Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Ar principiālu derbiju sākas "florbola pavasaris"

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Ar principiālu derbiju sākas "florbola pavasaris"
Ivo Balodis un Gatis Akūlovs
Foto: Floorball.lv

Elvi vīriešu florbola līgā šovakar pulksten 20:15 Vidzemes Olimpiskajā centrā ar maču starp vietējo "FBK Valmiera" un "Rubeni" starts tiek dots izslēgšanas spēļu cīņām. Šo pāri var uzskatīt par vienu no neprognozējamākajiem.

Līdzšinējā klubu vēsture daudz iespaidīgāka bijusi "Rubenes" komandai, kas 16 aizvadīto sezonu laikā virslīgā izcīnījuši deviņus medaļu komplektus, kas ir vairāk nekā valmieriešiem sezonas spēcīgāko komandu pulkā, jo "FBK Valmiera" šī ir devītā sezona. Pēdējo sezonu laikā komandu spēku samēri ir izlīdzinājušies, iespējams, pat valmieriešiem sākot noteikt modi bijušajā Valmieras rajonā. Komanda trešo reizi pēc kārtas iekļuvuši izslēgšanas turnīrā, taču līdz šim vēl ne reizes nav izdevies pārvarēt pirmās kārtas barjeru, jo abas reizes nācās piedzīvot neveiksmes pret tobrīd objektīvi spēcīgākajiem RTU florbolistiem. Ja pirmajā reizē valmieriešiem trūka pieredzes, jo lielai daļai šīs kļuva par pirmajām tik atbildīgajām cīņām, tad pērn līdzvērtīgu spēkošanos ar galvaspilsētas klubu iztraucēja uznākušais vīruss, kas "pļāva" vienu spēlētāju pēc otra.

"Rubenes" florbolisti tikai vienu reizi palikuši bez izslēgšanas spēļu turnīra, šosezon pavasari ar galvenajām cīņām sagaidot ceturto sezonu pēc kārtas. Aizpagājušajā sezonā "Rubenes" komanda izcīnīja bronzas medaļas, Jelgavā tiekot galā ar Lielvārdes komandu, bet pērn dramatiskā sērijā jau ceturtdaļfinālā nācās zaudēt allaž principiālajiem pretiniekiem no Cēsīm. Lai gan tieši dueļus ar "Lekringu" daudzus gadus Kocēnos uzskatīja par nozīmīgākajiem, skaidrs, ka ceturtdaļfināls ar piecus kilometrus attālo klubu raisīs ne mazāk lielu interesi.

Par to, ka šis duelis būs ļoti saistošs, liecināja arī regulārās sezonas izskaņā, kad kalendārs abām komandām lika krustot nūjas Valmierā. Ja pirms šīs spēles Valmierā apmeklētākā spēle bija pašā čempionāta ievadā (212 skatītāji), tad pret "Rubeni" šis rādītājs tika teju dubultots (398). Arī Kocēnos, kad komandas tur aizvadīja sezonas atklāšanas spēli, tribīnes bija labi aizpildītas, maču klātienē vērojot 312 skatītājiem.

Šajā sezonā abas komandas savstarpējos mačos izmantojušas sava laukuma priekšrocības, Kocēnos "Rubenei" uzvarot ar rezultātu 7;4, bet Valmierā mājinieki revanšējās ar 6:3. Turklāt šajā spēlē abas komandas cīnījās par ceturto-piekto vietu turnīra tabulā. Mača iznākums nemainītu pretiniekus izslēgšanas turnīra zarā, taču komandas cīnījās par sava laukuma priekšrocībām. Ņemot vērā faktu, ka šosezon komandas uzvarējušas mājās, tas nebija mazsvarīgs faktors. Turklāt valmierieši uzvarējuši jau pēdējās septiņās spēlēs, pārliecinoši labojot šo kluba rekordu, kas bija noturējies kopš 2008./2009. gada sezonas, kad valmierieši mājās nepārspēti palika četras cīņas pēc kārtas.

