Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Marčello Lippi - 60

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Marčello Lippi - 60
Marčello Lippi
Foto: AP

Šodien, 11.aprīlī, bijušais Itālijas valstvienības un Turīnas "Juventus" galvenais treneris Marčello Lippi atzīmē savu 60.dzimšanas dienu. Sniegsim nelielu ieskatu viņa biogrāfijā.

Savā trenera karjerā Lippi nostrādāja vairāk kā ar desmit dažāda līmeņa komandām, bet ievērojamus panākumus guva tikai ar divām: "Juventus", kā arī ar Itālijas valstvienību. Šobrīd Lippi atrodas radošajā atvaļinājumā, bet pēc daudzu ekspertu viedokļa jau šovasar Marčello varētu pieņemt kādu no darba piedāvājumiem. Lippi, pēc viņa paša vārdiem, ir ap 15 darba piedāvājumiem no Eiropas vadošajiem futbola klubiem.

Lippi ir visā pasaulē augstu vērtēts futbola treneris, bet arī viņam ir nepilnības, jo Lippi nepārvalda nevienu valodu, izņemot itāļu, kas varētu būt nopietns šķērslis viņa turpmākajam darbam. Pats Lippi izsakās, ka ārpus Itālijas viņš jūtas kā kurlmēms, tieši tādēļ viņš ir uzsācis apmeklēt angļu valodas kursus.

Marčello Lippi savas futbolista karjeras laikā pāris reizes tika izsaukts uz Itālijas jauniešu izlasi, taču nekāda zvaigzne Itālijas futbolā nebija. Pēc pozīcijas Lippi bija pussargs, bet spēcīgākais klubs, kurā viņš ir spēlējis bija "Sampdoria." Lippi ir dzimis Viaredžo pilsētā, kas izceļas ar to, ka šajā pilsētiņā ir dzimis arī slavenais tiesnesis Pjerluidži Kolina.

Kļūt par treneri Lippi pierunāja viņa bijušais treneris "Sampdoria" komandā - paragvajietis Errera, kurš saskatīja Lippi lielu potenciālu. Izgājis treneru kursus, Lippi, ilgus gadus strādāja dažādos zemāko līgu klubos, kā arī vadīja dažādas jaunatnes komandas, līdz pienāca iespēja trenēt klubus arī A sērijā. Par savas karjeras pagrieziena punktu Lippi uzskata 1993./1994. gada sezonu, kad viņš ar finansiāli novārdzināto "Napoli" spēja izcīnīt ceļazīmi uz UEFA kausa izcīņu(1994. gada UEFA kausa izcīņas ietvaros "Napoli" aizvadīja divus mačus ar "Skonto" uzvarot abās spēlēs - aut. piebilde).

Pieminēšanas vērts ir fakts, ka Lippi elks starp treneriem bija neviens cits kā slavenais Ukrainas un Kijevas "Dinamo" treneris Valērijs Lobanovskis. Lippi par galveno komandas veidošanas uzdevumu, vienmēr, ir izvirzījis vienota kolektīva izveidi, kur katrs saprotas ar katru.

Lippi raksturs nav no tiem vieglākajiem, jo viņš mēdz būt ļoti bargs, kā arī bieži mēdz apvainoties. Viņš bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem varēja neiekļaut sastāvā kādu no izslavētajiem veterāniem un publikas mīluļiem, nemaz nebaidoties no tās kritikas, kas viņam būs jāiztur no itāļu fanu puses.

Lippi, 90. gadu vidū, vadot "Juventus" klubu kļuva arvien slavenāks, jo katru gadu tika izcīnīti jauni tituli, taču lai kā viņš to vēlētos, tomēr kaut ko līdzīgu atkārtot ar Milānas "Inter" viņam tā arī neizdevās, jo līdzjūtēji, pēc viņa lielajiem panākumiem ar "Juventus", prasīja no viņa tādus pašus panākumus arī Milānā, ļoti asi reaģējot uz jebkādām neveiksmēm.

Pēc neveiksmīgā 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīra Portugālē, Itālijas izlases vadība par galveno treneri iecēla Lippi, kura vadībā Itālija demonstrēja ļoti pārliecinošu sniegumu, viegli pārvarot kvalifikācijas turnīru. Arī pasaules čempionāta finālturnīrā Itālija spēlēja droši: pusfinālā uzvarēja labi spēlējošo Vācijas izlasi, bet finālā arī Franciju, tādējādi iegūstot pasaules kausu.

Kopš pasaules čempionāta finālturnīra Lippi ir aizvadījis vēl tikai vienu maču trenera statusā, kad viņam tika uzticēts vadīt Eiropas komandu cīņā pret "Manchester United" klubu, kurā Eiropa zaudēja ar rezultātu 3:4. Itālijas avīzes ziņo, ka Lippi pēc 2008. gada Eiropas čempionāta varētu atkal kļūt par Itālijas izlases galveno treneri, ja tagadējais treneris (Roberto Donadoni - aut. piebilde) atteiktos pagarināt līgumu.

Izmantotie resursi:
championat.ru

  +1 [+] [-]

, 2008-04-11 11:30, pirms 16 gadiem
audz liels,Marčello

     [+] [-]

, 2008-04-11 11:30, pirms 16 gadiem
Tad priekā! Par Marchello!

     [+] [-]

, 2008-04-11 11:56, pirms 16 gadiem
man kā "Juves" fanam, ir patīkamas atmiņas par Lipi kā Juventus treneri!!!!!! priekā viņam...Lai veicas! varbūt būs atkal Juves vadītājs!!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2008-04-11 12:59, pirms 16 gadiem
lai nāk atpakaļ par izlases treneri

     [+] [-]

, 2008-04-11 13:11, pirms 16 gadiem
Vēl ne tik senā pagātnē neskatoties uz daudzajiem A Serijas tituliem, Lippi tika uzskatīts par treneri neveiksminieku, jo viņš 4 reizes ticis čemiponu līgas finālā un tikai 1 reizi izdevies uzvarēt. Pēc triumfa Pasaules kausā neviens vairs neuzdrošināsies saukt Lippi par neveiksminieku. Ceru drīzumā redzēt Lippi atpakaļ lielajā futbolā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja