Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

1. līgas pirmssezonas apskats (1.daļa)

1. līgas pirmssezonas apskats (1.daļa)
Vai "Jaunībai" izdosies izpildīt mērķi - iekļūt Virslīgā?
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Jau šajā nedēļas nogalē ar divām spēlēm sāksies 2009. gada 1. līgas čempionāts futbolā. eSports.lv piedāvā iepazīties ar visu čempionāta dalībnieču aktualitātēm un jaunumiem pirms gaidāmās sezonas. Pirmajā apskata daļā – par četrām komandām, kuras uzsāks turnīru – "Skonto-2", "Jaunību", "Spartaku" un "Jūrmalu".

Jau sestdien ar spēli Ķeizarmežā (Rīgā) starp "Skonto FC-2" un "Jaunību" sāksies 2009. gada Latvijas 1. līgas čempionāts futbolā. Pēc spēka otrā spēcīgākā valsts futbola līga šogad pulcēs 14 komandas, kuras divu apļu turnīrā sacentīsies par čempionu titulu. 1. vietas ieguvēja automātiski iegūs ceļazīmi Virslīgā 2010. gada sezonai, bet 2. vietas īpašniece aizvadīs pārspēles ar Virslīgas pēdējās, 9. vietas ieguvēju.

1. līgas čempionātā šosezon atkal piedalīsies pāris klubu dublieru komandas – tiesa gan, tām nebūs tiesību iekļūt Virslīgā, ja tiks ieņemtas pirmās vietas. Dublieru komandām ("Skonto FC-2", "Liepājas metalurgs-2") jebkurā brīdī drīkstēs pievienoties attiecīgā Virslīgas kluba futbolisti, kuru skaits laukumā nedrīkstēs pārsniegt sešus. Sīkāk čempionāta nolikumu var lasīt šeit.

Arī šosezon eSports.lv aktīvi sekos līdzi 1. līgas norisei un operatīvi informēs lasītājus par maču rezultātiem, vārtu guvējiem un treneru domām pēc interesantākajiem mačiem. Apskata 1. daļā piedāvājam iepazīties ar aktualitātēm četros klubos, kuri uzsāks šo sezonu. Vārdu devām katra kluba pārstāvim, lai tas pastāstītu par pēdējām aktualitātēm savā komandā un citām interesantām lietām. Jautājumi katram tika uzdoti vieni un tie paši – kas un kā komandā mainījies kopš pagājušās sezonas; kā komanda aizvadījusi starpsezonu; kāds ir komandas mērķis 2009. gadā; tāpat arī tika dota iespēja pastāstīt par jebkuru citu tematu vai problēmu.

Skonto FC-2

Ar eSports.lv sarunājās "Skonto FC-2" galvenais treneris Vladimirs Beškarevs.
Pagājušajā sezonā spēlējām dublieru čempionātā, bet tagad sezonu aizvadīsim 1. līgā. No "Skonto" Virslīgas komandas seši futbolisti drīkst būt laukumā 1. līgas spēles laikā, no šiem sešiem drīkst spēlēt trīs leģionāri. Pārējie visi būs jaunie čaļi – 1991. un 1992. gadā dzimušie, plus tie, kuri mums bija pērn no 1990., un daži – no 1989. gada dzimušajiem. Kas spēlēs no "Skonto" pirmās komandas? Kurus Pols Ešvorts iedos, ar tiem spēlēsim. Tas, ka sezonu aizvadīsim 1. līgā, neko nemaina – gatavojamies tāpat kā iepriekš. Treniņdarbā man palīdzēs Anatolijs Čebans. Jāparāda, ko varam izdarīt!

Grūti pateikt, cik gatava komanda ir čempionātam. Jau trīs mēnešus gatavojamies, turnīru sāksim par nedēļu ātrāk nekā daudzi citi. Spēlējām ar vairākām 1. līgas komandām pārbaudes mačus janvārī, februārī. Nesen "Jelgavu" uzvarējām ar 4:1, "Jaunībai" zaudējām ar 3:4, bija vēl arī citas spēles. Esmu apmierināts ar paveikto, bet tikai spēles rādīs, vai esam gatavi vai ne. Nekādu problēmu nebija. Mājas spēles aizvadīsim Ķeizarmežā.

