Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:277, Did:0, useCase: 3

Fīrmanis: "Kamēr nav sakārtota sistēma, neredzu jēgu iet uz augstāku līgu"

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Fīrmanis: "Kamēr nav sakārtota sistēma, neredzu jēgu iet uz augstāku līgu"
Uldis Fīrmanis pēc izcīnītā čempionu titula
Foto: Floorball.lv

Par Latvijas vīriešu florbola čempionāta 2.līgas uzvarētājiem kļuva "Roja-Rauda Print" florbolisti, kas tādējādi nodrošināja tiesības nākamajā sezonā spēlēt līmeni augstāk. Komandas galvenais treneris Uldis Fīrmanis gan nav pārliecināts par šāda soļa speršanu.

Rojas komanda tūkstošgades mijā spēlēja arī valsts spēcīgākajā līgā un tās sastāvā spēlēja vairāki vēlākie Latvijas izlases florbolisti. Pēdējos gados komanda salīdzinoši neveiksmīgi cīnījās Latvijas 2.līgā, bet starpsezonu periodā komandā atgriezās viens no tās līderiem Mikus Freibergs, kā arī tika piesaistīti daži pieredzējuši florbolisti, piemēram, Sandijs Eglītis, kādreizējais Latvijas u-19 izlases florbolists Roberts Fārenhorsts un citi. Tas deva rezultātu, jo rojenieki pārliecinoši kļuva par sava reģiona uzvarētājiem, uzvarot visās spēlēs, izņemot vienu, uz kuru neaizbrauca, tādējādi tiekot pie tehniskā zaudējuma. Turpinājumā sekoja pārliecinošas cīņas arī izslēgšanas turnīrā, kas noslēdzās ar 14:6 uzvaru finālā Lielvārdē pār "Leģions/Grobiņas novads" spēlētājiem. Tas nodrošināja zelta medaļas un iekļūšanu 1.līgas turnīrā.

"Pašlaik vēl līdz galam lēmumu neesam pieņēmuši, bet visticamāk uz 1.līgu neiesim," sarunā ar Sportacentrs.com atzinis "Roja-Rauda Print" galvenais treneris, kādreizējais Latvijas U-19 izlases treneris Uldis Fīrmanis. "Gribēšana varbūt ir, bet ir vairākas lietas, kas nav sakārtotas. Pirmkārt jau mums pašiem pa visu sezonu bijis viens (!) pilnvērtīgs treniņš, kas arī bija pašā sezonas sākumā, kad komanda sanāca kopā. Vēl aizpagājušajā gadā vairāki spēlētāji mācījās 12.klasē un tad ar treniņu apmeklējumu viss bija puslīdz kārtībā, bet tagad viņi visi vai nu studē vai strādā un treniņu apmeklējums pamatīgi klibo."

Tas ir viens no iemesliem, kas ir jāatrisina komandas iekšienē, bet Fīrmanis uzskata, ka ir nepieciešams reorganizēt čempionātu kopumā, jo pašreizējā izspēles kārtība neveicina mazo komandu tiekšanos spēlēt augstākā līmenī. "Mēs nospēlējām regulāro čempionātu, tajā izcīnījām uzvaru, bet izslēgšanas turnīra pusfinālā mums jāspēlē ar FK "Rīga-2" komandu, kas par 80% ir tā pati FK "Rīga-1", kas kļuva par 1.līgas bronzas medaļniekiem. Labi, šoreiz mēs uzvarējām, bet ja nākamajā sezonā spēlēsim 1.līgā, tad izslēgšanas turnīrā pretim dabūsim Cēsu, Rubenes, Lielvārdes vai Ulbrokas virslīgas komandas. Tad kāda mums ir jēga ieguldīt naudu, spēlējot augstākā līmenī, ja regulārajā sezonā spēlējam ar sava līmeņa komandām, bet izšķirošajos brīžos pretim nāk cita kalibra komandas? Tas atkārtojas gadu no gada un uzskatu, ka dublieru komandām ir nepieciešams atsevišķs turnīrs, tad sportiskā cīņā varētu noskaidrot tās komandas, kas kāpj pa līgu trepītēm uz augšu vai krīt zemāk."

