Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

1. līgas pirmssezonas apskats (3.daļa)

1. līgas pirmssezonas apskats (3.daļa)
Viena no interesantākajām 1. kārtas spēlēm būs
duelis starp "Jelgavu" un "Mettu/LU"
Foto : Ivars Veiliņš , jelgavasvestnesis.lv

Lai gan 2009. gada 1. līgas sezona Latvijā jau sākusies, vairāki klubi savas pirmās spēles aizvadīs tikai šajā nedēļas nogalē. Piedāvājam 1. līgas pirmssezonas apskata noslēdzošo trešo daļu, kurā tuvāk aplūkojām atlikušo piecu klubu aktivitātes un aktualitātes pirms sezonas sākuma.

Apskata pirmo daļu varat lasīt ŠEIT.
Apskata otro daļu varat lasīt ŠEIT.

2009. gada sezonā jau aizvadītas divas spēles - "Skonto" dublieri un "Jaunība" nospēlēja neizšķirti 0:0, savukārt "Spartaks" pieveica "Jūrmalu" ar 1:0. Citas komandas dalību čempionātā uzsāks šonedēļ, tāpēc turpinām aplūkot vienību aktivitātes pirms sezonas. Pēc spēka otrā spēcīgākā valsts futbola līga šogad pulcē 14 komandas, kuras divu apļu turnīrā sacentīsies par čempionu titulu. 1. vietas ieguvēja automātiski iegūs ceļazīmi Virslīgā 2010. gada sezonai, bet 2. vietas īpašniece aizvadīs pārspēles ar Virslīgas pēdējās, 9. vietas ieguvēju.

1. līgas čempionātā šosezon atkal piedalīsies pāris klubu dublieru komandas – tiesa gan, tām nebūs tiesību iekļūt Virslīgā, ja tiks ieņemtas pirmās vietas. Dublieru komandām ("Skonto FC-2", "Liepājas metalurgs-2") jebkurā brīdī drīkstēs pievienoties attiecīgā Virslīgas kluba futbolisti, kuru skaits laukumā nedrīkstēs pārsniegt sešus. Sīkāk čempionāta nolikumu var lasīt šeit.

Arī šosezon eSports.lv aktīvi sekos līdzi 1. līgas norisei un operatīvi informēs lasītājus par maču rezultātiem, vārtu guvējiem un treneru domām pēc interesantākajiem mačiem. Apskata 3. daļā piedāvājam iepazīties ar aktualitātēm atlikušajos piecos klubos, kuri uzsāks šo sezonu. Vārdu devām katra kluba pārstāvim, lai tas pastāstītu par pēdējām aktualitātēm savā komandā un citām interesantām lietām. Jautājumi katram tika uzdoti vieni un tie paši – kas un kā komandā mainījies kopš pagājušās sezonas; kā komanda aizvadījusi starpsezonu; kāds ir komandas mērķis 2009. gadā; tāpat arī tika dota iespēja pastāstīt par jebkuru citu tematu vai problēmu.

FK Auda

Ar eSports.lv sarunājās komandas prezidents Juris Gorkšs.
Jau pirms pagājušās sezonas beigām domājām par jauno treneri. Tas paņēma diezgan daudz laika, bija dažādi kandidāti. Beigu beigās esam priecīgi, ka tieši Igors Stepanovs, varētu teikt, ir atgriezies mūsu klubā, jo, kā jau zināt, trenera karjeru viņš ir iesācis tieši "Audā", kad komanda vēl spēlēja Virslīgā. Stepanovs atstājis par sevi vispatīkamākās atmiņas spēlētājiem, un tāpēc visi Stepanova apstiprināšanu par galveno treneri uzņēma ar lielu prieku.

Vai viņam bijis pietiekami daudz laika, lai visu iepazītu un saprastu? Tāpat kā studentam pirms eksāmena, kad kaut kas nav paspēts izlasīt un iemācīt, vienmēr gribēsies vairāk laika. Domāju, ka kopumā komandu Stepanovs ir iepazinis, puiši ir pieraduši pie trenera – katram ir skaidrs, kādas ir trenera prasības un ko viņš grib, taču laika, protams, varēja būt vairāk. Treniņprocess un mācīšanās turpinās, un sezonas laikā varēs pieslīpēt visu no abām pusēm – gan treneris pie spēlētājiem, gan spēlētāji – pie trenera, tā ka šis process turpināsies līdz sezonas beigām.

