Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Zviedri uzvar pēcspēles metienos, nodrošinot ierasto finālu

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Zviedri uzvar pēcspēles metienos, nodrošinot ierasto finālu
Zviedriem laimīga izglābšanās un vieta finālā
Foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta finālā arī šoreiz sacentīsies Zviedrijas un Somijas izlases. Ja somi savu spēli uzvarēja gana pārliecinoši, tad Zviedrija vēl divas minūtes pirms mača beigām atradās iedzinējos, beigās vien laimīgā pēcspēles metienu sērijā tiekot galā ar Šveici.

Somi uzvar 12 tūkstošu skatītāju klātbūtnē
Pirmais pusfināla pāris starp laukuma saimniekiem čehiem un pašreizējiem titula īpašniekiem somiem zīmīga bija arī treneru dēļ. Pašreizējais Somijas izlases treneris Peteri Nuki pirmo reizi aizveda izlasi līdz pasaules čempionātam, bet Petri Ketunens, kurš pašlaik vada Čehiju, kopā ar Somijas izlasi triumfēja pirms diviem gadiem triumfēja čempionātā Rīgā. Spēle sākās ļoti piesardzīgā tempā. Mača 15.minūtē metienu attiecība bija 2:1 somu labā. Vienu no metieniem gan izdevās pārvērst vārtu guvumā. Tas notika spēles 12.minūtē, kad VIlle Lastika gāja uz velkošo metienu, kam gatavi bija gan visi čehu spēlētāji, gan arī vārtsargs Lukašs Součeks. Taču pasaules čempionātu debitants pēdējā brīdī izdarīja filigrānu piespēli Jonasam Pulsī, kuram atlika raidīt bumbiņu tukšos vārtos, tādējādi atklājot spēles rezultātu. Jāpiezīmē, ka čehi savu otro metienu izpildīja vien perioda pēdējā minūtē. Savukārt somiem pietrūka viena vai divas sekundes, lai rezultāts kļūtu 2:0 viņu labā. Janne Laminens pamanījās raidīt bumbiņu Součeka sargātajos vārtos, taču jau mirkli iepriekš bija atskanējusi sirēna, kas liecināja par pirmā perioda beigām.

Pēc pārtraukuma komandas vairāk laimi sāka meklēt pie pretinieku vārtiem, taču joprojām vairāk darba bija Součekam, kurš divas reizes arī bija spiests meklēt bumbiņu savos vārtos. Aptuveni tajā pašā laikā, kad somi guva vārtus pirmajā periodā, viņi izcēlās otrajā – šoreiz Pulsī bija piespēlētāja lomā, bet Miko Leikanens ar metienu virs vārtsarga pleca dubultoja savas komandas pārsvaru. Trīs minūtes pirms cīņas beigām Pulsī atkal bija uzdevumu augstumos, iegūstot bumbiņu savā laukuma pusē, viņš veica ātru reidu pāri visam laukumam, pamanoties arī raidīt bumbiņu tuvajā augšējā stūrī un panākot 3:0 vadību savai komandai.

Trešā perioda septītajā minūtē čehiem radās laba iespēja gūt pirmos vārtus, taču somu vārtu vīrs Ēro Kosonens paspēja uzgulties uz bumbiņas, fiksējot to pirms vārtu līnijas. Izcēlās neliela pagrūstīšanās vārtu priekšā, kas rezultējās abpusējā noraidījumā. Brīdī, kad laukumā bija mazāk spēlētāju, čehi ieguva tiesības uz soda izspēli tiešā somu vārtu tuvumā. Komandas kapteinis Matejs Jendrišaks spēja ne vien cauršaut trīs spēlētāju mūri, bet arī raidīt bumbiņu starp Kosonena kājām, ļaujot uzgavilēt lielākajai daļai no pilnās O2 arēnas. Ilgi gan līksmot čehiem nebija pamata, jo somu atbilde bija vēl iespaidīgāka. Vispirms Lauri Kapanena reidu uzbrukumā čehi spēja atvirzīt uz laukuma stūri, no kurienes gan Kapanens izdarīja lielisku asu piespēli vārtu priekšā esošajam Miko Kailialam, kuram atlika trāpīt vārtos. Pēc mirkļa Kotilainens atņēma sāncensim bumbiņu pie laukuma apmales un pa gaisu piespēlēja Villem Lastikam, kurš panāca jau 5:1. Čehi gāja uz risku un nepilnas sešas minūtes pirms pamatlaika beigām mainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Drīz vien viņi ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā sešatā pret četriem un Šebeks no tuvas distances vienus vārtus atspēlēja. Cerības glābties gan gaisināja Mareka Beneša kļūda piespēlē, kas bumbiņu tukšos vārtos ļāva raidīt Lastikam. Pēc minūtes tukšos vārtos iemeta arī Sami Johansons, tādējādi nodrošinot somiem 7:2 uzvaru un vietu finālā.