Runājot par finālspēli, kurā ātri tika iegūts liels pārsvars pār "Leģions/Grobiņas novads", Fīrmanis atzīst, ka sākumā tiešām sakrita daudz vārtu, bet pēc tam gados jaunākie spēlētāji domāja, ka tādā garā viss turpināsies un rezultātā no 9:1 pāri palika vien 9:5. Izšķirošajos brīžos tieši tāds pieredzējušais spēlētājs kā Sandijs Eglītis spēja nomierināt savus komandas biedrus, atgūstot iniciatīvu savai komandai, novadot maču līdz uzvarošām beigām. Tomēr tieši Grobiņas komandu un FK "Vārme" Fīrmanis uzskata par komandām, kas 2.līgā strādā pareizā virzienā un nākotnē tieši šīs divas komandas redz kā potenciālās 1.līgas dalībnieces.

Izšķirošās spēles Rojā aizritēja pie pilnām skatītāju tribīnēm, kas liecina, ka interese par šo spēli no vietējo iedzīvotāju puses esot, bet šķērsis noteikti ir ne tikai faktā, ka daudzi potenciālie komandas spēlētāji dzīvo un strādā galvaspilsētā, bet arī apstāklī, ka Rojā ir mazā izmēra laukums. Būtu lielais laukums, Fīrmanis neizslēgtu variantu vēlreiz atkārtot Talsu zelta gadu pieredzi, kad mājās tiktu saukti bijušie Rojas florbolisti, kuri tieši tur uzsāka savas spēlētāju karjeras, bet tagad varētu mājās likt punktu. Atbilstošas sporta zāles trūkums šim sapnim diez vai ļaus piepildīties.

  -2 [+] [-]

, 2016-04-18 14:28, pirms 8 gadiem
++, Tas pats ir otrā, austrumu divīzijā. Spēlējam pret Rubeni mājās (es pie FK Sala), viņi atbrauc ar džekiem, kuri vislaik kapā 2.līgā - mēs sīvā cīņā uzvaram. aizbraucam uz Kocēniem, šie sasauc 5 virslīgas spēlētājus + Virslīgas vārtsargu, un brutāli mūs sagrauj... Tas tak nav normāli. Un tā ir ar visiem reģioniem, kas pārstāv visus LAtvijas čempionātus florbolā...

     [+] [-]

, 2016-04-18 15:05, pirms 8 gadiem
Pilnībā piekrītu, liels akmens LFS dārziņā. Spelētāju staigāšana ir jaierobežo, bet nedrīkst aizliegt pa visam. Neškiet visai loģiski, ka viens spēlētājs nospēle divas spēles vienā dienā, pie "dažādām" komandām, vēl jau vairāk playoffā. Dublieriem ir lielas priekšrocības ciņā par medaļām, ja uz spēli var paņemt piecus augstāka līmeņa spēlētājus.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-18 15:51, pirms 8 gadiem
poxis15 rakstīja: ++, Tas pats ir otrā, austrumu divīzijā. Spēlējam pret Rubeni mājās (es pie FK Sala), viņi atbrauc ar džekiem, kuri vislaik kapā 2.līgā - mēs sīvā cīņā uzvaram. aizbraucam uz Kocēniem, šie sasauc 5 virslīgas spēlētājus + Virslīgas vārtsargu, un brutāli mūs sagrauj... Tas tak nav normāli. Un tā ir ar visiem reģioniem, kas pārstāv visus LAtvijas čempionātus florbolā...
Šeit nu gan spraud batonus. Pārliecinies par saviem vārdiem ieejot un paskatoties protokolos.
1. Vārtsargs abās spēlēs ir viens un tas pats čalis
2. Neviens virslīgas spelētājs nav spēlējis 2. ligā nevienu spēli no Rubenes. Ir spēlējuši 1. līgas jaunie čaļi, kuriem par labu nāk spēļu prakse

     [+] [-]

, 2016-04-19 09:02, pirms 8 gadiem
Viņš kaut ko saka par FK Rīgu, ka 80% spēlē 1līga, jā tā ir, bet tie paši 80% ir vēl tie, kas spēlē jauniešos pie U16 un U18, tāpēc neredzu īsti jēgu par to cepties! Visi vē jauni puikas!