Kā jau jebkurai komandai, starpsezonā nāk un iet spēlētāji, tiek mēģināti dažādi futbolisti gan treniņos, gan pārbaudes spēlēs. Izmaiņas, godīgi sakot, tik būtiskas laikam nemaz nav. Praktiski saglabājies pagājušā čempionāta kodols, vienīgais būtiskais zaudējums ir Edgara Kārkliņa atgriešanās "Tranzīta" rindās – kā zināms, viņš mums bija izīrēts uz sezonas otro pusi. Par jaunpienācējiem – varētu teikt, ka lielākā daļa puišu ir tāda, kas atgriezusies "Audā". Rihards Meijers pārnācis no Rīgas Futbola skolas; atgriezies Dmitrijs Halvitovs, kurš pērn spēlēja "Rīgā" un "Jūrmalā" – lai gan viņš ir liepājnieks, uz "Jūrmalu" Dmitrijs pārcēlās tieši no "Audas"; Gatis Kalniņš arī "Audā" ir pabijis, kad savulaik pussezonu tika īrēts no "Valmieras", mums spēlējot 1. līgā – ja nemaldos, Gatis tolaik nospēlēja padsmit spēļu un pat guva vārtus mūsu sastāvā; Igors Sverkovs pagājušās sezonas beigām bija izīrēts, kad mums bija problēmas ar vārtsargiem – tagad viņš kļuvis par pilntiesīgu "Audas" spēlētāju; atgriezies arī Mārtiņš Akmentiņš, kurš pagājušo pussezonu pavadīja "Tukumā", kā arī Oskars Eņģelis, mūsu audzēknis, kurš spēlēja "Kauguri/Multibanka" komandā. Vienīgie jaunpienācēji, kuri ar "Audu" pirms tam nebija saistīti, ir Jānis Skvorcovs, kurš pērn spēlēja Tallinas "Kalev" sastāvā, un Raitis Dzelzkalējs no "Skonto" sistēmas. Ir vēl vesela rinda jauno spēlētāju – pārsvarā 1992., 1993. gadā dzimušie.

Pirmssezonā aizvadījām apmēram 15 pārbaudes spēļu – dažādiem sastāviem, pret dažādiem pretiniekiem – gan 1., gan 2. līgas komandām, izdevās arī nospēlēt ar pāris Virslīgas komandām, tāpat spēlējām ar lietuviešiem un pat zviedru klubu. Šajos mačos rezultāti droši vien nav tik nozīmīgi, taču katrā ziņā jebkurš kandidāts uz vietu sastāvā ir nospēlējis pietiekamu daudzumu spēļu, līdz ar to treneriem bijusi iespēja novērtēt gan katra kondīciju, gan spējas. Spēļu skaits tiešām bijis pietiekami liels, lai izvērtētu katru spēlētāju.

Par mērķiem – kā vienmēr, tie ir visaugstākie. Centīsimies tikt pirmajā pieciniekā, kas būs izdarāms daudz grūtāk nekā iepriekšējos gados, jo šķiet, ka 1. līgas sastāvs šogad patiešām ir spēcīgs un vienlīdzīgs. Neskatoties uz finansiālo krīzi visur pasaulē, 1. līgā, manuprāt, jebkura vienība sezonai gatavojusies nopietnāk nekā līdz šim, daudz komandu, kuras būs gatavas cīnīties par pirmo sešinieku, ir spēkos vienādas. Būs ļoti interesanti.

Par mums un Virslīgu – esmu teicis jau iepriekš, ka tur ir vesela rinda klubu, kas neatbilst Virslīgas līmenim. Nerunāju par spēlētprasmi, bet gan klubu kopumā – lai spēlētu tur, nepietiek ar 11, 12 spēlētājiem. Vienmēr esmu uzsvēris, ka klubam, kas spēlē Virslīgā, jābūt gan spēlētājiem, gan treneru kolektīvam, gan infrastruktūrai (kas ir ļoti svarīgi), gan kluba piramīdai un tradīcijām. Arī mēs 1. līgā neesam izņēmums un pagaidām galīgi neatbilstam Virslīgas komandas līmenim nevienā no minētajiem kritērijiem, izņemot treneri. Viņš ir tāds, kurš arī droši varētu strādāt Virslīgā un to jau ir darījis. Tas nenozīmē, ka mēs necīnīsimies par visaugstākajām vietām – mūsu uzdevums ir pirmais piecinieks, un, jo augstāk būsim, jo lielāku gandarījumu gūsim. Tomēr, runājot par Virslīgu, viss vēl priekšā.

