Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Klāt jaunā florbola sezona

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Klāt jaunā florbola sezona
Atis Blinds
Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Šajā nedēļas nogalē starts tiks dots jaunajai Latvijas florbola sezonai, spēcīgāko komandu konkurencē par medaļām cīnoties piecām dāmu komandām un 12 vīriešu vienībām. Kā jau pirms katras jaunās sezonas, arī šoreiz ir daudz un dažādu intrigu.

Vai beidzot no troņa gāzīs "Rubeni"?
"Rubenes' sieviešu komanda ir neapšaubāmi titulētākā Latvijas sieviešu florbola komanda Latvijā, izcīnot deviņas valsts čempionāta zelta medaļas, kā arī tiekot pie trim sudrabiem un diviem bronzas medaļu komplektiem. Pagājušajā sezonā nopietnu izaicinājuma cimdu titulētajām vidzemniecēm meta FK "Ķekava", kas pēdējos gados allaž samierinājās ar sudraba medaļām. Brīdī, kad šķita, ka tūlīt, tūlīt būs, sekoja negaidīta neveiksme jau pusfinālā pret FK "NND", turklāt pēc uzvarētajām pirmajām divām pusfināla spēlēm.

To, ka "Ķekava" palaidusi garām savu izdevību beidzot padzerties šampanieti no čempionu biķera, negribētos teikt, jo to pierādīja kaut vai nesen notikušais "Latvian Open" turnīrs, kurā šai komandai izdevās uzvarēt, finālā apspēlējot tieši "Rubeni". Jāņem gan vērā, ka nebūt ne visas komandas vasaras turnīros spēlē labākajos sastāvos. It sevišķi to var teikt par FK "NND", kurām pērn sudrabs bija kā sapņu piepildījums un finālā nopietna spēkošanās neizdevās. Šosezon varētu būt arī savādāk, jo ne velti tieši šai komandai pievienojusies Latvijas izlases kapteine Gunita Kārkliņa, kura pēc trim zelta pavasariem Norvēģijā, atgriezusies dzimtenē. Komandas rindām piesaistīta arī kāda somu spēlētāja, kura karjeras laikā trenējusies kopā ar titulētāko somu komandu "Classic", ierindā pēc īsāka vai ilgāka pārtraukuma atgriezties plāno Santa Torstere, Aija Druvkalna, iespējams, vēl kāda spēlētāja. Tas liek domāt, ka vismaz trīs komandas reāli varētu spēkoties par čempionu titulu.

Savs sakāmais noteikti būs arī "Ķekavas bulldogs" komandai, kas jau iepriekš ik pa laikam spējušas "iekost" vadošajām komandām, bet trūkusi stabilitāte. To pašu varētu teikt arī par "Rīgas Lauvām". Tika runāts, ka virslīgā varētu spēlēt arī Igaunijas izlase, taču tā vien šķiet, ka tas tomēr nenotiks. Tika runāts par Cēsu "Lekrings" pakāpšanos no 1.līgas uz spēcīgāko komandu turnīru, taču arī šī ideja nav īstenojusies. Ņemot vērā, ka pēc vienas sezonas spēcīgāko pulkā un virslīgas atkal atvadījušās "LiepU" meitenes, par titulu atkal spēkosies vien piecas komandas, kas, protams, nav tas labākais variants.
Vīriem spēku pārdale?

Vasaras skaļākās debates bija saistītas ar "Mogo-RTU/Rockets" atteikšanos maksāt piespriestās soda naudas, kas noveda pie komandas atsaukšanas no startēšanas čempionātā. Izmisīgā naudas meklēšana gan vainagojās panākumiem un "raķetes" turnīrā startēs, tiesa, bez Mogo un RTU atbalsta. Baidoties par neskaidro nākotni, vairāki spēlētāji jau pamanījās atstāt komandu. Tā Gvido Lauga atgriezās "Pārgaujā", Henrijs Uzraugs arī atgriezies pie saknēm, pievienojoties Ķekavai. Uz Ulbroku pārcēlies Juris Gribusts, savukārt Andris Blumbahs nolēmis izmēģināt savu laimi Somijas Elites līgas jaunpienācēju sastāvā. Karjeru noslēgt nolēmis kapteinis Oskars Fīrmanis... Pašlaik nav ziņas, ka izdevies atrast pienācīgus aizstājējus, kas varētu rīdziniekus atvirzīt tālāk no medaļu pretendentiem.

