Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

FIFA drīzumā pieņems lēmumu arī par septembrī plānoto PK Lietuvā

FIFA drīzumā pieņems lēmumu arī par septembrī plānoto PK Lietuvā
Pašreizējā pasaules čempione telpu futbolā Argentīna. Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) īpašā darba grupa veikusi rekomendācijas koronavīrusa pandēmijas dēļ pārcelt starptautiskās futbola spēles arī jūnijā, kā arī pārcelt vairākus FIFA turnīrus vasarā. Savukārt par telpu futbola Pasaules kausa finālturnīru, kas septembrī paredzēts Lietuvā, FIFA iesaka pieņemt lēmumu līdz aprīļa beigām.

UEFA jau pirms pāris dienām bija pieņēmusi lēmumu pārcelt jūnijā paredzētās izlašu spēles, kamēr jūnijā plānotais „Euro 2020” finālturnīrs bija pārcelts jau iepriekš. FIFA darba grupa veikusi oficiālu rekomendāciju pārcelt izlašu mačus visā pasaulē, ieskaitot Pasaules kausa 2022 atlases mačus, kas bija paredzēti Āzijā. FIFA sola izstrādāt jaunu spēļu kalendāru PK kvalifikācijai.

Šim aicinājumam ātri atsaucās CONCACAF, Ziemeļamerikas futbola konfederācija, kas paziņoja par CONCACAF Nāciju līgas pusfinālu un fināla pārcelšanu. Jūnija sākumā bija paredzēts, ka Hjūstonā pusfinālos tiksies ASV un Hondurasas izlases, kā arī Meksikas un Kostarikas izlases.

Lēmums pieņemts koronavīrusa pandēmijas dēļ, un CONCACAF sola sekot līdz situācijas attīstībai, lai varētu nākotnē lemt par Nāciju līgas izspēli.

Koronavīrusa iespaidā FIFA rekomendē arī pilnīgi visu sieviešu izlašu jūnijā plānoto maču pārcelšanu, kā arī atrast jaunus datumus sieviešu olimpiskās kvalifikācijas spēļu aizvadīšanai.

FIFA spērusi arī soli tālāk – pēc jūnija izlašu sabraukuma nākamā izlašu pulcēšanās bija paredzēta tikai septembrī, taču pārcelts arī U20 vecuma grupas Pasaules kauss sievietēm. Tas bija paredzēts augustā un septemrī Panamā un Kostarikā. Tāpat ieteikts pārcelt novembrī plānoto Pasaules kausu sieviešu U17 izlasēm.
Rudenī liels notikums ieplānots arī Baltijas valstīs – septembrī Lietuvā bija jānotiek Pasaules kausa finālturnīram telpu futbolā.Tas pagaidām nav pārcelts, un FIFA rekomendācijas liecina, ka lēmums par PK Lietuvā jāpieņem līdz aprīļa beigām, taču iespējamie pārcelšanas datumi jāsāk izpētīt jau tagad.

Lietuva tiesības rīkot finālturnīru ieguva pirms diviem gadiem un būs pirmā Baltijas valsts, kura rīkos FIFA Pasaules kausa finālturnīru lielajām izlasēm. Finālturnīrā paredzēta 24 izlašu dalība.

Jāatzīmē arī FIFA darba grupas ieteikums olimpisko spēļu sakarā. Tokijas OS tikušas pārceltas uz 2021. gadu, un FIFA noteikumi paredz, ka tajās piedalās U23 vecuma grupas izlases, kuras var papildināt trīs vecāki spēlētāji. Olimpisko spēļu pārcelšana par gadu radīja jautājumus par futbola turnīra vecuma limitu, un FIFA darba grupa iesaka kritērijus nemainīt, proti, kā atskaites punktu joprojām izmantot sākotnējos kritērijus – olimpiskajā izlasē jābūt spēlētājiem, kas dzimuši 1997. gadā un vēlāk. Attiecīgi FIFA nelaupīs iespēju startēt olimpiādē spēlētājiem, kas uz to bija tiesīgi šogad, un praksē tas nozīmēs, ka Tokijas OS piedalīsies U24 vecuma grupas izlases.

Izmantotie resursi:
https://www.fifa.com/who-we-are/new...
https://global.espn.com/football/bl...


Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.
Leu Gaušu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
6

Gaušu triju vārtu spēle "Valmierai" sniedz pirmo uzvaru kopš marta

Triju neuzvarēto spēļu virkni pārtrauca "Valmiera", Latvijas futbola Virslīgas septītās kārtas noslēgumā izbraukumā ar 3:0 sakaujot "Jelgavu". Visas trīs bumbas brazīlietim Leu Gaušu.
"Grobiņa" svin Deivida Dobrecova vārtu guvumu. Foto: Aiga Veisa
121

Liepāja pieder "Grobiņai": Dobrecova vīri derbijā satriec bagātākos kaimiņus

Šovakar otro uzvaru Latvijas futbola Virslīgas sezonā izcīnīja debitante "Grobiņa"/LFS, kas principiālajā derbijā ar 3:2 pieveica "Liepāju". Uzvaras vārtus guva galvenā trenera Viktora Dobrecova 27 gadus vecais dēls Devids.