Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Autors: Miķelis Osis

Izšķirošās cīņas par zeltu un Virslīgu

Izšķirošās cīņas par zeltu un Virslīgu
"Jaunība", "Daugava" vai "Tranzīts"?
Foto: Ivars Veiliņš, jelgavasvestnesis.lv

Šodien Latvijas čempionātā 1. līgā futbolā tiks aizvadītas pēdējās, 30. kārtas, spēles. Zelta mačā Rīgā "Jaunība" plkst. 14:00 LU stadionā uzņems "Daugavu". Mača uzvarētāja triumfēs čempionātā, bet neizšķirta gadījumā 1. vietu izcīnīt iespēja pavērsies Ventspils "Tranzītam", kas uzņems "Gulbeni". eSports.lv tiešraidē teksta režīmā sadarbībā ar LFF piedāvās abus šos mačus.

eSports.lv pirmoreiz vēsturē tiešraidē teksta režīmā sadarbībā ar LFF piedāvās vērot divas 1. līgas spēles. Tās būs cīņas par visaugstākajām vietām – "Jaunības" un "Daugavas" cīņā LU stadionā (maču tiesās Vadims Direktorenko), visticamāk, izšķirsies 1. līgas uzvarētāja – komanda, kas nākamsezon spēlēs Virslīgā, savukārt 2. pamatskolas mākslīgajā laukumā "Tranzīts" uzvaras gadījumā pār "Gulbeni" (spēles tiesnesis - Igors Tagijevs) nodrošinās vismaz 2. vietu. Tiešraide gan nebūs pieejama parastajā Virslīgas LIVE panelī, kur tobrīd varēsiet vērot LMT Virslīgas divas spēles, bet gan parastās ziņas veidā.

Matemātika sarežģīta

Tā kā 2008. gada sezonas 1. līgas čempionāts izvērties ar īsteni intriģējošu turnīra noslēgumu, pastāv visdažādākie varianti, kā pēc 30. kārtas mačiem varētu sarindoties pirmās trīs, pat četras komandas. Visticamāk, pēc šodienas spēlēm turnīra tabulā divām vai vairākām komandām varētu būt vienāds punktu skaits. Lai tādā gadījumā pareizi sarindotu komandas, būs jāievēro čempionāta reglamenta attiecīgais punkts.

14.2. Vietu aprēķināšanai vienādu punktu summas gadījumā diviem vai vairākiem klubiem augstāku vietu ieņem tas klubs, kuram:
1) labāks rādītājs savstarpējās spēlēs (punkti, vārtu starpība)
2) vairāk uzvaru visās spēlēs
3) labāka iegūto un zaudēto vārtu starpība visās spēlēs
4) lielāks vārtu guvums visās spēlēs
5) labāka iegūto un zaudēto vārtu attiecība visās spēlēs.

Pirmā trijnieka savstarpējo spēļu rezultāti

VietaKomanda1.2.3.
1. FK Jaunība 1:0; - 0:0; 4:1
2. FK Daugava 0:1; - 3:0; 1:2
3. FC Tranzīts 0:0; 1:4 0:3; 2:1

Vietu sadalījums dažādu rezultātu gadījumā

Ja uzvar "Jaunība" un "Tranzīts",
tad 1. vietu ieņem "Jaunība", bet 2. vietu – "Tranzīts"

Ja uzvar "Daugava" un "Tranzīts",
tad 1. vietu ieņem "Daugava", bet 2. vietu – "Tranzīts"

Ja "Jaunība" un "Daugava" spēlē neizšķirti, bet "Tranzīts" uzvar,
tad 1. vietu ieņem "Tranzīts", bet 2. vietu – "Jaunība"

Ja abas spēles noslēdzās neizšķirti,
tad 1. vietu ieņem "Jaunība", bet 2. vietu – "Daugava"

Turklāt neaizmirsīsim, ka iespējams arī "Tranzīta" zaudējums, kas abām Rīgas komandām nodrošinātu pirmās divas vietas. Savukārt par no līderu trijnieka trim punktiem atpaliekošā "Jelgava" trijniekā var ielauzties tikai lielas apstākļu sakritības dēļ. Atgādinām, ka čempionāta uzvarētāja nodrošina vietu 2009. gada sezonas Virslīgā, bet 2. vieta aizvadīs divas pārspēles ar Rēzeknes "Blāzmu" par vietu Virslīgā.

