Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Dedumets

Šveice vien papildlaikā tiek galā ar norvēģiem, labots apmeklētības rekords

Šveice vien papildlaikā tiek galā ar norvēģiem, labots apmeklētības rekords
Šveices izlases uzbrucējs Tims Brailards pēc uzvaras vārtu gūšanas dodas svinēt pie saviem atbalstītājiem
Foto: IFF Floorball

Ar milzu grūtībām pasaules čempionāta pusfinālu sasnieguši Šveices florbolisti, kas vien papildlaikā ar 3:2 pieveica Norvēģiju. Tikmēr čehi krietni pārliecinošāk tika galā ar dāņiem. Jāpiezīmē, ka mājinieku spēles laikā tika sasniegts jauns pasaules čempionāta apmeklētības rekords brīdī, kad līdz turnīra noslēgumam vēl trīs pilnas spēļu dienas…

Taizemes izlase tiek galā ar Singapūru
Ļoti spraiga cīņa izvērtusies starp divām Āzijas valstsvienībām, cīnoties par 13. līdz 16. pozīciju. Komandas mazākajā no pasaules čempionāta zālēm Sparta Arena sarūpēja lielisku šovu sanākušajiem līdzjutējiem. Pirmie rezultātu mača desmitajā minūtē atklāja Singapūras florbolisti, kuri nosargāja minimālo pārsvaru līdz pārtraukumam. Pēc tā taizemieši atrada beidzot veidu, lai panāktu līdzsvaru. Kad spēle bija pusē, Singapūras izlase atkal atradās vadībā, lai gan viņu vārtsargam bija krietni vairāk darba. Viņu pāris reizes arī glāba vārtu konstrukcijas. Taizemes izlase vēlreiz panāca līdzsvaru un neilgi pirms perioda beigām pēc soda izspēles vēlreiz rezultātu līdzsvaroja. Kad līdz pamatlaika beigām palika mazāk kā desmit minūtes, singapūrieši izmantoja Taizemes vārtsarga rupju kļūdu, lai rezultātu izlīdzinātu. Nepilnas sešas minūtes pirms mača beigām Taizemes komandas divi līderi izspēlēja kombināciju, ko ar sekmīgu metienu noslēdza Pavats Taidits, panākot 4:3 savas komandas labā. Singapūras izlase mainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, taču bija spiesta piedzīvot neveiksmi. Taizemes komanda tika pie pirmās uzvaras un čempionāta noslēgumā lūkos labot pirms diviem gadiem sasniegto 14. vietu pasaules čempionātā.

Poļi dominē, bet uzvar samērā pieticīgi
Polijas izlase spēlē pret japāņiem dominēja laukumā no pirmās līdz pēdējai minūtei, taču beigu rezultāts par to nebūt neliecināja. Eiropieši lielāko spēles daļu kontrolēja bumbiņu, pirmajā trešdaļā iekrājot 3:0 pārsvaru. Otrie un trešie vārti bija uz vārtsarga sirdsapziņas, vispirms izlaižot bumbiņu starp kājām, bet pēc tam nespējot to nofiksēt pēc tāla metiena. Otrajā trešdaļā aina laukumā nemainījās, taču poļiem ilgstoši neizdevās tikt pie vārtu guvuma. Japāņiem nebija daudz momentu, taču vienu no eiropiešu kļūdām izmantoja Ičiro Ueda. Ejot otrajā pārtraukumā gan poļiem joprojām bija trīs vārtu pārsvars. Pēdējā trešdaļā eiropieši pārsvaru palielināja līdz 6:1, bet spēles pēdējās sekundēs aziāti noorganizēja skaistu pretuzbrukumu, kas noslēdzās ar metienu tukšos vārtos – 6:2 Polijas labā. Poļi čempionātu turpinās, spēlējot par 13. vietu, kamēr japāņiem jācenšas nepalikt pēdējā vietā.

Slovāki atkal tiek pie pretiniekiem, kurus var graut
Pēc trim graujošām uzvarām pār otrā ešelona vienībām, Slovākijas izlases kvalifikācijas kārtā spēja gūt tikai vienus vārtus pret Latviju. Tas viņiem liedza iekļūt vadošo komandu astotniekā un tagad jāturpina cīņa par devīto vietu ar komandām, kas rangā atrodas zem šīs vienības. Pirmajā mačā komandai pretim stājās Austrālija, kas galveno uzdevumu turnīrā jau ir paveikusi. Neskatoties uz to, tieši austrālieši pirmie guva vārtus un pirmajā trešdaļā spēja uzturēt interesi par mača uzvarētājiem, atpūtā dodoties pie 2:2 rezultāta. Pēc pārtraukuma Austrālijas izlasei vēl izdevās izturēt septiņas minūtes, kad slovāki guva vārtus vairākumā, pirmo reizi izvirzoties vadībā. Tas eiropiešiem deva papildus pārliecību, līdz pārtraukumam panākot jau 6:2 vadību, bet pēdējā periodā tika iemesti vēl septiņi vārti, savā cietoksnī ielaižot tikai vienu bumbiņu. Tādējādi Slovākija svinēja 13:2 panākumu un turnīra pēdējā spēlē cīnīsies par devīto vietu, kamēr Austrālija lūkos kļūt par 11.spēcīgāko nāciju pasaulē.