Cenšamies attīstīties, pilnveidoties, mēģinām profesionālāk pieiet daudziem jautājumiem. Viena no mūsu prioritātēm ir savs stadions, tā attīstīšana. Pērn sezonas beigās pabeidzām jaunās tribīnes ar apmēram 600 skatītāju vietām. Ceram, ka jūlija beigās būs gatavas arī jaunās ģērbtuves blakus stadionam – tā ka soli pa solim mēģinām augt ne tikai sportiskajā ziņā, bet arī infrastruktūras un citās jomās. Vēlreiz gribu visus apsveikt ar 1. līgas sākumu – esmu pārliecināts, ka šogad šis turnīrs būs interesants. Jau pagājušajā gadā parādījās daudzas jaunas un neraksturīgas iezīmes – gan skatītāju interese, kura, ceru, šogad vēl palielināsies. Un prieks, ka 1. līgā uzlabojās spēļu apstākļi – praktiski ikviena komanda spēlē atbilstošos laukumos, stadionos. Tas priecē, ka attīstāmies.

FS METTA/LU

Ar eSports.lv sarunājās komandas vecākais treneris Andris Riherts.
Komandā ir vairāki jauni spēlētāji, bet aizgājis tikai viens – Antons Astrahancevs pievienojies "Jaunībai". Klāt nākuši Gvido Ķikāns un Romāns Žingels – divi vārtsargi, kā arī aizsargs Romans Rožkovskis no "Vindavas", pussargs Edgars Neverovskis no "Daugavas", uzbrucējs Kalvis Grāveris no "Rīgas". Nāca un gribēja spēlēt vēl vairāki futbolisti, kuri pirms tam bija "Rīgā" un citos klubos, taču apstājāmies pie esošajiem, jo viņi vairāk atbilda mūsu komandas filozofijai un stratēģijai. Visi jaunpienācēji ir lieliski iekļāvušies komandas sastāvā – domāju, ka tas būs ļoti labs papildinājums.

Februārī bija plāns braukt uz ASV, taču šajos krīzes apstākļos daudzi varētu nesaprast tik šerpu pasākumu kā Amerikas brauciens. Nolēmām, ka labāk paliksim šeit un gatavosimies tepat, līdzekļus izmantojot daudz svarīgākās lietās. Īpaši liels prāta darbs braukt uz Ameriku nebūtu, jo tas maksā lielu naudu. Skaidrs, ka šī ideja netiek atmesta tālu projām – kad nostabilizēsies ekonomiskā situācija, domāju, ka braucienu noteikti realizēsim. Kontakti ir palikuši. Iespējams, divi spēlētāji augustā brauks uz turieni un studēs – tas bija viens no mūsu mērķiem. ASV augstskolas pārstāvis tagad atbrauks uz šejieni, paskatīsies uz viņiem, un varbūt futbolistiem pavērsies iespēja studēt vienā no labākajām ASV augstskolām, kā arī labā līmenī spēlēt futbolu!

Plānveidīgi sākām gatavoties 9. janvārī. Aizvadījām ļoti daudz pārbaudes spēļu – 17. Tā ka spēļu prakse ir ļoti liela – gan pirmais, gan otrais sastāvs spēlēja, un arī tādā ziņā problēmām nevajadzētu būt. Skaidrs, ka pārbaudes mači nebija tik saspringti, kādi būs čempionātā, taču daudz lietu piedzīvotas – ceru, ka lielās kļūdas izdzīvojām jau pārbaudes spēlēs un atliks pielabot tikai sīkumus. Bez kļūdām jau neviens nevar paspēlēt. Ar gatavošanos esam apmierināti, apstākļi bija labi, pat ļoti – šajā situācijā. Jābūt ļoti labai sezonai, visi ir pozitīvi noskaņoti un enerģijas pilni, tā ka jau rīt redzēsim, kāds mums sanāks sākums! Pret "Jelgavu" vienmēr ir interesanti spēlēt ne tikai tāpēc, ka tā ir laba komanda ar labu treneri un lielisku organizāciju, bet arī tāpēc, ka tur ir fani, kuri tāpat kā mūsējie brauc līdzi uz visām spēlēm. Būs lielāka motivācija spēlētājiem, un atklāšanas spēlei tāds pretinieks kā "Jelgava" ir ļoti labs visādā ziņā – būs gan laba spēle, gan liels skatītāju pieplūdums. Domāju, ka viss patiks un izdosies, pat neskatoties uz rezultātu.

