Sportacentrs.com TV šobrīd

Sestdiena, 26. maijs

11:30Latvijas kausa izcīņa regbijā: Valmieras Fēnikss - Banku eksperti/Miesnieki
14:00Virslīga: Liepājas metalurgs - Gulbene
seko mums draugiem.lvseko mums twitter.comseko mums facebook.com

I. Lakučs: "Visiem neizpatiksi"

Ivo Lakučs un Māris Štrombergs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Cik daudz mēs zinājām par Ivo Lakuču, Māri Štrombergu un Artūru Matisonu pirms olimpiādes? Daudzi par šiem sportistiem uzzināja tikai olimpiādes gadā (neskaitot sporta aktīvos interesentus).

Vai tiešām Latvija ir pārbagāta ar pasaules un Eiropas čempioniem, lai viņiem pievērstu uzmanību tikai tad, kad sporta veids tiek iekļauts olimpiādē un tur tiek izcīnīta medaļa? Cik ilgi augstā līmenī spēs konkurēt tie sportisti, kas nepārstāv olimpiskos sporta veidus? Uz šiem un dažiem citiem jautājumiem mēģināsim rast atbildes ar mūsu olimpisko spēļu dalībnieku BMX sacensībās – Ivo Lakuču.

Kā tas viss sākās? Kāpēc tieši BMX?

Ar BMX sāku nodarboties tāpēc, ka tāds sporta veids vispār izveidojās. Blakus kalnu slēpošanai ziemā, vasarā es ņēmos ar BMX, kas mani daudz vairāk saistīja, jo pašam vairāk patīk siltā laikā sportot nevis aukstā. BMX ir tāds sporta veids, kur tiec ierauts ar visu sirdi un dvēseli, un pēc tam ir grūti tikt ārā. Visa ģimene tika pakārtota BMX. Izbraukumi uz sacensībām sākumā daļēji bija arī ekskursijas, pat nezinājām, kādi vingrinājumi jāveic un kādai jābūt treniņprogrammai, bet, gadiem ejot, arī pats vairāk centos izzināt un visu iegūto pieredzi likt lietā. Sapratām, ka daudz jātrenējas, kas aizņēma ļoti lielu daļu no brīvā laika. Braucieni uz ārzmēm bija pieredzes apmaiņas braucieni, kur tika iegūta informācija par dažādiem vingrinājumiem, pašu riteņa uzbūvi un, protams, braukšanas tehniku.

Cik tas viss maksāja?

Tas laikam jāprasa vecākiem, bet es nojaušu kā tās nebija mazas summas tiem laikiem pirms 20 gadiem - aut., viss sākās ar riteņu metināšanu uz asfalta. Tika grieztas caurules no gultas kājām un metinātas klāt, lai izveidotu kaut cik labu BMX riteni. Varbūt pat vairāk laika tika patērēts sporta izzināšanai un nekam citam tā vairs neatlika. Katrs brīvais brīdis tika veltīts BMX, un kā to darīja latvieši, domāju neviens tik dziļi un ar tik lielu entuziasmu nelīda visā tajā iekšā.
Tā kā naudas nebija pārāk daudz, tad katrs starts ārpus Latvijas bija panākums. Protams, centāmies obligāti aizbraukt uz Eiropas čempionātu, kas bija sezonas tālākais brauciens, parasti Atlantijas okeāna tuvumā, bet pārējie braucieni bija tuvāk Latvijai, lai varētu iegūt starptautisko pieredzi, min tērējot tam līdzekļus.
BMX katru gadu attīstījās un prasības pret inventāru arī. Izdevumi katru gadu tikai pieauga. Sapratām, ka ar parastiem “ričukiem” vairs neiet cauri. Nācās investēt tehnikā, jo, lai varētu konkurēt starptautiskajā arēnā, vajadzēja atbilstošu inventāru. Bet, kā redzam, BMX tik tālu attīstījies gadu laikā, ka tika iekļauts olimpisko sporta veidu programmā.

Kas bija jūsu finansiālie atbalstītāji? Un vai ir kas mainījies pēc tam, kad sporta veids kļuva par olimpisko?

