Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Elvi florbola līga iepazīs divas jaunas arēnas

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Elvi florbola līga iepazīs divas jaunas arēnas
No "Rubenes" un "Lekrings" spēles atkal gaidām spraigas divcīņas
Foto: Lekrings.lv

Elvi florbola līgā vīriešu turnīrā šovakar tiks aizvadītas piecas cīņas un divās no tām iepazīsim jaunas arēnas. Pirmo reizi Latvijas čempionāta mačs tiks aizvadīts Igaunijas pilsētā Tartu, savukārt "Ķekava" beidzot būs tikusi pie jaunas, visiem standartiem atbilstošas arēnas un viņu maču pret "Betsafe/Ulbroka" varēsim vērtot arī Sportacentrs.com tiešraidē. No pārējām cīņām jāizceļ "Rubenes" un "Lekrings" derbijs.

"EMU SK" – "Ogres vilki" pulksten 18:00 Tartu
Zīmīga spēle Latvijas florbolam, jo pirmo reizi Elvi vīriešu virslīgas turnīra mačs tiks aizvadīts Igaunijas pilsētā Tartu. Līdz šim ārpus Latvijas valsts robežām mači norisinājušies vienīgi citā Igaunijas pilsētā Jogevā, kad pirms vairākiem gadiem mūsu spēcīgākajā turnīrā startēja "Jogeva/SK Tahe". Tagad Tartu savstarpējā duelī tiksies divas šīs sezonas virslīgas jaunpienācējas, jo pie igauņiem ciemosies "Ogres vilki".

Sezonu abas komandas sāka ar neveiksmēm, turklāt kā vieniem tā otriem cīņa par uzvaru bija beigusies jau mača vidū. Igauņi spēles vidū bija nonākuši 1:6 iedzinējos pret "Rubeni", kamēr "vilki" otrā perioda sākumā atradās 0:6 pozīcijās Stalbē pret vietējo "Pārgauju". Igauņu 4:9 zaudējumā ar diviem vārtu guvumiem izcēlās krievu leģionārs Pāvels Semjonovs – visu laiku rezultatīvākais ārvalstu florbolists Latvijas čempionātā. Pie līderiem pieskaitām vēl viens krievs Aleksandrs Avtušenko, kurš ar vārtu guvumu un rezultatīvu piespēli tika atzīts par labāko savā komandā. Tikmēr "Ogres vilku" 4:7 neveiksmē Stalbē par labāko atzina vārtu vīru Gunti Balodi, kurš atzina, ka sākotnēji komandai bija vērojams satraukums, bet, pēc tā pārvarēšanas, spēja demonstrēt cienījamu florbolu. Tartu vajadzētu sākt spēlēt jau no pirmajām minūtēm, jo mači pret igauņiem komandām, kurām paredz cīņu par vietu astotnieka izskaņā, būs divtik svarīgas – igauņi par play-off necīnīsies, taču būs gatavi darīt visu, lai atņemtu latviešiem punktus. Ja Stalbē komandas rindās bija vien trīs spēlētāji ar virslīgas pieredzi, tad uz Igauniju jau visa komanda kopumā var doties ar nelielu, bet tomēr pieredzes bagāžu.

"Talsu NSS/Krauzers" – "Pārgauja" pulksten 18:00 Talsos
Stalbes "Pārgaujas" klubs sekmīgi "restartējās" pagājušajā sezonā, pēc vairāku gadu pārtraukuma iekļūstot izslēgšanas turnīrā un vēlāk aizsniedzoties arī līdz bronzas medaļām. Šajā sezonā ko līdzīgu cer paveikt Talsu komanda. Jauno sezonu abas komandas sākušas ar panākumiem, taču ceļš līdz tiem bija dažāds. Ja Stalbes klubs jau no paša starta pārņēma iniciatīvu un viegli tika galā ar "Ogres vilkiem", tad talsinieki vienīgi papildlaikā prata apliecināt savu favorītu statusu mačā pret "Kurši/Ekovalis". "Pārgaujai" lielisks jaunās sezonas sākums padevies Oskaram Balodim, kuram mačā pret ogrēniešiem divi vārtu guvumi un divas piespēles. Pirmajā spēlē laukumā nedevās Ingus Laiviņš, kurš izteicies, ka uztur sevi formā, bet laukumā dosies vien tādos gadījumos, ja neizdosies nokomplektēt pilnus virknējumus. Talsiniekiem jau pirmajā mačā līdera cienīgu sniegumu nodemonstrēja Toms Bitmanis, kurš arī pielika punktu mocībām Liepājā, gūstot uzvaras vārtus. Pret savu bijušo klubu laukumā vēl nedevās Oskars Bergmanis, kurš varētu pastiprināt kurzemnieku rindas gaidāmajā spēlē. Jāpiezīmē, ka talsiniekiem mačs Liepājā bija 300. ko viņi aizvadījuši virslīgas turnīrā regulārajā čempionātā. Šajā mačā savus pirmos vārtus virslīgā guva divi jaunie talsinieki Deivis Deivids Ozoliņš un Matīss Fogelis, kamēr Stalbes kluba rindās pirmo rezultativitātes punktu šajā līmenī nopelnīja Jānis Driļevskis.

