Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Dānija uzvar D grupā, di Nardo tuvojas pasaules čempionātu rekordam

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Dānija uzvar D grupā, di Nardo tuvojas pasaules čempionātu rekordam
Dānijas valstsvienība uzvarējusi visās trijās notikušajās cīņās
Foto: IFF Floorball

Noslēgušās grupu turnīra cīņas pasaules florbola čempionātā sievietēm un kļuvis zināms, ka ceturtdaļfinālā iekļuvušas visas TOP-4 florbola nācijas – Zviedrija, Somija, Šveice un Čehija.

Latvijas līdzjutējiem saistošākā bija pati pēdējā cīņa, kurā par uzvaru D apakšgrupā sacentās Dānijas un ASV izlases. Tieši šīs cīņas uzvarētājas astotdaļfinālā pretim stāsies latvietēm. Nedaudz negaidīti, bet labāk cīņu uzsāka amerikānietes un Mišela Linārta atklāja cīņas rezultātu. Tomēr dānietes no tā brīža sāka kontrolēt notikumus laukumā un piecas minūtes pēc vārtu zaudējuma viņu līdere Sesīlija di Nardo izlīdzināja rezultātu, vēlāk arī izvirzot vadībā savu komandu. Pēc pārtraukuma eiropietes atzīmējās ar četriem vārtu guvumiem, vienus no tiem gūstot di Nardo, kura tādējādi ne vien noformēja sev hat-trick, tādējādi sperot vēl soli tuvāk tam, lai kļūtu par visu laiku labāko vārtu guvēju pasaules čempionātu vēsturē. Viņas rēķinā pašlaik ir 36 precīzi metieni, bet divām zviedru florbolistēm ir par vienu vārtu guvumu vairāk. Pēc diviem periodiem dānietes bija vadībā jau ar 6:2, bet trešajā trešdaļā līdzjutēji tā arī nesagaidīja vārtu guvumus. Līdz ar to kļuva skaidrs, ka astotdaļfinālā Latvijai būs jātiekas ar Dāniju, bet amerikānietes par vietu astotniekā sacentīsies ar Norvēģiju.

B apakšgrupas cīņā starp Vācijas un Polijas izlasēm tika sadalīta trešā un ceturtā vieta, lai noskaidrotu, kura no valstsvienībām iegūtu potenciāli vieglākus pretiniekus kvalifikācijas turnīrā. Četros no pēdējiem pieciem pasaules čempionātiem augstāka vieta rangā bijusi polietēm, taču pirms diviem gadiem Tamperē vācietes ierindojās sestajā vietā, Polijai esot spiestai samierināties ar septīto vietu. Neviena no komandām nevēlējās kvalifikācijas turnīrā spēlēt ar Slovākiju, bet izvairīties no mājiniecēm labāk padevās polietēm, kuras ar pirmajām minūtēm dominēja laukumā, jau otrajā minūtē atklājot rezultātu, bet līdz perioda beigām bija iekrājušas 3:0 vadību. Otrajā trešdaļā komandas vārtus neguva, lai gan vācietēm bija vairāki labi vārtu gūšanas momenti. Arī pēdējā trešdaļā vācietes palika bez precīziem metieniem, kamēr Polijas izlase guva vēl divus vārtus, izcīnot panākumu mačā ar 5:0.

Ar interesi tika gaidīta Zviedrijas un Šveices izlašu cīņa, jo abas ļoti pārliecinoši bija aizvadījušas pirmās divas spēles, turklāt šveicietes šajos mačos bija ielaidušas tikai vienu bumbiņu savā cīņā. Tomēr intriga ātri vien pagaisa, jo zviedrietes spēles pašā ievadā izcēlās ar diviem precīziem metieniem un sāncenses no šāda rezultāta īsti nespēja atgūties, drīz vien ielaižot arī trešos vārtus. Korina Rūtimana gan vienus vārtus atspēlēja, vēlāk vārtus guva arī Mišela Viki, taču uz katriem Šveices vārtiem zviedrietes atbildēja ar savu precīzu metienu, pārtraukumā dodoties pie 5:2 rezultāta. Vēl pārliecinošāk pēdējo gadu nemainīgās čempiones iesāka otro trešdaļu, gūstot trīs vārtus, bet pārtraukumā devās pie 10:3 rezultāta. Trešajā cīņas nogrieznī zviedrietes turpināja kontrolēt vārtus, vairs gan tik daudz neizceļoties ar precīziem metieniem. Tas gan netraucēja izcīnīt vairāk nekā pārliecinošu 12:3 uzvaru, kas nodrošināja pirmo vietu savā grupā un izvairīties no iespējamā pusfināla ar Somiju.

No sportiskā viedokļa saistoša bija A apakšgrupas cīņa starp Čehiju un Norvēģiju, ko katra komanda divās cīņās bija tikusi pie viena panākuma un uzvara šajā cīņā nozīmētu automātisku iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Par spēles neapšaubāmām favorītēm gan tika uzskatītas čehietes, kurām gan atkal neizdevās spēles pirmā trešdaļa, līdzīgi kā mačā ar latvietēm. Šoreiz savus vārtus izdevās nosargāt neskartus, bet pašām tikai reizi padevās raidīt bumbiņu sāncenšu vārtos, kad to 18.minūtē paveica Nela Kapcova. Ja pirmajā trešdaļā uzbrukums vēl "kliboja", tad pēc pārtraukuma komanda ātri vien atrisināja jautājumus par uzvarētājām šajā duelī. Čehietes kārtējo reizi labi nospēlēja skaitliskajā mazākumā, bet uzbrukumā izcēlās ar pieciem precīziem metieniem. Neiztika gan arī bez zaudējumiem, jo trešajā trešdaļā savainojumā iedzīvojās Denisa Ratajova, kura savainoja kāju, atlikušajā laikā laukumā vairs nedodoties. Čehietes savus vārtus tā arī nosargāja neieņemtus, izcīnot pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 8:0.

Dienas ievadā laukumā devās D grupas divas vājākās komandas, kuras jau pirms mača bija zaudējušas izredzes uz iekļūšanu kvalifikācijas kārtā. Taizemes izlase sāka ar ātri gūtiem vārtiem pret Japānas izlasi. Cīņas turpinājumā abas Āzijas izlases demonstrēja enerģisku florbolu ar labām kombinācijām. Japānietes līdzsvaru panāca pirmā perioda vidū. Arī pēc pārtraukuma florbolistēm netrūka enerģijas, taču bumbiņa vārtos tika raidīta tikai vienu reizi, kad Jui Goto vadībā izvirzīja japānietes. Rezultatīvākais izrādījās noslēdzošais spēles nogrieznis. Mača 57.minūtē japānietes panāca 3:1, taču taizemietes uzreiz vienus vārtus atspēlēja. Pēdējā minūtē Japānas valstsvienība raidīja bumbiņu tukšos vārtos, nodrošinot uzvaru, turklāt pēdējās sekundēs guva vēl vienus vārtus, kas deva 5:2 panākumu.

Kā jau iepriekš tika rakstīts, Latvijas valstsvienība savā trešajā spēlē čempionātā ar 1:12 piekāpās Somijas valstsvienībai, priekšsacīkstes noslēdzot ceturtajā vietā grupā. Vienīgos vārtus mūsu valstsvienības labā guva Diāna Isjomina, realizējot izgājienu pret sāncenšu vārtsardzi.