Tīri izaugsmei, lai sasniegtu uzvarētāja īpašības, bez vecāku atbalsta neiztikt gan morālā, gan finansiālā ziņā. Tas, ka vecāki iegulda tevī personiskos līdzekļus, vairāk mobilizē sportistu sasniegt rezultātus, tiekties pēc virsotnēm, jo tā tomēr ir nauda, ko pats iegulda attīstībā. Manuprāt, sportistu vairāk mobilizē tas, ka ir ieguldīta sava un vecāku nauda. Ir lielāka vēlme parādīt, ka ieguldījums ir lietderīgs, sportistam ir lielāka atbildība. Pareizākā sistēma, pēc manām domām, būtu, ja pašā sākumā, valsts nodrošinātu iespēju izvēlēties, iesākt savu sportista karjeru, kam sekotu mācīšanās process vecāku veidotu klubu sistēmā ar valsts nodrošinātu un apmācītu personālu, un tad jau sasniedzot nopietnāku – augstu rezultativitātes līmeni, tad tam sekotu tiešs valsts finansējums.
Kad BMX kļuva olimpiskais sporta veids, mēs sajutām nelielas atšķirības; pirms tam tika ieguldīti personiskie līdzekļi un tikai nedaudz bija piesaistīts ārējais finansējums. Tiesa, lai piekļūtu valsts finansējumam, mums nācās pārliecināt sporta vadību, ka mēs esam spējīgi sasniegt labus rezultātus, mums katru gadu bija jāpierāda sevi. Vajadzēja godalgotas vietas lielajās sacensībās, jo, neizpildot kritērijus, valsts finansējums uzreiz tiek “apgriezts”. Protams, ir arī sponsori, bet mums līdz šim tādu Latvijā nebija, jo visi uzskatīja BMX par bērnu sporta veidu. Pateicoties labiem panākumiem Pasaules un Eiropas čempionātos mēs guvām ikgadēju stabilu nodrošinājumu, kas bija galvenais, lai varētu atļauties un turpināt kvalitatīvi trenēties un piedalīties sacensībās. Īpaši loloti mēs nekad neesam bijuši, tāpēc arī, zinot mūsu sporta veida īpatnības, sapratu, lai ietu attīstības ceļu, mums ir jābūt komandai, kas visu finansējumu (LOV) liek vienā maisā un dzivo, lai visiem labi un lai varam izpildīt uzstādītos kritēriju, tā nodrošinoties pret neapstāšanos pusceļā uz nosprausto mērķi finansējuma trūkuma dēļ. Zinājām, ka esam visi konkurētspējīgi un ka kādam jau ir “jāizšauj” vienmēr. Neviens mums uz paplātes nepienesa ne finansējumu, ne rezultātus.

Jūs tomēr jau ilgi nesat Latvijas vārdu pasaulē. Cik lielu finansējumu Jūs saņēmāt, kad nebijāt Latvijas olimiskās vienības sastāvā (LOV)?

Naudu piešķīra tikai tad, kad bijām kaut ko sasnieguši,- ar gadskārtējām valsts noteiktām prēmijām par sasniegumiem sportā. Šīs prēmijas bija vienīgais naudas avots, uz ko mēs varējām cerēt, un arī tas tika ieguldīts pašu attīstībā, domājot par BMX. Galīgi pamesti novārtā mēs nebijām, jo dažāda lieluma prēmijas vienmēr esam saņēmuši. Protams, kad valstī bija “treknie” gadi, tad prēmijas bija lielākas, kad mazāk “trekni”, tad atkal mazākas. Kādreiz uz mūsu rēķina kādam tika piešķirts lielāks finansējums, tāpēc nācās mums samierināties ar mazāku naudas summu. Sūdzēties negribu. Kā ir, tā ir. Galvenais, ka mēs nostādījām mērķus, kurus gribam sasniegt, nevis naudas ziņā, bet sportiskajā, un viss tika pakārots tikai vienam- turpināt ceļu pa kāpnēm augšup. Esam vienmēr gājuši pa priekšu ar labiem nodomiem un max atdevi, kā rezultātā pirmais olimpiskais čempions ir no Latvijas.

Cik liels ir valsts un citu nopelns šai zelta medaļai Pekinā?

Negribu teikt, ka valsts neko nav darījusi mūsu labā. Labi, valsts nav uzcēlusi BMX trasi Rīgā, kā rezultātā mums nav 200 – 300 cilvēku, kas nodarbotos ar šo sporta veidu. Ja salīdzinam valsts, vecāku un BMX entuziastu atbalstu, tad, protams, vecāku un entuziastu atbalsts ir nesalīdzināmi lielāks. Redzi, valsts varbūt ir audzinājusi mūs caur “ērkšķiem”, lai mēs viņai ticētu un nestu tās vārdu pasaulē, lai mēs teiktu, ka mēs esam latvieši un ar to lepotos. Mēs esam pirmie latvieši – Latvija, kas ir olimpiskie čempioni BMX. Domāju- pamatu pamatos, lai arī kā mums te iet, savs patriotisms mūsos ir ieaudzis. To es kā treneris un kolēģis saviem cīņu biedriem īpaši uzsveru, ka Latvija ir tas par ko mēs cīnāmies. Kādreiz es lūdzos, lai man būtu Latvijas treniņtērps ar kuru startēt mačos, lai varētu ar paceltu galvu staigāt un teikt, ka es esmu latvietis. Tad man bija grūti to iegūt, jo mums nebija brīvu līdzekļu, lai varētu to atļauties, un tolaik to neviens par svarīgu neuzskatīja. Pirms Sidnejas olimpiādes 2000. gadā man tētis un mamma teica: “Tu ilgi gaudoji, lai tev būtu Latvijas treniņtērps, ar kuru startēt un staigāt mačos. Tagad tu to pats esi izcīnījis un tev tāds ir.” Tiekot uz olimpiādi, es pats to izcīnīju. To, ko mēs esam guvuši no valsts, mēs esam paši izcīnījuši. Neviens mums vienkārši nav nācis un teicis: “Lūdzu. Jūs esat nesuši Latvijas vārdu pasaulē. Šeit Jums Latvijas treniņtērps.” Tā nekad nav bijis. Viss bija pašiem jāizcīna un jānopelna. Bet tāpat mēs esam dzīvojuši ar to patriotismu sevī un sasnieguši rezultātus. Nevaram gluži teikt, ka valsts neko nedara. Paldies par to sistēmu, ko Latvija ir izveidojusi. Tas pats LOV, manuprāt, ir veiksmīgi sakārtots. Tev ir sava komanda – psihologi, ārsti, masieri, laboratorija un daudzi citi, ko tieši nodrošina LOV. Protams, lai tiktu LOV sastāvā ir jācīnās un jāparāda rezultāti.
Mūs atbalsta arī Valmieras dome un Valmieras pagasts. Nezinu, vai tas ir daudz vai maz, bet tas, ka slavenajam BMX klubam nekad nav bijis valsts nodrošināts treneris, tas gan man liekas mazliet dīvaini, kaut gan sasniegumi jautājumus neprasa un tas nav tikai daži gadi.

