Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Dedumets

Viedoklis: Florbolistiem svarīgākā spēlē divu gadu laikā

Viedoklis: Florbolistiem svarīgākā spēlē divu gadu laikā
Šodien Latvijas izlasei nepieciešama tikai uzvara, lai neatkristu ļoti tālu no pasaules vadošajiem
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Lai gan Latvijas izlase sešu gadu laikā divas reizes spējusi pieveikt pasaules florbola lielvalsti Čehiju, kas varētu liecināt par tuvošanos vadošo komandu pulkam, patiesībā šodienas spēle pret Slovākiju var būt ārkārtīgi svarīga.

Pasaules ranga tabula tiek veidota, ņemot vērā pēdējos divus pasaules čempionātus. Kā zināms, iepriekšējais pasaules čempionāts, kas norisinājās Latvijā, mūsu valstsvienībai bijis līdz šim sliktākais, jo nācās samierināties ar izcīnīto desmito vietu. 2018. gada pasaules čempionātā Prāgā nenācās uztraukties par to, ka latvieši varētu izkrist ārpus vadošo astoņu komandu pulka, kas tiek sadalītas A un B apakšgrupās, jo rangā tika iekļauts arī veiksmīgais 2014. gada pasaules čempionāta rezultāts, kad latvieši ierindojās piektajā vietā.

Šogad, uzveicot čehus, latvieši varēja cerēt uz automātisku ceturtdaļfinālu un vietu astotniekā. Tas gan nepiepildījās, jo, pirmkārt paši pamanījāmies piekāpties vāciešiem. Otrkārt, čehi pēdējā spēlē parādīja savu varēšanu, apspēlējot šveiciešus. Līdz ar to aiz abām TOP-4 izlasēm paliktu arī gadījumā ja vāciešus būtu uzvarējuši. Pie šāda rezultāta grupā atkāpāmies uz pēdējo vietu, līdz ar to turpmākais izslēgšanas spēļu zars veidojas ļoti sarežģīts.

Šodien jāspēlē pret vienu no straujāk progresējošajām nācijām slovākiem ar jauno talantu Mihalu Dudoviču priekšgalā. 19 gadus vecais florbolists, kurš sevi spilgti apliecināja jau pirms diviem gadiem Rīgā, kur arī nopelnīja līgumu ar Šveices vienu no vadošajiem klubiem "SV Wiler-Ersigen", šajā čempionātā sakrājis jau 16 rezultativitātes punktus, esot turnīra rezultatīvākais spēlētājs.

Veidojot nākamā pasaules čempionāta rangu, vērā tiks ņemti Rīgā un Prāgā uzrādītie rezultāti. Savās mājās palikām ārpus labāko astotnieka, tādēļ šogad līdzīgu neveiksmi nevaram atļauties. Jo tas radītu krietni sarežģītāku grupu jau kvalifikācijas turnīrā par tiesībām aizbraukt uz 2020. gada pasaules čempionātu. Ja kvalifikāciju izdotos pārvarēt, tad pastāvētu ļoti liela varbūtība, ka finālturnīrā latviešiem nāktos spēlēt C vai D apakšgrupā, kurās sarindo komandas, kas rangā atrodas no devītās līdz 16.vietai. Ja tā, tad nākamajā čempionātā ar lielajiem florbola grandiem labākajā gadījumā varētu satikties vien ceturtdaļfinālā. Pēdējos gados allaž ceram, ka ceturtdaļfinālā no "lielajiem" izdosies izvairīties.

Skaidrs, ka ranga astotniekā arī pirms nākamā čempionāta būs Somija, Zviedrija, Šveice un Čehija, kas bija labāko kvartetā pirms diviem gadiem un arī šogad ir nodrošinājušas vietu labāko astotniekā. Dāņi (piektie Rīgā) šogad nepārliecina, bet kvalifikācijas kārtā viņi sacenšas ar igauņiem (septītie Rīgā). Ņemot vērā, ka abas izlases pirms diviem gadiem bija priekšā latviešiem, vismaz vieni rangā atradīsies starp TOP-8.

Norvēģijai (sestā Rīgā) gaidāma spēkošanās ar Austrāliju (Rīgā 15.vieta) un jānotiek ārkārtīgi lielam pārsteigumam, lai eiropieši šajā spēlē piedzīvotu zaudējumu. Tātad arī vietai starp ranga labākajām astoņām komandām vajadzētu atrasties. Arī vācu (septītie Rīga) pragmatiskajai spēlei vajadzētu būt gana pārliecinošai lai tiktu galā ar kanādiešiem (12.vieta Rīgā). Tātad vēl viena vieta astotniekā praktiski rezervēta.

Tādēļ "atslēgas" pāris kvalifikācijas kārtā ir tieši slovāku (devītie Rīgā) duelēšanās ar latviešiem (desmitie Rīgā). Pilnīgi droši, ka šīs spēles zaudētāji rangā būs ārpus labāko astotnieka, turklāt arī uzvarētājiem šī vieta vēl būs jāizcīna.

Protams, nav teikts, ka visas ranga TOP-8 komandas pārvarēs kvalifikācijas kārtu. Ja kādai tas neizdosies, nākamās izlases kāps pozīcijas augstāk, veidojot grupas pirms 2020. gada izlozes. Taču uz to paļauties nevajadzētu.

Šis ir sliktākais iespējamais scenārijs, tādēļ cerēsim, ka mūsu puiši šodien parādīs sniegumu, kādu demonstrēja pirmajā trešdaļā pret šveiciešiem un visa mača garumā ar čehiem. Tad paši būsim sava likteņa noteicēji. Pat neskatoties uz to, ka iespējamajā ceturtdaļfināla spēlē pretim stāsies zviedri.

Lai izdodas uzvarēt slovākus.


Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda. Foto: Latvijas Speciālā Olimpiāde

Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda uzvar starptautiskā turnīrā Itālijā

LETA. Latvijas Speciālās Olimpiādes (LSO) florbola komanda šajā nedēļā izcīnīja uzvaru Itālijas Speciālās Olimpiādes nacionālo ziemas spēļu turnīrā, vēsta organizācija.
Epizode no Latvijas un Somijas savstarpējās spēles pasaules čempionāta kvalifikācijā Liepājā, foto: Floorball.lv
3

Florbolisti finālturnīrā vienā grupā ar Zviedriju, Somiju un Slovākiju

Notikusi 2024. gada pasaules florbola čempionāta finālturnīra grupu turnīra izloze un Latvijas valstsvienība ielozēta B apakšgrupā ar Somiju, Zviedriju Slovākiju.
Latvijas florbola izlases kapteinis Artis Raitums (#21). Foto: floorball.lv
3

2026. gadā atjaunos Eiropas čempionātu florbolā

LETA. 2026.gadā tiks atjaunos Eiropas čempionāts florbolā un pēc diviem gadiem par Vecā kontinenta godalgām cīnīsies sievietes, informē Starptautiskā Florbola federācija (IFF).