Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Nūjas.lv oktobra spēlētājs Barkovskis: "Talsu florbola panākumi neizpaliks"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Nūjas.lv oktobra spēlētājs Barkovskis: "Talsu florbola panākumi neizpaliks"
Deivids Barkovskis junioru izlases formā
Foto: floorball.lv

Latvijas florbola vīriešu čempionāta 2. līgas Nūjas.lv oktobra labākā spēlētāja balvu ieguva "Talsu NSS" uzbrucējs Deivids Barkovskis. Talsu 2. vidusskolas 11. klases skolnieks tālākā nākotnē cer florbolu spēlēt Eiropas vadošajās līgās un Latvijas izlasē, savukārt šai sezonai mērķis konkrēts – iekļūšana Latvijas U-19 izlases sastāvā dalībai pasaules čempionātā, kas nākamā gada aprīļa beigās – maija sākumā notiks Helsingborgā.

Oktobrī "Talsu NSS" svinēja uzvaras visās četrās spēlēs. Viens no galvenajiem panākumu kaldinātājiem bija 17 gadus jaunais uzbrucējs Deivids Barkovskis, kurš četrās spēlēs sakrāja 12 (6+6) punktus. Kopumā šosezon Barkovskis 2. līgā ir aizvadījis septiņas spēles, guvis 15 vārtus un atdevis 8 rezultatīvas piespēles. Ar 23 punktiem viņš noslēdz līgas rezultatīvāko spēlētāju desmitnieku.

"Pirmo reizi saņemu mēneša labākā spēlētāja balvu. Esmu saņēmis spēles labākā spēlētāja balvas, esmu atzīts par sezonas labāko uzbrucēju savā komandā, taču šādas balvas līdz šim man nebija. Vēl U-12 grupā reiz biju rezultatīvākais spēlētājs, bet šis jau ir cits – pieaugušo – līmenis," jaunā florbolista balsī var saklausīt gandarījumu. Viņš atzinīgi vērtē gan savu, gan savas komandas sniegumu oktobrī un sezonas sākumā vispār. Ar piecām uzvarām septiņās spēlēs "Talsu NSS" komanda 2. līgas Kurzemes grupā ieņem otro vietu. "Sezonas sākums mūsu komandai ir vērtējams kā ļoti labs. Esam jauna komanda, un mūsu mērķis ir gūt pieredzi pieaugušo līmenī. Uzvarēt gandrīz visas spēles pirmajā aplī – tas ir pat ļoti labi!"

Deivids Barkovskis ar sezonas sākumu ir apmierināts un pat mazliet patīkami pārsteigts, taču – ne šokēts. Zināmas pozitīvas priekšnojautas bijušas jau pirms sezonas. "Jau pirms sezonas pie sevis domāju, ka vajadzētu 2.līgā parādīt labu sniegumu. Man tomēr jau ir arī Virslīgas pieredze. Protams, nedomāju, ka iegūšu individuālos apbalvojumus. Komanda, protams, katrā spēlē dodas laukumā uzvarēt, taču nezinu, vai kāds gaidīja, ka sezonu sāksim tik veiksmīgi," prāto Deivids.

Barkovskis šosezon raujas četrās frontēs. Pārstāv savas vecuma grupas komandu jauniešu čempionātā, "Talsi/Triobet" un Latvijas U-19 izlases bāzes komandas rindās spēlē Virslīgā, kā arī krāj pieredzi 2. līgā. Tieši par sniegumu "Talsu NSS" rindās viņš ir izpelnījies pirmo vērā ņemamo atzinību pieaugušo florbolā, taču, saprotams, par prioritāti sauc spēlēšanu Virslīgā. "Man spēlēšana 2. līgā noder sevis pilnveidošanai. Varu piedomāt pie niansēm, ko vajadzētu pieslīpēt. Piemēram, galvas pacelšana, skrienot pa laukumu. Virslīgā ir pavisam cits ātrums, tās spēles noteikti nav treniņspēles. 2. līgā varu pamēģināt spēles apstākļos to, ko nevarētu pamēģināt Virslīgā. 2. līga ir labs treniņš Virslīgai." Virslīgā Deivids Barkovskis šosezon aizvadījis 11 spēles "Talsi/Triobet" sastāvā (5+2), kā arī divas spēles U-19 izlases rindās (3+1).

