Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Latvietes pārliecinoši atgriežas A divīzijā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Latvietes pārliecinoši atgriežas A divīzijā
Pirmās medaļas Latvijas sieviešu florbolā!
Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Pārliecinoši pasaules U-19 florbola čempionātu B-divīzijā aizvadījusi Jurija Fedulova trenētā Latvijas U-19 meiteņu izlase, kas Šveicē notiekošajā turnīrā uzvarēja visās piecās spēlēs, tostarp finālā ar 9:2 pieveicot Krieviju, kļūstot par turnīra uzvarētājām un nodrošinot ceļazīmi uz spēcīgāko komandu turnīru.

Līdz finālam krietni pārliecinošāk darbojās Latvijas izlase, kas grupu turnīrā tika pie trim graujošām uzvarām, bet pusfinālā sastapās ar nopietnāku Ungārijas pretestību, sāncenses apspēlējot ar 3:0, pārliecinoši gan kontrolējot mača gaitu. Arī Krievijas juniores turnīru aizvadīja bez zaudējumiem, tiesa, panākumi bijuši šķietami nepārliecinošāki – grupu turnīrā ar 10:2 pieveikta Kanāda, ar 12:3 uzvarēta Jaunzēlande, bet ungārietes pieveiktas ar 5:2. Par vietu finālā nācās spēkoties ar Austriju, pret kuru vēl desmit minūtes pirms mača beigām bija vadībā vien ar 4:3, beigās gan iemetot vēl četrus vārtus, kas deva šķietami pārliecinošu 8:3 panākumu.

Finālspēlē ļoti svarīgi bija pirmajām gūt vārtus un to izdevās paveikt, jo jau piektajā minūtē Jūlija Rozīte atklāja rezultātu, vadībā izvirzot Latvijas U-19 izlasi. Pagāja divas minūtes, kad Kristiāna Krūmiņa un Anna Ankudinova noorganizēja ātru pretuzbrukumu, turnīra rezultatīvākajai spēlētājai atzīmējoties ar precīzu metienu. Perioda izskaņā divas izcilas izdevības gūt vārtus bija krievietēm, taču vienu reizi neizdevās trāpīt praktiski tukšos vārtos, bet otrā reizē krievietes no lieliskas pozīcijas netrāpīja pa bumbiņu. Perioda beigās par skaitliskā sastāva pārkāpumu noraidījumu nopelnīja Letīcija Kalve, atstājot Latviju skaitliskajā mazākumā. Līdz pārtraukumam rezultāts vairs nemainījās un pārtraukumā latvietes varēja doties pie 2:0 vadības.

Tieši momentu realizācija bija galvenā panākuma atslēga šajā cīņā, jo pirmajā periodā katra no komandām izpildīja pa desmit metieniem. Otrajā periodā arvien vairāk izpaudās Latvijas pārākums laukumā. Trešdaļas piektajā minūtē pretuzbrukumu iesāka Zane Ziedone, kura asistēja Laurai Gaugerei, kura varēja pati izpildīt metienu, taču nolēma nogādāt bumbiņu Rozītei, kas meta nekļūdīgi. Pēc nepilnas minūtes Klinta Mārtiņjēkaba izpildīja raidījumu no distances, ko vārtu priekšā pārtvēra Simona Grāpēna, pēc pagrieziena metot bumbiņu vārtos, tādējādi panākot jau 4:0. Trešdaļas vidū Rozīte guva jau savus trešos vārtus cīņā, bet dažas minūtes vēlāk kārtējo lielisko Ankudinovas individuālo darbību vārtu guvumā pārvērta Kalve. Četras minūtes pirms pārtraukuma Latvijas pārsvars sasniedza jau septiņus vārtus, kad precīza bija Gaugere. Neilgi pirms pārtraukuma kapitulēt bija spiesta arī Barbara Rabčevska, kas ļāva krievietēm nedaudz pietuvoties rezultātā, taču ne nopietni apdraudēt Latvijas vadību – 7:1 pēc 40 nospēlētām minūtēm.

Noslēdzošajā čempionāta trešdaļā bija nospēlētas divas minūtes, kad latvietes guva astotos vārtus. Pēc šķietami ne tās veiksmīgākās soda izspēles, ar rezultatīvu metienu no distances atzīmējās Elizabete Pavlovska, panākot 8:1 vadību, tādējādi vēl vairāk tuvinot Latviju A-divīzijai. Pēc mirkļa Ankudinova nopelnīja divu minūšu noraidījumu, ko krievietes ātri pārvērta vārtu guvumā. Jāpiezīmē, ka šoreiz latvietes iekrita ar nomaiņu, nepaspējot ieņemt pozīcijas laukumā. Cīņas atlikušajā laikā latvietes nopelnīja vēl vienu noraidījumu, kuru izdevās izturēt bez vārtu zaudējuma. Mūsu florbolistes vairs necentās par katru cenu doties uz priekšu, turklāt treneru korpuss nolēma cīņā iesaistīt arī florbolistes, kuras pirms tam maču vēroja no rezervistu soliņa. Galvenais bija nepieļaut pretinieču tuvošanos rezultātā un to ar uzviju izdevās izpildīt. Jāpiezīmē, ka nepilnas trīs minūtes pirms cīņas beigām latvietes veica arī vārtsargu nomaiņu, vietu vārtos ieņemot Elīnai Jeigei, kura nomainīja lielisku turnīru aizvadījušo Barbaru Rabčevsku. Mača izskaņā latvietes nopelnīja ceturto noraidījumu cīņā, taču izdevās ne vien nosargāt savus vārtus neskartus, bet sešas sekundes pirms turnīra beigām pielikt skaistu punktu, kad no vārtu priekšas bumbiņu vārtos raidīja Simona Grāpēna, uzstādot beigu rezultātu - 9:2. Par labāko spēlētāju Latvijas U-19 izlasē pēdējā mačā tika atzīta Laura Gaugere.

Izcīnītā uzvara nodrošināja ne vien triumfu B-divīzijā, bet arī devīto vietu pasaulē un ceļazīmi uz A-divīziju, kur latvietes atgriezīsies pēc divu gadu pārtraukuma. Jāpiezīmē, ka uz B-divīziju izkrita Slovākijas juniores, kas turnīra ievadā negaidīti spēlēja neizšķirti 3:3 ar laukuma saimniecēm šveicietēm.

Pasaules florbola čempionāts U-19 juniorēm

Latvija – Krievija 9:2 (2:0, 5:1, 2:1)
Rezultatīvākās Latvijas izlasē: Jūlija Rozīte 5 (3+2), Laura Gaugere 5 (1+4), Simona Grāpēna 2 (2+0), Anna Ankudinova 2 (1+1), Letīcija Kalve 2 (1+1), Elizabete Pavlovska 1 (1+0), Klinta Mārtiņjēkaba 1 (0+1)

     [+] [-]

, 2018-05-06 18:30, pirms 6 gadiem
Te spēles video: https://www.youtube.com/watch?v=P_-...