Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Pret polietēm sākas cīņa par pozīciju nosargāšanu

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Pret polietēm sākas cīņa par pozīciju nosargāšanu
Vienīgajā spēlē pret Poliju pasaules čempionātos spilgti nospēlēja Līga Garklāva
Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Latvijas sieviešu valstsvienībai jau pulksten 11:00 paredzēts starts pasaules florbola čempionātā, kur latvietes sacentīsies ar Poliju mačā par 5. līdz 8. vietu. Cīņu būs iespējams vērot Starptautiskās florbola federācijas Youtube kanālā.

Latvijas izlases sekmes šajā čempionātā bijušas gana viegli prognozējamas – tika parādīti zobi Čehijai, pret kuru gan neizdevās nospēlēt vienā līmenī visu 60 minūšu garumā. Prognozējami līdzvērtīgā cīņā tika zaudēts Norvēģijai, kur abu izlašu izredzes tika vērtētas gana vienādi. Savukārt pret Somiju grupu turnīra noslēgumā likumsakarīga sagrāve. Pirmā patiešām svarīgā cīņa bija astotdaļfinālā pret Dāniju, kuru Latvijas izlase nospēlēja kvalitatīvi, izcīnot vērtīgu un pārliecinošu 4:1 uzvaru. Ceturtdaļfinālā pret Zviedriju bez variantiem (0:21) un tagad atlikušas divas ļoti svarīgas cīņas ar sava ranga pretiniecēm – šodien ar Poliju un rīt vai nu ar Slovākiju, kas demonstrē ļoti labu sniegumu čempionātā, vai arī atkārtota tikšanās ar Norvēģiju.

Vispirms gan jākoncentrējas mačam ar Poliju, kas 2011. gadā šajā turnīra stadijā izcīnīja panākumu, bet divos pēdējos čempionātos šo stadiju zaudēja, pēc tam izcīnot septīto vietu čempionāta noslēgumā. Polietes šajā turnīrā bez variantiem zaudēja Šveicei un Zviedrijai, bet pārliecinoši tika galā ar Vāciju, pēc tam apspēlējot Igauniju kvalifikācijas turnīrā, lai zaudētu Čehijai ceturtdaļfinālā.

Latvija un Polija pirmās savstarpējās cīņas aizvadīja 2003. gada aprīlī, kad mūsu valstsvienība bija devusies uz draudzības mačiem Gdaņskā, komandām sekmes dalot uz pusēm (6:2, 5:7, 2:2). Arī pēc diviem gadiem latvietes brauca uz Poliju, šoreiz uz Bjalstoku (6:5, 2:7). Latvijā polietes pirmo reizi paviesojās 2009. gada februārī (4:4, 5:4), bet 2013. gadā Čehijas galvaspilsētā Ostravā abas izlases pirmo reizi krustoja nūjas pasaules čempionātā, latvietēm tiekot pie pārliecinošas 9:0 uzvaras. Spilgti to maču aizvadīja Līga Garklāva, izceļoties ar četriem vārtu guvumiem un divām rezultatīvām piespēlēm. Arī šajā čempionātā viņa ir viena no mūsu vadošajām uzbrucējām. Pirms iepriekšējā čempionāta mūsējās bija aizbraukušas uz Babimostu, lai piedalītos Polish Cup turnīrā. Toreiz mūsējās uz Poliju aizveda gana eksperimentālu sastāvu, tādēļ 2:6 zaudējums nebija pārsteigums. Pēdējo reizi abas izlases savā starpā tikās pirms nedaudz vairāk kā mēneša, kad Sešu nāciju turnīrā Slovākijas pilsētā Nitrā latvietes piekāpās ar 2:3 (2:2, 0:1, 0:0), vārtus gūstot Monikai Džigurei un Laurai Gaugerei, abas iekļautas arī valstsvienības sastāvā šajā čempionātā.

Spēle Latvija - Polija:

Somietēm turpinās spraigais kalendārs
Somijas valstsvienībai izvērtās negaidīti spraiga ceturtdaļfināla spēle ar Slovākiju, kad vien trešā perioda vidū izdevās salauzt mājinieču pretestību. Šodien pusfinālā jātiekas ar vēl spēcīgāku pretinieku no Šveices. Šveicietes izrādījās bezspēcīgas cīņā ar Zviedriju, bet ceturtdaļfinālā izcīnīja pārliecinošu uzvaru pār Norvēģiju. Kaut arī šveicietēm spēle noslēdzās krietni vēlāk, paredzams, ka pārāk daudz spēku viņas neatstāja. Pirms diviem gadiem savā laukumā grupu turnīrā somietes svinēja panākumu ar rezultātu 6:4, bet kopš šī mača notikušas vēl četras cīņas, no kurām vienā pārākas izrādījās Šveices florbolistes, kas šā gada aprīlī svinēja 8:4 uzvaru. Trijās pārējās cīņās gan somietes bija labākas, uzvarot ar 5:1, 5:4 pēcspēles metienos un 7:2 pirms mēneša. Šveices izlases florboliste Mišela Viki pašlaik ar 14 (10+4) punktiem ir čempionāta astotā rezultatīvākā spēlētāja, turklāt ceturtdaļfinālā pret Norvēģiju viņa izcēlās ar četriem vārtu guvumiem.

