Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

"Auda" ieskicē 1. līgas izskatu

"Auda" ieskicē 1. līgas izskatu
"Auda"
Foto: auda-fk.lv

1. līgas dalībniece "Auda" savā mājas lapā atklājusi aizkulišu informāciju par to, kāds 1. līgas turnīrs varētu izskatīties 2013. gadā. Lai gan joprojām ir daudz neskaidrību, ir arī būtiski jaunumi.

Kā raksta auda-fk.lv, lai gan lielākā daļa 1. līgas komandu jau uzsākušas gatavošanos jaunajai sezonai, turnīra dalībnieki un tā formāts vēl ir neskaidrs. Ceturtdien, 10. janvārī, Latvijas Futbola federācijā notiks potenciālo 1. līgas klubu sanāksme un tur tad arī kļūs zināmi tā dalībnieki un turnīra reglaments.

Tomēr zināms, kuri klubi uz šo sanāksmi ielūgti: BFC "Daugava", RFS, "Varavīksne", "Valmiera", "Rēzeknes BJSS", "Auda", "Tukums", kā arī "Liepājas metalurga", "Skonto", "Ventspils", "Spartaka", "Metta/LU" un "Jelgavas" dublieri. Ja šo sarakstu salīdzinām ar 2011. gada dalībniecēm, tad saraksts sakrīt ar niansi, ka Ilūkstes komanda devusies uz Virslīgu, bet no tās izkritušās "Gulbenes" nākotne pagaidām nav skaidra. Kā liecina "Audas" rīcībā esošā informācija, "Gulbene" vēl nav pieņēmusi galīgo lēmumu - piedalīties vai nepiedalīties 1. līgas čempionātā

Toties zināms, ka tur noteikti būs "Tukums", kas, saskaroties ar kadru trūkumu, pagājušajā sezonā palika pēdējā vietā. Šogad ieplānots apvienot spēkus ar FC "Salaspils". Iespējams, klāt nāks vēl viena dublieru komanda - Rīgas "Daugava", kurai palīdzēs Šitika FS. Tāpat ļoti liela ir varbūtība, ka 1. līgā startēs "Jēkabpils" SK komanda, kura 2. līgas finālā piekāpās kuldīdzniekiem. Tātad, iespējams, šogad 1. līgā būs pat vairāk nekā 2012. gadā, kad piedalījās 14 komandas.

Izmantotie resursi:
fk-auda.lv


, 2013-01-06 15:40, pirms 11 gadiem
Ja atmest dublierus, tad sanāk tikai 7 pagājušā gada klubi + Jēkabpils un Gulbene? tātad max 9...
Ja LFV bij doma izveidot atsevišķu dublieru čempi, tad 1. līgas izskats vispār ir smieklīgs, jo pat veseli 10 klubi (cik virslīgā) savākties nevar... Tas ir ļoti skumji
, 2013-01-06 15:45, pirms 11 gadiem
Dark Eagle rakstīja: Ja atmest dublierus, tad sanāk tikai 7 pagājušā gada klubi + Jēkabpils un Gulbene? tātad max 9...
Ja LFV bij doma izveidot atsevišķu dublieru čempi, tad 1. līgas izskats vispār ir smieklīgs, jo pat veseli 10 klubi (cik virslīgā) savākties nevar... Tas ir ļoti skumji
Tas bija rakstīts D.Kazakeviča programmā, kad viņš kandidēja Klubu sacensību komisijā: lff.lv

''1. Jāorganizē LFF Ziemas kausa izcīņa
2. Jāaktualizē dublieru čempionāta atjaunošana
3. Jāorganizē Reģionu kausa izcīņa''
, 2013-01-06 15:45, pirms 11 gadiem
Par trīs komandām tukšas baumas. Interesanti Edi, ja audēji uzrakstītu, ka spēlēs ari Kuldīga un FC Jūrmala-2, tu pucētu iekšā? Grūti precizēt, jāraksta baumas. Tas uzsit reitingu?
, 2013-01-06 16:28, pirms 11 gadiem
Pie informācijas vakuuma (par 1. līgu) katra drumsliņa ir laba! Un rakstā jau skaidri pateikts, kas puslīdz skaidri zināms un kas vēl galīgi nedrošs.
Par Daiņa programmu: nekad jau nerealizējas viss, kas programmās rakstīts. Nav jau šaubu, ka dublieru līdzdalība kaitē sportiskajam principam pirmajā līgā, taču, lai lai iztiktu bez dublieriem, vispirms jāpanāk, lai vismaz kāds ducis (nedublieru) komandu gribētu un varētu spēlēt pirmajā līgā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-01-06 17:23, pirms 11 gadiem
Kā būtu interesantāk: 13-16 klubi divos apļos (24-30 spēles)?

