Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Zviedri savus vārtus nosargā neieņemtus, pusfinālos klasika

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Zviedri savus vārtus nosargā neieņemtus, pusfinālos klasika
Šveice izrādīja sīvu pretestību, taču vārtus tā arī neguva
Foto: IFF Floorball

Pasaules spēlēs florbola turnīrā Polijas pilsētā Vroclavā noslēgušās grupu turnīru cīņas. Savā apakšgrupā pārliecinoši nospēlējuši zviedri, kas ar 20:0 saplosīja ASV un ar 3:0 pieveica Šveici, tādējādi ieņemot pirmo vietu grupā. Savukārt otrā apakšgrupā izšķirošajā cīņā par iekļūšanu pusfinālā Čehija ar 12:1 apspēlēja Poliju.

Zviedri uzvar ar nepieciešamo vārtu starpību
Otrā diena sākās ar Zviedrijas un ASV izlašu divcīņu. Pasaules titulētākajai florbola nācijai šis bija pirmais mačs turnīrā, kamēr amerikāņi dienu iepriekš ar 0:17 cieta sakāvi pret šveiciešiem. Šoreiz amerikāņi savus vārtus nosargāja neskartus precīzi 100 sekundes, kad Tobiass Gustafsons meta garām vārtiem, bumbiņa, atlēkusi pret gala bortu izleca vārtu priekšā, no kurienes to vārtos raidīja Johans Samuelsons. Jau nākamajā uzbrukumā amerikāņi varēja parūpēties par pārsteigumu, taču pēc viņu metiena bumbiņa trāpīja pa vārtu pārliktni. Arī dažas nākamās minūtes skandināvi diezgan pavirši darbojās aizsardzībā, ļaujot ziemeļamerikāņiem izveidot dažus pusmomentus, kā arī izgājienu vienatnē pret vārtsargu. Pamazām gan favorīti stabilizēja spēli, ieguva skaitlisko vairākumu un Rasmus Enstroms guva otros vārtus. Pēc divām minūtēm Enstroms izdarīja tālu piespēli uz pretinieku vārtu priekšu, kur Aleksandrs Galante Karlstroms izrādījās veiklāks par vārtsargu, panākot 3:0. Pēc brīža Karlstroms guva vēl vienus vārtus, izmantojot sāncenšu kļūdu. Taču arī tas nebūt nebija viss – Robins Nilsberts iemeta no distances, Emils Johansons divas reizes bija atstāts pilnīgi nepieskatīts pie sāncenšu vārtiem, lai ar atkārtotiem metieniem tiktu pie saviem vārtu guvumiem. Lielisks metiens aizsarga ielenkumā tuvajā augšējā stūrī padevās Rasmum Sundstedam un pirmā trešdaļa noslēdzās ar 9:0 Zviedrijas izlases labā.

Līdz ar pirmā perioda beigām amerikāņi nopelnīja vēl vienu noraidījumu un tā pašā izskaņā pēc stūra izspēles pilnīgi brīvs palika Rasmus Sundsteds, kurš meta nekļūdīgi. Pretuzbrukumā pie sava trešā vārtu guvuma tika Galante Karlstroms un jau 11:0. Spēcīgām komandām kādreiz talkā nāk arī veiksme un tā tika gūti 12.vārti, bet 13:0 panāca pasaules dārgākais florbolists Kims Nilsons, kurš izmantoja lielisku Gustafsona piespēli ar kāju. Otrajā periodā pēdējos vārtus guva Johans Samulesons, panākot 14:0.

Pēdējā trešdaļā cīņas gaita būtiski nemainījās, ja neskaita, ka amerikāņi bija nomainījuši vārtsargus, vietu vārtos ieņemot Terencam Frankam. Rezultātu attļistīt sāka Gustafsons, aizturētā soda laikā precīzs bija Enstroms, bet Nilsons ar vārtu guvumu noslēdza spēcīgu ofensīvu. Nākamajā epizodē Nilsons piesaistīja triju pretinieku uzmanību, kam sekoja atspēlē Enstromam. Savukārt Rasmus Enstroms, kurš mačā nopelnīja 8 (4+4) rezultativitātes punktus un tika atzīts par labāko savā komandā, pēdējās minūtēs izcēlās ar piespēlēm Samuelsonam un Gustafsonam. Zviedri uzvarēja ar 20:0, tādējādi sasniedzot labāku rādītāju kā šveicieši, kas viņiem ļautu ieņemt pirmo vietu grupā neizšķirta gadījumā savstarpējā mačā. Jāpiezīmē, ka spēlē potīti savainoja Johannes Lārsons.

