Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

"Babītes" treneris Miholaps: "Aizsēdējos kā otrais treneris, gribējās ko savu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Babītes" treneris Miholaps: "Aizsēdējos kā otrais treneris, gribējās ko savu"
Mihails Miholaps
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Sarunā ar Sportacentrs.com komanda.lv 1.līgas komandas "Babītes" galvenais treneris Mihails Miholaps stāsta par spēlētāju gatavību, 1.kārtas uzvarēto spēli un savu bijušo klubu Rīgas "Skonto".

41 gadu vecais Mihails Miholaps ir dzimis Kaļiņingradā un 1998.gadā ieguva Latvijas pilsonību par sevišķiem nopelniem. Izlasē viņš nospēlēja 32 spēles un guva divus vārtus, ar Rīgas "Skonto" Miholaps kļuva par astoņkārtējo Latvijas čempionu, piecas reizes ieguvis Latvijas kausu, kā arī Miholaps ir Virslīgas vēstures labākais vārtu guvējs - 210 precīzi sitieni. 2009.gadā Miholaps noslēdza profesionālā futbolista gaitas, ir trenējis "Olimpu", bet pēdējos gados bija Tamaza Pertijas palīgs "Skonto". Tagad Miholaps atkal ir galvenais treneris un vada 1.līgas jaunpienācēju "Babīti", kurai, neskatoties uz debiju šai turnīrā, ir pietiekami lielas ambīcijas. Jau komanda.lv 1.līgas 1.kārtā izdevās nospēlēt spoži - 4:0 pret Ķekavas "Audu", kuru vairāki 1.līgas klubi pirms sezonas arīdzan sauca starp turnīra favorītēm.

Pastāstiet par "Babītes" pirmo spēli pret "Audu"! Kas izdevās un kas neizdevās?
Izdevās veidot labus uzbrukumus, guvām ātrus vārtus. Pēc tam pareizi piešķirta pendele - izdevās pat divi ātri vārti. Brīžiem kontrolējām cīņas gaitu, brīžiem bija problēmas. Sevišķi nopietnas problēmas mums bija ar pretinieku izpildītajām standartsituācijām, kas izvērtās bīstami - viņi centrēja brīvsitienus, stūra sitienus, un viņiem ir augumā ražena komanda. Galu galā tomēr tikām ar visu galā, novedām cīņu līdz uzvarai, pievienojot vēl divus vārtus.

Ja otrajos ātrajos vārtos pretiniekam nebūtu noraidījuma, spēle noteikti izvērstos krietni sarežģītāk?
Piekrītu, pretinieks bija ļoti spēcīgs. Tā ir "Auda" - viņi ne pirmo gadu šai līmenī spēlē, kamēr mēs esam debitanti, tikko iekļuvuši 1.līgā. Mums gan tik un tā bija uzdevums uzvarēt šo spēli, un šāds uzdevums būs pirms katras spēles. "Audai", protams, noraidījums patraucēja, izjauca taktiku. Mums šajā ziņā paveicās, taču vienlaikus acīmredzot šobrīd kopumā bijām spēcīgāki.

Cik labi "Babītes" komanda šobrīd ir gatava fiziski un saspēles ziņā, kā arī vai šobrīd sastāvā jau ir visi labākie?
Šobrīd trūkst viena spēlētāja - Viktors Baikovs ir traumēts. Viņš kādu mēnesi nespēlē un nespēlēs vēl aptuveni tikpat, viņam operācija. Visi pārējie ir pieejami, visi trenējas, visi ir gatavi. Fiziskā ziņā par aptuveni 90% esam gatavi. Vēl ir, pie kā strādāt.

Kā skatāties kausa spēles virzienā ["Babīte", neskaitot "Skonto", vienīgā no 1.līgas komandām palikusi kausa izcīņā un 13.aprīlī spēlēs ar "Jelgavu" - aut.]?
Gatavosimies, analizēsim, pētīsim. Pirms tam mums vēl 1.līgā spēle ar "Preiļiem" [tieši pēc šīs komandas spēles ar RTU notika Sportacentrs.com saruna ar Miholapu - aut.], taču var teikt, ka jau tagad gatavojamies arī kausa spēlei.

Kādas cerības, izredzes pret "Jelgavu"?
Cerība ir viena - nospēlēt cienīgi. Nedrīkstam iekrist ar seju dubļos. Jāparāda tā spēle, ko paši vēlamies. Tikai 13.datumā redzēsim, kā tas izdosies.

Ja "Skonto" viss būtu kārtībā ar spēlēšanu Virslīgā un ar algām, vai vēlētos turpināt darbu tur par Pertijas palīgu, vai tomēr kaut vai 1.līgā vēlējāties kļūt par galveno treneri?
Jau gribēju kļūt par galveno treneri, jo pašam ir jāaug - par ilgu aizsēdējos otrā trenera amatā. Strādāju JFC "Skonto" un palīdzēju Tamazam "Skonto" galvenajā komandā, taču tagad gribējās kaut ko savu. Man trenera karjerā jāaug.

Tātad jebkurā gadījumā, ja arī "Skonto" viss būtu labi, pārceltos uz "Babīti"?
Vienkārši radās šeit tāda iespēja - man piedāvāja un kāpēc gan lai es atteiktos no šādas iespējas? Sākt ar 1.līgu - domāju, labs variants. Kad gāju prom no "Skonto", viņi vēl bija Virslīgā.