Par mērķiem – noteikti nospēlēt ne sliktāk kā pagājušajā gadā. Tad bijām piektie, bet komandas iekšienē nolēmām, ka godalgas noteikti būtu jāaizsniedz. Vismaz tāds ir mūsu pašmērķis. Dublieri ir vēl viens izaicinājums – ja pretī spēlēs Virslīgas futbolisti, katram būs izaicinājums – neskaitīsim, cik dublieros spēlēs Virslīgas futbolistu, bet gan mēģināsim pierādīt, ka paši neesam sliktāki. Dublieros jau spēlēs Virslīgas rezervisti – skaidrs, ka viņi it kā ir augstāka līmeņa futbolisti, taču tajā pašā laikā attīstāmies un augam arī mēs. Domāju, ka arī pret dublieriem parādīsim savu spēku – Liepājas un "Skonto" dublieri noteikti nav tādi, kurus nevarētu apspēlēt.

Zemapziņā plāns par Virslīgu tiek kalts, taču, ja nav sakārtota visa struktūra, tad iet Virslīgā... Ja tagad skatāmies Virslīgas spēles, kurās ir gaužām tukšas tribīnes, tad tas noteikti neuzdzen tonusu spēlētājiem ne attīstīties, ne skriet. Ņemot vērā, ka arī Virslīga tāds pats amatieru čempionāts vien ir, un par velti spēlēt pie tukšām tribīnēm nav nekādas motivācijas... Tajā pašā laikā Rīgā arī nav vietas, kur spēlēt, jo stadionu ir gaužām maz. Primārais caur "Mettu" ir piesaistīt cilvēkus futbolam, iesaistīt viņus šajā sporta veidā, ne tikai attīstīt savu komandu, bet arī skatītājus, atrast savu līdzjutēju grupu, kura jau ir izveidojusies – ceru, ka šogad tā būs krietni plašāka. Tāpat kopā ar Latvijas Universitāti ir doma par savas bāzes celtniecību. Plāni ir – skatīsimies, kā tie realizēsies.

Futbols tomēr ir sporta veids numur viens pasaulē, tāpēc ceru, ka cilvēki atrausies no hokeja čempionāta un tomēr atnāks uz futbolu šajā nedēļas nogalē! Aicinu arī visus hokeja fanus uz lielisku futbola maču piektdien, 1. maijā – domāju, ka arī spēles kvalitāte būs atbilstoša un laba.

FK Jelgava

Ar eSports.lv sarunājās komandas galvenais treneris Dainis Kazakevičs.
Šo gandrīz pusgadu, manuprāt, esam pavadījuši ļoti veiksmīgi un lietderīgi, izdarījuši daudzus darbus. Galvenokārt tas domāts par administratīvo darbu – esam sakārtojuši visas lietas, kas saistās ar kluba pārvaldi – izveidota jauna kluba valde, katram tās loceklim ir savas funkcijas. To var just jau tagad – daudz lietu tiek izdarītas jūtami kvalitatīvāk, sākot ar darbu ar līdzjutējiem, ar kuriem tikāmies pirms pāris dienām. Ļoti nopietni domājam par mājas spēļu organizēšanu – blakus sportiskajiem uzdevumiem – izvirzīts uzdevums cīnīties par vietu pirmajā trijniekā – ir arī neliels uzdevums piesaistīt vairāk līdzjutējus tribīnēs, veicot organizatoriskus darbus gan spēļu reklamēšanā, gan popularizēšanā – lai nebūtu tikai futbols, bet arī interesanti pasākumi līdzjutējiem spēles laikā un pārtraukumos.

Ja runā par sportisko pusi, ir izdevies saglabāt visus pagājušās sezonas pamatsastāva futbolistus, papildus pieaicinot vairākus spēlētājus no citām komandām. Mūsu klubā atgriezās divi pašu audzēkņi, kuri pērn spēlēja Virslīgā – Valērijs Redjko no "Blāzmas" un Dmitrijs Plukaitis no "Dinaburg". Arī citi pieaicinātie spēlētāji saasinās cīņu par vietu pamatsastāvā – domāju, ka tas ļaus mums pagarināt rezervistu soliņu un izveidot vienmērīgāku sastāvu 1. līgas līmenim.