Bet ja neesi iekļuvis LOV sastāvā?

Protams, tad ir grūtāk, jo sporta veids turpina attīstīties un ar saviem līdzekļiem arī paliek grūtāk izsisties līdz elitei, un sasniegt rezultātus. BMX-ā es jūtu, ka mums ir jāmaina tā “pelnrušķītes” loma, ka mēs esam darījuši lielāko daļu paši. Tagad vajag daudz profesionālāku attieksmi - pret sistēmām, metodēm un teorijām. Jāturpina audzināt mums čempioni un vienkārši jāiet laikam līdzi un nedrīkstam apstāties pie sasniegtā un teikšu, ka jācenšās pat iet solīti pa priekšu visiem. Var jau sēdēt treniņnometnēs, bet, lai mēs varētu paši ražot un izveidot sportistus čempionus, tur ir tā nauda vajadzīga. Bet es saprotu, ka Latvija ir tik maziņa, ka nevaram mēs visus atbalstīt, Latvijā taču ir nenormāli daudz to sporta veidu. Tāpēc es uzskatu, ka vajag noteikt primāros sporta veidus, kur mums ir bijuši panākumi un jāturpina attīstīt tos. Bet tiem, kas ir ne olimpiskie, protams arī vajag atbalstu. Lai turpinātos mums sporta dzīve. Tā kā es esmu bijis abās frontēs (gan ne olimpiskais sporta veids, gan olimpiskais- aut.), tad es gribētu, lai tiktu izveidots kaut kas līdzīgs LOV arī ne olimpiskajiem sporta veidiem, lai viņi jūt atbalstu, lai ir pie kā aizie, ja ir kas uz sirds. Viņi arī nes Latvijas vārdu pasaulē tāpat kā mēs to darījām. Valstij vajag rūpēties par tiem entuziastiem, kas pārstāv arī ne olimpiskos sporta veidus. Ne tikai atbalstīt, kad tiek sasniegti rezultāti, bet atbalstīt to sasniegšanu. Jānāk kādam profesionālam cilvēkam, kas grib izveidot to sistēmu. Tāpat kā BMX-ā visu laiku jadomā, lai neapstātos, un jāmeklē jauni risinājumi un iespējas. Labi mums ir rezultāti, bet paša pamata mums nav pietiekošā līmenī, tāpēc nākamais solis ir jauno sportistu un sagatavošanas sistēmas veicināšana un esošās uzlabošana.. Es uzskatu, ka ir iespējams vēl pilnveidoties un turpināt cīņu, un turēties vadošo valstu starpā, bet lai to veiktu ir jānāk jauniem, ar vēlmi darboties, ar pareiziem līdzekļiem cilvēkiem. Var izdomāt sistēmu, kas ražo čempionus un būs rezultāti, jo arī pēc olimpiādes esam tādi paši kā visi citi, divām rokām, divām kājām un gudru galvu. Latvieši ir gudra tauta un, ja viņi spēj salikt galvas kopā, tad ir spējīgi uz brīnumiem. Domāju, viens piemērs nav tālu jāmeklē. Vajag tikai gribēt un nevajag to darīt ar savtīgiem nolūkiem. Tad viss būs kārtībā.

Kā ir mainījusies attieksme? Ir olimpiskais čempions. Vai nav tā, ka tagad visi grib uzsist uz pleca un izlikties par draugiem? Olimpiādē Māri nepaspēja apsveikt tēvs, kad klāt jau bija Godmanis. Vai tas nav nedaudz smieklīgi?

