Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:10, Did:0, useCase: 3

Afrikāņi iesaistās pasaules florbola kvalifikācijā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Afrikāņi iesaistās pasaules florbola kvalifikācijā
Komandas pārstāvju sapulce Slovākijā norisinājās bez Kotdivuāras pārstāvju klātbūtnes
Foto: IFF Floorball

Liepājā šodien tiks izspēlēta otrā diena pasaules florbola čempionāta kvalifikācijā, bet pirmos mačus aizvadīs komandas, kas pulcējušās Dānijā un Slovākijā. Sevišķi interesanta varētu būt Kotdivuāras debija uz lielās skatuves.

A un B apakšgrupas komandas kvalifikācijas turnīra cīņas aizvadīs Dānijas pilsētā Fredrikshavnā, kur šodien tiks izspēlēti pirmie mači un divas spēles būs ar ļoti augstu likmi, turklāt abas tiks izspēlētas dienas pirmajā pusē. Vispirms laukumā dosies A apakšgrupas komandas Polija un Slovēnija, kuras pasaules rangā atrodas attiecīgi 12. un 20. vietā. Ņemot vērā, ka grupā spēlēs arī titulētie zviedri un ukraiņi, kuri uzskatāmi par izteiktiem pastarīšiem, tieši mačs starp poļiem un slovēņiem lielā mērā radīs atbildi, kura komanda ieņems otro vietu grupā un turpinās cīņu izslēgšanas turnīrā. Jāsaprot gan, ka poļi ir stabila finālturnīru dalībniece, kamēr slovēņi ne reizes nav spēlējuši pasaules čempionāta finālturnīrā, kopš tiek spēlēts pēc jaunās formulas. 2006. gadā viņi pasaules rangā ieņēma 14.vietu, jeb bija sestā labākā B grupas čempionātā. Tikmēr zviedri vēlāk vakarā varēs piedomāt pie jauna rekorda uzstādīšanas. Pirms diviem gadiem līdzīgā kvalifikācijas turnīrā titulētākā florbola nācija ar rezultātu 43:1 saplosīja vakar Liepājā redzētos francūžus, bet pret ukraiņiem, kas rangā atrodas vēl zemāk, vikingiem varētu būt pa spēkam iemest vēl vairāk.

Ar lielām grūtībām B grupas pirmajā spēlē nevajadzētu saskarties mūsu ziemeļu kaimiņiem igauņiem, kuriem gaidāma spēkošanās ar Lielbritāniju – valsti, kuras čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakta galvgalī allaž atrodas vairāki latviešu florbola veterāni. Britiem augstākais sasniegums bijis 2000. gadā, kad izlase rangā ierindojās 13.vietā, bet pašlaik ir trešā desmita lejasgalā. Igauņi ar britiem ir aizvadījuši divas spēles pasaules čempionātu zemākajās divīzijās, bet tas bijis gaužām sen – 2000. gadā uzvarēts ar 6:1, bet 2006. gadā mūsu kaimiņi bija pārāki ar 11:3. Grupas otrajā cīņā laukuma saimnieki dāņi iesildīsies ar spēli pret Islandi, kas pirms diviem gadiem Latvijā neveiksmīgi centās kvalificēties finālturnīram. Pašlaik islandieši nevar lepoties ar būtiskiem sasniegumiem, taču pirms kvalifikācijas turnīra viņi divreiz tika galā ar amerikāņiem pārbaudes spēlēs, kas liecina par meistarības līmeņa uzlabošanos.

EUR 1 pirmās dienas spēļu kalendārs

LaiksGrupaKomandas
11:00ASlovēnija – Polija
14:00BIgaunija – Lielbritānija
17:00BIslande – Dānija
20:00AZviedrija – Ukraina

Pirmās spēles šodien aizvadīs arī C un D grupas komandas, kas spēkosies Slovākijas pilsētā Popradā. Arī šeit pirmajā dienā savā starpā sacentīsies komandas, kas rangā atrodas otrajā un trešajā vietā. Raugoties no ranga tabulas viedokļa, jau pirmais mačs starp Beļģiju un Krieviju varētu būt ļoti saistošs, jo rangā abas komandas atrodas teju līdzās, krieviem ieņemot 18.vietu, kamēr beļģi ir 22.vietā pasaulē. Tomēr skaidrs, ka krievi uzskatāmi par izteiktiem spēles favorītiem un arī viņu sekmes bijušas augstvērtīgākas, jo beļģu labākais rezultāts ir 2016. gadā sasniegtā 20.vietā. Tieši tā gada kvalifikācijas turnīrā abas komandas aizvadījušas vienīgo savstarpējo spēli, krieviem triumfējot ar 11:2. Ar lielu intrigu tiek gaidīta otrā spēle, tiesa, ne no sportiskā viedokļa. Proti, Kotdivuāras izlase kļuvusi par pirmo Āfrikas valstsvienību, kas pieteikusies kvalifikācijas cīņām, debijas maču aizvadot pret spēcīgo Šveici. Līdz šim afrikāņi aizvadījuši trīs spēles Āfrikas Florbola kausā, uzvarot Togo, kā arī zaudējot Burkinafaso un Nigērijas izlasēm.

