Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Autors: Ritvars Raits

Apakšgrupas pēdējā spēlē – Vācijas barjera

Apakšgrupas pēdējā spēlē – Vācijas barjera
Divās spēlēs trīs vārtus guvis Somijas Elites līgā spēlējošais Morics Krūmiņš. Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Vakar Prāgā notiekošajā pasaules čempionātā florbolā vīriešiem pamatīgu sensāciju sagādāja Latvijas izlase, kas ar 4:3 šokēja laukuma saimniekus – spēcīgo Čehijas valstsvienību. Lai šai vēsturiskajai uzvarai būtu pievienotā vērtība, kas mūsu florbolistiem varētu dot iespēju uzreiz kvalificēties ceturtdaļfināla kārtai, viņiem šodien jāpārvar vēl viena barjera – neērtā Vācijas izlase. Spēle sāksies pulksten 13.45 (pēc Latvijas laika), to tiešraidē būs iespējams skatīt Latvijas Televīzijas kanālā LTV 7 un portālā REplay.lv

Tieši ar vāciešiem Latvijas izlasei ir īpaši rēķini. Pirms sešiem gadiem pasaules čempionātā, kas notika Šveices pilsētā Cīrihē, latvieši pirmo reizi pārspēja čehus (5:4), nonākot rokas stiepiena attālumā no tik ļoti kārotā pusfināla, bet tad mūsējiem kāju priekšā pielika it kā necilā Vācijas valstsvienība, kas sagādāja Latvijas izlasei negaidītu un ārkārtīgi sāpīgu zaudējumu ar 2:4. Toreiz vācieši nedz pusfinālā, nedz arī mačā par bronzas medaļām nespēja gūt kaut vienus vārtus, tomēr vēsturē palika fakts, ka viņu valstsvienība ir izcīnījusi 4.vietu pasaulē, kamēr latvieši nekad nav tikuši augstāk par piekto pozīciju. Pēc šī zaudējuma latvieši ar vāciešiem spēkojušies vēl trīs reizes. 2014.gada pasaules čempionātā, kas notika Zviedrijā, mūsējie bija pārāki ar 5:3, vēl divās pārbaudes spēlēs tika svinētas uzvaras ar 6:4 un 7:3, tomēr mieles ir palikušas vēl joprojām. Saldināt tās spētu tikai panākums šīsdienas mačā. Jāpiebilst, ka Vācijas florbolisti šīsdienas mačā noteikti nebūs nekādi peramie puikas. To viņi pierādīja pagājušajā mēnesī Slovākijā notikušajā Sešu nāciju kausa izcīņas turnīrā, kurā izcīnīja uzvaru. Slovākijā spēlēja arī latvieši, kuri ierindojās trešajā vietā, tiesa, latviešiem un vāciešiem šajā Sešu nāciju kausa izcīņas turnīrā savā starpā tikties nebija lemts.

Latvijas izlases spēļu kalendārs:

DatumsPlkst.1. izlase2. izlaseRezultāts
01.12.13.00ŠveiceLatvija7:3
02.12.18.00LatvijaČehija4:3
03.12.13.45LatvijaVācija

Latvijas izlase pasaules čempionātu Prāgā sāka ar maču pret titulēto Šveices vienību, pirmajā periodā pat izvirzoties vadībā ar 3:1. Diemžēl cīņas turpinājumā mūsējie pie vārtu guvumiem netika un bija spiesti atzīt Alpu zemes komandas pārākumu, piekāpjoties ar 3:7. Kas neizdevās pret vienu TOP-4 valsts izlasi, to latvieši paveica pret citu, vakar ar 4:3 pārspējot mājiniekus čehus. Divus vārtus čehiem iemeta Morics Krūmiņš, bet izšķirošais gols Ata Stepāna kontā. Pēc divām spēlēm pa trim rezultativitātes punktiem Latvijas izlases labā sakrājuši Morics Krūmiņš un Pēteris Trekše, turklāt pirmais izcēlies tikai ar vārtu guvumiem, bet otrais – tikai ar piespēlēm. Abos mačos Latvijas izlases vārtus sargāja Jānis Salcevičs, kurš atvairījis 41 no 51 pretinieku metiena jeb 80,39%.