Iespējas gadījumā Virslīgā gatavas spēlēt visas

eSports.lv sazinājās ar katru no līderu trijniekā esošo komandu treneriem, lai uzzinātu pēdējos jaunumus pirms izšķirošajām spēlēm, kā arī pašu galveno – vai komandas iespējas gadījumā nākamsezon spēlēs Virslīgā? Lūk, treneru pastāstītais.

Sergejs Davidovs ("Jaunības" galvenais treneris)

- Kāds noskaņojums valda "Jaunības" nometnē pirms rītdienas mača pret "Daugavu"?
- Spēle būs grūta, kā nekā, pēdējā čempionātā. Trim komandām ir vienāds punktu skaits, un aizsardzībā jau nestāvēs neviena – arī mūsu mačā uzbruksim gan mēs, gan viņi. Arī pretinieki centīsies, "Daugavas" jaunie futbolisti vēlēsies sevi pierādīt, bet mūsu plusi varētu būt pieredze un tehnika. Kuram vairāk paveiksies, tas arī uzvarēs. Noskaņojums komandā ir normāls, vienīgi mazliet iegrieza tie trīs noņemtie punkti, bet – neko darīt. Spēle skatītājiem būs interesanta, bet treneriem – nervoza.

- Vai komandā visi ir veseli?
- Nē, savainojumu ir guvis Pēteris Nagla – ātrs futbolists, žēl, ka tā sanācis – vēl gan nav pilnīgi skaidrs, vai viņš spēlēs vai ne. Visi pārējie ir sastāvā un spēlēs. Spēlei gatavojas spēcīgākie, labi apzināmies esošo situāciju.

- Uzvaras gadījumā "Jaunība" nodrošina vietu Virslīgā nākamsezon. Vai par to jau ir domāts?
- Jā, ja uzvaram, iegūsim tiesības spēlēt Virslīgā. Tādā gadījumā tur arī spēlēsim, protams. Stadionu tad īrēsim, nepieciešamo naudu arī centīsimies dabūt. Konkrētu nodomu par Virslīgu gan nav – ja tiksim, tad uzdevums varētu būt nostiprināties līgā. Ja spēlēs desmit komandas, tad varbūt cīnītos par astoņnieku vai pat sešinieku, bet... tas jau būs redzams vēlāk. Šos jautājumus labāk uzdosiet, ja uzvarēsim. Pirms spēles ar šādiem jautājumiem nodarbināt prātu negribas.

Vladimirs Beļajevs ("Daugavas" galvenais treneris)

- Kādi ir pēdējie jaunumi no "Daugavas" nometnes pirms izšķirošā mača ar "Jaunību"?
- Tā nu kalendārs ir sastādīts, ka rīt par 1. vietu spēlēs, iespējams, divas labākās komandas līgā. Visi ir veseli, tikai Maksims Tarasovs ir savainots un nespēlēs – tāpat kā pēdējos divus mačus. Pārējie ir veseli un grib spēlēt un uzvarēt! Šodien būs pēdējais treniņš (saruna notika vakar – aut.) – padomāsim, paskriesim drusciņ, īpašas slodzes nebūs. Treniņš ieplānots diezgan vēlu – pusdeviņos, taču nekā slepena arī nebūs (smejas). Skaidrs, ka "Jaunībai" ir vairāk pieredzes, jo lielākā daļa futbolistu ir spēlējuši labos klubos ar Virslīgas pieredzi, ir tādi futbolisti kā (Iļja) Ščaņicins un (Ēriks) Pelcis. Tomēr mēs zinām viņu vājās vietas un mēģināsim tās izmantot. Arī mums ir vājās vietas, taču tās mēģināsim noslēpt (smejas).

