Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Grāpēnai gūstot goda vārtus, Latvija kapitulē pasaules čempionēm

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Grāpēnai gūstot goda vārtus, Latvija kapitulē pasaules čempionēm
Simona Grāpēna #41 atzīmējās ar vienīgo vārtu guvumu Latvijas izlases labā. Foto: IFF Floorball

Latvijas sieviešu florbola izlase piedzīvojusi trešo zaudējumu trijās spēlēs pasaules florbola čempionātā Šveicē, grupu turnīra noslēguma spēlē ar 1:16 piekāpjoties astoņkārtējām pasaules čempionēm zviedrietēm. Vienīgos vārtus skaitliskajā vairākumā guva Simona Grāpēna.

Bezvārtu neizšķirtu nosargājam desmit minūtes
Jau ar spēles pirmajām sekundēm cīņa aizritēja tā, kā to varēja paredzēt – ar pārliecinošu Zviedrijas izlases pārsvaru, kontrolējot bumbiņu absolūti lielāko daļu no spēles laika. Latvietēm gan ilgstoši izdevās saglabāt divas nulles uz rezultāta tablo , par pretinieču vārtu apdraudēšanu gan galvu diži nelauzot. Bez vārtu guvumiem latvietes savas pretinieces spēja noturēt nedaudz vairāk kā desmit minūtes bet tad nepilnas minūtes laikā bumbiņa trīs reizes pabija Laumas Višņevskas sargātajos vārtos. Vispirms pēc soda izspēles Kornēlija Fjelsteda izpildīja metienu no distances, ar kuru gala tika mūsu vārtsardze. Diemžēl par atlēkušo bumbiņu cīnījās vien divas pretinieces, Stefānijai Bobergai izdarot rezultatīvu metienu.

Zviedrijas izlases kapteine kļūst par visu laiku rezultatīvāko florbolisti
Pēc pirmā vārtu guvuma zviedrietēm vajadzēja vien 34 sekundes, lai savu pārsvaru dubultotu. No laukuma stūra lielisku piespēli izdarīja Zviedrijas izlases kapteine Anna Vijka, kura atrada Moa Gustafsoni – 0:2. Vijkai šis bija 74. rezultativitātes punkts pasaules čempionātu vēsturē, kas viņai ļāvis kļūt par visu laiku rezultatīvāko pasaules čempionātu spēlētāju. Diemžēl vēl pēc 17 sekundēm astoņkārtējās pasaules čempiones guva ari trešos vārtus, kad no gaisa ļoti skaistus vārtus guva Sofija Joelsone.

Vārtu konstrukcijas nav mūsu draugi
Tuvojoties trešdaļas izskaņai, Latvijas valstsvienība pirmo reizi čempionātā ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, kad pret Džeinu Eglīti noteikumus pārkāpa Izabella Kranca. Neskatoties uz vienas spēlētājas pārsvaru laukumā, pie bumbiņas latvietēm izdevās tikt samērā reti, tomēr viens lielisks pretuzbrukums divatā pret vienu aizsardzi izdevās, diemžēl Laura Gaugere no lieliskas pozīcijas trāpīja pa vārtu stabiņu. Spēlē pret Čehiju latvietes divreiz norībināja vārtu konstrukciju, pret slovākietēm šādi metieni bija pat trīs un arī pret zviedrietēm pirmā lieliskā epizode beidzās ar metienu pa vārtu stabiņu.

Turpinām kapitulēt periodu beigās
Ja metienus pa vārtu konstrukciju varētu nosaukt kā veiksmes trūkumu, tad vājais sniegums periodu beigās ir problēma, uz ko vajadzētu rast atbildes pirms izšķirošo spēļu sākuma. Arī pret zviedrietēm tika zaudēti vārti pirmā perioda pēdējā minūtē, kad ar metienu no distances 4:0 savas komandas labā panāca rezultatīvā Amanda Johansone Delgado.

