Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:276, Did:0, useCase: 3

Līderi un čempioni atrādīsies saviem līdzjutējiem

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Līderi un čempioni atrādīsies saviem līdzjutējiem
Cēsu "Lekrings" priecājas par kārtējo vārtu guvumu
Foto: Raivo Sarelainens

Elvi sieviešu florbola līgā savstarpējo spēli aizvadīs pēdējo gadu čempiones "Rubene" un FK "Ķekava", kuras pērn atkāpās uz trešo vietu. Savukārt vīru konkurencē centrālā spēle varētu norisināties Liepājā, kur vietējie "Kurši" uzņems "Rubeni". Pirmās mājas spēles šosezon aizvadīs pašreizējie tabulas līderi Cēsu "Lekrings" un pašreizējie čempioni "Lielvārde/FatPipe".

"FK Ķekava" – "Rubene"
25.septembrī pulksten 13:00 Ķekavā
Pēdējos gados bija ierasts, ka šīs divas komandas savā starpā tikās sezonas atklāšanas mačā kā iepriekšējā gada čempiones un vicečempiones. Pērn palikušas bez finālspēles, FK "Ķekava" florbolistes tikšanos ar titulētajām "Rubenes" meitenēm bija spiestas gaidīt vienu papildus nedēļu, lai izietu laukumā sezonas pirmajā spēlē.

Starpsezonas perioda izskaņā "Ķekava" izcīnīja principiāli svarīgu uzvaru pār "Rubeni" pārspējot sāncenses "Latvian Open" finālā, pirmo reizi kļūstot par šī turnīra uzvarētājām. Starpsezonu periodā "Ķekavai" pievienojusies Justīne Čēma, laukumā atgriezusies vārtsardze Monta Andrušaite (iepriekš zināma kā Čēma) un domājams, ka sastāvs nav kļuvis vājāks.

"Rubene" savu sezonas atklāšanas spēli, savā laukumā iegūstot solīdu pārsvaru, ko trešajā periodā gandrīz izsēja, lai spēles beigās atjaunotu drošu vadību un uzvarētu FK "NND" komandu. Joprojām "pulveris sauss" pieredzējušajām spēlētājām Lienei Adamanei, kura bija rezultatīvākā komandā ar trim punktiem un vārtsardzei Jolantai Tauriņai-Ieveniecei, kura tika galā ar 17 no 21 sāncenša metienu. Par labāko ar diviem vārtu guvumiem turnīra ievadā tika nosaukta Evita Rudzīte. Kā redzams, lai gan tika piesaistītas vairākas spēlētājas no 1.līgas komandas, modi "Rubenē" joprojām noteikts iepriekšējo sezonu vadošās florbolistes.

"FK Kurši" – "Rubene"
25. septembrī pulksten 17:00 Liepājā
Jauno sezonu abas komandas sāka ar uzvarām, turnīra tabulā ieņemot vietas tuvāk augšgalam. Ja "Rubene" savā vienīgajā mačā gana pārliecinoši tika galā ar "FBK Valmiera", labāki izrādoties ne vien pēc rezultāta uz tablo (7:4), bet arī pēc parādītā snieguma laukumā. Lielisku spēli aizvadīja Ārnijs Kuratņiks, gūstot trīs vārtus. Tikmēr liepājnieki sezonas ievadā veica labu izrāvienu izbraukuma mačā pret FK "Rīga", ko trešās trešdaļas gaitā gandrīz pazaudēja, ar grūtībām nosargājot uzvaru un trīs punktus tabulā. Šonedēļ komanda vienu maču jau aizvadīja, viesos ļoti pārliecinoši iesākot cīņu pret "Ķekavu", taču iekrātais četru vārtu pārsvars nebija gana liels, lai tiktu pie uzvaras. Mājinieki atspēlējās un papildlaika pašā sākumā arī izrāva uzvaru.

"Rubene" savā vienīgajā spēlē lieliski spēlēja nevienādos sastāvos, izmantojot abas iespējas skaitliskajā vairākumā, savukārt mazākumos neļāva valmieriešiem tikt pie vārtu guvumiem. Tajā pašā laikā liepājniekiem spēle nevienādos sastāvos pašlaik ir liela problēma, jo mazākumā izdevies izturēt vien 57% gadījumu, bet vairākumā nevienā no četrām reizēm pie vārtu guvuma nav izdevies tikt.

Abas komandas pēdējo sezonu laikā bieži krustojuši nūjas, tostarp izslēgšanas turnīros. Kopējā bilance ir ievērojami par labu vidzemniekiem, kuri izcīnījuši 22 uzvaras, piedzīvojot sešas neveiksmes, vēl vienu spēli nospēlējot neizšķirti. Arī Liepājas laukumos "Rubene" bijusi pārāka, uzvarot 11 spēlēs no 14. Pērn Kocēnos "Rubene" bija pārāki papildlaikā ar rezultātu 7:6 (1:2, 3:2, 2:2, 1:0), bet Liepājā izcīnīja uzvaru ar rezultātu 8:5 (1:1, 3:0, 4:4). Vēl gadu iepriekš abas komandas krustoja nūjas ceturtdaļfinālu sērijā, kurā ļoti aizraujošos mačos "Rubene" tomēr bija pārāka ar 4:0, vēlāk aizkļūstot līdz bronzas medaļām.

