Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Ceturtdaļfināli sākas arī pārējiem pāriem

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Ceturtdaļfināli sākas arī pārējiem pāriem
"Kuršiem" nāksies demonstrēt labāko florbolu, lai tiktu galā ar čempioniem
Foto: liepajniekiem.lv

Vakar ar "FBK Valmiera" uzvaru pār "Rubeni" sākās Elvi vīriešu florbola līgas izslēgšanas spēļu turnīrs, bet šovakar cīņā iesaistīsies arī trīs pārējiem pāri.

"Triobet/Ulbroka" (#1) – "Rockets" (#8)
Pulksten 19:00 Ulbrokā
Sezonas ievadā abas komandas cīnījās par vadošajām pozīcijām turnīra tabulā, taču sezonas izskaņā "raķetes" nokrita līdz pat astotajai vietai un nebija tālu no palikšanas ārpus izslēgšanas spēļu turnīra. Ņemot vērā problēmas jau pirms sezonas sākuma, kad klubs vien pēdējā brīdī saņēma atļauju piedalīties čempionātā, astotā vieta, visticamāk ir objektīvāks vērtējums, nekā atrašanās tabulas galvgalī. Tikmēr "Triobet/Ulbroka" komandu jau pirms sezonas pieskaitīja galvenajiem favorītiem, ko klubs arī apliecināja ar parādīto sniegumu laukumā. Turklāt vairāk kā pusi sezonas nācās iztikt bez veselas virknes vadošo spēlētāju, kas cīnījās ar dažādām problēmām. Izslēgšanas turnīru florbolisti sagaida optimālajā formā.

Regulārās sezonas uzvarētājiem sezonas gaitā kā viena no spēcīgākajām līgām tika uzskatīta vārtu drošība, jo komandas sastāvā bija nu jau ilggadējais vāru vīrs Ivars Dišereits, kā arī Elvis Holsts, kurš pievienojās pērnās sezonas gaitā. Jau šīs sezonas ievadā vārtu drošību stiprināja arī Andis Blinds. Tomēr tad Holsts atgriezās Bauskā, bet Blinds pārcēlās uz Zviedrijas Superlīgu. Pašlaik lielā mērā atliek paļauties uz Dišereitu un jācer, ka ar veselību viss būs kārtībā. Pretēja situācija ir "Raķetēm", kurām no sezonas sākuma vārtu drošība tika uzticēta Indriķim Siliņam un Sandim Venevicam, bet turnīra gaitā tika piesaistīts arī Armands Puķītis. Tā rezultātā Siliņš atsevišķās cīņās piedalījies kā laukuma spēlētājs.

Ulbrokas florbolisti, protams, uzskatāmi par šā pāra favorītiem, jo regulārajā sezonā spēja savākt divreiz vairāk punktu (54:25), taču par vieglu pastaigu šai divcīņai nevajadzētu kļūt. Rīdziniekiem tomēr ir vairāki pieredzējuši spēlētāji, kuri regulārajā sezonā, iespējams, cīnījās ar motivācijas trūkumu, izlaižot vairākas spēles. Izšķirošajos mačos visi būs mobilizēti, lai parādītu labāko sniegumu. Regulārajā sezonā labākais punktu guvējs bija Edžus Bunka (32), kurš bija tikai viens no trim florbolistiem, kuri piedalījušies visās spēlēs. Pārējie bija Miķelis Dravnieks un Artūrs Jansons. Salīdzinājumam, regulārās sezonas uzvarētāju rindās, neskatoties uz savainojumiem, visas 22 spēles nospēlējuši septiņi florbolisti. Par rezultatīvāko kļuva viens no viņiem – Kristers Eglītis. Savukārt Juris Gribusts, kuru savās rindās alka redzēt arī rīdzinieki, savāca 37 punktus, esot otrais rezultatīvākais.

Regulārajā sezonā pirmā cīņa novembra vidū Ulbrokā izvērtās ļoti spraiga. Spēles vidū rīdzinieki atradās vadībā ar 6:2, bet tad ulbrokieši nolēma veikt vārtsargu maiņu, jo Dišereits atvairīja vien trīs no deviņiem pretinieku metieniem. Tas deva rezultātu, jo Andi Blindu izdevās pārspēt tikai vienu reizi. Turklāt arī uzbrukumu izdevās sakārtot, kas pēdējo piecu minūšu laikā ļāva nodrošināt 9:7 uzvaru. Atbildes cīņa notika pirms divām nedēļām un tajā intriga izplēnēja krietni ātrāk, jo pēc 20 nospēlētām minūtēm rezultāts bija 6:0 par labu "Triobet/Ulbroka". Turpinājumā spēles gaita izlīdzinājās, taču ulbrokiešu pārākums šaubas neradīja – 13:7.