Tātad pārējie pienācēji ir Artjoms Lonščakovs no "JFC Skonto", jaunatnes izlases kandidāts; Vjugars Askerovs no "Liepājas metalurga" otrās komandas, kurā pērn bija labākais vārtu guvējs; lietuviešu vārtsargs Šaruns Kazlausks, kuru plānojām piesaistīt jau pērnās sezonas vidū, taču nepaspējām nokārtot dokumentus; Dāvis Gaigals no "Abula", kā arī vairāki jaunie futbolisti, kas sākumā cīnīsies otrās komandas sastāvā. Arī šosezon mums būs divas komandas – viena spēlēs 1. līgā, otra – 2. līgā. Tāpat 2. līgā startēs Jelgavas Sporta skolas komanda, kuras labākajiem spēlētājiem būs iespēja pacīnīties par vietu "Jelgavas" sastāvā.

Aizvadījām diezgan daudz pārbaudes spēļu, kas lielā mērā bija saistīts ar to, ka mums, kamēr nav uzcelts jaunais stadions, ir problēmas ar treniņdarbu – tieši ar bumbām. Domāju, ka funkcionāli komanda ir ļoti labi sagatavojusies sezonai, bet bažas rada fakts, ka Jelgavā būtībā nav vietas, kur trenēties ar bumbām – tikai pirms pāris dienām aizvadījām treniņu uz laukuma... Līdz ar to centāmies situāciju kompensēt ar katru nedēļu aizvadīto pārbaudes spēli, kuru uzdevums sākumā bija pārbaudīt lielu spēlētāju skaitu, bet pēdējās divas trīs spēles aizvadījām ar daudzmaz optimālu sastāvu. Šīs spēles kompensēja treniņu trūkumu ar bumbām uz laukuma. Rezultātiem pārbaudes spēlēm būtiskas nozīmes nav – bija gan uzvaras, gan zaudējumi, gan neizšķirti. Rezultāti bija otrajā, varbūt pat trešajā plānā – svarīgāk bija dot spēļu un treniņu praksi spēlētājiem.

Domāju, ka, piesaistoties dublieru komandām arī vairākiem Virslīgas spēlētājiem, 1. līgas līmenis ir audzis. Ir vairākas labas komandas – komandu loks, kas pretendēs uz medaļām, būs visai plašs – neskaitot dublieru komandas, noteikti arī "Metta", "Jaunība", "Auda", interesanta komanda, manuprāt, būs 2. līgas čempione "Kauguri-PBLC". Domāju, ka nebūs neviena komanda, kas nevarēs apspēlēt kādu citu. Manuprāt, būs ļoti daudz neprognozējamu rezultātu, un tā komanda, kura spēs paņemt pēc iespējas vairāk punktus pret tabulas lejas- un vidusdaļas komandām, arī uzvarēs čempionātā. Diezin vai atradīsies kāda komanda, kas nezaudēs nevienā spēlē.

Cīnīsimies par trijnieku, bet, kā jau esmu teicis, soli pa solim virzāmies uz priekšu, un daudzās jomās vēl daudz jāstrādā – galvenokārt komandas veidošanā, lai tuvākajā laikā varētu ieiet Virslīgā sabalansēti un ar savu struktūru. Netiek aizmirsts variants, ka jau šogad mēs varētu pacīnīties par vietu Virslīgā, jo beigās var sanākt tā – ja divas dublieru komandas ir trijniekā, tad 3. vieta var izcīnīt vietu Virslīgā! Šis mērķis nav aizmirsts, taču pagaidām nav primārais – gribam iekļūt trijniekā, iegūt medaļas un katrā spēlē parādīt maksimālo sniegumu, cerot uz uzvaru! Jāpriecē līdzjutēji ar labu sniegumu – ne tikai mājas, bet arī izbraukuma spēlēs, kurās mums pērn gadījās šad tad paklupt. Ja mājas spēlēs rezultāts bija labs – 13 uzvaras un viens neizšķirts 14 spēlēs, – tad izbraukumā statistika nav tik spīdoša. Mums ir, pie kā strādāt, un arī jaunpienācējiem būs vajadzīgs zināms laiks adaptācijai – lai viņi pierastu pie komandas biedriem, taktikas, sajustu spēles saikni. Tāpēc sezonas sākumā droši vien daudzām komandām spēles kvalitāte pieklibos un daudz izšķirs raksturs.