Vai pirmajā posmā divas grupas (pa 10-14 spēlēm), otrajā posmā par pirmām 7 vietām (12 spēles) un pārējām vietām (10-16 spēles)?

/tas viss attiecas uz čempionātu, kurā kopā ar 1.līgas klubiem spēlē arī Virslīgas klubu dublieri/
, 2013-01-06 18:02, pirms 11 gadiem
olga rakstīja: Pie informācijas vakuuma (par 1. līgu) katra drumsliņa ir laba! Un rakstā jau skaidri pateikts, kas puslīdz skaidri zināms un kas vēl galīgi nedrošs.
Par Daiņa programmu: nekad jau nerealizējas viss, kas programmās rakstīts. Nav jau šaubu, ka dublieru līdzdalība kaitē sportiskajam principam pirmajā līgā, taču, lai lai iztiktu bez dublieriem, vispirms jāpanāk, lai vismaz kāds ducis (nedublieru) komandu gribētu un varētu spēlēt pirmajā līgā.
viss jau pret naudu un laiku atduras. no Rīgas zonas 2. līgas kādas 3-4 labākās komandas stabili varētu spēlēt 1. līgā, bet 1. līgai vajag vairāk līdzekļu un vēl jābraukā pa visu Latviju, tāpēc komandas izvēlas palikt 2. līgā ...
, 2013-01-06 18:35, pirms 11 gadiem
Carloz rakstīja: viss jau pret naudu un laiku atduras. no Rīgas zonas 2. līgas kādas 3-4 labākās komandas stabili varētu spēlēt 1. līgā, bet 1. līgai vajag vairāk līdzekļu un vēl jābraukā pa visu Latviju, tāpēc komandas izvēlas palikt 2. līgā ...
Nedzen purgu! Labākā no Rīgas netika pat 2.līgas finālā. Nav naudas - nav komandas un nevajag te glupi bazarēt.
, 2013-01-06 18:43, pirms 11 gadiem
Man piemēram interesantāk ir skatīties čempi, ja dublieri spēlē kopā ar pārējiem, jo tad var redzēt jauniešus no plašāka reģiona.
Piemēram - šogad Skonto II spēles ar FK Valmiera bija ko vērtas.
plus valmieriešiem jau arī papildus stimuls turpināt trenēties redzot to, ka līdzīgi var spēlēt ar Skonto jauniešiem. Tātad nākotnes iespējas ir.
, 2013-01-06 19:01, pirms 11 gadiem
putrasgalva rakstīja: Nedzen purgu! Labākā no Rīgas netika pat 2.līgas finālā. Nav naudas - nav komandas un nevajag te glupi bazarēt.
tāpēc ka finālturnīrā spēlē ar kaut kādiem rezervistiem, jo nemaz nevēlas tikt uz augšu. pie tam finālturnīrs notiek oktobra sākumā, kad laika apstākļi normālam futbolam vairs īsti piemēroti nav
, 2013-01-06 19:11, pirms 11 gadiem
Carloz rakstīja: tāpēc ka finālturnīrā spēlē ar kaut kādiem rezervistiem, jo nemaz nevēlas tikt uz augšu. pie tam finālturnīrs notiek oktobra sākumā, kad laika apstākļi normālam futbolam vairs īsti piemēroti nav
Jocīgais, kad tu gribi to finālu, jūlijā vai augustā? Domā, tad uzvarēs kāda no Rīgas komandām?
, 2013-01-06 19:56, pirms 11 gadiem
Varam arī atcerēties reizes, kad Rīgas komandas (RFS/Flaminko, Rīnuži) IR uzvarējušas 2. līgas finālsacensībās, taču no līdzdalības 1. līgā atteikušās. Tas (tāpat kā Kuldīgas komandas atteikšanās), protams, no futbola piramīdas attīstības viedokļa ir bēdīgi, 2. līgas turnīriem zūd liela daļa no sportiskās jēgas, un arī 1. līgas lejasgals līdz ar to var stagnēt. Daļēji pie vainas ir naudas trūkums, bet ne tikai; daudzus 2. līgā spēlējošus amatierus un veterānus pilnīgi apmierina ""vārīšanās savā sulā""(:
, 2013-01-06 20:24, pirms 11 gadiem
Vispirms jau katrai Latvijas pilsētai būtu jāgrib, lai viņa pilsētā ir futbola komanda.
Otrs - ir jāgrib veidot reālu KLUBU sistēmu. Tātad vadošais klubs ar visām tradīcijām un uz leju - jauniešu sistēmas - akadēmijas, skolas.
Trešais - ir jāsakārto savi stadioni tā, lai var tajos spēlēt arī tad, ja tiec Virslīgā.