Čehijas valstsvienībai maksimāli neparocīgākais pretinieks
Zviedrijas valstsvienība droši soļo pretim savam sestajam pasaules čempionātam pēc kārtas. Ceturtdaļfināls zviedrietēm izvērtās kā viegls treniņš, jo ar 21:0 tika saplosīta Latvijas valstsvienība. Čehijas florbolistēm arī izdevās gana viegla cīņa, jo Polijas valstsvienība tika apspēlēta ar 10:4. Kopš iepriekšējā pasaules čempionāta, kad Zviedrija savstarpējā spēlē izcīnīja nepiedienīgi pārliecinošu 17:2 panākumu, abas izlases paspējušas aizvadīt vēl četras pārbaudes spēles. Ar katru maču Zviedrijas pārsvars ir nedaudz sarucis, taču par līdzvērtīgām šīs duelēšanās diez vai varētu nosaukt, jo Zviedrija bija pārāka ar 14:0, 13:1, 9:3 un 13:5. Interesanti, ka pēdējā spēle aizvadīta pirms mēneša Zviedrijas pilsētā Malmē, kur jau pēc pirmā perioda rezultāts bija 6:1 mājinieču labā, bet otrajā periodā uz vienu Zviedrijas vārtu guvumu, čehietes atbildēja ar pat četriem precīzajiem metieniem. Trešajā trešdaļā gan mājinieces visu nokārtoja, izcīnot pārliecinošu triumfu.

Slovākija lūkos veiksmīgo čempionātu noslēgt ar jaunu rekordu
Neapšaubāmi, ka viena no patīkamākā pārsteiguma autorēm šajā čempionātā bijusi Slovākijas valstsvienība, kas ne vien pārliecinoši nospēlēja grupu turnīru, bet tika pie panākuma kvalifikācijas mačā pār rangā augstāk esošajām vācietēm. Tāpat teju 50 minūtes izdevās spēlēt kā līdzīgām ar līdzīgu ar Somiju ceturtdaļfinālā. Sensacionālo pusfinālu sasniegt neizdevās, bet šodien laukuma saimniecēm ir spēle ar Norvēģiju par 5. līdz 8. vietu, un panākums šajā mačā nodrošinātu valstsvienības visu laiku augstvērtīgāko sasniegumu. Ņemot vērā šā turnīra līdzšinējos rezultātus, šāda notikumu gaida uzskatāma par pietiekami reālu, jo Norvēģija līdz šim nav demonstrējusi to pārliecinošāko sniegumu čempionātā. Aplūkojot komandu līdzšinējās savstarpējās cīņas liek domāt, ka slovākietēm ir lavas izredzes uz uzvaru. Vēl 2011. gadā norvēģietes pasaules čempionātā bija pārākas ar 5:2, bet pirms 2013.gada čempionāta pārbaudes spēlē slovākiete bija pārāka ar 5:3. Arī pirms 2015. gada čempionāta pārbaudes spēlē slovākietes uzvarēja ar 6:3, bet pirms diviem gadiem Somijā abas izlases krustoja nūjas kvalifikācijas turnīrā, kad slovākietes uzvarēja ar 4:2, pirmo reizi vēsturē iekļūstot labāko astotniekā, kamēr Norvēģijai nācās samierināties ar devīto pozīciju.

8.decembra spēļu kalendārs

LaiksSpēleTurnīra stadija
11:00Latvija – PolijaSpēle par 5.-8.vietu
14:00Slovākija – NorvēģijaSpēle par 5.-8.vietu
18:00Somija – ŠveicePusfināls
21:10Zviedrija – ČehijaPusfināls

  -1 [+] [-]

, 2017-12-08 10:49, pirms 6 gadiem
Diez vai Latvija vēl ko iespēs Tāpat jau pateicoties jocīgajai čempionāta kārtībai ar dažāda ranga grupām tikusi tik tālu..

  -1 [+] [-]

, 2017-12-08 11:35, pirms 6 gadiem
Tik tukšas tribīnes.....Vai tad nevarēja radinieki prasties, un aizbraukt kuplākā skaitā?

  -1 [+] [-]

, 2017-12-08 11:55, pirms 6 gadiem
Nu ko lai saka. līmenis tiešām nekāds. Neko vairāk par trijstūra piespēlēm caur pēdējo aizsargu arī meitenes nav iemācījušās... Manuprāt 10 gadus atpakaļ bija absolūti tāds pats līmenis. Minūti saspēlējās trijatā ar absolūtu nesaprašanu ko darīt vispār...

  -1 [+] [-]

, 2017-12-08 11:56, pirms 6 gadiem
Kā nopēlu, tā iekrīt duračka