Visiem jau neizpatiksi. Es nevaru būt gaišreģis un pateikt, kam man būtu jāizpatīk un kam nē, lai iegūtu atbalstu. Valdības attieksmei pret sportistu ir jābūt neitrālai – pret visiem labai. Mums ir liels gods, ka atbalstīt bija ieradies Godmanis. Viņš tomēr ir nācis un atvēlējis savu laiku un viņs amatā par skaistām acīm nav ticis, tāpēc veiksmi viņam un viņa amata sekotājiem.

Bet, vai tomēr vecāki nebija pelnījuši būt pirmie, kas apsveic savu dēlu? Tomēr viņu ieguldījums ir bijis daudz lielāks nekā valsts.

Mēs visi zinām, ko tas mums ir prasījis, visvairāk par to priecājāmies mēs paši, un, ja mēs kādam vēl citam varam tās emocijas dot, tad par to vēl vairāk esam priecīgi. Mēs esam vienkārši cilvēki, nekad neko daudz neesam prasījuši un saņēmuši, mēs darījām to, kas mums patīk. Protams, mēs varam sist sev pie krūts un teikt, ka tas ir mūsu un TIKAI mūsu nopelns, bet tas nav mūsu dabā. Dalīt- kurš ko ir pelnījis vairāk. Nekad to neesam darījuši un arī nedarīsim. Mēs varam nākt tagad un teikt, ka esam visu darījuši no sirds, darījuši to. ko uzskatījuši par pareizu un ar šādiem līdzekļiem esam pierādījuši, ka esam pelnījuši to medaļu. Šī medaļa ir liels pagodinājums, un kurš atnāk ātrāk paspiest mums roku vairs nav svarīgi. Tēvam tāpat vajadzēja laiku, lai visu to aptvertu, tāpat kā Mārim, kurš pēc finiša tikai smuki smaidīja un teica: “Paldies,” tādā kā auto pilotā. Tās īstās emocijas bija tikai nedaudz vēlāk. Tas, kas bija sākumā, to viņš tā īsti pat neatceras.

Daudz ko pierāda Māra attieksme himnas laikā.

Tas jau parāda to mūsu patriotismu, mūsu attieksmi pret lietām, kas mums pašiem ir svētas un ko mākam godināt. Tas ir tas, ko es vienmēr esmu vēlējies un kas bijis viens no tādiem brīžiem, ko gribējis esmu sasniegt. Gan mans, gan Māra mērķis bija uzkāpt uz tā pjedestāla augstākā pakāpiena un nodziedāt Latvijas himnu, turot roku pie sirds.

Kādu BMX nākotni Tu saskati? Būs lielāks finansējums no valsts vai nebūs? Vai arī šī visa ažiotāža pēc mēneša noplaks un, kad būs jāsāk nauda dalīt, izrādīsies, ka tās nav tik daudz..

Es zinu, ka valstij ir grūti laiki. Ir ekonomiskā krīze, kuru paši mēs esam radījuši ar visiem saviem “bumiem”. Šis gads reāli parādīs vai Latvija ir gatava kā tāda uzņemt sevī Eiropas, Pasaules un olimpisko čempionu. Vai viņi ir gatavi to novērtēt. Gan, runājot par prēmijām, gan- par cilvēcisko attieksmi. Laiks parādīs, vai sportistiem ir arī pašiem savs kluss mērķītis iespējams uz atzinību, kas vairāk var vainagoties uz viņu pašu labklājību, un, vai kāds cits ir ieinteresēts viņu turpmākajā progresā un novērtēt patiešām iesaistīto cilvēku pieliktās pūles. Politiķiem, tāpat arī lielajai daļai tautas, šis būs labs jautājums tagad. Latvija tomēr ir sportistu pamats, kurai jābūt gatavai atbalstīt savējos. Mēs neprasījām, lai mūs novērtē pirms, bet prasām, lai to izdara tagad. Tieši tagad būs atbildīgs brīdis Latvijai un latviešiem, lai redzētu, vai paši spēsim sagatavot nākamos sportistus, kuri vēlēsies nodziedāt valsts himnu vai nē, vai viņi saredzēs un spēs stādīt lielākus mērķus savā dzīvē, vai aprobežosies tikai ar mini valsts statusu. BMX sporta veida nākotnes iespējas bija liktas uz vienu “gonku”. Šogad esam triumfējuši visos iespējamos titulos, bet ticiet man, mēs arī priecājamies par izcīnīto eiropas un pasaules čempiona tituliem, pasaules tituls arī mums bija pirmo reizi elitē, tāpēc varu teikt, ka sajūtas mums nemainītos, ja arī olimpiādē kas būtu nogājis greizi,- kristu, celtos un dotos tālāk.

It īpaši, ja Tu apzinies, ka šī vienas “gonkas” uzvara sacensībās dos finansiālu atbalstu, bet zaudējums ir arī finansiāls zaudējums.

