Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Bronzas dueļa atkārtojums Ulbrokā, Laiviņa debija Stalbes arēnā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Bronzas dueļa atkārtojums Ulbrokā, Laiviņa debija Stalbes arēnā
Andris Malkavs pēdējā spēlē izcēlās ar sešiem punktiem
Foto: Floorball.lv

Elvi florbola līgā šodien tiks izspēlēti pieci mači, no kuriem divus būs iespējams vērot arī Sportacentrs.com. Centrālajā mačā Ulbrokā savā starpā tiksies komandas, kas pērn dalīja čempionāta bronzas godalgas - "Triobet/Ulbroka" uzņems šīs sezonas pašreizējos līderus Cēsu "Lekrings'.

"Pārgauja" – "Kurši"
Pulksten 14:00 Stalbē
Četrās spēlēs izcīnītas trīs uzvaras un minimāla neveiksme viesos pret turnīra tabulas līderiem – tāda ir Stalbes kluba statistika, kas ļauj atrasties sestajā vietā turnīra tabulā. Veiksmīgs sezonas starts un arī nākamajā cīņā visas iespējas tikt pie trim punktiem turnīra tabulā. Pēc vienas spēles diskvalifikācijas laukumā atgriezīsies komandas rezultatīvākais spēlētājs Gvido Lauga (6+6), pirmo cīņu savās jaunajās mājās aizvadīs Ingus Laiviņš (0+1). Rezultatīvi turpina spēlēt Oskars Balodis (3+6), bet sestdien izbraukumā Rīgā laukumā nedevās kluba visu laiku rezultatīvākais florbolists Lauris Ābols (6+2), ilgāku laiku nācies iztikt bez Emīla Eglīša (3+1), līdz ar to komandai joprojām ir progresa iespējas.

Tikmēr liepājnieki dienu iepriekš cīnījās Cēsīs, piedzīvojot jau piekto neveiksmi pēc kārtas, turnīra līdervienībai kapitulējot ar graujošo 4:11. Komandas sniegums pašlaik ir ļoti haotisks un arī Stalbē viegli neklāsies. Turklāt dažādu slimību un savainojumu dēļ komanda uz Vidzemi devusies bez vairākiem pieredzējušajiem florbolistiem, ierasto līderi Gintu Siliņu (6+2) ieskaitot. Par rezultatīvāko spēlētāju izvirzījies Rolands Kovaļevskis (5+4), bet pa 4+4 savākuši Mihails Kostusevs un Kaspars Klamers.

Liepājnieki pēc spēles Cēsīs nonākuši pēdējā vietā gan skaitliskā vairākuma realizācijā (14.29%), gan cīnoties skaitliskajā mazākumā (47.37%). Stalbes komanda nav starp labākajām komandām, taču uz konkurentu fona viņu sasniegtais izskatās gana labi – vairākumā 25% realizācija un septītā vieta turnīrā, savukārt mazākumā vārtus neskartus izdevies noturēt 66.67% gadījumu, kas ir astotais labākais rādītājs. Spēlējot mazākumā, liepājnieki zaudējuši jau desmit vārtus. Stalbes florbolisti gan gana labi spēlē arī klasiskajā formātā piecatā pret pieciem, šādā formātā gūstot 27 vārtus, kamēr ielaiduši vien 18.

Līdz šim liepājniekiem labākās sekmes bija pirmajos periodos, taču 0:5 Cēsīs liek būt uzmanīgiem ar šo statistiku. Savukārt "Pārgauja" līdz šim spilgti spēlē maču beigu nogriezni, uzvarot visās četrās spēlēs ar kopējo vārtu attiecību 12:3.

Latvijas čempionātā abas komandas savā starpā aizvadījušas 18 cīņas, katrai no komandām uzvarot pa deviņām reizēm. Pērn abas cīņas izvērtās līdzīgas, uzvaras izcīnot komandām, kas spēlēja viesos. Vispirms "Kurši" Stalbē bija pārāki ar 10:9 (4:1, 2:5, 4:3), bet janvārī "Pārgauja" viesos reabilitējās ar 9:8 (6:2, 2:4, 1:2). Jāpiezīmē, ka liepājnieki Stalbē uzvarējuši pēdējās trijās reizēs, "Pārgaujai" mājās pēdējo reizi triumfējot 2012. gada septembrī.