Norvēģiem ļoti sāpīga neveiksme papildlaikā
Pirmajā ceturtdaļfināla spēlē savā starpā sacentās Šveices un Norvēģijas izlases. Tieši šajā pārī varēja cerēt sagaidīt lielāko intrigu un abu komandu spēlētāji par to tiešām parūpējās, aizvadot trillera cienīgu spēli. Kā jau to varēja paredzēt, Šveices izlasei bija liels teritoriālais pārsvars, taču norvēģi ļoti apņēmīgi darbojās aizsardzībā (bloķētie metieni 19:4 par labu norvēģiem), turklāt vārtos lielisks bija Markus Jelsnes. Viņam neizdevās tikt galā vienīgi ar Žoela Rūgera raidījumu, uz kuru gan atbildi bija sagatavojis Sindre Bjerknes, ar lielisku tālmetienu līdz pirmā perioda beigām panākot līdzsvaru. Nākamos vārtus vajadzēja gaidīt līdz 42.minūtei, kad Manuels Maurers no vārtu priekšas atkal vadībā izvirzīja šveiciešus. Neilgi pirms mača izskaņas šveiciešiem bija lieliska iespēja dubultot pārsvaru, taču bikli tika nospēlēts skaitliskajā vairākumā. Norvēģi izdzīvoja un sodīja pretiniekus ar vieniem no skaistākajiem čempionāta vārtiem. Ieguvis bumbiņu, vārtsargs Jelsnes raidīja to tālu uz priekšu, kur par visiem veiklāks izrādījās 38 gadus vecais Ketils Kronbergs, kurš ne tikai paspēja aizbēgt no aizsargiem, bet arī nomānīt vārtsargu un, turot nūju vienā rokā, raidīt bumbiņu vārtos. Atlikušajā laikā vārti netika gūti, līdz ar to uzvarētāju nācās skaidrot papildlaikā. Tajā komandas nospēlēja vien 30 sekundes, kad pēc soda izspēles ar tālu metienu uzvaras vārtus šveiciešiem guva Zviedrijas Superlīgā spēlējošais Tims Brailards – 3:2 un Šveicei ar pamatīgu izbīli sasniedza pusfinālu.

Igauņi viegli tiek galā ar kanādiešiem
Igaunijas valstsvienībai ar sāpīgu zaudējumu dāņiem noslēdzās sapnis par pacīkstēšanos ar kādu no lielā četrinieka smagsvariem. Tā vietā nācās spēkoties par devīto vietu ar Kanādas valstsvienību, kas ir līmeni zemāks pretinieks. Tas apliecinājās arī šodien laukumā. Kens Pāns jau otrajā minūtē vadībā izvirzīja igauņu un, lai arī kanādieši drīz vien rezultātu spēja līdzsvarot, līdz pārtraukumam mūsu ziemeļu kaimiņi bija ne vien atguvuši vadību, bet arī panākuši 4:1 pārsvaru. Turklāt netika realizēts arī soda metiens. Otrajā periodā katra komanda guva pa vieniem vārtiem, bet noslēdzošajā spēles nogrieznī eiropieši atkal palielināja apgriezienus, pārsvaru palielinot līdz 9:2. Domājams, ka čempionāta pēdējā spēlē pret slovākiem igauņi atkal varēs izjust līdzvērtīgu spēkošanos. Tikmēr Kanādu gaida ne mazāk principiāls duelis par 11.vietu,tiekoties ar Austrāliju.

Mājiniekiem pārliecinoša uzvara pār Dāniju
Arvien pārliecinošāku sniegumu pasaules čempionātā sāk demonstrēt laukuma saimnieki čehi, kuri ceturtdaļfinālā ļoti pārliecinoši tika galā ar Dānijas florbolistiem. Jau piektajā minūtē ar tālu metienu rezultātu atklāja Josefs Ripars, bet pēc 14 sekundēm Daniels Šebeks pārsvaru dubultoja. Lai gan trešdaļas vidū Matiass Glass ar tālu metienu rezultātu sadeldēja līdz minimumam, Patriks Doža ātri vien atjaunoja čehu pārsvaru. Pēc atelpas mājinieki nedomāja samazināt apgriezienus, vispirms izceļoties Matejam Jendrišakam, tad Martins Kisugite panāca 5:1, bet Lukašs Veldsmits ar metienu no laukuma centra guva sestos vārtus. Savukārt septītie vārti komandas kapteiņa Mateja Jendrišaka kontā. Otrā perioda izskaņā tika paziņots skatītāju skaits konkrētajā spēlē un uzreiz tika aprēķināts, ka jau šajā mačā ir labots pasaules čempionātu apmeklētības rekords. Jau tagad pasaules čempionātu Prāgā klātienē vērojuši 106 694 skatītāju. Pēdējā trešdaļā mājinieki guva vēl trīs vārtus, tādējādi svinot panākumu visā spēlē ar rezultātu 10:1.


Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda. Foto: Latvijas Speciālā Olimpiāde

Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda uzvar starptautiskā turnīrā Itālijā

LETA. Latvijas Speciālās Olimpiādes (LSO) florbola komanda šajā nedēļā izcīnīja uzvaru Itālijas Speciālās Olimpiādes nacionālo ziemas spēļu turnīrā, vēsta organizācija.
Epizode no Latvijas un Somijas savstarpējās spēles pasaules čempionāta kvalifikācijā Liepājā, foto: Floorball.lv
3

Florbolisti finālturnīrā vienā grupā ar Zviedriju, Somiju un Slovākiju

Notikusi 2024. gada pasaules florbola čempionāta finālturnīra grupu turnīra izloze un Latvijas valstsvienība ielozēta B apakšgrupā ar Somiju, Zviedriju Slovākiju.
Latvijas florbola izlases kapteinis Artis Raitums (#21). Foto: floorball.lv
3

2026. gadā atjaunos Eiropas čempionātu florbolā

LETA. 2026.gadā tiks atjaunos Eiropas čempionāts florbolā un pēc diviem gadiem par Vecā kontinenta godalgām cīnīsies sievietes, informē Starptautiskā Florbola federācija (IFF).