Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Spēļu skaits samazinās, likmes – palielinās

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Spēļu skaits samazinās, likmes – palielinās
Slovākietēm līdz šim nav bijis iemesla skumt
Foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionātā cīņas turpina vien 12 labākās valstsvienības. Latvijai šodien brīvdiena, bet tiks izspēlēti atlikušie divi ceturtdaļfinālu mači.

Mājiniecēm nopietns pārbaudījums
Pirms diviem gadiem pasaules čempionāts norisinājās Somijā un laukuma saimnieces aizcīnījās līdz finālam, kur dramatiskā cīņā piekāpās zviedrietēm. Tagad čempionāts norisinās Slovākijā un mājinieces atkal spēlē pārliecinoši, izcīnot uzvaras pirmajās četrās cīņās. Taču par vietu pusfinālā, kur Slovākija nav bijusi ne reizes, pretiniekos būs tieši pērnā čempionāta finālistes… Starp čempionāta desmit rezultatīvākajām spēlētājām ir četras slovākietes, bet neviena somiete. Interesanti, ka līdz šim abas izlases pasaules čempionātos nav tikušās ne reizes. Divas reizes šīs valstsvienības savā starpā sacentušās starptautiskajā florbola turnīrā Polish Cup, 2009. gadā somietēm izcīnot pārliecinošu 16:2 uzvaru, bet 2013. gadā panākums bija daudz līdzīgākā cīņā – tikai 5:0. Slovākietes līdz šim augstākais sasniegums bijis tieši pirms diviem gadiem Tamperē, kad pirmo riezi izdevās kvalificēties ceturtdaļfinālam un tika izcīnīta astotā vieta. Savā laukumā šī vieta ir nodrošināta jau tagad un komandai priekšā vēl trīs mači, lai tiktu vēl augstāk. Lieki piebilst, ka somietes vienmēr tikušas pusfinālā, ne reizes nepaliekot ārpus labāko trijnieka, 1999. un 2001. gadā arī kļūstot par čempionēm.

Teorētiskā pārsteiguma varbūtība
Iespējams, ne to labāko čempionātu aizvadījusi Šveices valstsvienība, lai gan īsti nav bijis iespējams novērtēt viņu patieso varēšanu. Valstsvienība, kas pilnīgi visos čempionātos iekļuvusi pusfinālā, šoreiz sacentīsies ar Norvēģijas valstsvienību, kas pusfinālā pēdējo reizi spēlēja 2005. gadā Rīgā. Šveices izlasei bijis vairāku dienu pārtraukums, kamēr norvēģietes savu gatavību pierādījusi, uzvarot divas ļoti svarīgas spēles gan pret Latviju, gan pret ASV, pa vidu aizvadot arī pietiekami solīdu maču pret Čehijas valstsvienību. Skaidrs, ka favorītu lomā arī šoreiz būs šveicietes, kuras pirms diviem gadiem svinēja uzvaru ar 9:1, bet vēl divus gadus senāk bija pārākas ar 6:3. Tomēr der paturēt prātā arī 2011. gada (4:3) un 2013. gada (2:1) uzvaras, kurās norvēģietes spēja konkurēt kā līdzīgs ar līdzīgu pret Šveices valstsvienību. Tas liek cerēt, ka tieši pēdējais no ceturtdaļfinālu pāriem spēs sarūpēt līdzīgāko duelēšanos šajā turnīra fāzē.

Turnīru jau noslēgušas četras vājākās vienības, kas sadalījušas pozīcijas no 13. līdz 16. Labākās šajā kvartetā izrādījušās Taizemes florbolistes, kuras aizvadīja pirmo finālturnīru. Cita turnīra debitante Igaunija būs vēl augstāk, jo šodien dienas pirmajā mačā ar ASV cīnīsies par 11. vietu. Mačā par 9. -12. vietu igaunietes izrādīja vērā ņemamu pretestību dānietēm, piekāpjoties vien ar 2:4, savukārt amerikānietes iegāza vājais spēles sākums cīņā ar vācietēm (0:4 jau spēles ievadā). Lai kā amerikānietes censtos atspēlēties, tuvāk par vienu vārtu deficītu piekļūt neizdevās, maču noslēdzot ar 7:10 zaudējumu. Abām izlasēm šī būs pirmā oficiālā savstarpējā cīņa pasaules čempionātos. ASV izlases florbolistes Marija Hagstroma ar 17 un Mišela Linhārta ar 16 punktiem pašlaik ir turnīra attiecīgi trešā un ceturtā rezultatīvākā spēlētāja.

Dānija un Vācija sadalīs devīto vietu
Pēdējo piecu pasaules čempionātu griezumā tieši Dānijas un Vācijas izlases uzrādījušas labākos rādītājus starp komandām, kas atrodas aiz labāko astotnieka un arī 2017.gada čempionātā Bratislavā abas cīnīsies par devīto vietu čempionāta kopvērtējumā. Tiesa, šajā griezumā astotniekā joprojām atrodas Krievija, kura šajā čempionātā nemaz nespēlē. Dānijas valstsvienība čempionātā izskatījusies pārliecinošāk, vienlaikus jāņem vērā fakts, ka viņas spēlēja nomināli otrā ešelona turnīrā (čempionāta ievadā sacentās ar vājākām komandām). Tajā pašā laikā vācietes ir vienīgās no TOP-8 valstīm, kas palikusi ārpus labāko astotnieka, jo tika piedzīvota neveiksme kvalifikācijas turnīrā pret Slovākiju. Pirms mēneša citā Slovākijas pilsētā Nitrā notikušajā 6-Nāciju turnīrā dānietes bija pārākas ar rezultātu 6:3, bet iepriekšējā čempionātā Somijā abas izlases savā starpā sacentās kvalifikācijas mačā, kad vācietes bija pārākas pēcspēles metienu sērijā ar 3:2, kā rezultātā tieši viņas šogad startēja spēcīgāko komandu konkurencē. Vai šoreiz dānietēm izdosies izcīnīt revanšu?

7.decembra spēļu kalendārs

LaiksSpēleTurnīra stadija
11:00Igaunija – ASVSpēle par 11.vietu
15:00Dānija – VācijaSpēle par 9.vietu
18:00Somija – SlovākijaCeturtdaļfināls
21:00Šveice – NorvēģijaCeturtdaļfināls