Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Fanu nekārtību dēļ pārtrauktā spēlē Dānijas kausu pirmoreiz izcīna "SønderjyskE"

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Fanu nekārtību dēļ pārtrauktā spēlē Dānijas kausu pirmoreiz izcīna "SønderjyskE"
Patiess prieks - emocijas pēc uzvaras nespēj valdīt arī "SønderjyskE" galvenais treneris Glens Ridersholms. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Par sešdesmit sestā Dānijas kausa ieguvējiem futbolā šovakar "Blue Water Arena" stadionā Esbjergā pirmoreiz kluba vēsturē kļuva līdz šim bez lieliem tituliem esošā Haderslevas "SønderjyskE", kas ar 2:0 aizraujošā mačā pārspēja trīskārtējos kausa ieguvējus Olborgas "AaB". Mačs izvērtās rupjībām bagāts, un pirmajā puslaikā tiesnešiem pat nācās apturēt spēli un izraidīt no stadiona līdzjutējus, kuri neievēroja distancēšanās noteikumus.

Viens no vecākajiem futbola klubiem Ziemeļeiropā (dibināts 1885. gadā), Olborgas "AaB", šodien aizvadīja savu 12. Dānijas kausa izcīņas finālmaču. Pēdējoreiz olborgieši tajā spēlēja 2014. gadā, kad ar 4:2 izdevās pārspēt "FC København", bet iepriekš viņi kausu virs galvām bija cēluši arī 1966. un 1970. gadā. Iekļuvusi Dānijas Superlīgas labāko sešu komandu skaitā, lai cīnītos par medaļām, Jākoba Frīsa trenētā komanda pēc koronavīrusa izraisītās pauzes atgriezusies diezgan sliktā formā, Superlīgas sešos mačos spējot izcīnīt tikai vienu uzvaru. Šī iemesla dēļ triumfs Dānijas kausā Olborgai bija ļoti svarīgs, lai nākamajā sezonā varētu spēlēt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā. Kausa pusfinālā "AaB" sīvā cīņā ar 3:2 pārspēja Orhūsas GF komandu.

Tikmēr Olborgai pretim stājās Dānijas kausa izcīņas fināla debitanti - Haderslevas "SønderjyskE", kas dāņu Superlīgas regulārās sezonas čempionātā, tāpat kā iepriekšējā sezonā, ieņēma tikai 11. vietu. Lai gan spēlēdami ar vājākiem pretiniekiem, tomēr pēdējās piecās spēlēs "SønderjyskE" svinēja četrus panākumus, kuri visi bija tikai ar vienu vārtu pārsvaru. Ceļā līdz finālam dienvidjitlandieši no turnīra izslēdza tādas komandas kā Kopenhāgenas "Brøndby IF", Randersas FK un Horsensas AC, arī visas uzvarot ar vienu vārtu pārsvaru.

Īpaši jāatzīmē stadions, kurā šis mačs norisinājās, proti, "Blue Water Arena" Esbjergā. Īpašs tas ir tādēļ, ka visi 27 iepriekšējie Dānijas kausa finālmači kopš 1993. gada notika "Parken" stadionā Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. Līdzjutēji stadionā, protams, atradās ierobežotā skaitā (pēc oficiālās informācijas 1750), taču spēja radīt pārsteidzoši labu atmosfēru. Emocijas starp abu komandu faniem bija visai saspīlētas jau pirms mača, jo, kā ziņo Dānijas mediji, daži līdzjutēji tika arestēti vēl ārpus stadiona pirms spēles par nekārtību radīšanu.

Spēli abas komandas iesāka diezgan līdzīgi, vairākas reizes apmainoties ar veikliem uzbrukumiem, kurus diezgan pārliecinoši aizsardzība arī spēja apturēt. Abas komandas, īpaši Glena Ridersholma vadītā "SønderjyskE", pirmajās minūtēs izmantoja vairākas tālas piespēles caur flangiem. Spēles 13. minūtē dažus metrus no olborgiešu soda laukuma spēli ar roku naturalizētajam dāņu aizsargam Žoresam Okoram fiksēja mača galvenais tiesnesis Jergens Daugbjergs Burhards, kā rezultātā Haderslevas vienība varēja izpildīt bīstamu soda sitienu, taču 30 gadus vecais Madss Albēks izniekoja šo iespēju, sitot krietni pāri Andreasa Hansena sargātajiem vārtiem (Hansens patiesībā ir Olborgas otrais vārtsargs, taču pamatvārtsargs Jākobs Rinne, kurš aizvadījis trīs spēles arī Zviedrijas izlasē, šobrīd ir traumēts).