Zviedri izlaiž pārsvaru, izglābjas un uzvar pēcspēles metienos
Otrajā pusfināla pārī savā starpā tikās Zviedrijas un Šveices izlases. Līdz šim Šveicei vienu reizi čempionātos izdevies nospēlēt neizšķirti ar pasaules titulētāko nāciju. Taču neilgi pirms pasaules čempionāta šveicieši beidzot pieveica skandināvus pārbaudes spēlē. Šoreiz spēle iesākās ar zviedru pārsvaru, taču sekmīgi vārtos darbojās Paskāls Meiers. Devītajā minūtē gan arī viņš nebija glābējs, kad Aleksandrs Ruds no vienas laukuma malas izdarīja lielisku piespēli uz pretējo malu Robinam Nilsbertam. Pieredzējušais aizsargs ar spēcīgu metienu atklāja cīņas rezultātu. Tuvojoties trešdaļas beigām, šveicieši atjaunoja līdzsvaru, kad pretuzbrukumā ar izcili precīzu metienu atzīmējās pasaules čempionātu debitants Jans Zaugs. Zviedru vārtsargam Johanam Rēnam atlika vien noplātīt rokas.

Arī pēc pārtraukuma zviedri nedemonstrēja galvastiesu pārāku sniegumu laukumā, taču labāk prata izmantot radušās iespējas. Tā, 27.minūtē Nilsberts guva vēl vienus vārtus, izmantojot Jonasa Svāna piespēli no aizvārtes. Drīz vien krita arī trešie vārti, kad zviedriem izdevās aizskriet ātrajā pretuzbrukumā. Ar Rasmusa Sundsteda metienu Maiers tika galā, bet bumbiņa atlēca pie Kima Nilsona, kuram atlika trāpīt tukšos vārtos no neliela attāluma. Trāpīja un jau 3:1 uz tablo. Lai saglabātu izredzes uz pozitīvu spēles beigu rezultātu, šveiciešiem līdz pārtraukumam bija jāgūst vismaz vieni vārti un to viņiem izdevās paveikt 35.minūtē, kad tika izpildīta teju identiska soda izspēle tai, ar kādu tika pieveikti norvēģi ceturtdaļfināla papildlaikā. Vienīgā atšķirība, ka tās spēles vārtu guvējs Tims Brailards šoreiz bija piespēlētāja statusā, vārtus gūstot Lukam Grafam. Drīz pēc tam Manuels Maurers bija tuvu izlīdzinājuma panākšanai, taču vārtos lielisks bija Rēns.

Vareni sākās spēles trešā trešdaļa, jo jau pēc 45 nospēlētām sekundēm rezultāts bija izlīdzināts. No kreisās malas ar tenisista cienīgu sitienu bumbiņu vārtos trieca pieredzējušais Patriks Mendelins. Trešdaļas vidū vispirms divu minūšu noraidījumu nopelnīja zviedri, bet pēc tam šveicieši. Nevienai no komandām vairākumu izmantot neizdevās, bet emocijas kļuva arvien vairāk kā laukumā tā tribīnēs. Lielisku sniegumu vārtos demonstrēja šveiciešu vārtu vīrs Maiers, saglabājot savu komandu spēlē. Kad līdz pamatlaika beigām palika mazāk par četrām minūtēm Mendelins norībināja vārtu stabiņu, taču bumbiņa vēlreiz atlēca pie viņa un Patriks tika pie sava otrā vārtu guvuma, pirmo reizi spēlē vadībā izvirzot Šveices valstsvienību. Brīdī, kad titulētākajai florbola valstsvienībai iekļūšana finālā strauji sāka slīdēt ārā no rokām, iniciatīvu atkal uzņēmās pieredzējušākie spēlētāji Rudam no aizvārtes iespēlējot bumbiņu vārtu priekšā, no kurienes Albins Sjogrēns nepilnas divas minūtes pirms pamatlaika beigām panāca 4:4. Kad līdz pamatlaika beigām atlika nospēlēt 45 sekundes, šveicieši atstāja nepiesegtu Nilsonu, kurš gan aizmeta garām vārtiem. Tā bija pēdējā iespēja kādai no komandām izraut uzvaru spēles pamatlaikā. Līdz ar to uzvarētāja noteikšana tika atlikta uz pagarinājumu.

Papildlaikā uzbrukumus aktīvāk veidoja zviedri, taču trešajā minūtē šveiciešiem dažu sekunžu laikā radās vismaz trīs iespējas pielikt punktu šai cīņai. Papildlaika septītajā minūtē šveicieši kļūdījās uzbrukuma iesākumā, ļaujot Rudam un Sjogrenam izskriet pret vienu aizsargu. Pēc ātras piespēles Sjogrēns "noglaudīja" Šveices izlases vārtu stabiņu. Lai gan momentu netrūka, nevienai no komandām izraut uzvaru arī papildlaikā neizdevās, līdz ar to Somijas pretiniekus finālā nācās noskaidrot pēcspēles metienu sērijā. Zviedriem, iespējams, atmiņā bija pēcspēles metienu sērija pirms diviem gadiem, kad Arēnā Rīga finālā viņi tieši pēcspēles metienos piekāpās somiem.