Tieši tā. Visu, ko mēs esam nopelnījuši, esam ieguldījuši attīstībā. Braucām visur, kur varējām, lai tikai nopelnītu papildus naudu. Visu esam ieguldījuši atpakaļ sportā. Mums nekas nav palicis pāri. Piemēram, beidzis sportot es savos 30, varu tikai sākt domāt, kur un kā būvēt savu nākotni, nemaz nerunājot par iespējām. Vai ir kāda rezervīte? Nē! Viss tika pakārtots šim sportam un rezultātiem, pēc kā tiecāmies. Visa mana dzīve ir/bija BMX. Es zināju, ka olimpiāde man būs beigas kā sportistam, jo jāsāk ar jaunu elpu un citā lauciņā mērķi jāsprauž.

Vai pieļāvi iespēju, ka pēc olimpiādes BMX-am vispār būs beigas? Jo dažādu notikumu sakritība varēja izraisīt kritienu – traumu un mums vairs nav olimpiskā čempiona.

Nē es nekad to nepieļāvu. Mēs tāpat celtos un turpinātu cīņu, jo nekas savādāks nebūtu. Arī pirms tam esam uzvarējuši un zaudējuši, bet vienmēr cēlāmies un turpinājām cīnīties. Bet par to medaļu runājot – man pārliecība bija iekšā, ka kaut kam ir jābūt. Es noticēju, ka mums var būt zelts, tikai pirms paša fināla. Uzreiz pēc beidzamā pusfināla, kad, sīvākiem konkurentiem pieļaujot kļūdas, visi “groži” pārgāja mūsu rokās, sapratu, ka reāli varam cīnīties par uzvaru. Dieviņš visu sakārtoja tik perfekti un īstajā laikā, ka es sāku ticēt, ka mēs varam uzvarēt šajā olimpiādē.

Ivo Lakučs vairākas reizes intervijas laikā uzsvēra, ka tas ir viņa dzīves stils. BMX ir viņa dzīve. Ne velti Māris Štrombergs īpaši uzsvēra Ivo Lakuča nopelnu BMX attīstībā un zelta medaļas izcīnīšanā. Kā arī intervijas laikā, man radās sajūta, ka viņš ir viens no mūsējiem, nevis super zvaigzne. Patiešām, viņi ir mūsējie!!! Cerams, ka valsts negrasās ekonomēt uz olimpiskā čempiona un viņa trenera rēķina. Nebūtu godīgi. Kaut tikai aizdomāties ir vērts par to, kā ir- riskēt ar savu veselību sporta veida dēļ, kurš valstij neinteresē, kamēr tu neesi parādījis rezultātus. Diemžēl, bet daži šādā veidā gūst nopietnas traumas, kas pēc tam atstāj iespaidu uz turpmāko dzīvi.

Rezultāts un patriotisms sācies ar pašaizliedzīgu aicinājumu BMX sporta veidā, bez kā nebūtu arī zelta medaļas Pekinas olimpiskajās spēlēs. Mēs šodien nevaram pateikt, kurš no ne olimpiskajiem sporta veidiem Londonā būs olimpiskais. Tāpēc vēlos akcentēt problēmu, ka ne olimpiskie sporta veidi praktiski pastāv tikai uz atsevišķu cilvēku entuziasmu.

Turpinājums sekos ...

+22 [+] [-]

, 2008-09-15 08:50, pirms 4 gadiem
nu valsts, davai ......
gādājiet piķi par Eiropas, pasaules un OS sasniegumiem + vēl citas motivācijas prēmijas.... nu tur kopā tā kā kādu miljoniņu varētu nomest.

+14 [+] [-]

, 2008-09-15 09:09, pirms 4 gadiem
Varu tikai piekrist Ivo Lakučam par situāciju sportā. Kā neolimpiskā sporta veida pārstāvis redzu, ka BMX ir gājis līdzīgi, un tas dod motivāciju cīnīties tālāk! Cepuri nost BMX par paveikto! Paldies par tiešām vērtīgo, saturīgo un pamācošo interviju!

+10 [+] [-]

, 2008-09-15 10:44, pirms 4 gadiem
Ļoti laba intervija, Lakučs ir diplomāts. Katrs izlasot šo interviju var smelties spēkus turpmākajām cīņām. Arī valdības vīriem ir materiāls kur var iepazīties ar daudzu sportistu problēmām. Tomēr tas vlsts atbalsts, naudas izteiksmē, ir vajadzīgs. OS čempioni LV ir maz, tādēļ būtu ļoti priecīgs ja BMX gūtu no valsts puses priroritātes. BMXā PANĀKUMUS ARĪ TURPMĀK- ir jau arī kas nāk aiz šiem OS varoņiem.