Vēl mazliet uztrauc fakts, ka visai smags ir mūsu kalendārs sezonas sākumā – no pirmā riņķa pirmajām 13 spēlēm tikai trīs mači būs savā laukumā. Tāpēc sezonas sākums nebūs viegls, un tas godam ir jāaizvada, lai otrajā riņķī ar izdevīgāku kalendāru varam uz kaut ko pretendēt. Visas sezonas garumā mājas spēles aizvadīsim Ozolniekos – pie labvēlīgākā scenārija stadions Jelgavā tiks pabeigts šogad, un nākamajā sezonā varēsim domāt par to, ka varētu spēlēt savā laukumā. Tomēr, zinot situāciju valstī, viss var apstāties, taču šobrīd visi darbi rit, un ceru, ka stadions tiks uzcelts!

Pirmssezonas pasākums pirms pāris dienām bija jauks, cilvēki sanāca kuplā skaitā. Tas bija viens no soļiem, kā izrādām pretimnākšanu līdzjutējiem, mēģinām piesaistīt viņus vēl vairāk – šogad domājam par līdzjutēju atribūtiku, faniem ir speciāli krekli utt. Domāju, ka jau pirmajā spēlē pret "Mettu" būs interesanti, jo zinu, ka arī "Metta" aktīvi strādā pie spēļu organizēšanas, tāpēc, manuprāt, būs interesanta spēkošanās starp abu komandu faniem. Futbols izvērtīsies par īstiem svētkiem! Saviem līdzjutējiem centīsimies radīt pozitīvas emocijas! Veiksmīgu sezonu visiem – gan līdzjutējiem, gan konkurentiem – novēlu veiksmīgas spēles, izņemot tās divas pret mums. Pārējās novēlu veiksmi, mazāk savainojumu, uzvaras un pozitīvas emocijas!

Preiļu BJSS

Ar eSports.lv sarunājās komandas priekšnieks Imants Babris.
Nekas īpaši mainījies nav – tā pati komanda, kas izcīnīja tiesības spēlēt 1. līgā, arī palikusi. Mani pašu mulsina tas, ka esam tik jauni – lasīju, ka kolēģi saskaitījuši savu komandu vidējo vecumu – mums vidējais ir 19,5 gadi, kas ir krietni zem 20. Brīžiem laikam laukumā pietrūkst kāda vecāka onkuļa, kas puikas padzenātu, bet šo to viņi māk! Tātad izskatās, ka būsim viena no jaunākajām komandām – ar visiem no tā izrietošajiem plusiem un mīnusiem. Viens spēlētājs sācis spēlēt "Blāzmā", jo aizgāja mācīties uz Rēzekni, tāpat sapratu, ka viens no komandas līderiem pēc nedēļas ekonomiskās situācijas dēļ brauks strādāt uz Īriju. Tāda ir dzīve.

Kā varējām, tā trenējāmies – esam neliela provinces pilsētiņas komanda, kura pa ziemu spēlē futbolu, bet, kad paliek mazlietiņ siltāks, izejam laukā. Uzspēlējām dažas draudzības spēles – nedomāju, ka rezultāti ļauj kaut ko secināt, jo mačiem bija vairāk tāds kā treniņnolūks. Spēlējām ar "Blāzmas U-18" komandu un uzvarējām laikam ar 4:1. Tad bija pārbaudes turnīrs Pļaviņās, kurā bez mums piedalījās arī Jēkabpils, Gulbene, Madona un Pļaviņas. Palikām 2. vietā, zaudējot "Jēkabpilij" ar 0:1, nospēlējot 1:1 pret Madonu, bet uzvarot Gulbeni ar 2:1 un Pļaviņas – ar 1:0. Tas arī viss. Esam izdarījuši visu, ko varējām un plānojām – varbūt pietrūka divas trīs pārbaudes spēles, bet, kā ir, tā ir.

