Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Astotniekā tiek visas TOP-8 komandas

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Astotniekā tiek visas TOP-8 komandas
Lai gan Igaunijas izlasei bija milzīgs pārsvars laukumā, dāņi šoreiz izrādījās spēcīgāki
Foto: IFF Floorball

Bez būtiskiem pārsteigumiem noslēgušās visas četras kvalifikācijas kārtas spēles pasaules čempionātā florbolā. Par Latvijas izlases uzvaru pār slovākiem ziņojām jau iepriekš. Labāko astotniekā iekļuva arī pārējās trīs komandas, kas priekšsacīkstes aizvadīja nomināli stiprākajās grupās - Dānija, Norvēģija un Vācija.

Igauņi neizmanto pārsvaru un zaudē dāņiem
Ļoti spraiga izvērtās pirmā kvalifikācijas spēle starp Latvijas un Slovākijas izlasēm, kurā latvieši mača izskaņā izcīnīja gana komfortablu uzvaru ar rezultātu 6:1. Tikmēr Igaunijas un Dānijas valstsvienību cīņā sasprindzinājums bija līdz pat pēdējām sekundēm. Jau ar pirmajām minūtēm pārsvars laukumā bija igauņiem, kuri gan nekā nevarēja pārspēt Miki Trolli vārtos. Savukārt astotajā minūtē kļūdījās igauņu vārtu vīrs, Emilam Odfeldtam ar patālu metienu atklājot rezultātu. Igauņiem līdzsvaru izdevās panākt vien otrās trešdaļas otrajā pusē, kad no aizvārtes precīzs bija Patriks Kareliusons. Jāpiezīmē, ka pirmajā periodā mūsu ziemeļu kaimiņi neveiksmīgi centās izmantot piecu minūšu vairākumu.

Pēdējā trešdaļā dāņi ar patālu metienu vēlreiz izvirzījās vadībā, bet Mats Tamme ātri vien prata rezultātu līdzsvarot. Tomēr 52.minūtē uzbrukumā igauņu pirmās maiņas aizsargs Gerdo Unga netrāpīja pa bumbiņu, dāņi noorganizēja ātru pretuzbrukumu, kuru ar precīzu metienu noslēdza Mikels Skovs Nilsens. Atlikušajā laikā igauņiem neieskaitīja vienu vārtu guvumu par spēli ar augsti paceltu nūju, vienreiz dāņus glāba vārtu stabiņš, bet pārējās reizēs uzdevumu augstumos bija Trolle, kurš spēlē atvairīja 40 no 42 pretinieku metieniem. Tikmēr igauņu vārtsargam Danielam Vaiguram izdevās tikt galā ar 12 metieniem no 15.

Austrālieši met savos vārtos, nespējot konkurēt ar norvēģiem
Trešais kvalifikācijas pāris bija starp komandām, kas rangā atrodas vistālāk viena no otras – Norvēģija bija izteikta favorīte duelī ar Austrāliju. Austrāliešiem pagalam nelaimīga padevās pirmā trešdaļa, jo jau trešajā minūtē bumbiņa viņu vārtos ielidoja no pašu komandas kapteiņa. Pēc dažām sekundēm Martins Isnes Kvisviks pārsvaru dubultoja, bet septītajā minūtē skaitliskajā vairākumā Ole Martins Jansons guva vārtus, kaut gan arī šajā situācijā bumbiņa vārtos ielidoja no austrāliešu vārtsarga.Otrās trešdaļas ceturtajā minūtē Jansons guva arī piektos vārtus, bet Sindre Bjerknes izmantoja lielisku veterāna Ketila Kronberga piespēli, lai no tuvas distances pārsvaru palielinātu līdz 5:0.

Sešas minūtes pirms trešdaļas beigām 38 gadus vecais veterāns Kronbergs tika pie sava pirmā vārtu guvuma čempionātā, izmantojot partnera piespēli no laukuma stūra pēc soda izspēles. Trešdaļas izskaņā austrālieši ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, taču ielaida septītos vārtus. No sava stūra Mads Fosums Normans veica soda izspēli, adresējot bumbiņu pāri visam laukumam, austrāliešiem nesapratās vārtsargs ar aizsargu un Ole Mosins Olesens viegli raidīja bumbiņu vārtos, panākot 7:0 Norvēģijas labā. Trešās trešdaļas pašā sākumā ar ļoti tālu metienu Martins Isnes Kvisviks guva astotos vārtus, bet turpinājumā savus otros vārtus spēlē guva arī Olesens un Kronbergs, rezultātu palielinot līdz 10:0. Pēdējās minūtēs norvēģi sāka darboties pavirši dodot iespējas izcelties arī Austrālijas florbolistiem, kuri gan iespējas neizmantoja, Andreasam Falkeidam spēli noslēdzot nepārspētam.

Vācieši ielaiž pirmajā uzbrukumā, taču tiek galā ar kanādiešiem
Pēdējā kvalifikācijas kārtas spēlē savā starpā sacentās latviešu pāridarītāji Vācijas florbolisti un Kanādas izlase, kas lūkoja pirmo reizi valstsvienības vēsturē iekļūt labāko astotniekā. Cīņa viņiem sākās lieliski, jo pēc 39 nospēlētām sekundēm ar pirmo metienu no vārtu priekšas pie vārtu guvuma tika viņu līderis Valteri Vītakoski. Vadībā kanādieši pabija līdz astotajai minūtei, kad pēc Maksa Blankes metiena bumbiņa trāpīja pa nūju kanādiešu aizsargam, pēc rikošeta atrodot ceļu vārtos. Neilgi pirms perioda beigām Ēriks Šušvarijs pirmo reizi spēlē vadībā izvirzīja jau Vācijas izlasi. Pārsvaru viņiem palielināt izdevās pēc 30 nospēlētām minūtēm, kad vārtsargs gandrīz tika galā ar Filipa Veigelta raidījumu, tomēr pilnībā to atvairīt neizdevās. Pēc nepilnas minūtes Blanke no vārtu priekšas pārsvaru palielināja līdz 4:1, bet trešdaļas izskaņā komandas apmainījās rezultatīviem metieniem. Vispirms Tino fon Pricbuers izmantoja partnera piespēli no aizvārtes, bet kanādiešus cīņā saglabāja "šovmenis" Brendons Barbers, realizējot skaitlisko vairākumu un sadeldējot deficītu līdz 2:5. Pēdējās sekundēs kanādieši vēl pēc Vītakoski metiena norībināja vārtu stabiņu.

Trešās trešdaļas ievadā kanādieši ieguva tiesības vairāk kā minūti spēlēt skaitliskajā vairākumā piecatā pret trijiem, taču lieliskā iespēja palika neizmantota. Vēl vairāk, drīz pēc tam, kad vācieši atkal spēlēja pilnā sastāvā, fon Pricbuers ar metienu no distances guva sestos vārtus Vācijas izlases labā, praktiski atrisinot jautājumu par uzvarētāju šajā mačā. Spēles izskaņā lielo vairākumu ieguva arī vācieši, kuri ar vienu piespēli atrada brīvo spēlētāju, septītos vārtus mačā gūstot Matiasam Zīdem.