"Triobet/Ulbroka" – "Lekrings"
Pulksten 14:00 Ulbrokā un Sportacentrs.com
Dienas centrālā cīņa tiks izspēlēta Ulbrokā, kur tiksies divas komandas, kas pērn Arēnā Rīga dalīja Latvijas čempionāta bronzas medaļas. Sezonas startā "Triobet/Ulbroka" atrodas trešajā vietā turnīra tabulā, lai gan sniegums ir diezgan nestabils. To lielā mērā var izskaidrot ar komandas sastāva problēmām, jo ilgstoši komandai nevar palīdzēt vairāki potenciālie līderi. Pēdējā spēlē Valmierā komandas rindās debitēja Latvijas izlases vārtsargs Andis Blinds, esot spiests 11 reizes meklēt bumbiņu savos vārtos. Šeit gan daļa vaina jāuzņemas arī laukuma spēlētājiem, kas nereti ļāva vārtsargu "pamest zem tanka". Pēc vienas spēles diskvalifikācijas ulbrokiešu rindās varēs atgriezties Kārlis Bulāns (3+2), kurš gan sezonas pirmajā daļā nav demonstrējis ierasto rezultativitāti. Kristers Eglītis (13+4) joprojām ir līgas rezultatīvākais spēlētājs, lai gan valmierieši pierādīja, ka viņu ir iespējams neitralizēt. Pa desmit punktiem savākuši Artūrs Jurševskis (5+5) un Rihards Mallons (4+6), kurš Valmierā izcēlās ar trim precīziem metieniem.

Cēsu komanda arī vakar turpināja ierastā garā, pirmajā trešdaļā sakurot konkurentiem pamatīgu pirti, atlikušajā cīņā novadot spēli līdz uzvarošām beigām. Par komandas rezultatīvāko spēlētāju kļuvis Andris Rajeckis (6+8), bet spilgtu maču pret liepājniekiem aizvadīja veterāns Andris Malkavs, savācot sešus punktus, summā noķerot savu vārda brāli (5+9). Klusāks pret Vēju pilsētas pārstāvjiem bija Pēteris Trekše (8+4), bet Aleksandrs Abramovs (5+7) gan savā kontā ierakstīja "hat-trick". Pie pirmā "cepuru trika" Cēsu komandas rindās ticis arī Artis Savins (4+2).

Abas komandas ir starp vadošajām, izmantojot skaitlisko vairākumu – cēsnieki ar 56.25% realizāciju aizņem pirmo ailīti šajā tabulā, kamēr ulbrokieši ar 44.44% ir trešie. Arī mazākumā labāk spēlē "lēcējpeles" – 71.43% neitralizācija un trešā vieta līgā, kamēr mājiniekiem vien 65% neitralizācija, kas ir devītais rādītājs turnīrā.

"Triobet/Ulbroka" visas trešdaļas spēlē salīdzinoši vienādi, labākās sekmes gan sasniedzot mača viducī (4-1-1), kamēr tieši spēles ievadi varētu būt labāki (2-1-3). Tam ir jāpievērš uzmanība, jo cēsnieki šajā spēles posmā nav atstājuši cerības nevienai komandai, sasniedzot fantastisku vārtu attiecību 22:3. Interesanti, ka "Triobet/Ulbroka", spēlējot piecatā pret pieciem, pašlaik ir ar negatīvu gūto un zaudēto vārtu attiecību (30:33), kamēr cēsniekiem šajā rādītājā ir 40:21. Ja Ulbrokas komanda pēc pirmās trešdaļas ir atradusies iedzinējos (tas noticis trijās spēlēs), tad visos mačos viņi arī ir piedzīvojuši zaudējumus.

No 21 aizvadītās savstarpējās cīņas "Triobet/Ulbroka" spējuši uzvarēt vien trijos mačos. Tiesa divas no šīm uzvarām nāca pagājušajā sezonā. Savā laukumā viņi bija pārāki ar rezultātu 5:2 (2:1, 3:0, 0:1), bet viesos uzvarēja ar 6:5 (3:2, 1:2, 2:1). Tomēr izšķirošajā cīņā par bronzas medaļām neitrālā laukumā sanāca neveiksme ar 5:8 (2:2, 2:3, 1:3).