+13 [+] [-]

, 2008-09-15 11:16, pirms 4 gadiem
TIk pozitīvs cilvēks
Cits uz jautājumu
: "Olimpiādē Māri nepaspēja apsveikt tēvs, kad klāt jau bija Godmanis. Vai tas nav nedaudz smieklīgi?"
būtu jau sācis vaidēt ,cik Latvijā smagi, un ka valdība neko nedara un godmanis vispār, bet Lakučs tikai novēl veiksmes

+4 [+] [-]

, 2008-09-15 12:00, pirms 4 gadiem
Godmanim ar bija jušana, ka būs medaļa. Tapēc jau par valsts naudiņu uz olimpiādi bij jāaizbrauc un jāapsveic jau ar pirmajam, jo viņš tak domā par sportu un tautu, kā to vieglāk apkāst un iebāzt naudu kabatā.

+6 [+] [-]

, 2008-09-15 12:38, pirms 4 gadiem
patiešām - viņi ir mūsējie. prieks par šādu attieksmi pret dzīvi kopumā

+20 [+] [-]

, 2008-09-15 12:57, pirms 4 gadiem
Lai arī cik tendenciozi intervētājs mēģināja izspiest, ka valsts neko nav devusi, tomēr Ivo noturējās.

+10 [+] [-]

, 2008-09-15 13:26, pirms 4 gadiem
Ivo par premjeru!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

+2 [+] [-]

, 2008-09-15 15:31, pirms 4 gadiem
Paldies Ivo un visu BMX-u senčiem par to, ka esam Latviju izvirzījuši starp šā sporta veida līderiem. Medaļu nevar nopirkt, un valstij nevajadzētu sākt kalkulēt, vai tik neiedod par daudz. Tāpat nodokļi tiek akurāti novilkti nost.

+6 [+] [-]

, 2008-09-15 16:07, pirms 4 gadiem
Valstij cik naudas sportam ir , tik ir .... iedos BMXam vairaak , naaksies nogriest kaadam citam , piemeeram biatlonam ...... un tad atkal biatlonisti varees breekt , ka vinjiem dod par maz .... gruuti pateikt , kaada finanseeshanas sisteema ir labaakaa ..... peec maniem uzskatiem vajag apgraiziit tieshi komerciaalos sprta veidus , kuri speej pelniit arii pashi , piem. hokejs , basketbols un futbols

-3 [+] [-]

, 2008-09-15 16:09, pirms 4 gadiem
kurcis rakstīja: Godmanim ar bija jušana, ka būs medaļa. Tapēc jau par valsts naudiņu uz olimpiādi bij jāaizbrauc un jāapsveic jau ar pirmajam, jo viņš tak domā par sportu un tautu, kā to vieglāk apkāst un iebāzt naudu kabatā.
tev laikam skauzh , ka pats to naudinju kabataa baazst nemaaki

+4 [+] [-]

, 2008-09-15 16:58, pirms 4 gadiem
Ivo Lakučs patiešām ir malacis. Prieks, ka nav gaudas par to, ka valsts neko nedod utt.

Izklausās ļoti izglītots.

[+] [-]

, 2008-09-15 17:46, pirms 4 gadiem
Laukucha nopelns

+2 [+] [-]

, 2008-09-16 00:23, pirms 4 gadiem
nesaprotu, kāpēc kkādām sekretārītēm valsts iestādēs ik gadus pienākās n-tās prēmijas par vnk sava darba darīšanu, bet šiem puišiem par Latvijas vārda nešanu pasaulē jādomā, kur dabūt naudu...kur ir loģika/taisnība?!
viscieņ džekiem!

+4 [+] [-]

, 2008-09-16 12:11, pirms 4 gadiem
tātad
1.kārt gribētos pateikties Ivo par interviju un novēlēt veiksmi turpmāk. Bija prieks lasīt tik ļoti pozitīvu interviju.
2.kārt intervētājam (Ansis Rudzāts) būtu jāsadod pa ausīm par šādu mērķtiecīgu noskaņošanu uz negācijām. Jautājums par Godmani (un jo īpaši šī jautājuma formulējums) ir zem katras kritikas. Lai vai kāda valsts un kāds vadītājs (un premjers mūsu valsts iekārtā arī ir vadītājs) tas pirmkārt ir gods, ka Tevi apsveic, un nevis līšana pēc draudzības. Tā pat nepārtraukti līst svešā kabatā dalot medaļu (valstij tik, vecākiem tik, Mārim tik un Ivo vēl kaut cik) ir vienkārši netaktiski.
3.kārt - neapstrīdu, ka BMX nepieciešams finansējums, taču jebkurš profesionālais sports ir potenciāli bīstams veselībai, kādēļ Autors pats pēkšņi tik ļoti to pasvītro (kaut kā rakstos par BMX es nekad neesmu redzējis tādus brīdinājumus).

kopumā ņemot - valstij naudas ir tik, cik ir. Šobrīd līdz ar medaļas iegūšanu BMX ir potenciāli labākā situācijā kā daudzi citi sporta veidi,jo reāli piesaistīt sponsorus būs daudz vieglāk kā līdz šim, tādēļ palūgšu tautu skaļi nebļaut, ja gadījumā BMX nesaņems vislielāko finansējumu. tīri ekonomiski tāda situācija (kad BMX saņem krietni lielāku finansējumu jo ir čempioni + vēl sponsoru līdzekļi) protams nāktu par labu šim sporta veidam, taču citus iespējams iznīcinātu pavisam, jo "kopējā katla" izmēri jau nemainās.