- Piekrītat, ka visiem spēlētājiem šī būs svarīgākā spēle sezonā?
- Protams! Mačs par pirmo vietu. Nekur Latvijā nav svarīgāku spēļu – Virslīgā jau viss ir izšķirts, tikai smieklīgi mači par 5. – 6. vietu, 7. – 8. vietu, kur komandas vairāk spēlē prestiža dēļ. Savukārt mēs nevaram atpūsties, pamatsastāvā ir daudz spēlētāju, kuri pavasarī spēlēs U-19 izlasē, tātad līdz tam jāsasniedz vēl augstāks līmenis par esošo. Tāpēc arī mums vairāk vajadzīga uzvara – nākotnes vārdā, jo puiši var spēlēt vēl labāk. Mums ir leģionāri, pieredzējušāki spēlētāji – Šekovs un varbūt Jevdokimovs, viņi var palīdzēt.

- Spēlei ir visaugstākā likme – ja "Daugava" neuzvar, tad, visticamāk, tā paliks trešā...
- Jā, tā ir, tāpēc vajag uzvarēt! Arī mums ir pieredze – jūs domājat, ka izšķirošā spēle pret Moldovu U-19 sastāvā nav laba pieredze (smejas)? Vai arī pret Itāliju utt. Bija neveiksmīga spēle pirmajā aplī, kad nebijām sliktāki, taču zaudējām. Cerēsim, ka otrreiz tā nenotiks.

- Kādas domas ir par iespējamo spēlēšanu Virslīgā, ja būs iespēja?
- Kas tur ko domāt – vajag tur spēlēt (smejas)! Formai nauda būs, autobuss jau ir, tējai un kafijai arī pietiks – tātad spēlēsim augstākajā līgā! Ja ir runa par algām, tad arī bez tādas var spēlēt. Čaļi, kam ir 18-19 gadi – priekš kam viņiem algu, viņiem ir vecāki, bet paši mācās 12. klasē! Par kādu naudu var būt runa? Nav jādomā par naudu, bet tālāko dzīvi, par iespēju spēlēt augstākajā līmenī. Nebūs tā, ka nespēlēsim, jo nav naudas – bet vai tad "Rīgai" ir (smejas)? Tur spēlēja Latvijas izlases dalībnieki, visiem ir ģimene, tāpēc saprotams, ka runa ir par nesamaksātām algām, bet mūsējiem nevienam ģimenes vēl nav – ir mamma, papa un vecmāmiņa (smejas)! Saprotams, kaut ko vajag, lai Virslīgā spēlētu – stadiona īrei, jo tam jābūt nopietnākam. Par to jau esam domājuši, taču vispirms ir jāuzvar, tad arī varēsim domāt. Domāju, ka "Jaunība" ir sliktākā situācijā – viņu futbolisti jau Virslīgā ir spēlējuši un nav palikuši – varbūt kādam bija pārāk zems līmenis, citiem Virslīgu nemaz nevajag. Viņi negrib – spēlē futzālu, bet pēc tam iznāk spēlēt arī lielo futbolu. Gaidīsim un cerēsim!

Aleksandrs Žižmanovs ("Tranzīta" galvenais treneris)

- Ja "Tranzīts" rīt uzvar, tad vismaz 2. vieta ir kabatā...
- Jā, tā ir, bet neko īpašu komentēt gan nevaru. Kopumā ar līdzšinējo sezonu esmu visai apmierināts – varējām gan iekrāt vēl vairāk punktus. Liela daļa spēlētāju komandai pievienojās neilgi pirms sezonas sākuma, tāpēc pagāja laiks, kamēr futbolisti atrod kopīgu valodu. Liela daļa mūsu panākumu pienākas vārtsargam Jevgeņijam Sazonovam, kurš ir jūtami spēcīgs futbolists. Valentīns Raļkevičs, 1991. gadā dzimis, vēl ir jauns puisis, kuram daudz jāmācās. Pāris epizodēs komandai pietrūka pieredzes vai meistarības, bet vispār esam attaisnojuši tās cerības, kas izskanēja sarunās ar kluba vadību sezonas sākumā.