Pretinieki būs stipri – man patīk "Metta", "Jelgava", "Jaunība", zinu, ka Jūrmalai tagad ir trīs komandas. Savulaik jūrmalnieki augstākajā līmenī nevarēja dabūt vienu komandu, bet tagad viena spēlē Virslīgā, bet vēl trīs – 1. līgā [smejas]. Domāju, ka iepriekšminētās komandas arī varētu būt pirmajās vietās, bet skaidrs, ka labāko rezultātu gribēs parādīt visi.

Pagaidām par komandas mērķiem vēl neesam runājuši. Galvenais ir dot spēļu praksi tiem, kas atnāks no "Skonto" galvenās komandas. Domāju, ka viss būs kārtībā. Mums nav tāda uzdevuma kā 1. vai 2. vieta – tāpat uz augstāko līgu neiesim.

FK Jaunība

Ar eSports.lv sarunājās "Jaunības" priekšnieks Oļģerts Aleksāns.
Salīdzinot ar pagājušo sezonu, šogad komandā ir 11 jauni spēlētāji, kuri ir pārnākuši no dažādiem klubiem, kuri dažādu iemeslu dēļ šī gada čempionātā nepiedalās. Turklāt tagad komandai ir arī otrs treneris – Nikolajs Djakins, kurš kopā ar Sergeju Davidovu, sākot no 2009. gada februāra, aktīvi piedalās "Jaunības" treniņu procesā. Visu šo izmaiņu rezultātā komanda ir kļuvusi jaunāka gadu ziņā. Tagad tās vidējais vecums svārstās ap 24 gadiem. Čempionātam ir pieteikti 26 spēlētāji, kas ir par četriem vairāk nekā pērn. Cerams, ka tas būs nozīmīgs faktors vasaras vidū, kad parasti ir jūtams spēlētāju deficīts sakarā ar savainojumiem, atvaļinājumiem, diskvalifikācijām utt.

Regulāri trenēties komanda sāka janvārī. Kopš tā laika ir notikušas apmēram sešas līdz astoņas pārbaudes spēles. Lielāko daļu no šīm spēlēm esam uzvarējuši, tomēr tam nav būtiskas nozīmes, jo mērķis bija jauno spēlētāju pārbaude, spēles taktikas pilnveidošana, kā arī pašu futbolistu meistarības celšana. Caurmērā šo spēļu sniegums ir apmierinošs, un principā komanda ir gatava sezonai. Tomēr to labāk parādīs pirmo spēļu rezultāti – jau pirmajā kārtā tiksimies pret "Skonto-2".

Komandas mērķis šajā sezonā ir pirmā vieta un pāreja uz Virslīgu. Visi pārējie rezultāti būs neveiksme. Protams, šī mērķa sasniegšana nebūs viegla, jo pilnīgi loģiski, ka vēl kādām divām trim komandām ir tieši tāds pats uzdevums, un es domāju, ka viņu izredzes nebūt nav mazākas par mūsējām.

Gribētos izteikt gandarījumu, ka LFF sacensību daļas organizatori ir ņēmuši vērā mūsu ieteikumu pagājušajā gadā, proti, iespēju pagarināt 1. līgas spēlētāju pavasara pārejas periodu vēl pēc tam, kad tas ir noslēdzies Virslīgai. Šo izmaiņu rezultātā tie spēlētāji, kuri nav atraduši savu Virslīgas klubu, var pieteikties un spēlēt 1. līgas čempionātā. Domāju, ka tieši šis faktors var izrādīties ļoti būtisks tam, ka pirmās līgas spēļu līmenis stipri pietuvosies virslīgai. Tas savukārt radīs lielāku skatītāju interesi un tādējādi cels futbola prestižu valstī kopumā.

