Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:374, Did:0, useCase: 3

Latvijas Frisbija federācija turpina sadarbību ar Latvijas skolām

Andrejs Siliņš

Aizvadītā gada oktobrī Latvijas Frisbija federācija sadarbībā ar frisbija klubu „Ultimate Decision” Āgenskalna Valsts Ģimnāzijas telpās aizvadīja pirmo sporta skolotāju semināru. Toreiz neviens no semināra organizatoriem nenojauta, ka turpmākā gada laikā viņi apbraukās Latviju, aizvadot vēl vairākus šāda veida seminārus.

Šī gada 31. oktobris Talsu sākumskolā bija norises vieta jau sestajam semināram un šoreiz ar frisbiju tika iepazīstināti Talsu apkārtnes sporta skolotāji.

Semināra rīta cēliens tika aizvadīts klasē, kur grupu darba ietvaros dalībnieki tika iepazīstināti ar frisbija teorētiskiem aspektiem - dažādiem disku sporta veidiem, frisbija noteikumiem, spēles būtību un spēles garu.

Jaunu zināšanu iedvesmoti, otro semināra daļu skolotāji aizvadīja praktiskajās nodarbībās, kur sākotnēji tika ielikti pamati metienu un tvērienu tehnikas apgūšanai, kam sekoja vairāki vingrinājumi, kas iepazīstināja ar aizsardzības un uzbrukuma principiem, kā arī tika izspēlēts mini frisbija mačs.

Noslēguma daļā dalībnieki apvienojās darba grupās, kuru mērķis, balstoties uz dienas laikā apgūtajām zināšanām, bija izveidot jaunus vingrinājumus, kurus vēlāk varēs pielietot sporta stundās. Jāteic, ka šim uzdevumam dalībnieki ķērās klāt ar īpašu vērienu, un nepieciešamo četru vingrinājumu vietā, tika nākts klajā ar veselu vingrinājumu virkni, ko savā bagāžā, līdzās nopelnītajiem sertifikātiem, iekļāva ne tikai semināra dalībnieki, bet arī tā vadītāji.

Jāatzīmē, ka sporta skolotāju seminārs nebija vienīgā oktobra mēneša federācijas viesošanās kādā no Latvijas skolām. Nedēļu pirms Talsu semināra, pastiprināta frisbija disku aktivitāte bija novērojama Rīgas 94.vidusskolā, kur pēc skolotājas Ilutas Pļaviņas iniciatīvas, skolas audzēkņus ar frisbiju iepazīstināja Mārtiņš Taurenis un Rūdolfs Sniķersproģis.

Stāsts, kā frisbijs nonāca līdz 94.vidusskolai, ir pavisam vienkāršs. Pēc sporta skolotāju semināra apmeklēšanas, tika mēģināts frisbija elementus iekļaut sporta stundās, un saskaroties ar jautājumiem un pirmajām neskaidrībām, tika atrasts ceļš līdz Latvijas Frisbija federācijai. Komentāru sniedz Mārtiņš Taurenis: „Sporta skolotāju frisbija semināros uzsveram, ka mūsdienās zināt visu ir neiespējami. Tāpēc ikvienam būtiska ir prasme apgūt nezināmo. Jaunu zināšanu apguvē svarīga ir neatlaidība. Prieks, ka skolotāja, saskaroties ar pirmajiem šķēršļiem, negāja vieglāko ceļu. Neatlaidība, vēlme attīstīties un apgūt ko jaunu, ir lielisks piemērs jaunajai paaudzei.”

94.vidusskolā tika novadītas vairākas mācību stundas, kuru laikā skolēni ne tikai apguva piespēles, bet izmēģināja arī vairākus frisbija vingrinājums un iejutās frisbija spēlētāju lomās.

Viesojoties skolās, vēlreiz tika gūts apstiprinājums tam, ka gan skolotāji, gan skolēni ir ieinteresēti līdz šim ne visiem pazīstamajā sporta veidā – frisbijā un gan Latvijas Frisbija federācijas, gan kluba „Ultimate Decision” biedri ir apņēmības pilni ar to iepazīstināt ne vienu vien skolu!