Vai ir arī kāds savainots spēlētājs, kurš sezonas beigās palīdzēt nevar?
- Jā, Mihails Rjumšins diemžēl kādā epizodē sarāva ceļgala krusteniskās saites, tika veikta operācija, bet viņam sezona, protams, beigusies. Turklāt viņa pozīcija laukumā ir visai grūti aizstājama. Spēlētāju pieteikumā jau netrūkst, bet ne visi ir mūsu rīcībā, atliek izvēlēties labākos no esošajiem. Reāli 14-15 spēlētāji parasti ir sastāvā, bet kādam gadās savainojums, citam diskvalifikācija, un tā arī problēmas rodas.

- Kā varat rezumēt čempionātu un mazliet negaidīto ielaušanos trijniekā?
- Kad 2. aplī pirmajā spēlē uzvarējām "Daugavu" ar 2:1, pilnībā sapratu, ka varam pacīnīties par trijnieku, vietu starp līderiem. Pirmajā mačā sezonā zaudējām "Daugavai" ar 0:3, savā laukumā ne pārāk veiksmīgi nospēlējām ar "Jaunību" – 1:4. Zaudējām punktus arī citur, piemēram, pret Valmieru – nepaveicās. Rīt vēl būs pēdējā čempionāta spēle – ar "Gulbeni", kas arī nav vāja, jo pirms trim kārtām ar "Daugavu" tā nospēlēja neizšķirti. Negaidām vieglu spēli.

- Vai "Tranzīts" nākamsezon spēlēs Virslīgā, ja tāda iespēja būs?
- Varētu jau pamēģināt, bet par to lemtu kluba vadība. Sava teikšana arī trenerim Romanam Grigorčukam, tomēr pagaidām nevajag par to domāt – jāpabeidz vispirms sezona, tad jau redzēs.

Pēdējie mači arī citām komandām

Rīt pēdējās spēles sezonā aizvadīs ne tikai uzmanības centrā esošais pirmais trijnieks, bet arī pārējās komandas. Čempionātu jau beigusi tikai "Valmiera/Viktorija", kas ar 28 spēlēs iegūtajiem 40 punktiem šobrīd ieņem 7. vietu. "Jēkabpils" un "Tukuma" mačs svarīgs no turnīra tabulas viedokļa būs abām komandām, jo vēl pastāv iespēja noķert priekšā esošo komandu. Ierasti spraiga cīņa gaidāma duelī starp "Audu" un "Mettu" , lai gan ne viena, ne otra savu vietu turnīra tabulā mainīt vairs nevar. Mačam starp "Spartaku" un "Kauguri/Multibanka" vairāk gan ir simboliska nozīme, jo abas komandas ir no Slokas, tomēr "Spartakam" obligāti jāuzvar, lai droši noturētu 11. vietu.

Priekšā esošo komandu uzvaras gadījumā lūkos noķert "Liepājas metalurgs-2" un "Zibens/Zemessardze", kuras aizvadīs savstarpējo maču. Visbeidzot jau pieminētā "Jelgava" savā laukumā uzņems Smiltenes "Abulu" – ja smilteniešiem goda lieta būtu vismaz viena punkta izcīnīšana šosezon (tas vēl nav izdevies), jelgavnieki var kost pirkstos par neizmantoto iespēju aizķerties starp labākajām komandām – tagad panākt trijnieku ir praktiski nereāli, jo savstarpējie rezultāti pret jebkuru trijnieka komandu "Jelgavai" ir negatīvi.