Ja "Rockets" uzskatām par RTU kluba mantiniekiem, tad abi klubi izslēgšanas turnīrā tiksies trešo reizi. 2012.gada pavasarī ceturtdaļfinālā "Ulbroka" izcīnīja šokējošu uzvaru, sērijā triumfējot ar 3:1 tābrīža vienus no galvenajiem favorītiem. Savukārt pērn abas komandas sacentās pusfinālā, kurā rīdziniekiem revanšējās, sēriju uzvarot ar 4:2.

"Lielvārde/FatPipe" (#2) – "Kurši" (#7)
Pulksten 19:00 Lielvārdē un Sportacentrs.com
Pērn Lielvārdes komanda izcīnīja pārliecinošu uzvaru regulārajā sezonā, tuvākos sekotājus apsteidzot par 13 punktiem. Izslēgšanas turnīrā viņiem pretim stājās astotā labākā komanda no Liepājas, kuri tālu atpalika no septītās vietas. Šosezon liepājnieki sezonas lielāko daļu atradās ārpus labāko astotnieka, beigās tajā ielaužoties, turklāt ieņemot septīto vietu. Līdz ar to otro sezonu pēc kārtas abas šīs komandas savā starpā cīnīsies ceturtdaļfinālā. Pērn liepājnieki pirmajā mačā Lielvārdē sekmīgi spēja izrādīt pretestību vienu trešdaļu, otrajā – jau divas. Trešajā mačā savā laukumā izdevās pat uzvarēt, bet ceturtajā spēlē noraidījumu un diskvalifikāciju nopelnīja "Kuršu" galvenais treneris Mārtiņš Krūms, līdz ar to piektajā spēlē nevarot palīdzēt savai komandai. Lielvārdieši mājās triumfēja ar 7:3, iesoļojot pusfinālā. Arī 2013.gada ceturtdaļfinālā abas komandas spēkojās ceturtdaļfinālā, "Lielvārdei" uzvarot ar 3:0 sēriju.

Šo sezonu "Lielvārdes" komanda sāka pasmagi, taču tad sakārtoja savu spēli, pārņemot vadību un droši soļoja pretim uzvarai regulārajā sezonā. Taču tad iestājās sportiskās formas kritums, ko daļēji varēja saistīt ar sakrātajām negācijām par nepiepildīto mērķi Eiropas kausos, kur nācās zaudēt finālā, kā arī ar pasaules čempionātu, kurā Latvijas izlasi pārstāvēja liela daļa "Lielvārde/FatPipe" spēlētāju, netiekot pie pozitīvajām emocijām. Tā rezultātā komanda zaudēja trīs spēles pēc kārtas, pārāk tālu palaižot Ulbrokas komandu un ieņemot otro vietu. Tikmēr liepājnieki visu sezonu centās atrast savu spēli, kas līdz galam tā arī nav izdevies. Komandu nomocījušas pamatīgas veselības problēmas, neilgi pirms sezonas beigām no komandas tika atskaitīti vairāki spēlētāji. Arī galvenais treneris Krūms negaidīti paziņoja par atkāpšanos no galvenā trenera amata, lai pēc neilga brīža vēl negaidītāk atgrieztos postenī.

Lai gan Lielvārdes komandai ik pa laikam spēles Liepājā sagādājušas nopietnas grūtības, pirms ceturtdaļfinālu sākuma, tieši šis pāris varētu savas cīņas noslēgt visātrāk – jau nākamajā nedēļas nogalē. Šosezon Liepājā notikušajā cīņā vēl piecas minūtes pirms pamatlaika beigām rezultāts bija neizšķirts 6:6, taču tad mājinieki pamanījās ielaist divus ātrus vārtus, vēlāk ļaujot viesiem iemest bumbiņu arī tukšajos vārtos, kas čempioniem ļāva doties mājās ar 9:6 uzvaru. Pirms pāris nedēļām komandām tiekoties Lielvārdē, mājinieki vaļības nepieļāva, ātri iekrājot solīdu pārsvaru, svinot uzvaru ar rezultātu 7:2. "Kurši" Lielvārdē uzvarējuši tikai vienu reizi virslīgas čempionāta laikā un tas notika pašā pirmajā viesošanās reizē 2008. gadā, kad "Kurši" brauca mājās ar 6:5 uzvaru. Pēc tam sekojušas 14 zaudējumu sērijas...