"Talsi/Irlava" – "Rubene"
Pulksten 18:00 Talsos
Abas komandas vakar piedzīvoja zaudējumus, taču tas tika izdarīts dažādos veidos pret dažāda kalibra komandām. Talsinieki savā laukumā neprata tikt galā ar turnīra tabulas pastarīšiem FK "Bauska", kaut gan tika uzskatīti par šīs spēles favorītiem. Tā arī līdz galam neizdevās atrast veidu kā tikt galā ar Elvi Holstu, kurš atgriezies Bauskas vārtos. Pēc pirmā perioda kurzemnieki atradās vadībā, taču otrajā trešdaļā viss sabruka kā kāršu namiņš. Komandas rindās debitēja Toms Zālmanis, paliekot bez punktiem. Rezultatīvāko spēlētāju galvgalī joprojām Jāņa Ragovska (4+8) vārds, kamēr Deivids Barkovskis (5+3), Normunds Jansons (6+1) un Renārs Austrums (5+1), kurš pret baušķeniekiem izcēlās ar diviem precīziem metieniem, joprojām savākuši mazāk par desmit punktiem. Pašlaik talsiniekiem septiņi punkti sešās spēlēs, kas ļauj ieņemt septīto vietu un balansēt uz izslēgšanas spēļu robežas.

"Rubenes" florbolisti aizvadījuši par vienu spēli mazāk, taču nopelnījuši divus punktus vairāk, atrodoties piektajā vietā. Arī vidzemniekus skāris slimību un savainojumu bums, kā rezultātā pret valsts čempioniem "Lielvārdi/FatPipe" nācās spēlēt bez vairākiem vadošajiem florbolistiem. Tas ļāva izspēlēties gados jaunajiem florbolistiem. Cīņas lielāko daļu bija problēmas ar vārtu gūšanu, taču trešajā trešdaļā veiktā ofensīva ļāva atspēlēt triju vārtu deficītu, pēcspēles metienu sērijā gan piedzīvojot zaudējumu, kaut arī vārtos lielisks bija Āris Aldiņš. Problēma tā, ka neviens no pieciem "bullīšu" izpildītājiem nespēja atrast pretzāles Jānim Bramanim. Ārnijs Kuratņiks (7+6) turpina spēlēt rezultatīvi, pie punktiem tiekot katrā no cīņām. Tikmēr Atis Stepāns (2+8) turpina apgādāt partnerus ar rezultatīvām piespēlēm. Ivars Jēkabsons (3+4) pilda komandas "diriģenta" funkcijas, taču savus punktus izdodas savākt. Beidzot pretinieku vārtus atslēgt izdevies arī Gatim Akūlovam (1+1).

"Rubene" ir viena no labākām komandām skaitliskajā vairākumā, par ko pārliecinājās arī līdz šim perfektā "Lielvārde/FatPipe". Trīs vārti vairākumā pret čempioniem kopējo realizāciju ļāva pacelt līdz 50%, kas ir otrais labākais rezultāts līgā. Arī mazākumā vidzemnieki ir lieliski, ar 85.71% neitralizāciju ieņemot pirmo pozīciju. Talsinieki mazākumā vēl ir virs vidējā (68.75%, sestā vieta), bet vairākums gan klibo (20%, desmitā vieta), lai gan pirms kāda laika viņi bija arī sliktākie visā čempionātā.

Talsu komanda spējusi uzvarēt vien deviņos no 35 aizvadītajiem savstarpējiem dueļiem pret saviem gaidāmajiem pretiniekiem. Arī savā laukumā bilance ir stipri negatīva (5-12). Tomēr pērn abas komandas uzvaras dalīja uz pusēm. Nedaudz negaidīti Talsu komanda ar 9:8 (1:2, 5:2, 3:4) spēja pārvest panākumu no Kocēniem, mājās gan piedzīvojot neveiksmi ar rezultātu 4:7 (2:1, 2:2, 0:4).

FK "Rīga" – FK "Bauska"
Pulksten 18:00 Electrum OC Rīgā
Pirms sestdienas spēlēm abas komandas bija nogruntējušās turnīra tabulas pēdējās divās vietās. Ja baušķenieki spēja mobilizēties un pārvest trīs punktus no Talsiem, tad galvaspilsētas kluba nedienas turpinās un savā laukumā kārtējā neveiksme, šoreiz pret "Pārgauju". Līdz ar to FK "Rīga" ar diviem punktiem sešās spēlēs kļuvuši par vienīgajiem pastarīšiem, no tuvākajiem sekotājiem atpaliekot par vienas uzvaras tiesu. Pret Stalbes komandu rezultatīvi nospēlēja abi brāļi Dāles, Alvim (7+8) kļūstot par savas komandas rezultatīvāko spēlētāju. Savus divus vārtus atkal iemeta Mārtiņš Zelčs (13+0), bet ja mačā punktus var nopelnīt tikai trīs florbolisti, tad uz panākumu cerēt ir pagrūti.

