Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Laukuma saimniekiem izšķirošās spēles par kvalificēšanos

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Laukuma saimniekiem izšķirošās spēles par kvalificēšanos
Igaunijas izlasei šovakar cīņa pret allaž principiālajiem poļiem. Likme - biļete uz finālturnīru
Foto: IFF Floorball

Kamēr Latvijas florbola valstsvienībai šovakar principiāla cīņa par uzvaru apakšgrupā, citu pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru rīkotājvalstis Igaunija un Slovākija šovakar aizvadīs ļoti svarīgas cīņas, lai nopelnītu ceļazīmes uz finālturnīru.

Igauņu pirmā opcija kvalificēties

Tallinā turnīra ceturtajā dienā līdzjutēji beidzot varētu sagaidīt spraigas vismaz divas cīņas. Pirmajā no tām laukumā dosies Nīderlandes un Lihtenšteinas izlases – komandas, kas pašlaik atrodas pēdējās divās pozīcijās un noteikti no šī vietas centīsies izkļūt. Interesanti, ka šīs divas kaimiņvalstis oficiālā florbola spēlē šodien savā starpā tiksies pirmo reizi.

Somi vakar sabēra vairāk kā 30 bumbiņas Nīderlandes vārtos un šodien pēcpusdienā gaidāma spēkošanās ar līdzīgiem pretiniekiem no Beļģijas. Pilnīgi droši, ka pēc šodienas spēles arī pasaules čempioni būs 100% nodrošinājuši līdzdalību pasaules čempionāta finālturnīrā. Līdz šim šīs divas izlases savā starpā nūjas nav krustojuši ne reizes.

Tallinā šovakar tiks izspēlēta visa turnīra centrālā spēle. Līdzšinējās trijās kārtās pārsteigumi nav notikuši un šovakar Igaunijas un Polijas izlases aizvadīs savstarpējo spēli, kurā visticamāk tiks noskaidroti otrās vietas ieguvēji, kas automātiski kvalificēsies finālturnīram. Igauņiem šī ir pirmā iespēja saņemt ceļazīmes, kas tiks izcīnīta uzvaras gadījumā. Ja uzvarēt neizdosies, tad atliks turnīra pēdējā dienā aizvadīt maksimāli labu spēli pret pasaules čempioniem somiem, lai kvalificētos kā viena no labākajām trešo vietu ieguvējām. Interesanti, ka abas izlases aizvadījušas trīs savstarpējās spēles un allaž uzvarējuši igauņi, taču ļoti saspringtos mačos – 2000. gada pasaules čempionātā ar 3:2 papildlaikā, 2012. gada pasaules čempionātā ar 4:3 un pēc gada pārbaudes turnīrā ar florbolam neraksturīgo 1:0.

EUR1 kvalifikācijas turnīrs

11:00 Nīderlande - Lihtenšteina
14:00 Beļģija – Somija
17:00 Polija - Igaunija

VietaKomandaU-N-ZVārtiPunkti
1.Somija3-0-069:26
2.Igaunija3-0-038:96
3.Polija2-0-120:164
4.Beļģija0-1-211:301
5.Nīderlande0-1-29:461
6.Lihtenšteina0-0-33:470

Slovāki un vācieši uz vienas laipas

Pasaules titulētākā florbola nācija Zviedrija šodien sacentīsies ar slovēņiem un panākuma gadījumā, par ko droši vien nebūtu jāuztraucas, arī viņi nodrošinās vietu finālturnīrā. Slovēņi kopumā aizvadījuši solīdu sniegumu, taču ar to izrādījies par maz, lai tiktu augstāk par ceturto vietu savā apakšgrupā. Līdzīgi kā daudzās citās šīs dienas spēlēs, arī Zviedrijas un Slovēnijas valstsvienībām šī būs pirmā savstarpējā spēle.

Līdzīgi kā mūsu ziemeļu kaimiņiem igauņiem, arī Slovākijas valstsvienībai, kas organizē kvalifikācijas sacensības, šovakar gaidāma izšķirošā cīņa par iekļūšanu finālturnīrā. Slovākiem šovakar gaidāma spēle ar Vācijas valstsvienību, kuras uzrādītie rezultāti pirmajās cīņās nevieš pārliecību, ka Vācija tiešām būs spējīga aizbraukt uz Čehiju. Tikpat labi vācieši varbūt ir iemidzinājuši savus oponentus, koncentrējoties šai vienīgajai spēlei. No tabulas viedokļa tas ir riskants pasākums, jo uzrādītie rezultāti pret citām komandām ir tādi, ka šodienas zaudējuma gadījumā, finālturnīru būs grūti sasniegt. Vienīgo reizi, kad abas izlases sacentās savā starpā 2014. gada pasaules čempionātā, vācieši bijuši pārāki ar rezultātu 7:5.

EUR2 kvalifikācijas turnīrs

14:00 Zviedrija – Slovēnija
20:00 Vācija - Slovākija

VietaKomandaU-N-ZVārtiPunkti
1.Zviedrija2-0-060:14
2.Slovākija2-0-017:54
3.Vācija1-0-16:222
4.Slovēnija1-0-222:182
5.Francija0-0-39:680

Valmierā cīņas par pozīcijām

Itālijas izlase aizvadījusi neveiksmīgu turnīru, zaudējot visās četrās spēlēs un skaidrs, ka Valmieras kvalifikācijas turnīrā viņi ierindosies pēdējā pozīcijā. Divās spēlēs (pret islandiešiem un ungāriem) nācās piedzīvot zaudējumus ar vienu vārtu deficītu. Ņemot vērā, ka Valmierā spēlēja sešas komandas, tieši rezultāti ar itāļiem netiks ņemti vērā komandai, kas grupu turnīru noslēgs trešajā pozīcijā. Līdz ar to krieviem, kuri ir reālākie pretendenti uz trešo pozīciju, saglabājas vien mikroskopiskas cerības iekļūt finālturnīrā. Abas izlases līdz šim savā starpā tikušās trīs reizes, taču visas bijušas gana sen. Pirmajās divās reizēs pārāki bija krievi (11:4 un 7:2), bet 2008. gada pasaules čempionātā spēle noslēdzās ar 7:7 rezultātu.