Divas komandas, ko 1.līgā pazīstat vislabāk, laikam jau ir "Babīte" un "Skonto". Abas tās arī tiek minētas starp 1.līgas favorītēm. Kuras komandas sastāvs, jūsuprāt, ir labāks?
Domāju, "Skonto" ir spēcīgāk nokomplektēts par "Babīti", jo tur pievienojušies vairāki futbolisti no "Dinamo/Caramba", kas pērn uzvarēja 1.līgā un iekļuva Virslīgā, tagad "Riga" saucas. "Skonto" ir vairāk pieredzējusi komanda. Mūsu komanda ir jaunāka. Mums tikai 2-3 spēlētāji ir vecāki, bet pārējie ir 20-21 gadu veci. "Skonto" netrūkst 28-30 gadu vecu spēlētāju. Tā ka pieredze "Skonto" ir lielāka, taču skatīsimies - čempionāts tikko tikai sācies.

Vai jums kā personīgi kā ilggadējam "Skonto" spēlētājam un arī trenerim spēles pret "Skonto" būs īpašas?
Man jebkura spēle būs īpaša - ir jāaug. Mūsu klubam ir politika, ka ir jāgatavo jaunos spēlētājus, klubs nodarbojas ar spēlētāju iekārtošanu ārzemju klubos. Līdz ar to katrā spēlē ir jāattīstās, ir jārāda labs sniegums, ir jāpanāk, lai līdzjutēji Babītē nāk uz mūsu mačiem. Jāpanāk, lai uz mūsu komandas futbolu ir patīkami skatīties. Ar "Skonto", protams, būs sava veida derbiji - ar viņiem arī pārbaudes maču aizvadījām ["Skonto" uzvarēja ar 2:1 - aut.], arī čempionātā ar viņiem sitīsimies par punktiem.

Kāds Babītē ir laukums?
Labs laukums - sintētika, taču pēdējās vai pirmspēdējās paaudzes sintētika. Mazliet līdzīgs tam, kāds ir šeit [RTU stadionā Rīgā - aut.]. Cita laukuma mums nav, visu gadu spēlēsim uz sintētiskā laukuma. RTU tas pats - arī viņi šeit uz mākslīgā spēlēs visu sezonu.

Babris: "Pēdējie šogad nebūsim"

Lai gan "Preiļi" 1.kārtas spēlē cieta zaudējumu ar 1:3, sniegums tika parādīts pietiekami sakarīgs, turklāt pretinieci RTU arī droši vien var saukt par potenciāli tabulas augšdaļas komandu. Pēc spēles aprunājāmies ar "Preiļu" futbola dzīves vadītāju un komandas galveno treneri Imantu Babri.

Babris: "Pēc satura spēle nebija slikta. Mūsu slimība ir pieļaut kļūdiņas - principā visi ielaistie vārti, gan soda sitiens, gan otrais, gan trešais gols, bija nevis tā, ka tevi sistēmiski apspēlē, bet kaut kas tāds... mirkļa neuzmanība. Kopumā man liekas, ka šodien abas komandas spēlēja futbolu, nebija tādas bumbas dauzīšanas, tika mēģināts spēlēt futbolu - ne vienmēr tā ir [smaida]! Viss bija labi, spēle arī bija abpusēji korekta, svilpju bija maz. Ir pāris traumētie - ceru, ka nekas īpaši nopietns nebūs. Tagad tikai uz priekšu, jāspēlē, vēl tikai čempionāta sākums. Mēs paši vēl taustāmies - daži šodien nospēlēja ar plusa zīmi, daži ar mīnusa zīmi. Mana izpratne tāda - gribam spēlēt futbolu, un šodien šis futbols bija, nevis kaut kāda dauzīšanās.

Jāņem arī vērā, ka šī RTU komanda ir laba - tā ir vadāma, tehniski gudri puikas, gudrs treneris. Es RTU komandu pieskaitītu pie TOP5 - kam, ja ne "Skonto" akadēmijai, tur būtu jābūt? Viņi trenējas katru dienu. Situācijas specifika - šajā komandā mans jaunākais dēls spēlē [16 gadus vecais Miks Babris uznāca 53.minūtē pie 2:0 RTU labā, savukārt "Preiļus" pārstāv Matīss Babris - aut.]."

Vai šogad neatkārtosies pagājušā gada liktenis ar pēdējo vietu? "Šogad pēdējie nebūsim. Pagājušajā gadā pirmais trijnieks ("Caramba/Dinamo", "Valmiera Glass", RFS) bija galvastiesu pārāks, un mēs punktus atņēmām praktiski visiem, atskaitot šo trijnieku. Tas, ka palikām pēdējie... vēl gadu pirms tam palikām desmitie, bet nezaudēto spēļu bija tikpat kā pērn, vienīgi pērn uzvaru vietā mums bija lērums ar neizšķirtiem."

Sezonas sākums "Preiļu" komandai sarežģīts - izbraukuma spēles ar RTU, "Babīti", "Audu", tālāk arī "Alberts" un "Olaine/Super Nova" nav nekāda dāvana. Babris, runājot par gaidāmo spēli ar "Babīti", sacīja: "Jā, bet no otras puses nedomāju, ka šeit kādam ir tāds līmenis kā "Barcelona", un daudz kas ir atkarīgs, kā aiziet spēle. Tikpat labi tu vari iesist un ieķerties rezultātā. Kaut arī jāatzīst, ka "Babīte" ir pieminama starp turnīra favorītēm - jūsu portāla apskatā aizmirsu viņus pieminēt [smaida]."

  -1 [+] [-]

, 2016-04-04 11:00, pirms 8 gadiem
Malači Babīte!