Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Vīriešu Virslīgas pirmssezonas apskats (4. daļa)

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Vīriešu Virslīgas pirmssezonas apskats (4. daļa)
Foto: floorball.lv

Šovakar pulksten 20.00 ar spēli starp pērnās sezonas vīriešu Virslīgas finālistēm "Cēsu alu/Lekringu" un "Lielvārdi" startēs 2014./2015. gada Latvijas čempionāts florbolā.

Vīriešu Virslīgā šosezon spēlēs 14 komandas – "Cēsu alus/Lekrings", "Lielvārde", "RTU/Inspecta", "FK Rīga", "Rubene", "Bauska", "Kurši", "Ulbroka/FS Masters", "FBK Valmiera/ViA", "SK Pārgauja", "Talsi/Triobet", "Ķekavas Bulldogs", "Jelgavas novads" un Latvijas junioru U19 izlase. Kā ierasts tiks izspēlēts divu apļu regulārais turnīrs. Astoņas labākās komandas iegūs iespēju turpināt cīņu par titulu izslēgšanas spēlēs. Pārējās komandas, saglabājot regulārajā turnīrā izcīnītos punktus, izspēlēs divu apļu papildturnīru, lai noskaidrotu vienu neveiksminieci, kurai nākamajā sezonā Virslīga būs jāatstāj. Izņēmums būs Latvijas U19 izlase, kas turnīra ietvaros aizvadīs tikai vienu apli un uz medaļām nepretendēs. Izslēgšanas spēļu ceturtdaļfinālu un pusfinālu sērijas šogad tiks spēlētas līdz kādas komandas četrām uzvarām, bet zelta un bronzas ieguvēji tiks noskaidroti vienā mačā. Ar sīkākām čempionāta norises niansēm iespējams iepazītiesnolikumā.

Nopietnas izmaiņas starpsezonu periodā skārušas ne tikai čempionāta izspēles kārtību, bet arī komandu spēlētāju un treneru sastāvus. Tāpēc īsi pirms jaunās sezonas starta plašāk ieskatīsimies kāda ir situācija Virslīgas klubos. Apskata pēdējā daļā - "Bauska", "Talsi/Triobet", "Jelgavas novads" un Latvijas junioru izlase. Apskata pirmās trīs daļas izlasāmas šeit (1.daļa), šeit (2.daļa) un šeit (3.daļa).

"Bauska" – saglabāts sastāvs un problēmas ar disciplīnu

2013./14.gada sezonā: 7.vieta regulārajā turnīrā (15 uzvaras -11 zaudējumi), zaudējums ceturtdaļfinālā (0-3).

Pēdējās četras sezonas "Bauska" spējusi iekļūt izslēgšanas spēlēs, tomēr ikreiz zaudēts ceturtdaļfinālā un cīņa par medaļām gājusi secen. Arī šogad komanda tēmēs vismaz uz labāko astotnieku, bet potenciālās iespējas pakāpties augstāk tiks izvērtētas jau sezonas gaitā. Komandas treneris Ingus Panteļejevs atzīst, ka galvenā problēma vasaras periodā bijusi vājais treniņu apmeklējums, īpaši vairākiem līderiem. "Bauska" augustā startēja divos vasaras turnīros – "Unihoc Riga Cup" un "Latvian Open". Abi turnīri baušķeniekiem beidzās ceturtdaļfinālā. "Unihoc Riga Cup" Elites grupā "Bauska" aizvadīja divas spēles pret Virslīgas līmeņa pretiniekiem – "RTU/Inspecta" (3:8), "Talsi/Triobet" (3:4), savukārt "Latvian Open" pārspēja "Lielvārde" (3:1) un piekāpās "FBK Valmiera/ViA" (3:4). Spēlētāju sastāvs starpsezonu periodā piedzīvojis niecīgas izmaiņas un visi galvenie spēki būs ierindā. No pašu jauniešiem komandu pastiprinās Zigmārs Liepa, bet pieteikumā vairs nav atrodami Rihards Mallons un Aivis Barkovskis. "Bauska" sastāvs un spēļu kalendārs.

"Talsi/Triobet" – progresēt un audzināt jaunos

2013./14.gada sezonā: 13.vieta regulārajā turnīrā (4-22), neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

"Talsi/Triobet" gatavošanos sezonai uzsāka 1.jūlijā. Galvenā trenera postenī darbu turpina Mārtiņš Maķevics. Komanda trenējas trīs reizes nedēļā. Tika aizvadīta viena 10 dienu fiziskās sagatavotības nometne Jāņa Volaja vadībā. Augusta vidū talsinieki piedalījās starptautiskajā turnīrā "Unihoc Riga Cup", kur izcīnīja 3.vietu Elites grupā. 14.septembrī Talsos notikušajā četru komandu pārbaudes turnīrā ar saīsinātu spēles laiku (2x20 minūtes) mājinieki pārspēja "Kurši" (3:2), "Irlava/Avant" (2:0) un nospēlēja neizšķirti ar "Ulbroka/FS Masters" (2:2). Izmaiņas kurzemnieku spēlētāju sastāvā ir nelielas un tās vērtējamas ar plusa zīmi. "Talsi/Triobet" rindās no galvaspilsētas klubiem atgriezušies Andris Blumbahs ("RTU/Inspecta") un Jānis Klestrovs ("FK Rīga"), bet ceļa traumu, kas lika izlaist visu iepriekšējo sezonu sadziedējis Madars Plepis. Komandas mērķis 2014./15.gada sezonā ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs. Kluba uzdevumi, kā izsakās komandas treneris Mārtiņš Maķevics, ir daudz un dažādi, bet galvenais ir audzināt savus jaunos spēlētājus. "Talsi/Triobet" sastāvs un spēļu kalendārs.