Arī Cēsu "Lekrings", kas pērn atdeva čempionu godu, finišējot trešajā vietā, ar sastāva komplektāciju nesekmējās tik labi kā varētu vēlēties. Uz netālu bāzēto Stalbes "Pārgauju" devies jaunais Kristiāns Miezītis, mājās atgriezies Anrijs Vents, pēc sezonas pārtraukuma laukumā atgriezies bijušais cēsnieku kapteinis Mārtiņš Rajeckis, taču arī viņš valkās "Pārgauja" kreklu. Pašlaik līdz galam nav nokārtota pāreja par Ingus Laiviņa došanos prom no Cēsu komandas, arī uz Stalbi, taču ir ļoti mazas cerības, ka cēsnieki savu līderi spēs noturēt. Uz ārzemēm devies Andis Višņevskis, kurš sezonas gaitā kļuva par arvien lielāku lomu spēlētāju "lēcējpeļu" rindās. Kā vienīgais papildinājums līdz šim minēts "Pārgauja" pērnās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Olafs Zvīnis, kurš sevi rezultatīvi pieteica "Czech Open" turnīrā. Pērnvasar skaļākais papildinājums bija Artis Savins, kurš pamatīgi "uguņoja" vasaras turnīros, bet sezona tomēr neizdevās īsti tāda, kādu būtu vēlējies pats spēlētājs un komandas atbalstītāji. Vērosim kā Zvīnim klāsies jaunajā komandā sezonas gaitā.

Fināla ģenerālmēģinājums pie Brīvības pieminekļa?
Šosezon Čehijas Ekstralīgā sezonas atklāšanas spēle paredzēta zem klajas debess un uz līdzīgu soli "parakstījusies" arī Latvijas Florbola savienība, atklāšanas spēli ieplānojot 17.septembra vēlā vakarā pie Brīvības pieminekļa. Ņemot vērā peripetijas ar "Rockets" komandu, atklāšanas spēlē netiksies tradicionālie čempionāta finālisti un čempioni, bet gan pašreiz stiprākā Latvijas komanda "Lielvārde/Fatpipe" un "Triobet/Ulbroka", kas pērn ierindojās ceturtajā vietā. Lielvārdes komanda pēc titula izcīnīšanas savu sastāvu saglabājusi praktiski nemainīgu. Prom devies vārtsargs Armands Puķītis, kuram atrasts aizvietotājs Jāņa Bramaņa personā. Tāpat sastāvā nav pieredzējušā Pētera Freimaņa vārds, kurš ļoti sekmīgi nospēlēja tieši finālspēli. Vietā ir jaunais Niks Blumfelds. Skaidrs, ka sastāvs nav kļuvis sevišķi vājāks, kas "Lielvārdi" neapšaubāmi liek pieskaitīt favorītiem.

Netikuši pie kluba pirmajām medaļām pērn "Triobet/Ulbroka" arī šajā starpsezonu periodā aktīvi darbojušies pie sastāva stiprināšanas. Komandā atgriezies Jānis Justaments, kluba rindas papildinās Juris Gribusts, kā arī Rihards Mallons, kurš pēdējos gados bijis ļoti rezultatīvs pirmajā līgā. Kā lielākais zaudējums minama Toma Niedres atgriešanās Bauskā. Daudzi paredz, ka tieši šosezon Ulbroka varētu ne vien pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē kārt kaklā medaļas, bet arī aizspēlēties līdz finālam...

Pārējiem būs ko teikt
Uz izaugsmi cerēt noteikti turpina "FBK Valmiera" komanda, kas spējuši saglabāt vadošos spēlētājus, turklāt pēc vienas sezonas pārtraukuma mājās atgriežas iepriekš rezultatīvais Mārtiņš Kājiņš. Kā papildus vērtība noteikti būs pieredzējušā trenera Ilvara Baloža piesaistīšana, kas atbrīvos rokas laukumā spēlējošajam trenerim Aigaram Belasovam. Ja līdz galam izdosies sakārtot visas ieplānotās pārejas, tad pēc triju gadu pārtraukuma izslēgšanas turnīrā iekļūt vajadzētu "Pārgauja" komandai. Ne velti tieši valmierieši un "Pārgauja" aizkļuva līdz "Latvian Open" finālam, kur spēlēja lielākā daļa virslīgas komandu.