Zviedrijas izlase uz pēcspēles metieniem vārtos sūtīja jauno Mansu Parsjo-Tegneru, kuru gan jau ar pirmo mēģinājumu sarūgtināja šveiciešu veterāns Matiass Hofbauers.Zviedri kā pirmo laukumā sūtīja savu soda metienu speciālistu Aleksandru Rudu, kurš bullīti izpildīja ļoti lēnām, taču savu panāca. Otrajā sērijā Žoels Rūegers nespēja tikt galā ar Parsjo-Tegneru un Aleksandrs Galante-Karlstroms vadības grožus atguva zviedriem. Šveicieši nedrīkstēja kļūdīties, taču arī Janam Zaugam savu iespēju neizdevās izmantot. Maiers nespēja tikt galā arī ar Kima Nilsona raidījumu, šveiciešus nostādot bezdibeņa malā. Pamatlaika varonis Mendelins vēl saglabāja intrigu cīņā, turklāt Meiers tika galā ar Jonasa Adriansona raidījumu. Dans Hartmans ar ļoti uzmanīgi izpildītu bullīti prata izlīdzināt rezultātu, taču zviedriem vēl palika viens metiens rezervē. To izpildīt devās viens no komandas līderiem Rasmus Enstroms, ar precīzu metienu ievedot zviedrus pasaules čempionāta finālā - 5:4.

Šī bija otrā reize, kad abas izlases pasaules čempionātā pamatlaikā spēlējušas neizšķirti. 2006. gada pasaules čempionātā abas komandas bija iekļautas vienā apakšgrupā, arī toreiz pēc 60 nospēlētām minūtēm fiksējot rezultātu 4:4. Šveices izlase neizmantoja iespēju pirmo reizi kopš 1998. gada iekļūt pasaules čempionāta finālā.

Pasaules čempionāts florbolā. Pusfināli

Čehija – Somija 2:7 (0:1, 0:2, 2:4)
Vārti: 11:16 Pulsī (Lastika) 0:1, 32:22 Leikanens (Pulsī) 0:2, 37:03 Pulsī (Kivilehto) 0:3, 47:53 Jendrišaks (Šebeks) 1:3, 53:11 Kailiala (Kapanens) 1:4, 53:26 Lastika (Kotilainens) 1:5, 56:49 Šebeks (Benešs, vair.) 2:5, 57:24 Lastika (t.v.) 2:6, 58:44 Johansons (Salins, t.v.) 2:7

Zviedrija – Šveice 5:4 (1:1, 2:1, 1:2, 0:0, 1:0)
Vārti: 8:40 Nilsberts (Ruds) 1:0, 15:53 Zaugs (Hofbauers) 1:1, 26:20 Nilsberts (Svāns) 2:1, 27:06 Nilsons (Sundsteds) 3:1, 34:38 Grafs (Brailards) 3:2, 40:45 Mendelins (Bišofbergers) 3:3, 56:41 Mendelins (Maurer) 3:4, 58:17 Sjogrēns (Ruds) 4:4, 70:00 Enstroms (s.m.) 5:4

  +2 [+] [-]

, 2018-12-08 22:50, pirms 5 gadiem
Kādam gandrīz izgāja kofs

  +2 [+] [-]

, 2018-12-08 23:08, pirms 5 gadiem
Kas par pusfinālu Zviedrija - Šveice! Ar sievu bez nerviem, dzīvojām līdzi šveiciešiem, tiesneši ļāva spēlēt stipri agresīvi, baigākais mačs!

  +3 [+] [-]

, 2018-12-08 23:20, pirms 5 gadiem
Teniss rakstīja: Kas par pusfinālu Zviedrija - Šveice! Ar sievu bez nerviem, dzīvojām līdzi šveiciešiem, tiesneši ļāva spēlēt stipri agresīvi, baigākais mačs!
Es arī bez nerviem, skatījos kopā ar vecmammu, sievu, mīļako, mammu, sievasmāti.

  -2 [+] [-]

, 2018-12-08 23:44, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Es arī bez nerviem, skatījos kopā ar vecmammu, sievu, mīļako, mammu, sievasmāti.
Tev reāli tāfele aizvērusies? Skatāma un aizraujoša spēle. Sviedri knapi izlīda.
Ja galīgi ņeuj darīt, tad tramplīnlēkšanu var iepīt bazarā.

  +2 [+] [-]

, 2018-12-08 23:54, pirms 5 gadiem
Gin4a rakstīja: Tev reāli tāfele aizvērusies? Skatāma un aizraujoša spēle. Sviedri knapi izlīda.
Ja galīgi ņeuj darīt, tad tramplīnlēkšanu var iepīt bazarā.
Laiks uz pansionātu, draugs!

     [+] [-]

, 2018-12-09 00:02, pirms 5 gadiem
Es īsti nezinu kuram, bet ja pansionāta telpu teritorijā ir akurāta florbola halle, tad vērts padomāt!
SWE-SUI 10 300 spectatori. Dzer alu, ēd desas.