Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

"Valmiera Glass"/ViA spēlē vēl negarantē uzvaru 1. līgā, būs spraiga cīņa par otro vietu

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

"Valmiera Glass"/ViA spēlē vēl negarantē uzvaru 1. līgā, būs spraiga cīņa par otro vietu
"Valmiera Glass"/ViA komanda pēdējā spēlē vecajā Jāņa Daliņa stadionā
Foto: "Valmiera Glass"/ViA Facebook

Šodien komanda.lv 1. līgas čempionātā Valmieras futbola komanda savā laukumā spēlēja neizšķirti pret sīksto "Alberts" vienību. Līdz ar šo rezultātu "Valmiera Glass"/ViA ir nonākusi viena punkta attālumā no uzvaras 1. līgā un Virslīgas ceļazīmes izcīnīšanas.

Lai izcīnītu ilgi gaidīto uzvaru 1. līgas čempionātā, valmieriešiem vajadzēja savā laukumā apspēlēt pēdējā laikā labus rezultātus demonstrējušo JDFS "Alberts" vienību. Pēdējos piecos mačos Artūra Zakreševska vadītā komanda izcīnīja četras uzvaras [visas ar 1:0], piedzīvojot vienu zaudējumu lietainā laikā pret Smilteni [1:2]. 1. līgas zelta spēle tika aizvadīta uz Vidzemes Olimpiskā centra stadiona mākslīgā laukuma. Pirmajā puslaikā nevienai no komandām vārtus gūt neizdevās. Arī otrajā spēles daļā "Alberts" turpināja rādīt cienīgu sniegumu, neļaujot čempionāta rezultatīvākajai komandai [63 vārti 18 spēlēs] panākt savu.

Pēc šī neizšķirta Valmierai turnīra tabulā ir 49 punkti, kas vēl atstāj teorētiskas iespējas tuvākajiem sekotājiem ["Grobiņas" SC un FK "Progress"/AFA "Olaine"] panākt Vidzemes galveno futbola komandu. Valmierieši 1. līgā var triumfēt jau šovakar, ja grobiņnieki un olainieši neuzvarēs savos mačos, kas gan ir maz ticami. Lai izcīnītu ceļazīmi uz Virslīgu atlikušajās trijās spēlēs Valmierai pietiks ar vienu punktu. Priekšā "Valmiera Glass" komandai izbraukumi uz Tukumu un Staiceli, kā arī mājas spēle ar RTU/"Skonto Academy".

Valmieras futbola komandai ir iespēja pēc 15 gadu pārtraukuma atgriezties Virslīgas čempionātā. Iepriekšējo reizi Valmieras futbols Latvija augstākajā līgā tika pārstāvēts 2003. gadā, kad vietējā "Gauja" ieguva 6. vietu 8 komandu konkurencē, taču finansiālo apstākļu dēļ bija spiesta atteikties no dalības 2004. gada čempionātā.

Vēl pēc Valmieras uzvaras pār "Grobiņu" [23. septembrī] portāls Sportacentrs.com uz sarunu aicināja valmieriešu galveno treneri Gati Ērgli, lai parunātu par sezonas gaitu un komandas gatavību startēt Virslīgas čempionātā. Jāatzīmē, ka spēle starp Valmieras un Grobiņas futbola komandām kļuva par pēdējo Jāņa Daliņa stadionā pirms vērienīgās rekonstrukcijas.

Gatis Ērglis, "Valmiera Glass"/ViA galvenais treneris: "Šī ir īpaša vieta. Viss dabas skats riņķī. Man jau tās vecās tribīnes vēl joprojām patīk. Nezinu, kādas tās jaunās būs... Gauja blakus! Putniņi čivina."

Ir kāda skaidrība, kas šeit būs pēc rekonstrukcijas, ja runā tieši par futbolu?
Es tikai tā esmu dzirdējis. Laukumu taisīs, bet, kā sapratu, pašu pēdējo. Vispirms jau tās tribīnes, pēc tam vieglatlētikas manēžu, skrejceļus un tad tikai laukumu. Tomēr sapratu, ka atbildīgus starptautiskus mačus arī šeit varēs aizvadīt. Eirokausus, piemēram. (smaida)

Pirms Eirokausiem jātiek līdz Virslīgai. Noteikti pēdējos pāris mēnešos nevar iztikt bez sarunām par potenciālo spēlēšanu augstākajā līgā.
Neteiksim vēl "Hop!", kamēr neesam izdarījuši darbu. Domāju, ka jebkurš var uzspēlēt augstākā līgā. To pašu parādīja divas spēles ar "Mettu". Jā, kausā varbūt nebija tik veiksmīgi [zaudējums 1/8 finālā ar 0:3], bet draudzības spēlē viņus vinnējām [septembra sākumā Valmiera uzvarēja "Mettu/LU" ar 3:2]. Labi, tur nebija izlases čaļu. Abas spēles kopumā bija līdzīgas. Jā, dažos momentos viņi bija ātrāki, it sevišķi ārzemnieki. Paskatieties paši - augstākā līgā viņi ar jebkuru var nospēlēt. Domāju, ka daudz mēs neatpaliekam. Cita lieta ir tas profesionālais līmenis... Skatīsimies!