Pēc nedaudz mazāk kā 30 nospēlētām minūtēm spēli nācās pārtraukt stadiona rietumu tribīnē (Vesttribunen) esošo Olborgas "AaB" komandas līdzjutēju izraisīto nekārtību un rupjību dēļ. Proti, Olborgas kluba ultras neievēroja noteiktos distancēšanās likumus. Komandu spēlētāji uz kādu laiku pat bija devušies uz ģērbtuvēm. Pēc 10 minūšu pauzes stadiona apsardzei izdevās pierunāt melnajos kreklos tērptās ultras pamest tribīnes, lai komandas varētu turpināt maču. Vēl pēc dažām minūtēm aplausu pavadīts laukumā atgriezās arī Daugbjergs Burhards, kurš ziņoja par spēles atsākšanu. Nekārtību radītās pauzes dēļ pirmā puslaika kompensācijas laiks bija 14 minūtes ilgs.

Šajā laikā tika atklāts arī mača rezultāts, kad faktiski pirmo reālo vārtu gūšanas iespēju pēc teicamas aizsardzībā spēlējošā uzbrucēja Johana Absalonsena piespēles izmantoja 30 gadus vecais dāņu futbolists Anderss Jākobsens. Pēc gūtajiem vārtiem jau tā rupjā un emocijām bagātā spēle kļuva vēl saasinātāka, un tiesnesim vairākkārt nācās izteikt brīdinājumus abu komandu futbolistiem par neuzmanīgu un asu spēli. Kā vēl viena neveiksme ievainotajai Olborgai kalpoja arī komandas kapteiņa (un viena no labākajiem snaiperiem) Lūkasa Andersena kājas savainojums, kas liedza viņam turpināt maču.

Pēc pārtraukuma emocijas nerimās. Pirmajās piecās minūtēs dzeltenās kartītes nopelnīja divi Haderslevas kluba futbolisti - Aleksandrs Bahs un Kristians Jākobsens. Olborgas komanda, veikusi jau divas maiņas, manāmi vēlējās uzņemties spēles iniciatīvu un vairāk kontrolēt bumbu. Tomēr olborgiešu cerības vēl vairāk tika sagrautas mača 57. minūtē, kad teicami izspēlēta standartsituācija ar vienu Aleksandra Baha piespēli no pirmā pieskāriena līdz Andersam Jākobsenam, kuram atlika bumbu raidīt tukšos vārtos, noveda līdz rezultātam 2:0. Cerību olborgiešiem deva Jūliusa Eskesena otrā dzeltenā kartīte un līdz ar to noraidījums par klupināšanu spēles 65. minūtē. Tomēr arī paši Olborgas "AaB" dažas minūtes vēlāk riskēja saņemt sarkano kartīti, kad laukuma malā ātrajā uzbrukumā skrienošo Aleksandru Tahu burtiski nopļāva no kājām 19 gadus jaunais Matiass Ross Jensens. Tiesnesis gan viņu pažēloja, piešķirot tikai dzelteno kartīti.

Līdz mača beigām "AaB" izveidoja vēl vairākus bīstamus momentus, taču Vācijas vārtsargu Sebastianu Mīlicu tā arī nepārspēja, kas nozīmēja, ka Haderslevas "SønderjyskE" izcīnīja pirmo lielo titulu kluba vēsturē. Arī lielākajai daļai spēlētāju šī bija pirmā trofeja karjerā. Otro reizi pie Dānijas kausa savā karjerā tika abu šīs dienas vārtu autors Anderss Jākobsens (iepriekš triumfēja 2014. gadā tieši ar Olborgas "AaB"), kā arī ukrainis Artems Dovbiks, kurš uzvarēja pērn, spēlēdams "FC Midtjylland" kluba rindās, savukārt trešo reizi Dānijas kausu virs galvas cēla pieredzējušais Johans Absalonsens, kuram iepriekš tas izdevās 2005. un 2007. gadā.

Prāgas "Sparta" triumfē Čehijas kausa izcīņā

Savukārt Čehijas pilsētā Liberecā šovakar noslēdzās arī Čehijas kausa izcīņa. Savu piecpadsmito kausu kluba vēsturē (ieskaitot bijušo Čehoslovākijas kausu) izcīnīja Prāgas "Sparta" komanda, kas ar 2:1 līdzīgā mačā spēja pārspēt mājiniekus - Liberecas "Slovan". Pirmie vadībā spēles 50. minūtē izvirzījās tieši mājinieki, kuru labā vārtus pret savu bijušo komandu guva 27 gadus vecais čehu uzbrucējs Jakubs Pešeks. Taču 15 minūtes vēlāk pēc Gelora Kangas piespēles rezultātu izlīdzināja Zviedrijas izlases uzbrucējs Dāvids Karlsons. Savukārt 73. minūtē pēc Milana Knobloha pārkāpuma soda laukumā 11 m soda sitienu realizēja iepriekš minētais Gabonas pussargs Gelors Kanga, kas arī atnesa viņa komandai uzvaru šajā mačā. Par mača līdzīgo cīņu liecināja gan bumbas kontrole (53:47 par labu Liberecai), gan sitieni pa vārtiem (8:7 arī Liberecas labā). Prāgas "Sparta" šī bija devītā uzvara pēdējās desmit spēlēs.