A apakšgrupas turnīra tabula

V.KomandaS.U.N.Z.Vārtu att.P.
1.Šveice220020:44
2.Čehija210113:92
3.Latvija21017:102
4.Vācija20026:230

Vācieši čempionāta pirmajā mačā lika panervozēt tiem pašiem čehiem, jo trīs reizes izvirzījās vadībā ar vienu vārtu pārsvaru. Spēles otrajā pusē Čehijas valstsvienība tomēr salauza Vācijas izlases pretestību, uzvarot to ar 10:5. Vakar vācieši spēkojās ar šveciešiem un izrādījās pagalam nevarīgi, piedzīvojot sagrāvi ar 1:13.

Latvijas izlasei, lai iegūtu otro vietu apakšgrupā, kas garantētu ceļazīmi uzreiz uz ceturtdaļfināla kārtu, der gan uzvara, gan neizšķirts, bet tikai gadījumā, ja rītdienas mačā šveicieši nezaudēs čehiem. Mūsu izlases vārtus mačā pret vāciešiem sargās Ivars Dišereits, kuram tā būs debija pasaules čempionāta finālturnīrā. Spēlētāju maiņu virknējumos izmaiņas minimālas – spēle tiks sākta tādā sastāvā, kā mūsējie pabeidza vakardienas cīņu pret čehiem. Tas ir – rezervē šoreiz paliks Gvido Lauga, bet laukumā jau pirmajā periodā dosies uzvaras vārtu autors Atis Stepāns.

Latvijas izlases maiņas spēlē pret Vācijas valstsvienību

1.maiņa: Edžus Ceriņš (U) – Artis Raitums (U) – Rolands Kovaļevskis (U); Jānis Rajeckis (A) – Juris Gribusts (A).
2.maiņa: Pēteris Trekše (U) - Andris Rajeckis (U) – Toms Akmeņlauks (U); Artūrs Jurševskis (A) – Morics Krūmiņš (A).
3.maiņa: Mihails Kostusevs (U) – Atis Blinds (U) – Atis Stepāns (U); Kārlis Jānis Petrovskis (A) – Toms Bitmanis (A).
Vārtos: Ivars Dišereits.
Rezervē: Jānis Salcevičs, Klāvs Jansons, Aleksandrs Abramovs, Gvido Lauga.

Līdzšinējās piecās savstarpējās spēlēs pret Vācijas izlasi individuāli sekmīgākās sekmes Latvijas valstsvienībā bijušas kapteinim Artim Raitumam un veterānam Atim Blindam, katram tiekot pie pieciem rezultativitātes punktiem. Interesanti gan, ka pa abiem kopā bijis tikai viens rezultatīvs metiens. Ar pretinieku vārtsargu pārspēšanu labi sekmējies Artūram Jurševskim, kurš konkurentu vārtos raidījis trīs bumbiņas. Pašlaik čempionātā Artūrs palicis sausā, tādēļ viņa vārtu guvumi mačā ar vāciešiem būtu pat ļoti nepieciešami tieši šodien. No vācu komandas nometnes lielākie draudi bijuši no brāļiem Mučām, kuri lielā mērā rūpējās par vāciešu tik vērtīgo uzvaru 2012. gada pasaules čempionātā. Šajā čempionātā gan viņi nav vairs komandā, tāpat kā naturalizētie zviedru brāļi Holci. Briesmas gan rada nākamais brāļu duets - Janoss un Niklas Brokeri.

Latvijas valstsvienības šajā modelī vislielākā pārstāvniecība ir no Latvijas pašreizējās čempionvienības "Betsafe Oxdog Ulbroka" – pieci spēlētāji. Pa trim florbolistiem ir no komandām "Lielvārde/Fat Pipe" un "Lekrings" (Cēsis), divi ir no "Talsu NSS/Krauzers" un Stalbes "Pārgaujas", bet pa vienam no "Ķekavas", no Liepājas kluba "Kurši/Ekovalis" un Kocēnu "Rubenes". Vēl divi florbolisti spēlē ārzemēs – Morics Krūmiņš Somijā, bet Andris Rajeckis Šveicē. Pieciem no mūsu florbolistiem šī būs debija tāda līmeņa turnīrā – Edžum Ceriņam, Klāvam Jansonam, Ivaram Dišereitam, Kārlim Jānim Petrovskim un Gvido Laugam.