FK Spartaks

Ar eSports.lv sarunājās "Spartaka" galvenais treneris Sergejs Golubevs.
Sastāvs izmainījies ļoti jūtami. Galvenokārt komanda papildinājās ar jaunajiem spēlētājiem no "JFC Skonto", "Daugava-90"; no "LFK Viktorija" pārnāca pussargs Romans Soboļenko, tāpat mūsu rindas papildinājis bijušais "Skonto" un Latvijas izlases spēlētājs Aleksandrs Jeļisejevs. Sezonai komanda gatavojās Slokas stadionā. Vēlos izteikt lielu pateicību Jūrmalas Domes vadībai un VISIEM stadiona darbiniekiem par doto iespēju mums tur trenēties.

Pozitīvi, ka esam papildinājušies ar jauniem spēlētājiem, kuri daudz vēlas sasniegt futbolā. Viņiem varbūt vēl trūkst pieredzes un meistarības, taču jaunieši to kompensē ar vēlmi un attieksmi pret darbu! Protams, krīze skārusi arī mūsu komandu, taču, tā kā 1. līgā profesionāļu nav, situācija nav tik briesmīga. Tomēr palielināta maksa par dalību līgā, lai gan spēles apkalpos trīs tiesneši un acīmredzot ne visās spēlēs būs inspektori... Tomēr futbols ir spēlēts arī vēl sliktākos laikos, tāpēc jātiecas uz priekšu, nevis jāžēlojas!

Sezonai sākām gatavoties janvāra vidū un uzreiz... ar spēli. Pēc "FK Jūrmala-VV" lūguma nospēlējām pārbaudes maču un zaudējām ar 0:7, pēc tam sākām gatavoties plānveidīgi, protams, arī spēlējām – ar "Jelgavu" divreiz (1:3; 3:3), ar Lietuvas A līgas klubu "Kruojas" – 2:2, ar "Dobeli" – 9:0, ar "Audu" – 0:1, ar "Tukumu" – 2:5. Tad vēlreiz spēlējām pret "Jūrmalu-VV" – 1:4, visbeidzot pabeidzām pārbaudes mačus ar uzvaru pret "Valmieru" – 1:0.

Secinājumus no šo spēļu rezultātiem es neizdarītu, taču iespaidu par spēlētāju gatavību gan var gūt. Tāpēc arī pēdējo triju maču rezultāti ir pavisam citādāki, jau sāka iezīmēties pamatsastāvs, un pirmajos puslaikos atstājām labu iespaidu. Spēlē pret "Jūrmalu" pirmo puslaiku pabeidzām ar rezultātu 0:0, pretiniekiem pamatsastāvs spēlēja 70 – 75 minūtes savu atbalstītāju klātbūtnē.

Uzdevums šosezon, kā jau teicu pagājušās sezonas noslēgumā, būs ieņemt augstāku vietu nekā 11. Protams, tabulā gribas būt pēc iespējas augstāk! Grūti novērtēt 1. līgas organizāciju – ja par Virslīgā spēlētājiem numurus līmē ar līmlenti, tad ko vēl runāt par pirmo līgu... Viss ir atkarīgs no mums pašiem – tikai kopā varam padarīt mūsu futbolu labāku! Visām komandām gribu novēlēt veiksmīgas spēles, spēlētājiem – parādīt skaistu un spožu sniegumu, cīnīties bez savainojumiem.

FC Jūrmala

Ar eSports.lv sarunājās "Jūrmalas" treneris Andrejs Kolidzejs.
Sevišķi neko neesam mainījuši – komandā palikuši tie jaunie spēlētāji, kuri pie mums [pērn komandas nosaukums bija "Kauguri/Multibanka" – aut.] spēlēja pagājušajā sezonā. Vienīgā izmaiņa ir tā, ka puiši auguši izaugsmē un vecuma ziņā [smejas]. Tāpat kā iepriekš, būsim jauniešu komanda, kuras mērķis ir audzināt spēlētājus, kas varētu noderēt profesionāliem klubiem un Latvijas izlasei – jauniešu, protams – vismaz pagaidām. Tā arī viss ir palicis nemainīgs, tikai nosaukums – nedaudz citādāks. Futbola Centrs "Jūrmala" ir Jūrmalas Futbola skolas galvenā komanda, kurā pārsvarā spēlē pašu audzēkņi.