Pārtraukumā Latvijas izlases treneri veicas rokādes maiņu virknējumos, kā arī loģiska atpūta tika dota mūsu vārtsardzei Laumai Višņevskai, kuras vietu vārtos ieņēma Kristīne Kirilova. Diemžēl jau pēc pusotras minūtes viņa bija spiesta kapitulēt pirmo reizi spēlē. Uzbrukumā piespēli neskatoties centās izdarīt Anna Ankudinova, tā nebija precīza un skandināvietes zibenīgi noorganizēja pretuzbrukumu trijatā pret divām sāncensēm, pie otrā vārtu guvuma tiekot Gustafsonei. Nākamais vājuma brīdis latvietēm radās trešdaļas vidū, kad vispirms savu kārtējo rezultatīvo piespēli no aizvārtes izdarīja Vijka, bet pēc pusminūtes labs metiens no distances padevās Joelsonei. Vēl pēc mirkļa metiena redzamība bija nosegta mūsu vārtsardzei, kas ļāva Vijkai tikt pie pirmā precīzā metiena šajā čempionātā. Neveiksmes gan turpinājās, pretiniecēm nākamo divu minūšu laikā tiekot pie vārtu guvuma gan ar patālu metienu (Gustafsone), gan no vārtu priekšas (Johana Hulgrēna), kas latvietēm lika nonākt iedzinējos jau ar 0:10.

Izturam vairākumu, izturam mazākumu
Otrā perioda izskaņā latvietes ieguva vēl vienu iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā, kad neatļautā vietā spēlētāju maiņu veica zviedrietes, tādējādi saņemot muļķīgu noraidījumu. Līdzīgi kā pirmajā reizē, arī otrajā mēģinājumā zviedrietes arī mazākumā pietiekami droši kontrolēja bumbiņu. Savukārt pašā perioda beigās jau Latvija nokļuva mazākumā, kad sodu nopelnīja Samanta Bērziņa. Lai gan briesmas mūsu vārtiem kļuva vēl izteiktākas, kopīgām pūlēm savu cietoksni izdevās nosargāt neieņemtu.

Grūts trešdaļas sākums
Trešā perioda sākumā zviedrietes turpināja spēlēt vairākumā, šo iespēju neizmantojot. Taču jau brīdī, kad komandas spēlēja vienādos sastāvos, konkurentes tika pie vārtu guvuma, ko pēc mirkļa izdevās atkārtot, pie ceturtā vārtu guvuma tiekot Gustafsonei. Lielākais izaicinājums gan sekoja pēc neilga brīža, kad ar 40 sekunžu intervālu uz sodīto soliņa tika aizsūtītas Kristiāna Grāvīte un Džeina Eglīte, uz vairāk kā minūti atstājot mūsu valstsvienību trijatā pret piecām pasaules čempionēm. Lai kā censtos mūsu trio (Bērziņa-Garbare-Pavlovska), izturēt izdevās vien pusminūti, kad rezultāts kļuva 0:13. Arī klasisko vairākumu piecatā pret četrām spēlētājām zviedrietes pārvērta vārtu guvumā, līdz ar to pēc trešdaļas piecām nospēlētām minūtēm rezultāts bija kļuvis 0:14, pamazām tuvojoties lielākajai sagrāvei pret Zviedriju, kas piedzīvota pirms diviem gadiem – 0:21.

Grūti pateikt vai arī zviedrietes domāja par rekordu, taču trešajā periodā vēl nebija nospēlētas pat sešas minūtes, kad rezultāts bija kļuvis jau 0:15, ar vārtu guvumu atzīmējoties lisei Grandstetai. Turpinājumā vismaz uz mirkli izdevās savu cietoksni nosargāt neieņemtu, turklāt perioda vidū Latvijas izlase ieguva tiesības trešo reizi spēlēt skaitliskajā vairākumā, kad laukuma centrā tika pārkāpti noteiktumi pret Līgu Vancāni.

