Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Somijai grūti nākusi uzvara pār laukuma saimniecēm

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Somijai grūti nākusi uzvara pār laukuma saimniecēm
Somijas valstsvienība ne bez grūtībām aizsniegusies līdz pusfinālam
Foto: Floorball.org

Pasaules florbola čempionātā sievietēm pusfinālā iekļuvušas visas četras pasaules ranga vadošās valstsvienības. Visgrūtāk to paveikt bija Somijai, kas vien trešā perioda vidū spēja tikt galā ar laukuma saimniecēm slovākietēm.

Somija ar lielām grūtībām izdodas uzveikt mājinieces
Ļoti aizraujošā cīņā teju 4000 līdzjutēju klātbūtnē ceturtdaļfinālā sacentās laukuma saimnieces slovākietes un vienas no čempionāta galvenajām favorītēm somietes. Cīņa sākās augstā tempā un astotajā minūtē mājinieču līdere Paulina Hudakova atklāja rezultātu, liekot eksplodēt līdzjutēju tūkstošiem. Tiesa, drīz vien mājinieces palika skaitliskajā mazākumā un Somijai izdevās rezultātu izlīdzināt. Tas gan nespēja apturēt čempionāta saimnieces, kas jau pēc pusminūtes atkal bija vadībā, pateicoties Lenkas Kuprakovas vārtu guvumam. Mājinieces šajā mačā iegāza noraidījumi, jo uz laiku nācās spēlēt pat trijatā pret piecām pretiniecēm. Tajā laikā vārtus izdevās nosargāt neieņemtus, taču, spēlējot jau četratā, vārti krita – 2:2. Interesanti, ka perioda pēdējā minūtē Slovākija nopelnīja arī ceturto divu minūšu noraidījumu. Pēc pārtraukuma Somija pamazām atguvās no viņām pietiekami šokējošā cīņas sākuma, radot arvien vairāk vārtu gūšanas momentu. Vadībā gan izdevās izvirzīties vien trešdaļas otrajā pusē, kad precīzi meta Jenna Sārio. Mājiniecēm bija iespēja līdzsvarot rezultātu, taču neizdevās izmantot vienīgo vairākumu šajā mačā. Spēles noslēdzošajā trešdaļā iespējas bija abām komandām, taču vārtus izdevās gūt somietēm, kad devītajā minūtē Elīsa Alanko panāca 4:2. Pēc pāris minūtēm Vera Kaupi guva arī piektos vārtus, bet pēdējās sekundēs Alanko uzstādīja gala rezultātu 6:2, ļaujot somietēm atviegloti nopūsties par laimīgu iekļūšanu pusfinālā.

Šveicei daudz mierīgāka uzvara
Šveices florbolistes šajā čempionātā vēl nav aizvadījusi nevienu saspringtu maču. Grupu turnīrā tika izcīnītas vieglas uzvaras pār Poliju un Vāciju, kā arī piedzīvota sagrāve pret Zviedriju. Arī ceturtdaļfināls no Šveices līdzjutēju skatu punkta izvērtās pietiekami garlaicīgs. Pirmajā trešdaļā pretinieces no Norvēģijas vēl centās radīt vērā ņemamu intrigu, uz ielaistajiem vārtiem sestajā minūtē atbildot ar Jūlijas Gidskes precīzo metienu skaitliskajā mazākumā. Tomēr Tanja Stella ar metienu no distances atguva vadību Šveicei. Jau sākot ar cīņas otro trešdaļu intriga mačā sāka izkūpēt. Spēles 22.minūtē Izabella Geriga guva trešos vārtus, bet pēc pāris minūtēm Mišela Viki guva arī ceturtos vārtus. Korina Rūtimana, kura cīnās par to, lai nu jau no Sesīlijas di Nardo atņemtu pasaules čempionātu rekordu gūto vārtu ziņā, panāca 5:1, bet perioda izskaņā vēlreiz precīza bija Viki. Arī trešajā trešdaļā Šveicei izdevās tikt pie četriem vārtu guvumiem, kas nodrošināja 10:1 panākumu. Viki šajā cīņā izcēlās ar četriem precīziem raidījumiem.

Di Nardo lauž rekordu, Dānija izcīna devīto vietu
Dānijas sieviešu florbola valstsvienībai izdevies revanšēties Vācijas florbolistēm par neveiksmi iepriekšējā čempionāta kvalifikācijas mačā, izcīnot 4:3 uzvaru mačā par devīto vietu čempionāta noslēgumā. Jau trešajā minūtē vācietes izvirzījās vadībā, bet trīs minūtes vēlāk rezultāts bija neizšķirts 1:1. Līdz pārtraukumam Dānijas izlases kapteine Sesīlija di Nardo ar vārtu guvumu ne vien izvirzīja vadībā savu izlasi, bet ar 38 precīziem metieniem kļuva arī par pasaules čempionātu visu laiku labāko vārtu guvēju. Pēc pārtraukuma dānietes turpināja kontrolēt notikumu gaitu laukumā, vācietēm atbildot vien ar pretuzbrukumiem. Vienā no tādiem Randi Klērbauma spēja gūt vārtus un izlīdzināt rezultātu. Neizšķirts noturējās līdz pat 47.minūtei, kad Nanna Sorensena atkal vadībā izvirzīja Dāniju, bet pēc pāris minūtēm rezultāts bija jau 4:2. Vienus vārtus vācietes atspēlēja, taču Dānija varēja līksmot par izcīnīto panākumu.

Igaunijas izlasei čempionāts noslēdzas uz pozitīvas nots
Ar izcīnītu 11.vietu pasaules florbola čempionāta finālturnīros debitējusi Igaunijas valstsvienība, kas aizraujošā čempionāta noslēguma mačā ar rezultātu 8:7 pieveica ASV. Rezultātu mačā atklāja igaunietes, kad vārtus guva Merli Suvari. Amerikānietēm bija lieliska iespēja gūt vārtus ar soda metienu, taču tā netika izmantota, tāat kā sekojošais skaitliskais vairākums. Tomēr vēlāk ASV izlase spēja panākt līdzsvaru. Turpinājumā abas komandas vēl pa reizei tika pie vārtu guvuma, līdz ar to pārtraukumā komandas devās pie neizšķirta 2:2. Drīz pēc cīņas atsākšanās Igaunijas valstsvienība trešo reizi mačā izvirzījās vadībā, bet ne uz ilgu laiku. Kati Kutisāra, nodemonstrējot savas vārtu gūšanas prasmes, vēlreiz panāca vadību savai komandai – 4:3. Aizraujošais mačs turpinājās arī noslēdzošajā trešdaļā, kad amerikānietes beidzot izvirzījās vadībā ar 7:6. Brīdī, kad šķita, ka uzvara būs okeāna otrā krasta pārstāvēm, viņas sekoja Reti Vārtas vārtu guvums trīs sekundes pirms pamatlaika beigām. Papildlaiks arī neizvērtās sevišķi garš, jo pēc 49 nospēlētām sekundēm Merli Suvari nodrošināja 8:7 uzvaru Igaunijai un 11.vietu čempionāta kopvērtējumā.