Mājiniekiem slovākiem nesolās viegla cīņa par pirmo vietu grupā, jo rangā par viņiem augstāk atrodas norvēģi, kuri kvalifikāciju uzsāks ar maču pret savulaik desmitnieka tuvumā esošajiem itāļiem, kuri pēdējos gados ievērojami zaudējuši pozīcijas. Abas komandas aizvadījušas piecas savstarpējās spēles, norvēģiem allaž uzvarot ar vismaz astoņu vārtu pārsvaru. Lielākā daļa gan aizvadītas ļoti sen, kad itāļus varēja pieskaitīt stabilai vidusmēra komandu kategorijai. Domājams, ka šovakar norvēģi varētu tikt pie gana drošas uzvaras. Tikmēr slovāki spēkosies ar Ungāriju, kas ir stabila otrā desmitnieka nācija, bez lielām ambīcijām uz ko vairāk. Pēdējiem diviem čempionātiem ungāri neveiksmīgi centās kvalificēties spēlējot Latvijā, bet pret slovākiem vienā spēlē pratuši nosargāt 4:4 neizšķirtu, otrajā zaudējot ar 4:7.

EUR 2 pirmās dienas spēļu kalendārs

LaiksGrupaKomandas
11:00CBeļģija – Krievija
14:00CKotdivuāra – Šveice
17:00DNorvēģija – Itālija
20:00DUngārija - Slovākija

Latvijā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā komandas pirmās spēles jau aizvadījušas, kas ļauj novērtēt vienību reālo spēku samēru. Dienas pirmajā spēlē Nīderlande spēkosies ar Lihtenšteinu un šī cīņa lielā mērā izšķirs trešās vietas likteni grupā, jo holandieši vakar neprata līdzvērtīgi nospēlēt pret spāņiem, zaudējot ar 1:6. Tikmēr Lihtenšteinai šodien pirmā spēle, kurā varēs domāt arī par bumbiņas pieturēšanu, jo pret čehiem tas praktiski neizdevās, esot spiestiem zaudēt ar 0:25. Abas izlases savā starpā spēkojās arī iepriekšējā kvalifikācijas turnīrā, Nīderlandei uzvarot ar rezultātu 8:3. Grupas otrajā mačā čehi centīsies nodrošināt pirmo vietu grupā un ceļazīmi uz pasaules čempionātu Somijā. Lai to paveiktu, viņiem jātiek galā ar Spānijas izlasi, pret kuru līdz šim nav aizvadījusi nevienu savstarpējo spēli.

Visbeidzot, F grupā, kurā spēlē arī Latvijas izlase, mūsu grupas nominālie favorīti vācieši sacentīsies ar Francijas izlasi. Vācieši pirmajā spēlē sevišķi nepārliecināja, Austrijas izlasi apspēlējot ar rezultātu 7:0. Tikmēr francūži vien trešajā periodā spēja puslīdz cienījami nospēlēt pret laukuma saimniekiem. Līdzšinējās četrās savstarpējās spēlēs allaž pārāki bijuši vācieši, ieskaitot 17:3 uzvaru iepriekšējā kvalifikācijas turnīrā. Tā spēle bija aizdomu pilna, jo bija pēdējā kvalifikācijas turnīrā un pēc vāji iesāktā turnīra, vāciešiem pēdējā mačā vajadzēja uzvarēt ar vismaz 14 vārtu pārsvaru, bet vēl astoņas minūtes pirms mača beigām bija "tikai" 13:2. Tomēr turpinājumā Vācija sakārtoja sev vēlamo rezultātu, kvalificējoties finālturnīram, kur aizspēlējās līdz sestajai vietai, atkal aizliekot kāju priekšā latviešiem ceļā uz pusfinālu…

EUR 3 pirmās dienas spēļu kalendārs

LaiksGrupaKomandas
10:00ENīderlande - Lihtenšteina
13:00FVācija - Francija
16:00ESpānija - Čehija
19:00FLatvija - Austrija