Vadība par komandas perspektīvām Virslīgā vēl neko nesaka?
Vēl nav nekas, teiksim tā. Rindā sponsori nestāv, neviens pieteicies nav. Paši redzat, cik liela nauda ir atsevišķām Rīgas komandām. Diezgan lieli budžeti.

Runājot par sezonu kopumā, kuras bija tās sarežģītākās spēles?
Ar Daugavpili. It sevišķi otrajā riņķī. Ļoti grūti bija spēlēt. 35 grādi uz mākslīgais laukums. Ar pašatdevi izrāvām 2:1. Pret to pašu Grobiņu pie viņiem, kur pēdējās sekundēs izlaidām uzvaru [3:3].

Ar ko Valmiera šosezon bija labāka nekā citas komandas?
Es jau daudzus gadus trenēju visus puišus. Šogad bija riktīga komandas saliedētība. Mēs kā komanda spēlējām. Patīk attieksme un viss tamlīdzīgs. Tāpat komandas otrais treneris [Normunds Zvejnieks], kurš pievienojās pirms sezonas, iedeva čaļiem jaunu iedvesmu.

Šogad arī sastāvs palicis nedaudz jaunāks.
Jā. Pagājušajā gadā mums bija paaudžu maiņa, tāpēc mums nebija tik veiksmīga sezona. Lēnā garā jaunieši tuvojas lielajai komandai. Vēl gan nav līdz galam pārliecināti. Jauniešos katrā vecuma grupā ir pa pāris labiem spēlētājiem. Draudzējamies ar Staiceli, no kurienes vietējā sporta internāta jaunieši atbrauc uz Valmieru mācīties. Līdz ar to varam paņemt no viņiem labākos spēlētājus [viens no šīs sezonas galvenajiem atklājumiem ir Valmierā spēlējošais staicelietis Alvis Jaunzems, kurš nupat izpelnījās izsaukumu uz Latvijas U-19 izlasi - aut.].

Grobiņa trenējas trīs reizes nedēļā. Cik daudz treniņu ir Valmierai?
Principā trenējamies kā profesionāla komanda. Sākot no pirmdienas katru dienu, tad sestdien ir spēle un svētdien brīvdiena. Kā kuru reizi īstenībā. Dažreiz var arī divas brīvdienas iedot. Pie tam mēs vēl 2. līgā spēlējam. Principā pieci treniņi plus spēle.

Niks Savaļnieks arī tagad var apvienot darbu ar futbolu?
Jā, viņš jau tepat strādā. Vakaros treniņi, lai ir ērtāk. Strādnieki mums ir, bet viss pagaidām normāli.

Ko iedeva Savaļnieka atnākšana vasarā? Un kāpēc nepaņēmāt viņu ziemā?
Viņš teica, ka tomēr gribēja paprovēt augstākā līgā uzspēlēt. Paši redzējāt, kāda tā komanda [SK "Babīte/Dinamo"] bija. Maz viņš tur spēlēja, cik es atceros. Viņam bija grūti apvienot ar darbu, jo viņi kādā brīdī sāka trenēties no rītiem. Niks ir liels cīnītājs, uzbrukuma līderis. Pašatdeve vispār viņam unikāla. Komandā viņa atnākšana ieviesa jaunās vēsmas.

Divas 1. līgas komandas šosezon aizgāja "Babītes" ceļu un čempionāta gaitā arī tika izslēgtas. Kā bija spēlēt pret "Jēkabpili" un "Ogri"?
Par "Jēkabpili" grūti teikt. Pret viņiem bija sezonas pirmā spēle, kur diezgan grūti mums gāja [uzvara galotnē ar 3:1]. Pret "Ogri" jau bija aizdomīga tā spēle. Mēs mazākumā, rezultāts 1:1, bet viņa velk laiku un neuzbrūk vispār. Aizdomīgi likās. Es jau pirms tam biju dzirdējis par viņiem. "Ogrei" paskatījos sastāvu un sapratu, kā tā komanda aptuveni spēlēs. (smejas)

Ko var pateikt par šī gada 1. līgas līmeni? Audzis, krities?
Izlīdzinājies. Viennozīmīgi. Nevienu komandu ar cepurēm nevar nomētāt. Jāgatavojas katrai spēlei.