Abu klubu kopējā bilance Latvijas virslīgas čempionātā nedaudz labāka ir kurzemniekiem, kuri izcīnījuši 13 uzvaras un piedzīvojuši 11 zaudējumus, vēl vienam mačam noslēdzoties neizšķirti. Interesanti, ka pēdējos divos mačos Talsos uzvaras izcīnījusi "Pārgauja" (tostarp pērn ar 5:4 pēcspēles metienu sērijā), savukārt pēdējās trijās spēlēs Stalbē uzvaras laurus plūkuši Talsu florbolisti (tostarp 11:10 pērn).

"Rubene" – "Lekrings" pulksten 18:00 Kocēnos
Vidzemes derbijs jau daudzu gadu garumā un nekas nav mainījies arī pirms jaunās sezonas. "Rubenes" florbolisti jau paspējuši iepriecināt savus līdzjutējus ar uzvaru "Latvian Open" pirmssezonas turnīrā, kā arī ierakstījuši pirmos trīs punktus Elvi florbola līgā, pateicoties uzvarai pār igauņu EMU. Spilgtu maču aizvadīja Atis Stepāns (3+2) un Reinis Mirkšs (3+1), kurš gan arī pamanījās nopelnīt 10 minūšu disciplinārsodu. Pēc mača Mirkšs atzina, ka nepieciešams pāris stundas pavadīt pie psihologa, lai šādas lietas neatkārtotos. Mačs pret cēsniekiem varētu būt gana nervozs. Tāpat noteikti jāuzteic jaunais Matīss Celms, kurš savā debijas mačā virslīgā guva vārtus un izdarīja rezultatīvu piespēli, nopelnot labākā spēlētāja balvu.

Tikmēr Cēsu "Lekrings" Kocēnos aizvadīs savu pirmo spēli sezonā, kā pēdējie iesaistoties čempionātā. Starpsezonu periodā cēsnieki diezgan ievērojami nomainījuši sastāvu, savās rindās iesaistot vairākus gados jaunus spēlētājus. Karjeru ārzemēs turpinās aizvadītās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Andris Rajeckis, bet kluba visu laiku rezultatīvākais florbolists Andris Malkavs florbola nūju nomainījis pret trenera tāfelīti. Bez Malkaviem cēsnieki gan neizpaliks arī šajā sezonā, jo virslīgas klubam piesaistīts 2002. gadā dzimušais Arta Malkava dēls Jorens. Nav izticis arī bez pieredzējušo florbolistu piesaistes, jo Cēsīs atgriezies Māris Zicmanis, bet piesaistīts arī Liepājas florbola audzēknis Lauris Zaicevs.

Abas nesamierināmās konkurentes Latvijas čempionātā savā starpā nūjas krustojušas 68 reizes. Kopējā bilance ievērojami labāka ir Cēsu komandai, kas uzvarējusi 42 spēlēs, neveiksmes piedzīvojot 24 mačos. Vēl divas spēles ir beigušās neizšķirti. Arī gūto vārtu daudzums krietni labāks "Lekringam" – 457:336. Tomēr, spēlējot "Rubenes" mājvietā Rubenē un Kocēnos, bilance ir krietni līdzīgāka – 17:13 lēcējpeļu labā. Pērn Kocēnos "Lekrings" svinēja panākumu ar 5:4, bet savā laukumā piedzīvoja neveiksmi pēcspēles metienu sērijā ar 6:7. Interesanti, ka no Kocēniem cēsnieki uzvaras pārveduši pēdējās trijās spēlēs – arī 2016. gada pavasarī notikušajās ceturtdaļfināla piektajā un septītajā mačā, kurus uzvarēja ar attiecīgi 9:6 un 6:1.