Latvijas un Vācijas izlašu savstarpējo spēļu rezultāti:

DatumsPilsētaValstsTurnīrsRezultāts
25.05.2002HelsinkiSomijaPasaules čempionāts6:5 (2:2; 3:0; 0:3; 1:0)
06.12.2012ZurichŠveicePasaules čempionāts2:4 (1:2; 1:1; 0:1)
01.11.2014ValmieraLatvijaČetru Nāciju turnīrs6:4 (2:1; 3:2; 1:1)
08.12.2014GothenburgZviedrijaPasaules čempionāts5:3 (0:1; 3:1; 2:1)
05.11.2016LilienthalVācijaČetru Nāciju turnīrs7:3 (4:0; 2:3; 1:0)

Rezultatīvākie Latvijas izlases spēlētāji mačos pret Vāciju

Vārds; uzvārdsVārtiPiespēlesPunkti
Artis Raitums145
Atis Blinds055
Dailis Skudrītis134
Artūrs Jurševskis303
Rolands Kovaļevskis213
Ainārs Juškēvičs213
Mārtiņš Rajeckis213
Kristiāns Lisovskis202
Aleksandrs Abramovs112
Ingus Laiviņš022

Rezultatīvākie Vācijas izlases spēlētāji mačos pret Latviju

Vārds; uzvārdsVārtiPiespēlesPunkti
Manuel Mucha235
Dominik Mucha404
Kristian Holtz134
Maximilian Falkenberger123
Dirk Winkler 202
Fredrik Holtz112
Robert Muller112
Philipp Huhler022
Fredrik Hartwig022
Tino von Pritzbuer022

Latvijas vīriešu izlase:

Nr.p.k.Vārds un UzvārdsP.Komanda
1.Morics KrūmiņšANokian KrP (Somija)
2.Edžus CeriņšUBetsafe Oxdog Ulbroka
3.Jānis RajeckisALekrings
4.Atis BlindsUBetsafe Oxdog Ulbroka
5.Aleksandrs AbramovsULekrings
6.Gvido LaugaUSK Pārgauja
7.Toms BitmanisUTalsu NSS/Krauzers
8.Klāvs JansonsUĶekava
9.Juris GribustsULielvārde/Fat Pipe
10.Toms AkmeņlauksULielvārde/Fat Pipe
11.Artis RaitumsUTalsu NSS/Krauzers
12.Pēteris TrekšeULekrings
13.Andris RajeckisUFloorball Thurgau (Šveice)
14.Artūrs JurševskisASK Pārgauja
15.Jānis SalcevičsVLielvārde/Fat Pipe
16.Mihails KostusevsUKurši/Ekovalis
17.Rolands KovaļevskisUBetsafe Oxdog Ulbroka
18.Ivars DišereitsVBetsafe Oxdog Ulbroka
19.Atis StepānsURubene
20.Kārlis Jānis PetrovskisABetsafe Oxdog Ulbroka

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki
Treneris: Pertu Kitehonka
Treneris: Ingus Laiviņš
Fiziskās sagatavotības treneris: Ivars Čākurs
Vārtsargu treneris: Andis Blinds
Mediķe: Lilita Lazdiņa
Fizioterapeite: Rūta Cibule
Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs
Izlases menedžere: Dace Grizāne

Pasaules čempionāta vīriešiem finālturnīrā jau trešo reizi piedalās 16 valstu izlases, kas, ņemot vērā Starptautiskās florbola federācijas (IFF) rangu, sadalītas divos ešelonos. Pirmajā no tiem ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlē A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veido C un D grupu. Divas A un B apakšgrupu labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle attiecīgi ar D un C grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas izlase turnīru sāka A apakšgrupā – kopā ar Čehijas, Šveices un Vācijas komandām. B apakšgrupā spēlē Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas izlases. C grupā cīnās Taizemes, Polijas, Igaunijas, Austrālijas valstsvienības, bet D grupā — Japānas, Singapūras, Slovākijas un Kanādas izlases.

Izmantotie resursi:
Latvijas Florbola savienība » LV »...