Spēles "Jaunība" – "Daugava" un "Tranzīts" – "Gulbene" eSports.lv piedāvās tiešraidē teksta režīmā.

30. kārta

DatumsLaiksSpēle
08.11.2008. 14:00 FK Jaunība - FK Daugava
08.11.2008. 14:00 Jēkabpils SC - Tukums-2000/TSS
08.11.2008. 14:00 FC Tranzīts - FB Gulbene
08.11.2008. 14:00 FK Auda - FS METTA/LU
08.11.2008. 14:00 Spartaks - Kauguri/Multibanka
08.11.2008. 14:00 Liepājas Metalurgs-2 - Zibens/Zemessardze
08.11.2008. 14:00 FK Jelgava - FK Abuls

Turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUNZVārtu att.Punkti
1. FK "Jaunība" (Rīga) 27 19 3 5 68:25 60
2. FK "Tranzīts" (Ventspils) 27 18 6 3 73:25 60
3. FK "Daugava" (Rīga) 27 19 3 5 86:25 60
4. FK "Jelgava" 27 18 3 6 61:41 57
5. FS "Metta/LU" 27 13 9 5 43:23 48
6. FK "Auda" (Rīga) 27 12 6 9 54:42 42
7. "Valmiera/Viktorija" 28 11 7 10 53:42 40
8. "Jēkabpils" SC 27 12 1 14 44:55 37
9. "Liepājas Metalurgs-2" 27 10 7 10 46:42 37
10. "Zibens/Zemessardze" 27 9 8 10 51:50 35
11. "Spartaks" (Jūrmala) 27 9 6 12 31:38 30
12. FK "Tukums-2000/TSS" 27 7 7 13 49:54 28
13. JFC "Kauguri/Multibanka" 27 6 6 16 30:64 21
14. FB "Gulbene 2005" 27 4 4 19 30:76 16
15. FK "Abuls" (Smiltene) 27 0 0 27 12:124 0

Rezultatīvākie spēlētāji

VietaSpēlētājsKomandaVārti
1. Eduards Višņakovs FK Daugava 29
2. Iļja Ščaņicins FK Jaunība 18
3.Viktors Rezjapkins FK Jelgava 17
Valērijs Svoks Zibens/Zemessardze 17
Dmitrijs Kulikovs FK Jaunība 17
6. Aleksandrs Gospodarjovs Jēkabpils SC 16