"Lekrings" (#3) – "Pārgauja" (#6)
Cēsīs pulksten 19:00 un Sportacentrs.com
Pirmo reizi abas Cēsu bijušā rajona komandas nonākušas aci pret aci izslēgšanas turnīrā. Turklāt tas noticis tieši šajā sezonā, pirms kuras notika lielākā spēlētāju migrācija no viena kluba uz otru. Tā rezultātā ilgstoši bez spēļu prakses palika Ingus Laiviņš, par kura pāreju komandas nespēja vienoties. Stalbes klubs pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezies play-off apritē, paveicot to gana pārliecinoši, jo praktiski visu laiku stabili turējās starp astoņām labākajām komandām, ik pa brīdim sākot "koķetēt" arī ar iekļūšanu labāko kvartetā.

Domājams, ka par savstarpējo dueli visvairāk priecājas abu komandu atbalstītāji, bet no komandām lielāki ieguvēji no šīs divcīņas varētu būt Stalbes florbolisti. Pērn viņiem izdevās uzvarēt abās savstarpējās spēlēs (mājās 7:4, viesos 11:10) un arī šosezon cīņas izvērtās ļoti spraigas. Vispirms Cēsīs "Lekrings" iekrāja solīdu pārsvaru, bet mača izskaņā bija spiesti izmisīgi aizstāvēties, lai nosargātu minimālu 6:5 uzvaru. Stalbē "Pārgauja" uzvarēja jau otro sezonu pēc kārtas (7:5). Cēsnieki neveiksmes Stalbē var norakstīt uz mazā izmēra laukuma īpatnībām un priecāties, ka izslēgšanas turnīra mačus tajā nenāksies spēlēt. Savukārt "Pārgaujas" kluba vadībai atkal nācās risināt jautājumu, kur spēlēt savas mājas cīņas. Līdz šim vairumā gadījumu par mājas arēnu play-off turnīram tika izvēlēts Cēsu sporta komplekss, bet šajā gadījumā šāda izvēle šķistu vairāk nekā dīvaina. Līdz ar to loģiski, ka Stalbes klubs par savu mājas laukumu izvēlējies Kocēnu sporta namu. Tur gan komandas spēkosies vien nākamajā nedēļas nogalē, jo vispirms priekšā divcīņas Cēsīs.

Cēsnieki visu sezonu spēlējuši ar stabilu sastāvu, deviņiem florbolistiem esot ierakstītiem spēles protokolā visās 22 spēlēs. Stalbes kluba līderis Gvido Lauga vienu spēli bija spiests izlaist diskvalifikācija dēļ, kas tika nopelnīta par pārkāpumu tieši spēlē Cēsīs. Arī Lauris Ābols dažās spēlēs palika ārpus pieteikuma. Visos mačos spēlējis bijušais "Lekrings" kapteinis Mārtiņš Rajeckis, kā arī Kristiāns Miezītis, kurš arī pirms šīs sezonas mainīja komandu, par labu "Pārgaujai". Tāpat visas spēles nospēlēja Miķelis Roops un pieteikumā allaž bijis vārtsargs Renārs Arājs, kuru šosezon uzskata par vienu no labākajiem starp amata brāļiem visā turnīrā.

Sākas arī play-out turnīrs
Paralēli izslēgšanas spēļu turnīram cīņas turpinās arī četras vājākās komandas, kas centīsies izvairīties no pēdējās vietas, lai nebūtu draudu par izkrišanu no virslīgas. Šodien Talsos vietējie "Talsi/Irlava" uzņems "Ķekavu", kuri izteikuši neapmierinātību ar pēdējo regulārā turnīra spēli, kurā viņiem piemērots divu minūšu sods par pārāk vēlu atgriešanos laukumā pēc pārtraukuma, kas, iespējams, liedzis pacīnīties par panākumu un vietu astotniekā. Otrajā cīņā FK "Bauska", kas pašlaik atrodas tieši pēdējā vietā, uzņems FK "RĪga" – klubu, kurš atpalicēju turnīrā nonācis pirmo reizi.