"Lielvārde/FatPipe" – "Kurši/Ekovalis" pulksten 19:00 Lielvārdē
Pirmajā šīs sezonas spēlē Lielvārdē savā starpā tiksies divas komandas, kas pēdējās divās sezonās krustojuši nūjas ceturtdaļfinālos, allaž vairāk vai mazāk pārliecinošas uzvaras izcīnot Lielvārdes komandai. Starpsezonu periodā abas komandas visnotaļ ievērojami atjauninājušas sastāvu, tādēļ sezonas starts prognozējams visnotaļ smagnējs. Abas komandas pirmajā spēļu kārtā varējām redzēt Sportacentrs.com pārraidēs, pēc kurām varam secināt, ka Lielvārdes jaunie spēlētāji mačā pret čempioniem bija pārāk sasaistīti, turpretim pieredzējušajiem florbolistiem kliboja momentu realizācija, kā rezultātā pret "Betsafe/Ulbroka" nācās piedzīvot visnotaļ likumsakarīgu 1:5 neveiksmi, vienīgos vārtus gūstot komandas kapteinim Atim Blindam. Skaidrs, ka komanda turnīra gaitā uzlabos savu sniegumu un prognozējams, ka mačā pret liepājniekiem atkal būs favorītu statusā. Pēc vienas spēles izdarīt secinājumus ir pāragri, taču bažīgi skati vēršami "Lielvārde/FatPipe" komandas skaitliskā vairākuma virzienā, jo mačā pret čempioniem tika izmantota tikai viena no sešām iespējām.

Tajā pašā laikā "Kurši?Ekovalis" komandu šosezon vairāki eksperti redz ārpus labāko astotnieka, tomēr pirmajā mačā pret "Talsu NSS/Krauzers" Vēju pilsētas florbolisti parādīja atzīstamu sniegumu, mača lielāko daļu atrodoties vadībā, uzvaru izlaižot vien spēles pašā izskaņā. Vērtīgu punktu turnīra tabulā gan izdevās ierakstīt, neskatoties uz neveiksmi papildlaikā. Nepārsteidz, ka līdera lomu jau pirmajā cīņā uzņēmās Mihails Kostusevs, no kura sekmēm šosezon daudz kas būs atkarīgs.

32 aizvadītajās savstarpējās spēlēs "Lielvārde/FatPipe" spējusi uzvarēt 27 mačos, neveiksmes piedzīvojot vien piecas reizes. Vēl graujošāka ir statistika, komandām spēlējot Lielvārdē – mājinieki piedzīvojuši vienu zaudējumu – 2008. gadā piekāpjoties ar 5:6. Pēc tam sekojusi gara 16 uzvarēto spēļu sērija, kuru šovakar Lielvārdes klubs noteikti alkst turpināt.

"Ķekava" – "Betsafe/Ulbroka" pulksten 20:00 Ķekavā un Sportacentrs.com
Tā sanācis, ka Ķekavas klubam otrā svētku spēle pēc kārtas. Vispirms klubs savā laukumā sāka jauno sezonu, uzņemot Valmieras komandu, bet tagad komanda ar spēli pret valsts čempionvienību "iesvētīs" savu jauno mājvietu. Pirmās svinības gan neizvērtās tādas, kādas vēlētos kluba vadība un paši spēlētāji, jo nācās piedzīvot smagu sakāvi ar 7:14. Komandas sastāvs ir nomainījies ļoti ievērojami, tādēļ būs vajadzīgs laiks, lai ieskrietos. Šovakar pret valsts čempionvienību "Betsafe/Ulbroka" neviens viņiem laiku nedos, jo čempionvienība jauno sezonu sāka pārliecinoši, praktiski visu spēli kontrolējot notikumu gaitu laukumā pret "Lielvārde/FatPipe", izcīnot likumsakarīgu 5:1 uzvaru. Lielisku spēli aizvadīja pieredzējušais Krišjānis Zeps, gan izdarot vienu ekstra piespēli partnerim, gan pats noslēdzot uzbrukumu pēc filigrānas Jura Gribusta piespēles. Tajā pašā laikā "Ķekava" atsevišķos spēles nogriežņos spēja demonstrēt kvalitatīvu florbolu, bet pietrūka stabilitātes.

Pirmajā spēļu kārtā abām komandām bija novērojama diametrāli pretēja spēle skaitliskajā mazākumā – Ulbroka mazākumā spēlēja daudz, taču izturēja piecus no sešiem noraidījumiem. Turpretim "Ķekava" nespēja savus vārtus nosargāt sausus nevienā no trijām reizēm, kad nācās spēlēt mazākumā.

"Betsafe/Ulbroka" pirmajā spēlē bez rezultativitātes punktiem palika Kristers Eglītis, kuram vajag nopelnīt vienu rezultativitātes punktu, lai sasniegtu 100 punktu robežu. Tikmēr viens no "Ķekavas" jaunpienācējiem Miķelis Dravnieks pēc diviem rezultatīviem metieniem ticis līdz 98 punktiem virslīgā. Iespējams, kāds no viņiem šovakar pievienosies "simtnieku" pulciņam.

Latvijas čempionātā Ulbrokas florbolisti pret Ķekavu spēlējuši desmit reizes un visās desmit spējuši izcīnīt uzvaras. Pērn līdzvērtīgāka izvērtās spēle tieši Ulbrokā, kur laukuma saimnieki bija pārāki ar rezultātu 9:6, bet no Ķekavas viesi mājup veda krietni pārliecinošāko 15:6. Gribētos domāt, ka šovakar cīņa būs daudz spraigāka.