Grāpēna "pierakstās" nopietnā klubiņā
Ja pirmajos divos skaitliskajos vairākumos latvietes varēja savā arsenālā ierakstīt vienu metienu pa vārtu stabiņu pretuzbrukumā, tad trīs lietas tiešām izrādījās labas lietas, kad ar patālu metienu bumbiņu vārtos raidīja Simona Grāpēna, kļūstot vien par piekto florbolisti Latvijas izlases vēsturē, kas pārspējusi Zviedrijas izlases vārtsardzes. Pirms viņas šāds sniegums bija padevies vien Zeltītei Bankavai, Luīzei Biļinskai, Anetei Šeinai un Diānai Isjominai. Visas savas karjeras laikā uzspēlējušas Zviedrijas, Šveices un Norvēģijas vadošajās florbola līgās, līdz ar to atliek novēlēt līdzīgu panākumu talantīgajai uzbrucējai, kura spēlē prata panākt rezultātu 1:15.

Vārtu guvums vismaz uz mirkli spārnoja Latvijas izlasi, kas sāka spēlēt arvien aktīvāk, turklāt Klinta Mārtiņjēkaba prata izprovocēt sāncenses uz vēl vienu noteikumu pārkāpumu. Šoreiz gan vārtus gūt neizdevās, turklāt brīdi pēc mazākuma beigām zviedrietes tika pie vēl viena vārtu guvuma, izceļoties Moa Čopai. Atlikušajā laikā vārti vairs netika gūti un Latvijas izlase piedzīvoja neveiksmi ar rezultātu 1:16.

Atpūsties laika nebūs daudz, jo jau trešdien pulksten 13:00 latvietēm jādodas laukumā atkal, lai aizvadītu līdz šim svarīgāko spēli turnīrā, cīņā par vietu ceturtdaļfinālā sacenšoties ar Norvēģijas valstsvienību.

Pasaules florbola čempionāts sievietēm

Latvija – Zviedrija 1:16 (0:4; 0:6; 1:6)
Rezultatīvākās Latvijas izlasē: Simona Grāpēna 1 (1+0), Inga Ametere 1 (0+1)

B grupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasZaudējumiVārtiPunkti
1.Zviedrija33049:46
2.Čehija32135:154
3.Slovākija31211:472
4.Latvija3038:370

  -1 [+] [-]

, 2019-12-10 22:26, pirms 4 gadiem
Vai mūsējām visu turnīru būs mēnešreizes?

  -1 [+] [-]

, 2019-12-10 22:53, pirms 4 gadiem
Kaut kads sviests

  +1 [+] [-]

, 2019-12-10 22:56, pirms 4 gadiem
Šveice ir smuka zeme ... par ko neaizbraukt atpūsties?

  +3 [+] [-]

, 2019-12-10 22:58, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vai mūsējām visu turnīru būs mēnešreizes?
Tu Ambālis esi vai tikai izliecies par tādu..?

     [+] [-]

, 2019-12-10 23:05, pirms 4 gadiem
Laikam te tikai retais iedziļinās šajā sporta veidā, ja var rakstīt tādas dumjības...

  +4 [+] [-]

, 2019-12-10 23:27, pirms 4 gadiem
Latvju meitenes zaudē ar 1-16 bet pēc spēles visas smejas un priecājas. Kaut kā jocīgi.

  +1 [+] [-]

, 2019-12-10 23:43, pirms 4 gadiem
Tas ir ļoti labi, ka ir tik izsmeļošs spēles gaitas apraksts, bet sporta žurnālistikā prasās arī spēles protokols (vārtu guvēji, asistenti un minūte, kurā gūti vārti). Labi, šādā sagrāvē tas varbūt ir vienalga, bet tādā līdzīgā spēlē kā vakar pret Slovākiju gan prasījās normāli noformēts mača statistikas apkopojums.

     [+] [-]

, 2019-12-11 08:33, pirms 4 gadiem
Tiem, kas saprot šo sporta veidu, rezultāts loģisks. Patiesībā spēle bija cienījama un kaut kādu citu rezultātu iedomāties vienkārši būtu naivi. Turklāt jau pirms spēles bija skaidrs, ka galvenā cīņa būs šodien. Tāpēc novēlu meitenēm veiksmi šodienas spēlē. Lai izdodas uzvarēt Norvēģiju un iekļūt TOP8! Tas ir pa spēkam!