, 2018-12-03 10:03, pirms 5 gadiem
Kā SC žurnālisti rēķina vārtsargu statistiku? Šādi:
Abos mačos Latvijas izlases vārtus sargāja Jānis Salcevičs, kurš atvairījis 10 no 51 pretinieku metiena jeb 80,39%.
, 2018-12-03 10:07, pirms 5 gadiem
Kā tur sanāk, ja būsim 2.vietā grupā? 1/4 fināls pret Norvēģiem?
, 2018-12-03 11:19, pirms 5 gadiem
Par uzvaru šodien.
, 2018-12-03 11:24, pirms 5 gadiem
Gūža rakstīja: Kā tur sanāk, ja būsim 2.vietā grupā? 1/4 fināls pret Norvēģiem?
ja paliekam grupā 2. , tad sanāks spēlēt pret astodaļfināla pāra 3B - 2C uzvarētāju.
3B varētu būt Norvēģija vai Dānija un 2C vispār mistika var sanākt(es liktu ka Polija)
, 2018-12-03 11:31, pirms 5 gadiem
Ja sanāks šodien uzvarēt, tad cerība aizķert beidzot kādu medāli, ja ne tad liekas ka 4.v. grupā paliekam un tad jau 1/4 finālā Zviedrus dabūsim, kurus nereāli uzvarēt
, 2018-12-03 11:32, pirms 5 gadiem
Zviedri hokejā vienmēr ļoti spēcīgi. Gan jau, ka neder florbolā ar.
, 2018-12-03 12:16, pirms 5 gadiem
Nagzzz rakstīja: Ja sanāks šodien uzvarēt, tad cerība aizķert beidzot kādu medāli, ja ne tad liekas ka 4.v. grupā paliekam un tad jau 1/4 finālā Zviedrus dabūsim, kurus nereāli uzvarēt
Manuprāt 4.vieta maksimums, tur tad jāvinnē Šveice, neredzu citus variantus
, 2018-12-03 12:18, pirms 5 gadiem
Somi un zviedri florbolā ir ārpus konkurences, pagaidām. Neredzu variantus, ka kāds viņus varētu uzveikt. Vistuvāk tam ir Šveice.
p.s. Zviedrija ir florbola dzimtene.
, 2018-12-03 12:29, pirms 5 gadiem
Gūža rakstīja: Manuprāt 4.vieta maksimums, tur tad jāvinnē Šveice, neredzu citus variantus
nu jā, tad par bronzu Šveice būtu jāuzvar, piekrītu ka tāpat maz cerību, bet Šveici pie veiksmes un ar spēlēšanu virs sava līmeņa var uzvarēt, bet Zviedri un Somi ir vispār ārpus konkurences.
, 2018-12-03 12:35, pirms 5 gadiem
BlackCoffee rakstīja: Somi un zviedri florbolā ir ārpus konkurences, pagaidām. Neredzu variantus, ka kāds viņus varētu uzveikt. Vistuvāk tam ir Šveice.
p.s. Zviedrija ir florbola dzimtene.
Ar poļiem varēja uzspēlēt play offā. Mums futbolā pret poļiem būs jāspēlē.
, 2018-12-03 15:25, pirms 5 gadiem
Nu, sarēķinājāt kārtīgi?
, 2018-12-03 15:43, pirms 5 gadiem
Lūzerbrigāde....
, 2018-12-03 15:47, pirms 5 gadiem
Šādi pakāst spēli ir jāmāk...Latvija no kļūdām nemācās...jau atkal zaudē izšķirošā spēlē ..ja tiks 1/4 finālā un tur arī paliks jo pretī nāks Zviedrija un pret viņiem variantu nebūs nekad...
, 2018-12-03 15:47, pirms 5 gadiem
"Nakarkal" autors ar virsrakstu. Tiešām "šlagbaums"
, 2018-12-03 15:48, pirms 5 gadiem
Šitādi lūzeri! Tā vietā lai noturētu neizšķirtu pilnīgi iekrīt aizsardzībā, vārtsargs arī aizskrien uz vienu pusi! Vispār laikam pēc 3:1 nodomāja ka lieta darīta, atslāba!
Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda. Foto: Latvijas Speciālā Olimpiāde

Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda uzvar starptautiskā turnīrā Itālijā

LETA. Latvijas Speciālās Olimpiādes (LSO) florbola komanda šajā nedēļā izcīnīja uzvaru Itālijas Speciālās Olimpiādes nacionālo ziemas spēļu turnīrā, vēsta organizācija.
Epizode no Latvijas un Somijas savstarpējās spēles pasaules čempionāta kvalifikācijā Liepājā, foto: Floorball.lv
3

Florbolisti finālturnīrā vienā grupā ar Zviedriju, Somiju un Slovākiju

Notikusi 2024. gada pasaules florbola čempionāta finālturnīra grupu turnīra izloze un Latvijas valstsvienība ielozēta B apakšgrupā ar Somiju, Zviedriju Slovākiju.
Latvijas florbola izlases kapteinis Artis Raitums (#21). Foto: floorball.lv
3

2026. gadā atjaunos Eiropas čempionātu florbolā

LETA. 2026.gadā tiks atjaunos Eiropas čempionāts florbolā un pēc diviem gadiem par Vecā kontinenta godalgām cīnīsies sievietes, informē Starptautiskā Florbola federācija (IFF).