Kad šie trīs punkti būs sakārtoti tīri mentāli un ari filosofiski ar visiem darbiem - tad arī varēs runāt par normālu čempionāti sākot no 1.līgas līdz Virslīgai.
Otrā līga? Tā arī būtu jātaisa un jāreorganizē, jo tas, kā tagad tur viss sadalīts - tas ir gatavais murgs. Kaut arī viss sadalīts pa reģioniem - Rīgas, Zemgales, Kurzemes, Vidzemes un Latgales - tas neievieš nekādu reālu kopšakarību un sistēmu. Tiesa, ja visu 2.līgu uztaisītu tādu, ka visi brauc arī uz visām Latvijas 2.līgas komandām - tas būtu ļoti daudz un dārgi.

Nedaudz ieskatam 2013.gadā:
Virslīgā - 10 komandas (Rīga = 3 (Skonto, Metta, Daugava), Jūrmala (Jūrmala, Spartaks) - 2, Daugavpils, Liepāja, Jelgava, Ventspils un tagad arī Ilūkste).
1.līga - Rīgas Futbola Skola, Liepājas Varavīksne, Rīgas (ķekavas) Auda, Valmieras FK / BJSS, Rēzeknes BJSS, Tukums 2000/TSS, BFC Daugavpils Daugava, Gulbene (?), SK Jēkabpils. Tātad 9 komandas + vēl Virslīgas dublieku komandas - Skonto, Ventspils, Liepāja, Jelgava, Metta/Salaspils, JFPS/FK Spartaks-2 + vēl kaut kas par Salaspili un Rīgas Daugavas + Šitika skolas apvienošanu.
Kopā 17 komandas. Bet kā redzam - daudz ir nosaukumos BJSS (Bērnu un Jauniešu sporta skola) vai JFPS / BFC (jauniešu futbola kaut kāda tur skola vai bērnu futbola skola). Tādi nosaukumi neliecina par klubu sistēmu ne pēc idejas, ne pēc struktūras. Tur ir tikai bērnu un jauniešu padarīšanas.

2.līga - visraibākā un nesaprotamākā un jāatcerās - pamatā veidota kā jauniešu līga:
Sadalīti daudzos grupu veidos: RĪGA, LATGALE, KURZEME, VIDZEME, ZEMGALE, DAUGAVPILS, ZIEMEĻAUSTRUMI. Tātad 7 dažādas grupas.
Plašāk var ieskatīties - LFF: Galvenie jaunumi

Rīgas grupā ir 31 komanda (zināmākās - JFC Skonto, Šitika Futbola skola, Rīgas Futbola skola, FK Alberts, FK Auda, dažas Daugavas, Metta)

Latgales grupā - pavisam 10 komandas - Jēkabpils SC / JSS, Gulbene-2, Preiļi, Madona, Balvi, Alūksne, Viesīte, Ludza un Kalupe.

Kurzemē - 7 komandas - Kuldīgas NSS, JFC Liepājas Metalurgs, Nīca (blakus Liepājai), JFK Saldus, Priekule/Vaiņode, Grobiņa un Mērsrags.
Secinājums - pamatā viss ap Liepāju. Pat Ventspils, Talsi, Brocēni un vēl daudz pilsētu nav.

Vidzemē - 10 komandas - SK Upesciems, FK Staiceles Bebri, FK Smiltene / BJSS, FK Avantis, FK Alberts, FK Valka, FK Super NOVA/Sigulda, FK Priekuļi, FK Ādaži, FC Aizkraukle.
Te ģeogrāfija plašāka. Ir FK un FC idejas. Nav tik daudz to BJSS.
Jāpiebilst, ka te vēl ir izveidota 3.līga ar 4 komandām no Smiltenes, kaut kāds Skorpions, Staicele un Priekuļu/ Vaivītes komanda.

Zemgales grupā ir 8 komandas - Ozolnieki, Auda, Spartaks, FK Jelgava/Juniors, JFC Dobele, Ozonkieku 2.komanda, Olaines FK, Tukuma brāļi.
Ir arī vēl 3.līga.

Daugavpils grupā ir 6 komandas - LDZ Cargo, Ditton-Daugava, RSS-LRS, Norteks-Latgales ceļdaris, Egals un Vikingi.

Ziemeļaustrumu grupā informācija nav atrodama, kaut arī tāda ir. Pēc viņu mājas lapas (http://zafl.awardspace.com/index_old.html) pēdējais ir bijis 2007.gadā - Mārupe/Balvi, Ilūkste, Gulbene, Alūksne, Blāzma, Madona.