Deivids Barkovskis florbolā ir jau no sākumskolas vecuma. Ar nūju rokās pa laukumu noskrieta jau vesela desmitgade. "Veterāns," smejoties secina Deivids. "Sāku spēlēt, jo daudz pazīstamu vienaudžu spēlēja, arī treneris bija pazīstams. Pie Mārtiņa Maķevica trenēties sāku jau četru gadu vecumā...futbolā. Viņš sākumā bija futbola treneris. Sākotnēji biju skeptisks pret tādu sporta veidu kā florbols, jo lielu lomu manā dzīvē tolaik ieņēma futbols. Visu pirmo klasi vispār nosēdēju bez sportošanas, bet otrajā klasē nolēmu tomēr pamēģināt florbolu." Aizgāja, pamēģināja, iepatikās, palika. Un netaisās doties prom. "Florbols man ir dzīvesveids, kam viss tiek pakārtots," pārliecinoši teic Talsu florbola talants. "Neesmu skaitījis, cik daudz stundu nedēļā veltu florbolam. Trenējos četras reizes nedēļā, turklāt nedēļas nogalē ir spēles. Savas piecas sešas dienas nedēļā nodarbojos ar florbolu."

Kas jaunieti florbolā tik ļoti saista? "Patīk tas, ka florbols ir dinamisks sporta veids, nav pārlieku fizisks. Protams, man patīk spēka spēle, bet - ar mēru. Esmu maza auguma, neesmu hokejists. Hokejā ar manu augumu vērā ņemamus rezultātus būtu grūti sasniegt," racionāli spriež Deivids. Talsos, starp citu, ir iespējams trenēties arī hokejā, taču ne visiem tas iet pie sirds un ir pa kabatai. Vārtu gūšanas kāres remdēšanai pašā laikā ir florbols. Barkovskis uzskata, ka Talsos florbols nemitīgi attīstās, kļūst arvien masveidīgāks. "Es vienreiz tiesāju U-10 turnīru, kur piedalījās veselas trīs Talsu komandas! Ja tik daudz jauno aug, tad Talsu florbola nākotne ir garantēta," pārliecināts ir Nūjas.lv oktobra spēlētājs. Lai arī pēdējās sezonas Virslīgas kontekstā Talsu florbolam ir klusas, jaunā viļņa spēlētājs Barkovskis tic gaišai nākotnei. "Talsu Virslīgas komandai šis nav tas vieglākais laiks, ja vērtējam rezultātus. Bet, ja turpināsim šādi strādāt, tad arī panākumi neizpaliks. To es varu garantēt! Tiešām nopietni strādājam, katru spēli var just progresu. Vēl esam jauna komanda, nevaram nest komandu pretī pirmajām vietām Virslīgā. Taču paies laiks, un, domāju, mēs arī tur būsim."

Motivācija florbola spēlēšanai Barkovskim kabatā nav jāmeklē. Ambīcijas ir nopietnas, taču bez tām – nekādi. "Gribētos uzspēlēt ārzemēs – Somijā, Zviedrijā...Tādā līmenī. Tuvākais lielais mērķis ir iekļūt Latvijas U-19 izlases sastāvā, pēc tam jau jāsāk skatīties lielās izlases virzienā. Protams, vēl man pieredze nav tik liela, jāpaiet vairākiem gadiem, taču – tie ir mērķi, kurus gribētos sasniegt," bez minstināšanās izklāsta jaunais uzbrucējs. Šai sezonai plāni it kā pieticīgāki, taču vienalga – pietiekami nopietni. "Šosezon vēlos iekļūt U-19 izlasē, labi parādīt sevi Virslīgā un iespēju robežās palīdzēt arī 2. līgas komandai. Prioritāte tomēr ir Virslīga. Tur mums mērķis ir iekļūt izslēgšanas spēlēs, vēl joprojām uzskatām, ka tas ir iespējams. 2. līgas komandai paredzu labus sasniegumus. Iespējams, pat medaļas." Talsu florbolam panākumi vajadzīgi jau šodien.

Nūjas.lv

Intervēja: Raimonds Rudzāts
Latvijas Florbola savienība » LV »...