Teorētiski abas izlases vēl var pacīnīties trešo vietu apakšgrupā, bet reālāk, ka šajā mačā tiks sadalīta ceturtā pozīcija. Jebkurā gadījumā kā viena tā otra valstsvienība, uzvarot šajā spēlē, varētu uzlabot savas pozīcijas pasaules rangā, kur ungāri pagaidām ieņem 22.vietu, bet Islande atrodas četras vietas zemāk. Abām komandām ir ļoti līdzīgi sasniegumi šajā turnīrā gan gūto, gan zaudēto vārtu ziņā, bet ungāriem par labu nāk izcīnītais punkts spēlē pret Krieviju. Abām izlasēm šī būs pirmā oficiālā savstarpējā spēle.

EUR3 kvalifikācijas turnīrs

12:00 Krievija – Itālija
15:00 Islande – Ungārija
18:00 Latvija - Šveice

VietaKomandaU-N-ZVārtiPunkti
1.Šveice4-0-078:88
2.Latvija4-0-044:58
3.Krievija1-1-221:373
4.Ungārija1-1-213:443
5.Islande1-0-311:452
6.Itālija0-0-48:360

Vai Austrija nesabojās labi iesākto?

EUR4 grupā pats pirmais mačs šodien būs ļoti izšķirošs un gan Austrijas, gan Spānijas izlasēm ir visnotaļ labas izredzes pirmo reizi pēc ļoti ilga laika aizbraukt uz pasaules čempionāta finālturnīru. Pašlaik spāņiem ir divi punkti, bet labākās pozīcijas ir pat austriešiem, kuri aizvadījuši divas solīdas spēles ar grupas favorītiem. Uzvara pār spāņiem un rezultatīvs panākums pēdējā dienā pār britiem varētu pavērt Austrijai ceļu uz TOP-16. Līdz šim abas izlases tikai vienu reizi tikušās savā starpā, spāņiem svinot pārliecinošu 9:1. Tomēr tas noticis tālajā 2010. gadā.

Norvēģijas florbolisti šajā kvalifikācijas turnīrā līdz šim izcīnījuši gana pārliecinošu uzvaru pār spāņiem, taču saskārās ar negaidīti sīkstu austriešu pretestību, oponentus pieveicot tikai ar rezultātu 4:2. Spēlē pret Lielbritāniju, kas ir izteikti vājākā šīs grupas komanda, norvēģi var nodrošināt ceļazīmi uz finālturnīru, lai pēdējā turnīra dienā sacenstos ar Dāniju par uzvaru apakšgrupā. Abām izlasēm šī būs pirmā savstarpējā duelēšanās.

EUR4 kvalifikācijas turnīrs

11:00 Spānija – Austrija
17:00 Norvēģija - Lielbritānija

VietaKomandaU-N-ZVārtiPunkti
1.Dānija3-0-028:66
2.Norvēģija2-0-017:24
3.Spānija1-0-214:202
4.Austrija0-0-25:100
5.Lielbritānija0-0-21:270

Brīdī, kad priekšā vēl vairākas spēles, grūti aprēķināt to, no kurām grupām finālturnīram kvalificēsies arī trešās labākās komandas. Pašlaik Krievijas izlase atrodas labākajā pozīcijā ar trim nopelnītajiem punktiem. Šeit gan jāņem vērā, ka krieviem vēl priekšā spēle ar itāļiem, kuri EUR3 grupā paliks pēdējā vietā, līdz ar to pret viņiem krievi papildus punktus nevar iegūt. Tallinas grupā trešie pašlaik ir poļi ar diviem punktiem un negatīvu vārtu attiecību, taču poļiem vēl priekšā spēle ar igauņiem, kurā viņi var pakāpties uz otro vietu. Ja tas neizdodas, tad mačā pret Nīderlandi var ievērojami uzlabot vārtu attiecību, ar ko būtu gana, lai būtu starp labākajām trešo vietu ieguvējām.

Trešajā vietā savā grupā ir arī spāņi, taču viņiem būs grūti palikt trešajā vietā savā grupā, ņemot vērā austriešu solīdo sniegumu. Austrieši pašlaik ir bez punktiem, taču ar labām perspektīvām. Pašlaik sliktākā starp trešo vietu ieguvējām ir Vācija, kas izmocīja uzvaru pār slovēņiem un cieta sagrāvi pret zviedriem. Taču viņiem priekšā spēle ar frančiem, kur vārtu attiecību būs iespējams uzlabot. Savukārt pret slovākiem var pacīnīties par uzvaru un automātisku kvalifikāciju.

Turnīra tabula starp trešo vietu ieguvējām

VietaKomandaU-N-ZVārtiPunkti
1.Krievija1-1-221:373
2.Polija1-0-110:152
3.Spānija1-0-214:202
4.Vācija1-0-16:222