Tātad kopumā, ja neskaitām Ziemeļaustrumus 2.līgā ir 72 komandas. Pie tam visas ir jauniešu grupas.

Vispār kopumā ņemot te ļoti derētu sakārtot visas līgas. Es ieteiktu šādi - ja ir pieaugušo līga, kur ir Virslīga, 1.līga, 2.līga - tad to nejauc kopā ar jauniešu līgām.
Ja ir jauniešu komandas, tad lūdzu - jauniešu Virslīga, 1.līga, 2.līga.
Ja ir bērnu - tad tas pats.
Un ja ir Virslīgas dublieru komandas - tad ir dublieru čempionāts. Jāizbeidz šī atšķirīgā un jokainā bezsistēmas "klubu" kultivēšanu un dzīvošanās bez tradīcijām, bez piramīdām utt. Ir jābūt sistēmai - ir pieaugušās komandas un ir vadošās jauniešu komandas. Tad arī nebūs tādu joku, kad Virslīgas komanda, kas izkrīt uz 1.līgu vēl domā - būt vai nebūt, un 1.līgas komandas ienākšana Virslīgā ir tik nestabila un pat reizēm tik zaļoksnējas un negatavas Virslīgai.

Protams, var saprast, ka viss maksā un ir dažādas iespējas, bet ir jāveido normāla sistēma klubiem. Lai ir skaidrs kas nāk un no kurienes nāk, kas par komandām utt. Ir ļoti dīvaini redzēt 1.līgas ambiciozās sporta skolas, kurām pat nav reāla kluba sistēmas, līdzjutēji, tradīcijas, reklāmas, piemērota stadiona, pat mājas lapas utt. Es negribētu, ka Virslīgā ienāk visādas sporta skolas. Tas grautu Virslīgu un vispār kopējo futbola virtuvi.
, 2013-01-06 20:44, pirms 11 gadiem
tad jau Tukums rādās Metas fārms... + kopīga akadēmija...
, 2013-01-06 21:03, pirms 11 gadiem
Tigereen, pērn Latgalei un ZAFL bija kopīgs 2.līgas čempionāts.
, 2013-01-06 22:07, pirms 11 gadiem
1 rakstīja: Tigereen, pērn Latgalei un ZAFL bija kopīgs 2.līgas čempionāts.
ok - to es nezināju. Katrā ziņā paldies par informāciju, tagad zināšu.
, 2013-01-06 23:31, pirms 11 gadiem
dragoo rakstīja: Man piemēram interesantāk ir skatīties čempi, ja dublieri spēlē kopā ar pārējiem, jo tad var redzēt jauniešus no plašāka reģiona.
Piemēram - šogad Skonto II spēles ar FK Valmiera bija ko vērtas.
plus valmieriešiem jau arī papildus stimuls turpināt trenēties redzot to, ka līdzīgi var spēlēt ar Skonto jauniešiem. Tātad nākotnes iespējas ir.
Kas tad tur bija tajās spēlēs tāds ievērības vērts?
, 2013-01-08 14:43, pirms 11 gadiem
Jekabpils cik es zinu speles 1 liga
Andrejs Sokolovs. Foto: LFF

Sokolovam lielisks tālsitiens, "Rēzekne" izlaiž divu vārtu pārsvaru

"Optibet" Nākotnes līgā noslēgusies otrā spēļu kārta. Pirmdienas pievakarē lielisks tālšāviens padevās 17 gadus vecajam Andrejam Sokolovam, tomēr viņa panākto 2:0 pārsvaru "Rēzeknes" futbolisti nenosargāja, spēlējot neizšķirti 2:2 ar ventspilniekiem.
Renards Krišjānis cīņā ar Jusufu Rodo. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova
3

Korzāns pēdējā uzbrukumā izrauj JDFS "Alberts" uzvaru, "Ogrei" otrais punkts

"Optibet" Nākotnes līgā svētdien tika aizvadītas trīs spēles. Dramatiskākā spēles izskaņa tika aizvadīta spēlē starp "Mārupi" un Jura Docenko Futbola skolu "Alberts", kurā viesi dažas sekundes pirms beigu svilpes guva vārtus un uzvarēja ar 1:0.
Gabriels Kirkils. Foto: Andris Grīnbergs
5

"Leevon PPK" un "Super Nova" uzvar arī otrās kārtas spēlēs

"Optibet" Nākotnes līgā sestdien tika aizvadītas pirmās trīs otrās kārtas spēles. Pie 2:0 uzvaras Smiltenē tika Māra Landmaņa un Jurija Žigajeva trenētā "Leevon PPK", savukārt Ervīna Pērkona vadītā "Super Nova" ar minimālu pārsvaru 1:0 uzveica valsts bagātākā kluba dublierus.