Alvis Dubovs šosezon vidēji gūst vairāk nekā vienus vārtus spēlē.
Viņš ir Valmieras puika. Uz gadu vai pusotru viņš bija paņēmis pauzi no lielā futbola. Tas sakarā ar ģimenes pieaugumu. Ir viņš tāds riktīgs uzbrucējs, kurš var golu iesist. Oža viņam uz tiem vārtiem.

Spraiga būs cīņa par otro vietu čempionātā, kas novembrī ļaus piedalīties pārspēlēs par vietu Virslīgā. No sākuma ''Grobiņa'' pēc ielaistiem vārtiem pirmajā minūtē mača otrajā puslaika spēja lauzt spēles gaitu Rēzeknē, pa vārtiem guva Jānis Krautmanis un Arturs Kupčs. ''Rēzeknes'' labā vienīgos vārtus guva Guntars Silagailis.

Savukārt vēlāk vakarā ''Progress/AFA Olaine'' pēc ne tik izteiksmīga pirmā puslaika 50. minūtē beidzot izvirzījās vadībā pret Smiltenes futbolistiem, kad vārtus guva Vugars Askerovs. Savukārt 64. minūtē mājinieku pārsvaru dubultoja Vlads Rimkuss, gūstot pēdējos vārtus šajā mačā - 2:0.

Teorētiski par otro vietu vēl var pacīnīties arī BFC ''Daugavpils'', kas ar 4:0 sagrāva ''Audu''. Latgales komanda šobrīd no Grobiņas un Olaines atpaliek par trim punktiem. Trīs vārtus ''Daugavpils'' labā guva Sedriks Kouadio, bet reizi precīzs bija Zorans Kopre. Visām līderēm čempionātā vēl jāaizvada trīs spēles.

komanda.lv 1.līga, 23. kārta

KomandasRezultātsVārtu guvēji
Valmiera Glass - Alberts0:0 (0:0)
Staiceles Bebri - RTU/Skonto Academy1:3 (1:2)Grāveris '22 - Smuļko '29 '69 Bagdasarjans '38
Daugavpils - Auda4:0 (2:0)Kopre 5' Kouadio 45' 64' 88'
Rēzekne - Grobiņa1:2 (1:0)Silagailis 1' - Krautmanis 56' Kupčs 72'
Progress - Smiltene2:0 (2:0)Askerovs 50' Rimkuss 64'

komanda.lv 1.līga, turnīra tabula

VKomandaSUNZVAP
1.Valmiera Glass/ViA 19 154063:18 49
2.Grobiņas SC 19 132459:31 41
3.FK Progress/AFA Olaine 19 132438:13 41
4.BFC Daugavpils 19 122543:14 38
5.FK Tukums 2000/TSS 19 93734:28 30
6.Rēzeknes FA/BJSS 19 74834:39 25
7.JDFS Alberts 20 74918:28 25
8.RTU FC/Skonto Academy 20 801238:45 24
9.FK Auda 20 641035:41 22
10.FK Smiltene/BJSS 20 641023:44 22
11.Preiļu BJSS 20 411524:62 13
12.FK Staiceles Bebri 20 121711:57 5

Labākie vārtu guvēji

VSpēlētājsKomandaSk
1.A.DubovsValmiera Glass/ViA25
2.D.DobrecovsGrobiņa18
3.V.AskerovsProgress/Olaine15
4.I.KovaļkovsRTU/Skonto Academy13
5.R.ŽaldovskisDaugavpils12
6.E.KnapšisGrobiņa11

     [+] [-]

, 2017-10-07 18:46, pirms 7 gadiem
Alberta autobuss ar pieciem aizsargiem nostāvēja veiksmīgi.
Laikam ne velti Jaunzems izsaukts uz izlasi, ja bez viņa Dubovs un Savaļnieks netiek pie brīva sitiena, nav kas izdara melno darbu un dala piespēles.

     [+] [-]

, 2017-10-07 22:19, pirms 7 gadiem
Las var buut peec pimaaa puslaika Progress-Smiltene 2:0 ja vaarti tika guuti 50"in 64"min.Maznoziimiigi,bet?

  +1 [+] [-]

, 2017-10-07 23:31, pirms 7 gadiem
Intervija ar Valmieras treneri tika speciāli marinēta azotē divas nedēļas, nevis publicēta atsevišķi?

     [+] [-]

, 2017-10-08 21:16, pirms 7 gadiem
Rakstā nav minēts, ka ''Grobiņa'', kurai trūka 3 diskvalificēto spēlētāju, atbrauca bez rezervistiem. No 11 spēlētājiem divi bija nominālie vārtsargi (Vīksna spēlēja laukumā) + viens 16 gadīgais spēlētājs, kurš debitēja 1.līgā.