Lai uzvarētu sēriju, kādai no komandām būs nepieciešams uzvarēt četrās spēlēs, savukārt komanda, kura to paveiks, pusfinālā mērosies spēkiem vai nu ar "Triobet/Ulbroka" vai "Rockets". Arī otrais mačs norisināsies Valmierā (26. februārī), pēc tam komandām divas reizes tiekoties Kocēnos. Nepieciešamības gadījumā turpmāk komandas pamīšus spēlēs savā laukumā un viesos.

Valmieriešu līderis Mārtiņš Broks ar 51 (30+21) rezultativitātes punktu kļuvis par trešo rezultatīvāko spēlētāju regulārajā sezonā. Labāko divdesmitniekā iekļuvis arī Ints Vilks, kuram 40 (30+10) punkti. Starp 20 labākajiem punktu guvējiem ir arī rubenietis Atis Stepāns, kuram 39 (22+17) punkti, bet uzreiz aiz šīs svītras ar 35 (17+18) punktiem ir Arnijs Kuratņiks.

Pērnās sezonas kā viens no valmieriešu klupšanas akmeņiem izslēgšanas turnīrā tika minēts fakts, ka komandai ir viens labs vārtsargs Agris Rogainis (šosezon ar 83.79% atvairīto metienu piektais labākais līgā), bet nav pietiekami līdzvērtīgs aizvietotājs, kurš var dot atpūtu Agrim vai ar nomaiņu sapurināt savus komandas biedrus. Aplūkojot šīs sezonas statistiku, redzams, ka visa turnīra labākais atvairīto metienu procents ir Kārlim Popam (85.88%), kurš aizvadījis tiešām solīdu sezonu, trijās spēlēs saņemot mača labākā spēlētāja balvu. Interesanti, ka viņa tuvākais sekotājs ar 85.28% atvairīto metienu bijis virslīgas debitants Roberts Trepšs no "Rubenes", kurš šosezon pat četras reizes saņēmis spēles labākā spēlētāja balvu. Pieredzējušais Āris Aldiņš šosezon ticis galā ar 81.76% sāncenšu metienu.

Interesanti, ka valmierieši ar 169 gūtajiem vārtiem ir labākie līgā, kamēr "Rubene" pretinieku vārtus iekarojusi vien 130 reizes, kas ir devītais rādītājs līgā. Savukārt aizsardzībā "Rubene" ar 111 ielaistajiem vārtiem dala pirmo vietu līgā. Tiesa, arī valmierieši nekur tālu neatpaliek, bumbiņu savos vārtos ielaižot 115 reizes.

"Rubenes" komanda šosezon uzrādījusi labākos rādītājus līgā, spēlējot skaitliskajā mazākumā, šādā formātā savus vārtus neskartus nosargājot 75% gadījumu. Tajā pašā laikā valmierieši ar 16.67% realizāciju ir sliktākie skaitliskajā vairākumā. Kocēnu komandai vairākumā izdevies uzrādīt piekto labāko rādītāju (36.84%), kamēr valmierieši mazākumā ir devītie (65.22%).

Elvi vīriešu līga, ceturtdaļfināls: "FBK Valmiera" (#4) - "Rubene" (#5):

datumsKomandasRezultātsSērijā
24.02."FBK Valmiera" - "Rubene"
26.02."FBK Valmiera" - "Rubene"
04.03."Rubene" - "FBK Valmiera"
05.03."Rubene" - "FBK Valmiera"
* 10.03."FBK Valmiera" - "Rubene"
* 11.03."Rubene" - "FBK Valmiera"
* 15.03."FBK Valmiera" - "Rubene"

     [+] [-]

, 2017-02-24 12:00, pirms 7 gadiem
Tabulā misēklītis, sitīsies 4. un 5. vieta, nevis 3. un 6.