"Lekrings" – "Ķekava"
25. septembrī pulksten 17:00 Cēsīs
Cēsu florbolisti sezonas startu sākuši lieliski, izcīnot divas pārliecinošs uzvaras, neatstājot daudz variantu nedz "Bauskai', nedz "FBK Valmiera". Turklāt šīs uzvaras izcīnītas viesos un beidzot pienākusi kārta atrādīt savu varēšanu vietējo līdzjutēju priekšā. Cēsniekiem lieliski turpina spēlēt otrā maiņa (Trekše-Abramovs-Zvīnis), kuri atrodas starp līgas rezultatīvākajiem spēlētājiem. Tikmēr "Ķekavai" neveiksmīgi tika aizvadīta trešā trešdaļa pret talsiniekiem un pirmais periods pret liepājniekiem, kas kopumā divus punktus turnīra tabulā tomēr ļāva izcīnīt. Pašlaik galvenie komandas vilcējspēki ir brāļi Matīss un Klāvs Jansoni, kā arī Henrijs Uzraugs, kuram Cēsīs iespējams tikt pie sava 200.punkta virslīgā. Līdz šim viņš iespējis 198 (124+74) punktus. .

"Ķekavas" komanda jau otro sezonu lieliski spēlē skaitliskajā mazākumā, šosezon izturot visus piecus noraidījumus bez vārtu zaudējumiem. Cēsniekiem šajā rādītājā ir 71% neitralizācija, kas pašlaik ir piektais labākais rādītājs līgā. Vairākumā gan labākas ir "lēcējpeles", kuri izmanto katru otro izdevību, tādējādi esot otrajā vietā līgā. Pret "Ķekavu" sāncenši pašlaik visbiežāk pārkāpuši noteikumus, ļaujot komandai astoņas reizes spēlēt vairākumā, no kurām izmantoti trīs gadījumi, tostarp tieši vairākumā gūti uzvaras vārti pagarinājumā dienu iepriekš pret "Kuršiem".

Cēsu komanda līdz šim labākās bijušas pirmās trešdaļas, kamēr šīs spēles viesiem tieši pirmajos periodos pašlaik sekmes nav tās labākās, jo nav izdevies gūt nevienus vārtus. Latvijas čempionātā "Lekrings" ar šo Ķekavas klubu aizvadījis astoņas savstarpējās spēles, visās izcīnot uzvara. Ja pirmajā gadā katrā no spēlēm tika gūti vismaz 20 vārti, tad pērn ar uzbrukumu klājās daudz bēdīgāk un punkti tika nopelnīti par 3:2 (2:0, 0:0, 1:2) uzvaru Ķekavā un 5:1 (1:0, 2:1, 2:0) savā laukumā.

"Lielvārde/FatPipe" – "Talsi/Irlava"
25.septembrī pulksten 18:00 Lielvārdē
"Uz papīra" Latvijas čempionvienība šosezon uzskatāma par neapšaubāmiem favorītiem uz titulu, bet pirmās divas spēļu kārtas šo favorītu statusu īsti neatspoguļo, jo tika izmocīta uzvara pār "Triobet/Ulbroka", savukārt pret FK "Rīga" tikai pēdējā sekundē tika nopelnīts vismaz viens punkts. Ļoti iespējams, ka pašlaik klubs visu uzmanību koncentrē, lai iegūtu sportiskās formas augstāko punktu nākamā mēneša pirmajā pusē paredzētajam startam Eiropas kausos. Starp līgas 25 rezultatīvakajiem spēlētājiem no čempionu komandas pašlaik ir vienīgi Mikus Valpēters, bet pēdējo gadu līderis Toms Akmeņlauks divos mačos izcēlies tikai ar vienu rezultatīvu metienu.

Attiecībā uz "Talsi/Irlava" komandu jāsaka, ka sezonas ievads bijis gana atzīstams, jo nopelnīti trīs vērtīgi punkti Ķekavā un arī savā laukumā komanda kā līdzīgs ar līdzīgu spēkojās pret "Rockets" florbolistiem, vien trešajā periodā tika atzīts sāncenšu pārākums ar 5:7. Kurzemniekiem neizdevās tikt galā ar Jāni Jansonu, kurš piedalījās sešos vārtu guvumos. Krišs Treimanis ir starp līgas pieciem rezultatīvākajiem spēlētājiem, bet savu spēli vēl meklē pērnās sezonas līderis, jaunais Jānis Ragovskis, kuram divās spēlēs tikai viena rezultatīva piespēle.

"Talsi/Irlava" komandai pašlaik lielas problēmas sagādā skaitliskā vairākuma realizācija, jo no sešiem mēģinājumiem nevienu reizi pretinieku vārtsargs tā arī nav bijis spiests meklēt bumbiņu vārtos. Līdz ar to kurzemnieki šajā rādītājā ir pēdējā vietā līgā, kamēr čempioni no diviem vairākumiem vienu ir pratuši pārvērst vārtu guvumā. "Lielvārde/FatPipe" pašlaik spēlē ļoti disciplinēti, jo divos mačos ne reizes nav nācies spēlēt skaitliskajā mazākumā, tādēļ par viņu spējām šajā spēles komponentā nav sanācis pārliecināties. Talsinieki mazākumā izturējuši 60% gadījumu, kas ir sestais labākais rādītājs līgā.

Savā starpā abas komandas Latvijas čempionātā tikušās 16 reizes un 11 gadījumos uzvaras izcīnījuši Lielvārdes florbolisti. Turklāt Talsu komanda visas piecas uzvaras izcīnījusi pirmajās piecās savstarpējās spēlēs virslīgā, kad Lielvārde spēra pirmos soļus spēcīgāko sabiedrībā. Nākamajos 11 mačos kurzemniekiem panākumu nav izdevies izcīnīt ne reizes. Pērn Lielvārdē mājinieki bija pārāki ar rezultātu 7:3 (3:0, 1:1, 3:2), bet Talsos uzvara tika izcīnīta ar 10:3 (1:0, 3:0, 6:3).