Regulāri trenējamies un gatavojamies jau, sākot ar decembra mēnesi. Aizvadījām vairākas pārbaudes spēles un ar mainīgām sekmēm. Aptuveni desmit maču, bilance ir vidēja – gan zaudējām, gan uzvarējām. Treneri, protams, ir apmierināti ar gatavošanās posmu. Viss kārtībā, problēmu nebija. Pateicoties Jūrmalas Domei, ziemā noorganizējām turnīru uz lielā laukuma. Piedalījās četras komandas – diemžēl palikām 4. vietā, taču rezultāti nebija tik traki.

Mērķis, kā jau teicu, ir audzināt jaunos spēlētājus, iemācīt viņiem pareizi spēlēt futbolu, ko galvenais treneris Andrejs Karpovs arī var izdarīt. Tagad uz U-19 izlasi ir izsaukts Oskars Ikstens, ir vēl citi kandidāti. Protams, gribētos finišēt augstākā vietā nekā pērn. Par pirmajām vietām cīnīsies stiprākie – kuri tie būs, pagaidām grūti pateikt – tad jāskatās pirmās spēles, komandu pieteikumi utt.

Apskata otrajā daļā nākamnedēļ lasiet par vēl piecām komandām, kuras gan sezonu uzsāks mazliet vēlāk – nākampiektdien, 1. maijā.

1. līga

Turnīra dalībnieces

Komanda
Preiļu BJSS
FK Jelgava
Valmiera FK/LFKA
FK Spartaks
Skonto FC - 2
JRC/JRSS Jēkabpils
FK Kauguri/PBLC
FK Auda
FC Daugava
FK Jaunība
FC Jūrmala
SK Liepājas metalurgs - 2
FS METTA/LU
FK Tukums-2000/TSS

1. kārta

DatumsSpēle
25.04.2009.Skonto FC-2 – FK Jaunība
26.04.2009.FK Spartaks – FC Jūrmala
01.05.2009.Liepājas metalurgs-2 – Valmiera FK/LFKA
01.05.2009.JSC /JRSS Jēkabpils – FC Daugava
01.05.2009.Kauguri/PBLC – FK Auda
01.05.2009.FS Metta/LU – FK Jelgava
02.05.2009.Preiļu BJSS – FK Tukums-200/TSS

, 2009-04-23 19:00, pirms 15 gadiem
cikos sākas Skonto FC-2 – FK Jaunība?
, 2009-04-23 19:00, pirms 15 gadiem
vjfc rakstīja: cikos sākas Skonto FC-2 – FK Jaunība?
Sestdien, Ķeizarmeža mākslīgajā laukumā, plkst. 16:00
, 2009-04-23 19:03, pirms 15 gadiem
Paldiesiņš Miķel.
, 2009-04-23 19:11, pirms 15 gadiem
intriga ir liela! gaidu ar nepacietību sev interesējošo maču pret Mettu 1.maijā.
paldies Miķeli, gaidam ziņas no citām nometnēm...
, 2009-04-23 19:42, pirms 15 gadiem
Pelcis

