Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Gunāram Ulmanim šodien būtu 80

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Gunāram Ulmanim šodien būtu 80
Gunārs Ulmanis
Foto: lff.lv

Šodien aprit 80 gadi, kopš dzimis viens no labākajiem un populārākajiem spēlētājiem Rīgas "Daugavas' futbola meistarkomandas vēsturē un arī visā Latvijas futbolā Gunārs Ulmanis. Viņa nav starp mums jau vairāk nekā astoņus gadus.

Var pateikt paldies futbola trenerim Vadimam Ulbergam, kurš savulaik pierunāja Gunāru izvēlēties futbolu nevis basketbolu. Basketbola diezin vai kaut ko zaudēja, jo 60. gados mums netrūka izcllu groza bumbas meistaru, bet futbols noteikti ieguva. Bija pārāk mazs, lai redzētu Gunāru Ulmani futbola laukumā kaut vai TV ekrānā (daudz vēlāk, kad jau biju žurnālists, pāris reizes ar viņu tikāmies un tās bija interesantas un vērtīgām atziņām bagātas sarunas), taču dzirdēts par viņu bija jau kopš skolas laika. Protams, ka vecākās paaudzes vīri vispirms pieminēja ar Gunāru saistīto slaveno (toreiz - arī bīstamo) izsaucienu no tribīnēm "Lai dzīvo Ulmanis un viņa aizsargi!", taču gan tie, kas tikai redzēja Ulmani spēlējam, gan tie, kuri vienā laikā ar viņu spēlēja, atzina, ka tas bija viens no savdabīgākajiem un labākajiem malējiem pussargiem jeb uzbrucējiem Latvijas futbola vēsturē (tajā laikā vēl bija izteikti malējie uzbrucēji). It kā lēns un slinks, pat neveikls, taču ar bumbu viņš pēkšņi spēja pārvērties līdz nepazīšanai.

Jau savā otrajā spēlē "Daugavas" sastāvā pret Katovices komandu no Polijas jaunais spēlētājs guva trīs vārtus. "Daugavas" meistarkomandā Gunārs Ulmanis spēlēja no 1955. līdz 1969. gadam, vairākus gadus viņš bija komandas kapteinis un pavisam guva 80 vārtus. Rīgas komanda bija ļoti tuvu iekļūšanai PSRS čempionāta augstākajā līgā, "Daugavas" stadions gandrīz visās spēlēs bija pārpildīts. Spēlētāja karjeru Gunārs Ulmanis beidza pēc mūsdienu mērauklas agri - 31 gada vecumā. Tas bija cits laiks.

Kamēr vien spēja (kamēr turēja kājas), tikmēr Gunārs Ulmanis darbojās ar jaunajiem futbolistiem un viņa pazīstamākais audzēknis ir uzbrucējs Aivars Drupass, kurš sāka spēlēt pie trenera Ulberga toreizējā RRR (Rīgas radiorūpnīca) komandā. Gunāram nepatika daudz stāstīt par sevi, viņš labāk stāstīja par komandu, par tiem, ar kuriem kopā spēlēja. Šodien vairāki Latvijas futbola veterāni bija aizbraukuši pie Gunāra Ulmaņa uz kapiem. Tādas personības, kāda bija Gunārs Ulmanis, mēs nedrīkstam izmirst.

  +4 [+] [-]

, 2018-11-12 13:04, pirms 5 gadiem
Cepuri nost tādu vīru priekšā !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-11-13 11:13, pirms 5 gadiem
Aizgāja pa labo maliņu, apčakarēja jebkuru!
Ir jau tagad arī zvaigznes , bet tagad futbols kļuvis pirmkārt atlētikāks, ar tehniku daudziem ir tā kā ir! Visas tās aizsardzības shemas, ''autobusi'' pretīgi. Agrāk klasiskais 1-3-2-5, nu vēl 1-4-2-4 bija daudz skatāmāks futbols! Bija goli un tādi 0-0, 1-0 bija retums.