"Jelgavas novads" - ar pašu spēkiem cīņā par noturēšanos Virslīgā un vietu Jelgavas sporta hierarhijā

2013./14.gada sezonā: 3.vieta 1.līgā, iekļuva Virslīgā.

Jelgava Latvijas florbola augstākajā sabiedrībā pēdējo reizi bija pārstāvēta tālajā 1997.gadā. Pērn izcīnot 3.vietu 1.līgā "Jelgavas novads" parūpējies, lai florbola Virslīga atgrieztos arī šajā pilsētā. Debitanti sezonai gatavojās pēc pilnas programmas – tika aizvadīta treniņnometne, ņemta dalība Vasaras līgā, "Latvian Open" un arī lielākajā starptautiskajā vasaras turnīrā "Czech Open".

Runājot par sastāvu komandas treneris Alfrēds Kundziņš plāno balstīties uz vietējiem kadriem: "Uzskatu, ja gribam jaunā vietā uzsākt un attīstīt florbolu, tad nevar savest florbola meistarus un mēģināt mākslīgi gadu noturēties elitē un, kad nauda beigusies, vai uzaicinātie spēlētāji atkal saņēmuši labākus piedāvājumus aiziet, tad viss kāršu namiņš izjūk piecās minūtēs. Tāpēc tie puiši, kuri izcīnīja tiesības spēlēt Virslīgā, mēģinās arī tur noturēties. Nesanāks – neko darīt, to esam pelnījuši un būs jātrenējas vēl vairāk. Tāpēc mūs papildināja tikai tie, kas mācību vai darba, dzīvesvietas maiņas dēļ bija spiesti saistīt sevi ar Jelgavu. Un vai variet atcerēties un nosaukt daudz gadījumus, kad, ja nepiesola īpašus labumus, uz debitantu komandu būtu steigušās florbola zvaigznes... Visi tāpat zina, ka pirmajā gadā viņus dauzīs visi, kam nav slinkums. Man pat viens treneris piedāvāja pameklēt apdrošināšanas firmu, kura varētu apdrošināt mūs pret izkrišanu no Virslīgas. Tā kā attieksme un noskaņa pret Virslīgas debitantu man ir labi zināma un arī saprotama."

Komentējot "Jelgavas novads" mērķus 2014./15.gada sezonā Kundziņš ir atklāts un reālistisks: "Tā kā spēles līmenis starp 1.līgas un virslīgas komandām ir, manuprāt, ļoti atšķirīgs, tad mums var būt tikai viens uzdevums un mērķis – šīs sezonas laikā augt un mācīties ātrāk, lai noķertu pārējo līmeni un saglabātu vietu Virslīgā, lai arī turpmāk Jelgavā būtu florbols. Šobrīd, izcīnot lielo zāli pilsētas centrā, saņēmām sliktākos laikus gan treniņiem (21.30), gan spēlēm (20.00), jo florbols pēc pilsētas sporta vadības uzskatiem taču nekas nav un vēl ilgi nebūšot, kaut paši atzīst, ka visi bērni nezin kāpēc ļoti grib nodarboties tieši ar šo sporta veidu. Bet ir tāds teiciens – grūtības tikai norūda. Izturēsim – dzīvosim ilgāk!" "Jelgavas novads" sastāvs un spēļu kalendārs.

Latvija U19 – 2015. gada pasaules junioru čempionāts nav aiz kalniem

Pirmo reizi Virslīgā startēs U19 junioru izlase, kas gatavosies 2015.gada pavasarī Zviedrijā notiekošajam pasaules čempionātam. Komanda tiks komplektēta no valsts labākajiem junioru vecuma spēlētājiem (1996.gadā dzimušie un jaunāki) un tās sastāvs būs mainīgs. Izlase turnīrā startēs ārpus konkurences un cīņā par medaļām neiesaistīsies. Juniori aizvadīs tikai vienu apli – 13 mājas spēles, kas notiks Rīgā un Lielvārdē. Tiem izlases kandidātiem, kuri pārstāv citus Virslīgas klubus prioritāte vienmēr būs pašu komanda, tāpēc spēlēs pret savējiem viņi sastāvā netiks iekļauti. Augustā par Latvijas U19 izlases galveno treneri tika apstiprināts Īro Parvianens. Par saviem palīgiem Parviainens izvēlējies vēl vienu somu speciālistu – Kristianu Bjorkstenu, kā arī divus latviešu trenerus – Aigaru Belasovu un Jāni Sīku, kurš darbosies ar vārtsargiem. Komandas iekļaušana Virslīgā atrisinās izlases pārbaudes maču problēmu un nodrošinās augsta līmeņa spēļu praksi junioru vecuma spēlētājiem, kuri savos klubos pie teikšanas tiek mazāk. Komandas galvenais mērķis būs pārbaudīt Latvijas junioru izlases kandidātus un pēc iespējas labāk sagatavot viņus pasaules čempionātam. Latvija U19 sastāvs un spēļu kalendārs.

Virslīgas spēļu kalendārs

Izmantotie resursi:
floorballl.lv