leeegjendaaaa
, 2009-04-23 19:51, pirms 15 gadiem
interesanti, interesanti ceru, ka jelgava tiks virsligaa
, 2009-04-23 20:31, pirms 15 gadiem
Ja Jaunība patiešām gribēs tikt Virslīgā, tad ar viņiem būs grūti cīnīties, sastāvs viņiem bija labs un būs drošvien ne sliktāks. Nopietnākie konkurenti Jelgava un Metta; vai arī Auda -- tas vēl jāpaskatās. Biju domājusi, ka arī Daugavpils "Daugava" -- bet tātad, ja nu šie skaitās dublieri, tad par vienu konkurentu mazāk.
Miķelim liels paldies par uzmanību pirmajai līgai -- bet vai nekādi nevarēja izspiest kaut ko konkrētāku par sastāviem (tagad -- četri treneri pa visiem kopā nosaukuši trīs futbolistu uzvārdus!)?
, 2009-04-23 20:32, pirms 15 gadiem
Preili panems
Slēpts komentārs: dimex
, 2009-04-23 21:33, pirms 15 gadiem
nja sastāvu trūkst...
, 2009-04-23 21:33, pirms 15 gadiem
olga, tu par kuru komandu?
, 2009-04-23 22:11, pirms 15 gadiem
Malacis Miķeli ka raxti šitos raxtus pa pirmo līgu! Ir interesanti tiešām! Nu šogad Jelgavai jāņem pirmā vieta offic, kaut gan šogad visas 14 komandas izskatās diezgan labas varbūt Tukumam Preiļiem un Jēkabpilij būs tā pagrūtāk , bet nu tādi atkritēji kā pagajušo gad bij Abuls jau nu noteikti nebūs.
Nu ko Jelgavai jāņem pirmā vieta. Pret Mettu , Jaunību un Valmieru jābūt labām spēlēm!!!!
, 2009-04-23 23:25, pirms 15 gadiem
, 2009-04-24 09:15, pirms 15 gadiem
Labs raxts! liels prieks, ka kaads vismaz seko liidzi pirmajai liigai!
kad buus naakamie raxti?
, 2009-04-24 17:07, pirms 15 gadiem
to DM
Vispār jau mani mazāk interesē komandu ieņemtās vietas, vairāk -- spēles saturs, kā arī atsevišķu futbolistu sniegums -- gan vērojot bijušo "lielmeistaru" karjeras izskaņu (starp citu, neblamēsim Pelci, viņa spēli skatīties ir interesanti), gan -- jo sevišķi! -- domājot par to, kurš varētu izaugt līdz virslīgas vadošajiem klubiem vai pat Latvijas izlasei (kā savulaik Kaspars Gorkšs). Bet, ja nu par simpātijām, tad man vissimpātiskākie šķiet abi lielie naidnieki: Metta un Auda.
, 2009-04-24 19:45, pirms 15 gadiem
Vai kads zina vai optikaa likmes buus?
, 2009-04-24 20:21, pirms 15 gadiem
Jaa, paldies par aprakstu...Starp citu, likmes optii ir paraadijusaas! Paldies tev Optibet! Triobets un betwjs suukaa saliidzinosi ar vinjiem, vienmeer pirmajiem paraadaas Virsliiga un tagad arii pirmaa liiga!
, 2009-04-25 01:10, pirms 15 gadiem
Neaizmirsties LM jebkuraa latvijas liigaa un chempionaataa taadu komandu nevar piemirst !
Dublieri LM naw slikti plus daži jaunie kaa Rakels
, 2009-04-27 00:22, pirms 15 gadiem
Paldies Miķel'! Ar nepeicītbu gaidu nākamos rasktus. Atbalstiet savu futbola klubu un tiekamies stadionos!
Andrejs Sokolovs. Foto: LFF

Sokolovam lielisks tālsitiens, "Rēzekne" izlaiž divu vārtu pārsvaru

"Optibet" Nākotnes līgā noslēgusies otrā spēļu kārta. Pirmdienas pievakarē lielisks tālšāviens padevās 17 gadus vecajam Andrejam Sokolovam, tomēr viņa panākto 2:0 pārsvaru "Rēzeknes" futbolisti nenosargāja, spēlējot neizšķirti 2:2 ar ventspilniekiem.
Renards Krišjānis cīņā ar Jusufu Rodo. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova
3

Korzāns pēdējā uzbrukumā izrauj JDFS "Alberts" uzvaru, "Ogrei" otrais punkts

"Optibet" Nākotnes līgā svētdien tika aizvadītas trīs spēles. Dramatiskākā spēles izskaņa tika aizvadīta spēlē starp "Mārupi" un Jura Docenko Futbola skolu "Alberts", kurā viesi dažas sekundes pirms beigu svilpes guva vārtus un uzvarēja ar 1:0.
Gabriels Kirkils. Foto: Andris Grīnbergs
5

"Leevon PPK" un "Super Nova" uzvar arī otrās kārtas spēlēs

"Optibet" Nākotnes līgā sestdien tika aizvadītas pirmās trīs otrās kārtas spēles. Pie 2:0 uzvaras Smiltenē tika Māra Landmaņa un Jurija Žigajeva trenētā "Leevon PPK", savukārt Ervīna Pērkona vadītā "Super Nova" ar minimālu pārsvaru 1:0 uzveica valsts bagātākā kluba dublierus.