, 2008-11-08 09:29, pirms 15 gadiem
Lai uzvar jaunība!
, 2008-11-08 09:32, pirms 15 gadiem
sensācija par jelgavu izpalika- šoreiz!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-11-08 09:43, pirms 15 gadiem
''Prieks kam jaunajiem nauda, viniem ir papa un mamma'' NEvisi naak no labveeliigaam ģimeneem!!!
, 2008-11-08 09:53, pirms 15 gadiem
Es par Daugavu
, 2008-11-08 10:04, pirms 15 gadiem
Rēcīgi būs ja Tranzīts tiks uz Virslīgu, Virslīgā Ventspilij trīs komandas, kamēr Rīgai būs tikai puskliba viena
, 2008-11-08 10:09, pirms 15 gadiem
Oho, Višņakovs 1991. gadā dzimis. Lai Daugava tiek uz Virslīgu, gribās redzēt, kā šie jaunie čaļi izskatīsies Virslīgā. It sevišķi Višņakovs, 29 vārti, 27 spēlēs, tas ir izcili, turklāt 17 gadīgam puisim starp večiem gūt 29 vārtus. Ja Daugava tiks uz Virslīgu, tad noteikti nākamgad aiziesu paskatīties, kā Višņakovs spēlē.
, 2008-11-08 10:18, pirms 15 gadiem
Tad jau driiz Latvijas futbola izlase vares ieraudziit spelejot divus Vishnjakovus!!!
, 2008-11-08 10:24, pirms 15 gadiem
nedaudz jocinju--- varetu latviskot Vishnjakova uzvardu... vishnja lastviski buus kirsis, tad beigas sanaktu Kirsiskovs!!!
sory
, 2008-11-08 10:31, pirms 15 gadiem
Nu malacis Miķelis: tik sakarīgu un interesantu materiālu par pirmo līgu (visas sezonas garumā) vēl nekad nav bijis -- nedz kādā laikrakstā, nedz portālā.
, 2008-11-08 10:35, pirms 15 gadiem
iistaaa sezonas zvaigznu speele buus 14:00 audas stadionaaa...
, 2008-11-08 10:35, pirms 15 gadiem
latgaliits rakstīja: nedaudz jocinju--- varetu latviskot Vishnjakova uzvardu... vishnja lastviski buus kirsis, tad beigas sanaktu Kirsiskovs!!!
sory
iemācies pareizi sorry uzrakstīt!
, 2008-11-08 10:50, pirms 15 gadiem
pag, bet kas Jelgavai traucē pakāpties kādu vietiņu augstāk?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-11-08 11:00, pirms 15 gadiem
lai Uzvar Tranzīts, 3 komandas no Vpils virslīga butu labi... ja tikai Vindava paliks....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-11-08 11:18, pirms 15 gadiem
Konkurence baigā, bet Abuls tur vienkārši atsēž?
, 2008-11-08 11:26, pirms 15 gadiem
nē, negribu tranzītu, par daudz vpjiem būtu ja nopietni, gribētos, lai uzvar Daugava, čaļiem virslīgas pieredze nāktu par labu!
, 2008-11-08 11:43, pirms 15 gadiem
Žēl, jo Jelgavai laikam nav iespējas vairs! Vismaz otrajā vietā tikt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-11-08 12:18, pirms 15 gadiem
A vaita Ventsplis nav jau chempioni?
, 2008-11-08 12:36, pirms 15 gadiem
chalis bez kompleksiem rakstīja: A vaita Ventsplis nav jau chempioni?
šī ir 1. Līga nevis Virslīga...
, 2008-11-08 12:39, pirms 15 gadiem
Auda nakamgad parādīs uz ko ir spējīga!
šogad vienkārši paaudžu maiņa, sāk spēlēt daudz jauni futbolisti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Andrejs Sokolovs. Foto: LFF

Sokolovam lielisks tālsitiens, "Rēzekne" izlaiž divu vārtu pārsvaru

"Optibet" Nākotnes līgā noslēgusies otrā spēļu kārta. Pirmdienas pievakarē lielisks tālšāviens padevās 17 gadus vecajam Andrejam Sokolovam, tomēr viņa panākto 2:0 pārsvaru "Rēzeknes" futbolisti nenosargāja, spēlējot neizšķirti 2:2 ar ventspilniekiem.
Renards Krišjānis cīņā ar Jusufu Rodo. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova
3

Korzāns pēdējā uzbrukumā izrauj JDFS "Alberts" uzvaru, "Ogrei" otrais punkts

"Optibet" Nākotnes līgā svētdien tika aizvadītas trīs spēles. Dramatiskākā spēles izskaņa tika aizvadīta spēlē starp "Mārupi" un Jura Docenko Futbola skolu "Alberts", kurā viesi dažas sekundes pirms beigu svilpes guva vārtus un uzvarēja ar 1:0.
Gabriels Kirkils. Foto: Andris Grīnbergs
5

"Leevon PPK" un "Super Nova" uzvar arī otrās kārtas spēlēs

"Optibet" Nākotnes līgā sestdien tika aizvadītas pirmās trīs otrās kārtas spēles. Pie 2:0 uzvaras Smiltenē tika Māra Landmaņa un Jurija Žigajeva trenētā "Leevon PPK", savukārt Ervīna Pērkona vadītā "Super Nova" ar minimālu pārsvaru 1:0 uzveica valsts bagātākā kluba dublierus.