu pameta, dodoties uz ‘’Mainz 05’’ nomā.
Grūti aptvert, kas ar Bojanu notika, reiz ar visu pasauli pie kājām debitēja Spānijas izlasē (aizvadīja 10 minūtes) ar lielām cerībām tur spēlēt regulāri, bet nekas neizdevās kā varēja gribēt un reiz talantīgas futbolists vairs lielajā izlasē nav spēlējis. Takā spēle bija profesionāla, Bojans nedrīkst pārstāvēt Serbiju, kurai reiz pietam atteica.

Neimārs (25) noteikti ir viens no pašiem veiksmīgākajiem šajā sarakstā, reti kuram ar tādu spiedienu, kāds bija šim brazīlietim, izdodas nesabrukt.
Proti, jaunā Neimāra traukums sākās viņam esot vien 17 gadus vecam, kad vēl spēlēja ‘’Santos’’ komandā.
21 gada vecumā Brazīliju pameta, lai pievienotos ‘’Barcelona’’ par summu, kas varētu būt pat 88 miljoni Eiro (vēl tagad notiek tiesa par šo transfēru). Un visas futbola pasaules uzmanība tika vērsta Neimāram, katra kļūda tika skaļi kritizēta presē, bet tas nelika viņam apstāties, aizvadīja lielisku Pasaules Kausu (kuru diemžēl beidza ar traumu), uzvarēja Čempionu Līgu, tika iekļauts gada simboliskajā izlasē, kā arī atzīts par gada trešo labāko futbolistu un vēl ir tikai knapi 25 gadus vecs, kas zina ko vēl sagaidīsim no Neimāra.

Toni Kross (27), vēl viens veiksmes stāsts, spēlētājs, no kura tika sagaidīts ļoti daudz un kurš arī sasniedza tieši tik daudz.
Eiropas un Pasaules jaunatnes turnīros Kross tika atzīts par labāko spēlētāju un profesionālajā futbolā ‘’Bayern’’ akadēmijas audzēknis parādījās 17 gadu vecumā, kamēr pirmajā komandā sāka regulāri spēlēt jau 20 gadu vecumā, uzvarēja vienu reizi Čempionu Līgu ar Minhenes komandu, divas reizes ar Madrides ‘’Real’’, tikmēr ar Vāciju pacēla Pasaules Kausu, iekļūstot turnīra simboliskajā izlasē un beigās arī tika iekļauts arī gada vienpadsmitniekā.
Šobrīd Kross vēl arvien spēlē Madridē un tiek saukts par vienu no pašiem labākajiem centra pussargiem pasaulē, ja ne par pašu labāko.

Džons Obi Mikels (29) pirms mazliet pāri desmit gadiem kļuva par jaunatnes (zem 20 gadu vecuma) pasaules kausa finālistu ar Nigēriju, kā arī pats tika atzīts par turnīra otru labāko spēlētāju. Neilgi pēc tam piekrita pievienoties Mančestras ‘’United’’, bet daudz šokējošu un nesaprotamu notikumu rezultātā pievienojās ‘’Chelsea’’.
Lai arī karjeras laikā nopietnās traumās neiedzīvojās (sanāca pērn gan pāris mēnešus izlaist ceļa traumas dēļ), par pasaules līmeņa spēlētāju nekļuva. Obi Mikels aizvadīja 10 pilnas sezonas ar Londonas klubu. esot periodiski gan rezervists, gan sākuma komandas loceklis. Domāju, ka nigērietis aizvadīja labu laiku Anglijā, vienmēr klubam palīdzot savās spēka robežās.
Šosezon ‘’Chelsea’’ ar Obi Mikelu līgumu nepagarināja un starpsezonā pievienojās Ķīnas klubam ‘’Tianjin TEDA’’.

Luliņja (26), reiz saukts par nākamo Ronaldiņju, 16 gadu vecumā ar Brazīliju izcīnīja jaunatnes (zem 17 gadu vecuma) Dienvidamerikas kausu, iesitot 12 vārtus.Tika paredzēts, ka viņš parakstīs līgumu ar Milānas ‘’Inter’’, bet ‘’Corinthians’’ prezidents paziņoja, ka pieņems tikai 35 miljonu Eiro lielu summu, tas gan nenotika (interesanti, kā šis notiktu tagadējā futbolā, zinot kādas summas pēdējā laikā bijušas).
Pēc vairākiem gadiem klubu Luliņja pameta, paliekot Brazīlijā , lielākoties gan dzīvojies zemākās līgās. Nekad Eiropas klubu nepārstāvējis, brazīlietis tagad spēlē Korejā ‘’ Pohang Steelers’’ vienībā.

Šveicē dzimušais horvāts Ivans Rakitičš (28) jau 17 gadu vecumā debitēja profesionālajā futbolā "Basel" komandā, otrajā sezonā sevi pierādīja kā vienu no talantīgākajiem tīņiem futbolā un drīz pievienojās Gelzenkirhenes "Schalke 04". Tur aizvadīja trīsarpus sezonas, sākumā esot Ezila aizēnots, vēlāk vienkārši nepārliecinošu futbolu rādot, pameta klubu starpsezonā, lai pievienotos Spānijas "Sevilla". Tur atkal lika pasaulei par sevi runāt.
Pēc lieliskiem trīs gadiem pievienojās "Barcelona", kur ir izcīnījis Čempionu Līgu un kļuvis par vienu no pasaules labākajiem centra pussargiem.

Ir, protams, vēl daudzi spēlētāji, kurus varētu iekļaut un biežāk tie bija vēl vairāki neizdevušies talanti, ne visi traumu dēļ.
Ko varam no šī visa secināt? Kāds būs apskats Ēdegoram (Ødegaard) un Hašimam Mastūram (pēdējo gadu augstāk vērtētie tīņi) pēc desmit gadiem? To es ļaušu jums pašiem izspriest.

  +1 [+] [-]

, 2017-02-21 20:41, pirms 7 gadiem
Lielisks raksts. Par Adu varēja pieminēt, ka viņš ir no ASV, ko daudzi varētu nezināt.

     [+] [-]

, 2017-02-21 22:13, pirms 7 gadiem
Ļoti labs! Izlasīju A-Z! Paldies!

     [+] [-]

, 2017-02-21 22:42, pirms 7 gadiem
Lielisks raksts, varēji arī Mario Geci iekļaut, kurš savulaik saukts par vienu no lielākajiem talantiem, ja nekas karjerā strauji nemainīsies, var noplakt pavisam un palikt atmiņā tikai kā tas spēlētājs, kurš iesita zelta vārtus PK