Tikmēr "Bauska" pēc izcīnītā panākuma ar pieciem punktiem pakāpusies uz devīto vietu, tikai par punktu atpaliekot no "FBK Valmiera" un pēc šīs dienas spēlēm komanda var atgriezties starp līgas astoņām spēcīgākajām komandām. Baušķenieki turpina pastiprināt sastāvu sezonas gaitā, mājās atgriežot gan vārtsargu Elvi Holstu, kurš savā atgriešanās spēlē arī saņēma mača labākā spēlētāja balvu. Tāpat pēc ilgākā laika komandas formu pielaikojis Edgars Lujāns. Rezultatīvākais gan joprojām ir Toms Niedre (10+6), ierasti nasks uz puktiem ir Pēteris Zeltiņš (6+7), bet Ģirts Laugalis (1+7) turpina sevi apliecināt kā viens no labākajiem spēles lasītājiem Latvijas čempionātā. Ar diviem vārtu guvumiem no Talsiem atgriezies Romualds Paulovičs (5+0).

Neskatoties uz katastrofālajiem rezultātiem sezonas pirmajā pusē, spēlējot nevienādos sastāvos FK "Rīga" ir starp labākajiem turnīrā – vairākumā ar 40.91% realizāciju viņi ir piektajā vietā līgā, kamēr mazākumā izdevies vārtus nosargāt neskartus 68.75% gadījumu, kas ir piektais rezultāts. Baušķenieki pretim var likt 35.71% realizāciju vairākumā (sestā vieta) un 60% neitralizāciju mazākumā (desmitā vieta). Līdz ar to likumsakarīgi, ka rīdzinieki ļoti vājus rezultātus uzrāda spēlējot pilnos sastāvos (20:35), kas i galvenais klupšanas akmens. Arī glābjoties un mainot vārtsargu pret sesto spēlētāju pie vārtu guvumiem nav izdevies tikt, divas reizes nākoties meklēt bumbiņu savos tukšajos vārtos. Jāpiezīmē, ka FK "Rīga" nevienā no spēlēm nav spējuši uzvarēt pirmo un trešo trešdaļu, vienu reizi nospēlējot šos nogriežņus neizšķirti un piecas reizes zaudējot. Arī "Bauskai" spēles ievads nav sevišķi spilgts (1-1-3), bet spēles turpinājumā sekmes uzlabojas, trešajos periodos sasniedzot bilanci 2-1-2.

Ņemot vērā abu komandu ilggadējo vēsturi, savā starpā nūjas krustot nācies ļoti bieži – no 42 aizvadītajām cīņām 23 mačos uzvaras izcīnījuši rīdzinieki, kamēr "Bauska" tikusi pie 16 panākumiem. Vēl trīs mači noslēgušies neizšķirti. Spēlējot savā laukumā, FK "Rīga" uzvarējuši 12 spēlēs, sešas reizes zaudējot un vienreiz nocīnoties neizšķirti. Pērn abās spēlēs pārāki izrādījās galvaspilsētas florbolisti, viesos uzvarot ar 6:5 (3:3, 1:1, 2:1), bet mājās panākums nāca ne mazāk spraigā cīņā – 8:7 (3:4, 2:2, 2:0).