Nav arī īpašu uzdevumu sezonai – manā izpratnē pieejam šai lietai mazliet citādāk – būtu labi, ja puikas nospēlētu tā, kā māk – tad rudenī vienkārši saskaitīsim punktus – ja būsim vājākie, tad izkritīsim, bet, ja apsteigsim kādu, tad būs labi. Diezgan reāli novērtējam savu spēku un uz neko dižu nemaz neceram – tāda ir realitāte. Daudzmaz pārzinu jaunatnes futbolu, un varu teikt, ka vieta 1. līgā ir mūsu īstā. Skaidrs, ka nekad nebūsim Virslīgā, bet, protams, arī 2. līgā puikām bija pārāk garlaicīgi. Bumba ir apaļa – ja neizkritīsim, būsim apmierināti. Skaidrs, ka spēkoties ar labākajām 1. līgas komandām nevaram – vienkārši jāspēlē tā, lai tiktu sagādāts prieks un parādīts, ka varam spēlēt. Nemaz nešaubos, ka mums ir pāris jaunekļi, kuri varētu spēlēt arī augstākā līmenī – mūsu komanda viņiem ir tāds kā tramplīniņš, lai parādītu sevi, uzspēlētu pret normālām komandām – varbūt kāds ievēros.

Vislielākā problēma ir nevis spēle kā tāda, bet gan fakts, ka nespēlēsim Preiļos. Spēles laukums būs kaimiņpilsētā Līvānos, jo sanācis tā – Preiļi savu mājasdarbu paveica, plānots nodot ekspluatācijā mākslīgo segumu, bet krīzes dēļ pamatnes sagatavošana no federācijas puses tiek atlikta uz rudeni vai nākamo gadu. Paralēli tam bijām iesākuši arī centrālā stadiona remontu, un tagad situācija ir tāda, ka vecā stadiona vairs nav, bet jaunais – vēl nav... Tāpēc esam spiesti spēlēt kaimiņu pilsētā Līvānos, kur, atzīšos godīgi, ne visas lietiņas atbilst 1. līgas reglamenta prasībām. Esam informējuši par to kolēģus un federāciju, kura notiekošo uztver ar sapratni, un šajā situācijā gribu vēlreiz atvainoties visiem spēlētājiem un komandām, kas brauks pie mums – būs zināmas neērtības – nekā traģiska, bet visas prasības izpildītas nebūs. Žēl, ka nesanāks spēlēt Preiļos, jo sava stadiona aura un līdzjutēji radītu futbola atmosfēru.

FK Tukums-2000/TSS

Ar eSports.lv sarunājās komandas galvenais treneris Artjoms Grudcins.
Būtībā izmaiņu nav – projām nav aizgājis neviens, bet ir pienākuši klāt pāris spēlētāji – piemēram, Kristaps Dišlers, ir arī no "Ventspils" un "Skonto" dublieriem daži futbolisti, kā arī pamēģināsim pāris spēlētājus no Brocēniem. It kā esam labāk sagatavojušies, arī sastāvs kļuvis stabilāks – puikas paaugušies. Tomēr skatos, ka visi klubi ir kļuvuši labāki. Izskatās, ka šosezon 1. līgas čempionāts būs viens no stiprākajiem, kopš piedalāmies tajā. Domāju, ka uz trijnieku pretendēs kādi astoņi klubi. Paši ceram tikt desmitniekā, tāds ir mūsu mērķis. Taču apetīte rodas ēdot!

Finansiālā krīze ietekmē visus, taču mums ir tāds pluss, ka pašiem jau kādu laiku ir savs mākslīgais laukums. Ietaupījām uz to, ka draudzības spēles varējām rīkot pie sevis. Pastrādājām arī sponsoru sakarā, tā ka esam iepriekšējo gadu līmenī, taču ceram parādīt labāku sniegumu nekā pērn! Pārējais pa vecam – aptuveni astoņās draudzības spēlēs pusi esam uzvarējuši, pusi – zaudējuši. Daudz eksperimentējām, izmēģinājām jaunos. Spēlējām ar vairākām 1. līgas dalībniecēm – "Jelgavu", "Mettu", "Audu" – varam spēkoties pret visiem – gan uzvarēt, gan zaudēt.

Vēl viens mērķis joprojām ir dot jaunajiem spēlētājiem iespējas pārcelties uz spēcīgākiem klubiem. Tas pats Aizgrāvis vasarā mēģinās braukt – uz kurieni, to vēl neatklāsim. Mūsu vārtsargs nostāvēs pirmo spēli un laikam brauks atrādīties uz Angliju – arī par to pagaidām nevēlos teikt neko vairāk. U-18 A grupā mums ir jauniešu komanda, kurai ir divas uzvaras un neizšķirts – un esam nospēlējuši gan ar "Skonto", gan Liepāju. Ir jaunie – mazpilsētai labā līmenī – var cīnīties pret visiem. Jaunieši startē visās vecuma grupās, 1. līgas komandai ceram piesaistīt vēl divus trīs jaunos futbolistus. Pērn daudzi 1992. gadā dzimuši futbolisti ar mums uzsāka sezonu, šogad ceram piesaistīt arī kādu 1993., 1994. gadā dzimušo.