Kā katru vasaru ambiciozi plāni ir "Ķekavas Bulldogs" komandai un tās galvenajam vadītājam Intam Vancānam. Šovasar aktīvi notika jauna galvenā trenera meklējumi un tā vien šķiet, ka komandu vadīs ilggadējais "Ķekavas" komandas spēlētājs Kristens Rubenis. Sastāvā atgriezīsies ne vien Henrijs Uzraugs, bet arī Matīss Jansons, kas noteikti padarīs komandu spēcīgāku. Bija runas par to, ka klubam varētu pievienoties lielākā daļa "Rockets" spēlētāju, bet, tā kā komanda neizjuka, pajuka šis plāns par patiešām spēcīgas Ķekavas komandas izveidi.

Lai gan vietas ceturtdaļfinālā ir tikai astoņas, sevi tur noteikti redz arī Liepājas "Kurši", kuriem sastāvs vasarā nav piedzīvojis krasas pārmaiņas. Beidzot ne tikai spēlēs, bet arī treniņprocesā pilnvērtīgi varēs piedalīties Rolands Kovaļevskis. Tiek runāts arī par bijušā Latvijas U-19 izlases vārtsarga Kristiāna Ķīļa atgriešanu dzimtenē, kas būtu ļoti vēlams solis, atceroties pērnās sezonas izskaņu, kad nebija tālu brīdis, kad vārtos nāktos stāties galvenajam trenerim Mārtiņam Krūmam...

Bauska ar lielisku sniegumu iepriecināja Latvijas IV Olimpiādē, kad bija savākts maksimāli labākais sastāvs, kas deva vēlamo rezultātu. Sezonas gaitā gan baušķenieki nereti nespēj noturēt vienmērīgu sniegumu, kas lielā mērā saistīts ar faktu, ka nebūt ne uz visām spēlēm komanda dodas optimālajā sastāvā. Nereti tiek piedzīvots kāds ļoti sāpīgs zaudējums, kas noved pie apstākļa, ka izšķirošās pavasara cīņas jau divus gadus notikušas bez šīs komandas līdzdalības. Liels nezināmais varētu būt FK "Rīga", kas pēdējos gados tradicionāli atradusies turnīra tabulas vidusdaļā, bet tagad ir zaudējusi savu neapšaubāmo līderi Tomu Bitmani. Lai gan uz galvaspilsētu pošas viens no talsinieku līderiem Jānis Škutāns un laukumā tieši FK "Rīga" sastāvā plāno atgriezties Mārtiņš Zelčs, pašlaik nav īstas pārliecības, ka rīdzinieki ceturto sezonu pēc kārtas spēlēs izslēgšanas turnīrā.

Īstas skaidrības nav arī par "Talsi/Irlava" apvienoto komandu. Starpsezonu periodā talsinieku rindas pameta vairāki pieredzējušie spēlētāji – Jansons, Škutāns, Sidra – kā rezultātā nācās domāt kur rast papildinājumu. To izdevās atrast Irlavā, apvienojoties ar pēdējo gadu vienu no spēcīgākajām 1.līgas komandām "Telms/Energokomplekss", kā rezultātā vairāki vadošie irlavnieku spēlētāju pēc daudzu gadu pārtraukuma varēs atkal spēlēt stiprāko pulkā. Vai ar to būs diezgan, lai Talsos pēc četru gadu pārtraukuma varētu vērot izslēgšanas spēļu turnīru, rādīs laiks.

Blinds kļūs par visu laiku medaļām bagātāko florbolistu?
Aizvadītajā sezonā Atis Blinds kļuva par čempionu kā spēlējošais treneris "Lielvārde" komandas rindās. Viņam kā spēlētājam šī kļuva par 13.medaļu (8-3-2), kas visu laiku medaļām bagātāko spēlētāju rangā ļāva noķert Kristiānu Lisovski (6-2-5), kurš kādu laiku jau beidzis sava spēlētāja karjeru. Ņemot vērā, ka Atis negrasās kārt nūju uz nagliņas un arī jaunajā sezonā būs galveno favorītu komandā, paredzams, ka nākamajā pavasarī viņš sevi varēs dēvēt par visu laiku titulētāko Latvijas florbola spēlētāju. Tikmēr Lisovski nākamajā sezonā noķert var Andis Blinds, Andris Malkavs un Ivars Jēkabsons, kuriem ir 12 izcīnītās medaļas. Tikpat medaļu ir arī Jānim Bagātam, kurš gan paziņojis par savas karjeras beigām un viņa parādīšanās laukumā ir praktiski nereāla.

Kura komanda kļūs par vīriešu turnīra uzvarētāju?

  • 26

  • 4

  • 9

  • 13

  • 31