"Lielvārde/FatPipe" – "Ķekava"
Pulksten 19:00 Lielvārdē un Sportacentrs.com
Kā pēdējās šovakar laukumā dosies "Lielvārde/FatPipe" un "Ķekava" komandas. Domājams, ka pašreizējie titula īpašnieki vēl nebūt nedemonstrē to sniegumu, uz ko viņi patiesi ir spējīgi, taču deviņi punkti četrās spēlēs ir solīds rādītājs, kas komandai pašlaik ļauj ieņemt ceturto vietu tabulā. Atgriežoties no eirokausiem, "Lielvārde/FatPipe" Kocēnos pret vietējo "Rubeni" pierādīja, ka viņi spēj pamazām uzspiest sev vēlamo spēles gaitu pretiniekiem, iegūstot solīdu pārsvaru. Mača izskaņā vai nu pietrūka fiziskā spēja, vai arī par ātru tika noticēts, ka trīs punkti ir izcīnīti, līdz ar to nācās spēlēšanu ievilkt līdz pēcspēles metienu sērijai, vienu punktiņu atstājot konkurentiem. Četrās spēlēs rezultatīvākais komandas florbolists ir savācis piecus punktus, to iespējot Atim Blindam (2+3) un Mikum Valpēteram (3+2), kurš Kocēnos nespēlēja. Tajā pašā laikā pie puktiem tikuši jau 19 florbolisti, no laukuma spēlētājiem sausā paliekot vien Didzim Mellim.

Ķekavas komandai šosezon tikuši vairāki komplimenti, tomēr pēdējās trijās spēlēs piedzīvoti zaudējumi un ar pieciem punktiem septiņos mačos viņi atkal bīstami tuvu pietuvojušies pašam turnīra tabulas "pagrabam", atrodoties 11. vietā 12 komandu konkurencē. Priecēt turpina Klāvs Jansons (14+4), kurš nesen nosvinēja savu 16. dzimšanas dienu, taču turpina būt ļoti rezultatīvs, savus vārtus iemetot arī vakar pret "Rockets". Brālis Matīss Jansons (6+8) ir turpat līdzās, bet Henrijs Uzraugs (6+7) noslēdz to spēlētāju kopu, kas šosezon spēj būt rezultatīvi. Pārējiem ne vairāk kā pieci punkti, turklāt Jānis Liepa (4+1) pret "raķetēm" nopelnīja sarkano kartīti un Spēles sodu 3, kam droši vien sekos tālākas sankcijas. Tajā pašā laikā Lielvārdes rindās Liepa ar šādu statistiku būtu komandas rezultatīvākais spēlētājs...

"Lielvārde/FatPipe" šosezon guvuši tikai vienus vārtus vairākumā, ar 20% realizāciju esot devītajā vietā šajā spēles komponentā, kamēr pirmspēdējā vietā esošā "Ķekava" realizējusi 41.67% vairākumu, ierindojoties ceturtajā vietā. Mazākumā "Lielvārde/FatPipe" vēl vaka no rīta bija perfekti, bet tagad ar 71.43% neitralizāciju atkāpušies uz ceturto vietu. Interesanti, ka "Ķekavai" ir identiska statistika.

Šīs spēles laukuma saimnieki vislabāk spēlē mača pirmās trešdaļas (3-1-0), bet čempioniem nepiedienīgi rādītāji ir spēles noslēdzošajā trešdaļā (1-0-3, vārti 6:11), kas liek aizdomāties par Ginta Klēģera intervijā izteikto, ka, iespējams, fiziski komanda mača izskaņā sāk "plīst". Tikmēr "Ķekavas" sniegums uzlabojas no trešdaļas uz trešdaļu, labāko sniegumu demonstrējot tieši spēles pēdējā nogrieznī. Tādēļ ļoti svarīgi būs saglabāt līdzvērtīgu rezultātu līdz spēles pēdējām 20 minūtēm, kas ļautu paspēkoties par kādu punktu turnīra tabulā. Interesanti, ka spēlējot pilnos sastāvos "Ķekava" ielaidusi 53 vārtus, kas ir sliktāais rādītājs līgā. Savukārt klasiskajā vairākumā piecatā pret četriem viņi guvuši desmit vārtus, kas ir labākais rezultāts. "Lielvārde/FatPipe" šādā formātā guvuši tikai vienus vārtus un tas ir sliktākais rezultāts.

Komandas savā starpā Latvijas čempionātā tikušās astoņas reizes un septiņos mačos uzvaras izcīnījuši "Lielvārde/FatPipe", vienīgo neveiksmi piedzīvojot viesos 2014.gada sezonas ievadā, kad netika novērtēti pretinieki un trešajā trešdaļā tika izsēts iekrātais pārsvars. Pērn savā laukumā Lielvārdes florbolisti bija pārāki ar 8:4 (1:1, 3:1, 4:2), bet viesos uzvarēja ar 8:5 (3:2, 2:3, 3:0).