Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Atspēlējot triju vārtu deficītu, zviedri triumfē Pasaules spēlēs

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Atspēlējot triju vārtu deficītu, zviedri triumfē Pasaules spēlēs
Uzvaras vārtus Pasaules spēļu finālā guva dārgākais florbolists pasaulē Kims Nilsons
Foto: Adam Troy

Par pirmajiem Pasaules spēļu čempioniem florbolā kļuvuši Zviedrijas izlases spēlētāji, kas dramatiskā finālspēlē atguvās no triju vārtu deficīta un ar 7:5 pieveica Šveici.

Abas komandas Polijas pilsētā Vroclavā notiekošajā turnīrā reiz jau bija tikušās, kad grupu turnīra mačā zviedri izcīnīja panākumu ar rezultātu 3:0. Otra grupas turnīra spēle abām komandām izvērtās kā pastaiga, jo zviedri ar 20:0, bet šveicieši ar 17:0 sagrāva ASV. Pusfinālos abas izlases uzvarēja ar vienādu 5:2 rezultātu, skandināviem tiekot galā ar čehiem, kamēr šveicieši pieveica pasaules čempionus somus.

Līdz pirmajam vārtu guvumam finālspēlē nebija jāgaida ilgi, jo jau pēc divām minūtēm rezultāts tika atklāts, kad fantastisku piespēli izdarīja zviedru kapteinis Johans Samuelsons, atrodot Jonahensu Larsonu, kurš pēc pagrieziena meta precīzi. Šveiciešu atbilde bija vēl iespaidīgāka, jo pēc 41 sekundes pie borta labi ar augumu nospēlēja Paulo Rjieri, iegūstot bumbiņu un piespēlējot to vārtu priekšā Klaudio Lelijam – 1:1. Pagāja vien trīs ar pusi minūtes, kad pēc Luka Grafa uzmetiena, Lelijs vārtu priekšā pielaboja bumbiņas lidojuma virzienu un rezultāts kļuva 2:1 jau šveiciešu labā.

Nākamais vārtu guvums bija jāgaida līdz pat 21.minūtei, kad vairākumā spēlējošie šveicieši palielināja pārsvaru. Manuels Engels centās izdarīt piespēli gar vārtiem, bet bumbiņa trāpīja Samuelsonam pa kāju un ielidoja vārtos. Arī tas vēl nebija viss , jo pēc īsa brīža šveicieši pārtvēra bumbiņu laukuma centrā, izveidojot ātru pretuzbrukumu trijatā pret vienu aizsargu. Patriks Eders piespēlēja Kristofam Meieram, kurš meta nekļūdīgi. Kad skaitliskajā vairākumā vienus vārtus atspēlēja pasaules pašlaik labākais florbolists Aleksandrs Galante Karlstroms, šķita, ka zviedri būs atpakaļ spēlē. Taču mačā iestājās neliels pārtraukums, kad tiesneši skaidrojās ar sekretariātu un pēc spēles atsākšanās šveiciešiem vajadzēja vien četras sekundes, lai bumbiņu vārtos pēc lieliskas diagonālās piespēles raidīju Kevins Berijs – 5:2 Šveices labā.

Zviedri pamatīgu ofensīvu izveidoja pašā otrā perioda izskaņā. Vispirms Galante Karlstroms trāpīja pa vārtu stabiņu, bet tad Johans Samuelsons pie borta tika galā ar šveiciešu kapteini Matiasu Hofbaueru un panāca 3:4. Pagāja vien desmit sekundes, kad tāla Rasmus Enstroma piespēle atrada Galanti Karlstromu, kurš nomānīja vārtsargu un ar nūjas neērto pusi raidīja bumbiņu pretinieku vārtos. Turklāt tas arī nebija viss, jo līdz ar perioda beigu sirēnu Paulo Rjiedi neatļauti kavēja Jonasu Svānu un tika nozīmēts soda metiens, ko pārliecinoši realizēja Kims Nilsons. Tas nozīmēja, ka pēc diviem periodiem rezultāts bija izlīdzināts 5:5 un visu vajadzēja izšķirt noslēdzošajai trešdaļai.

Tajā bija nospēlētas četras minūtes, kad fantastisks metiens vārtu tālajā augšējā stūrī padevās Nilsonam, kurš pēc ilgāka laika atguva vadību titulētākajai florbola nācijai pasaulē. Lai kā censtos šveicieši ierakstīt šo dienu pasaules florbola vēsturē, pirmo reizi bez zelta atstājot zviedrus vai somus, panākt izlīdzinājumu viņiem vairs neizdevās. Turklāt 18 sekundes pirms mača beigām Larsons raidīja bumbiņu tukšos vārtos, pieliekot treknu punktu šim turnīram – 7:5 Zviedrijas triumfs.