Mazliet izbrīna, ka dublieriem spēlēt varēs seši Virslīgas futbolisti, starp tiem trīs leģionāri. Nebija tā runāts un domāts, ka viņi būs tik stipri. Kad sāks spēlēt, tad redzēs, cik pareizs bijis šāds lēmums. Skaidrs, ka gribas spēlēt pret pēc iespējas stiprākiem. Tikai lai nesanāk tik stipri, ka nav jēgas ne dublieriem, ne mums.

Ar šo apskata 3. daļu eSports.lv noslēdz ieskatu katras 1. līgas komandas aktualitātēs pirms jaunās sezonas. Cerēsim, ka neprognozējamie rezultāti un spēcīgais komandu sastāvs arī stadionos pulcēs vairāk futbola interesentus. eSports.lv arī šogad atspoguļos 1. līgas čempionātu pēc iespējas operatīvāk un plašāk. Tomēr, ja ir kādi ieteikumi un ierosinājumi, lai padarītu mūsu darbu interesantāku un profesionālāku, gaidīsim ieteikumus!

1. līga

1. kārta

DatumsSpēleRezultātsVārtu guvēji
25.04.2009.Skonto FC-2 – FK Jaunība0:0 (0:0)-
26.04.2009.FK Spartaks – FC Jūrmala1:0 (1:0)Gavrilovs
01.05.2009.Liepājas metalurgs-2 – Valmiera FK/LFKA
01.05.2009.JSC /JRSS Jēkabpils – FC Daugava
01.05.2009.Kauguri/PBLC – FK Auda
01.05.2009.FS Metta/LU – FK Jelgava
02.05.2009.Preiļu BJSS – FK Tukums-200/TSS

Sīkāk par 1. kārtas spēlēm (laiki, spēļu vietas utt.) lasiet šeit.

Turnīra tabula

VKomandaSUNZGV:ZVP
1.FK Spartaks11001:03
2.FK Jaunība10100:01
Skonto FC - 210100:01
4.Preiļu BJSS00000:00
FK Jelgava00000:00
Valmiera FK/LFKA00000:00
JRC/JRSS Jēkabpils00000:00
FK Kauguri/PBLC00000:00
FK Auda00000:00
FC Daugava00000:00
SK Liepājas metalurgs-200000:00
FS METTA/LU00000:00
FK Tukums-2000/TSS00000:00
14.FC Jūrmala10010:10

, 2009-04-30 21:58, pirms 15 gadiem
tiekamies 5dien arkādijā!
Andrejs Sokolovs. Foto: LFF

Sokolovam lielisks tālsitiens, "Rēzekne" izlaiž divu vārtu pārsvaru

"Optibet" Nākotnes līgā noslēgusies otrā spēļu kārta. Pirmdienas pievakarē lielisks tālšāviens padevās 17 gadus vecajam Andrejam Sokolovam, tomēr viņa panākto 2:0 pārsvaru "Rēzeknes" futbolisti nenosargāja, spēlējot neizšķirti 2:2 ar ventspilniekiem.
Renards Krišjānis cīņā ar Jusufu Rodo. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova
3

Korzāns pēdējā uzbrukumā izrauj JDFS "Alberts" uzvaru, "Ogrei" otrais punkts

"Optibet" Nākotnes līgā svētdien tika aizvadītas trīs spēles. Dramatiskākā spēles izskaņa tika aizvadīta spēlē starp "Mārupi" un Jura Docenko Futbola skolu "Alberts", kurā viesi dažas sekundes pirms beigu svilpes guva vārtus un uzvarēja ar 1:0.
Gabriels Kirkils. Foto: Andris Grīnbergs
5

"Leevon PPK" un "Super Nova" uzvar arī otrās kārtas spēlēs

"Optibet" Nākotnes līgā sestdien tika aizvadītas pirmās trīs otrās kārtas spēles. Pie 2:0 uzvaras Smiltenē tika Māra Landmaņa un Jurija Žigajeva trenētā "Leevon PPK", savukārt Ervīna Pērkona vadītā "Super Nova" ar minimālu pārsvaru 1:0 uzveica valsts bagātākā kluba dublierus.