[+] [-]

, 2008-09-16 14:03, pirms 4 gadiem
pilnīgi piekrītu Linky.

Vienīgais, kas glāba šo virzīto interviju no pilnīgas izgāšanās bija Ivo diplomātija un intelekts. Ceru autors padomās un būtiski uzlabos savu darbu nākamajā reizē

[+] [-]

, 2008-09-16 14:34, pirms 4 gadiem
es savukart uzskatu ka intervijas veidotaajs ir loti drosmiigs interveetaajs un nebaidaas skatiities uz lietaam reaali. principaa neredzu buutisku vietu kur vinjsh kko paarspiileetu vai melotu - visi jautaajumi ir realitaatei tuvi un atbilstoshi...

pats ar bmx nodarbojos daudzus gadus tadel zinu ka valstij tads sporta veids kaa sporta veids ir pilnigi pie pakalas.

+1 [+] [-]

, 2008-09-16 18:09, pirms 4 gadiem
aksels_is_back rakstīja: es savukart uzskatu ka intervijas veidotaajs ir loti drosmiigs interveetaajs un nebaidaas skatiities uz lietaam reaali. principaa neredzu buutisku vietu kur vinjsh kko paarspiileetu vai melotu - visi jautaajumi ir realitaatei tuvi un atbilstoshi...

pats ar bmx nodarbojos daudzus gadus tadel zinu ka valstij tads sporta veids kaa sporta veids ir pilnigi pie pakalas.
un kursh sporta veids nav? paraadi man kaadu sporta veidu kuru valsts finansee veel pirms ir kaadi sasniegumi?
ir starpiiba starp reaalu skatiijumu un negaaciju mekleeshanu. drosmes gan patieshaam interveetaajam netruukst, man droshvien buutu kauns uzdot jautaajumus shaadaa formaa.

+2 [+] [-]

, 2008-09-16 18:29, pirms 4 gadiem
1) nav pie pakalas basketbols, futbols un hokejs (varbut vel kads) ...proporcioanaali sasniegumiem finanseejums ir nezheeliigs.
2) shai gadiijumaa reaalais skatiijums ir parbaazts ar negaacijaam ta ka shie vaardi ir sinoniimi ja runa iet par bmx un daudziem lidzigiem sporta "barenjiem"
3) tieshi taapat kaa tev drosmes pietruukst lielaakajai daljai latvieshu un tapec arii lielaakaa dalja sezh tukshaa un izliekas laimiigi

+1 [+] [-]

, 2008-09-16 21:23, pirms 4 gadiem
Vasts attieksme pret olimpiskajiem sporta veidiem ir pieliidzinaama nullei!!!!individuaalajiem!!

[+] [-]

, 2008-09-17 00:06, pirms 4 gadiem
Ja šāds žurnālists strādātu pie manis, es viņu atlaistu momentā. Vienkārši traģiska intervija, žurnālists nez cik ilgi maļ vienu un to pašu, mēģinot pielauzt intervējamo uz "pareizo" atbildi, kuru grib dzirdēt. Nožēlojami.

P.S. Tiem, kas tūlīt brēks, ka kritizēt no malas var katrs - es esmu šīs nozares profesionālis.

[+] [-]

, 2008-09-17 09:48, pirms 4 gadiem
tu esi zurnaalistikas profesionaalis bet te runa neiet par zurnaalistiku bet par sporta veidu!!!! es tev kaa daudz kompetentaaks cilveeks bmxaa varu pateikt ka zurnaalists aciimredzot zin shii sporta veida situaaciju un tapec arii par to meginaaja runaat. tiessi taadu "profesionaalju" deelj kaa tu masu mediju principaa nelasu jo tur viss ir "normas robezhaas" un jeegas no tur publiceetaas informaacijas principaa nav nekaadas!

[+] [-]

, 2008-09-17 09:49, pirms 4 gadiem
un par to "malj vienu un to pashu" - vai intervijas NOSAUKUMU izlasiiji????

+4 [+] [-]

, 2008-09-17 19:12, pirms 4 gadiem
Es pat spētu īpaši nepārdzīvot par to, ka Latvijai nebūtu medaļas, ja vien pēc iespējas lielākam skaitam bērnu un jauniešu būtu iespēja nodarboties ar interesantiem un attīstošiem sporta veidiem.
Medaļas, medaļas... kāda no tām jēga, ja tās gandrīz nemaz nespēj iespaidot sporta un izglītības sistēmu?
Tad kad visiem komentētājiem būs bērni...saprastīsiet par ko es runāju.