Čehi ātri atrisina jautājumu par pusfinālisti
Nākamajā mačā laukumā devās divas komandas, kas turnīra ievadā bija cietušas neveiksmes un savstarpējā duelī vajadzēja noskaidrot komandu, kas kopā ar Somiju iekļūs pusfinālā. Čehi somiem piekāpās spraigā spēlē ar 2:4 un arī poļi izrādīja vērā ņemamu pretestību, zaudējot ar 0:5.

Poļi atkal sāka ļoti aktīvi, daudz kontrolējot bumbiņu, taču netiekot līdz reālām vārtu gūšanas iespējām. Mača ceturtajā minūtē Mareks Benešs ar labu māņkustību atrada Milanu Tomašiku, kurš no tuvas distances atklāja rezultātu. Pagāja vien 17 sekundes, kad vārtu priekšā pilnīgi brīvs bija Radeks Valess, raidot bumbiņu vārtos no gaisa. Čehi nedomāja samazināt apgriezienus, Danielam Šebekam mainot bumbiņas virzienu pēc Ondreja Nemečeka metiena. Desmitajā minūtē Patriks Doza noslēdza saspēli ar Mateju Jendrišaku, bet Jiri Kurnejs panāca 5:0. Perioda izskaņā par klupināšanu piecu minūšu noraidījumu nopelnīja polis Filips Lukaševskis un "vārtus uz ģērbtuvēm" pēdējā sekundē iemeta Valess – 6:0.

Pēc pārtraukuma čehi turpināja spēlēt skaitliskajā vairākumā un tā laikā izcēlās Šebeks un Nemečeks, panākot jau 8:0. Lielākās ovācijas gan radīja poļu ofensīva, kad, spēlējot mazākumā, Macejs Sienko pēc vairākiem centieniem guva pirmos vārtus poļiem šajā turnīrā. Līdz pārtraukumam vārtus guva vēl Patriks Sučaneks, Benešs un Doza, bet trešajā periodā izcēlās vien Doza, uzstādot spēles beigu rezultātu – 12:1 čehu labā un nodrošināta vieta pusfinālā.

Centrālajā mačā zviedri tiek galā ar šveiciešiem
Dienas centrālā spēle bija pati pēdējā, kad par pirmo vietu grupā sacentās Zviedrijas un Šveices izlases. Neizšķirta vai uzvaras gadījumā zviedri kļūtu par grupas uzvarētājiem, tādējādi izvairoties no cīņas pusfinālā ar somiem.

Jau no pirmās cīņas abas komandas rūpējās par aizraujošu spēli, veidojot bīstamus momentus te pie vieniem, te otriem vārtiem. Bīstamāk gan uzbruka zviedri, taču fantastisks vārtos bija Kurdins Fūrers. Līdz pirmajam vārtu guvumam bija jāgaida otrās trešdaļas vidus, kad zviedri izveidoja uzbrukumu pa labo malu, bet vārtu priekšā pilnīgi brīvs bija palicis Kims Nilsons, kurš atklāja mača rezultātu. Drīz vien iespēja izlīdzināt rezultātu radās Matiasam Hofbaueram, taču pēc viņa raidījuma bumbiņa "noglāstīja" vārtu stabiņu. Trešajā periodā zviedri izmantoja iespēju, lai dubultotu pārsvaru, kad atlēkušo bumbiņu vārtos raidīja Larsons, kurš tomēr nebija pārāk nopietni savainojis savu potīti. Pāris minūtes vēlāk Kims Nilsons guva savus otros vārtus, nopelnot mača labākā spēlētāja balvu. Kaut arī jāspēlē bija vēl 11 minūtes, atlikušajā laikā komandas vārtus vairāk neguva un spēle noslēdzās ar 3:0 Zviedrijas labā.

Līdz ar to pusfinālā savā starpā sacentīsies Somija ar Šveici un Zviedrija ar Čehija, bet poļi un amerikāņi sadalīs piekto vietu.