[+] [-]

, 2008-11-24 00:21, pirms 4 gadiem
korben, 2008-09-17 19:12, pirms 2 mēnešiem, citēt

Es pat spētu īpaši nepārdzīvot par to, ka Latvijai nebūtu medaļas, ja vien pēc iespējas lielākam skaitam bērnu un jauniešu būtu iespēja nodarboties ar interesantiem un attīstošiem sporta veidiem.
Medaļas, medaļas... kāda no tām jēga, ja tās gandrīz nemaz nespēj iespaidot sporta un izglītības sistēmu?
Tad kad visiem komentētājiem būs bērni...saprastīsiet par ko es runāju.
............................................................................................
Pilnīgi piekrītu. Bieži vien sporta funkcionāri novērtē trenera un sportistu meistarību (pedagoģisko un tehnisko) tikai pēc viena parametra, iegūto medaļu skaita. Neņemot vērā bērnu skaitu, kuri nodarbojās pie trenera. Neanalizē traumu iegūšanas iemeslus treniņu un sacensību procesā. Darboņi pie sporta neanalizē un treneri nevērtē kustību uzdevuma tehnikas apguves līmeni, sarežģītības pakāpi, kustību uzdevumu izpildes noturību un citus rādītājus .
Ivo ir ieguvis labu speciālo izglītību Sporta akadēmijā un prot iegūtās zināšanas pielietot sporta pedagoģijā. Radošus, tev Ivo, panākumus
darbā un veiksmi taviem audzēkņiem.

Tev jābūt autorizētam, lai varētu atstāt komentāru. Varbūt vēlies piereģistrēties?

Sportacentrs.com TV programma (Lattelecom Interaktīvā TV 411. kanāls)

Sestdiena, 26. maijs

11:30Latvijas kausa izcīņa regbijā: Valmieras Fēnikss - Banku eksperti/Miesnieki
14:00Virslīga: Liepājas metalurgs - Gulbene
16:30SA+: A.Pučes intervija ar Marianu Paharu
17:58LIVE Virslīga: JPFS/FK Spartaks - Skonto FC
21:30Šodien Virslīga: JPFS/FK Spartaks - Skonto FC

Svētdiena, 27. maijs

12:00Virslīga: JPFS/FK Spartaks - Skonto FC
14:30Latvijas kausa izcīņa regbijā: Valmieras Fēnikss - Banku eksperti/Miesnieki
16:55LIVE Pārbaudes spēle basketbolā sievietēm: Latvija - Lietuva
19:00LIVE Virslīga: Liepājas metalurgs - Ventspils. 2.puslaiks
21:30Šodien Pārbaudes spēle basketbolā sievietēm: Latvija - Lietuva
23:45Šodien Virslīga: FC Daugava (D) - Metta/LU

Pirmdiena, 28. maijs

12:00Latvijas kausa izcīņa regbijā: Valmieras Fēnikss - Banku eksperti/Miesnieki
14:30Virslīga: FC Daugava (D) - Metta/LU
17:00Pārbaudes spēle basketbolā sievietēm: Latvija - Lietuva
19:30Virslīga: Liepājas metalurgs - Ventspils
21:30SA+: A.Pučes intervija ar Arvi Piziku

Otrdiena, 29. maijs

12:00Pārbaudes spēle basketbolā sievietēm: Latvija - Lietuva
14:00Virslīga: Liepājas metalurgs - Ventspils
16:30Virslīga: JPFS/FK Spartaks - Skonto FC
19:00Pārbaudes spēle basketbolā sievietēm: Latvija - Lietuva
21:30SA+: A.Pučes intervija ar Inetu Radeviču
 ĶĪPSALAS SPORTA KLUBS
Zvejnieku iela 12, Rīga
PLUDMALES VOLEJBOLS, TENISA KORTI, sporta zāle BASKETBOLAM, FUTBOLAM, VOLEJBOLAM 

ACB TENISA KLUBS
Mārupe, Sēļu iela 12
Modernākais tenisa klubs Latvijā : tenisa korti, trenažieru zāle, solārijs un restorāns        

CENTRĀLAIS TENISA KLUBS
Baldones iela 7, Rīga
Tenisa kortu noma
Tenisa apmācība

Fitnesss un masiera pakalpojumi    

SPORTA KLUBS BRUŅINIEKS
Rīga, Bruņinieku iela 49, k2
Trenažieru zāle, Aerobika, Pirts, Baseins. 
SVĒTKU ATLAIDES: -30%        

CITY FITNESS
City Fitness Rīgā
Āzenes iela 5, Lielirbes iela 27, Kuģu iela 24, Marijas iela 13/8, Nometņu iela 39b, Duntes iela 19a

HELMUTS RODKE
Individuālie treniņi un konsultācijas fiziskajā sagatavotībā       
VietaVārdsPunkti
1pipars84134.26
2virins172126.35
3rabbitmilk124.28
4seskss120.79
5Kaspars Tauriņš116.92
6asirmais116.60
7RUSSIALOVE116.59
8sienazis333114.73
9krustojums113.96