Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:10, Did:0, useCase: 3

Kārkliņš: Florbola izlase labi sagatavojusies

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Kārkliņš: Florbola izlase labi sagatavojusies
Jānis Kārkliņš

Rīt Čehijā startēs Pasaules čempionāts florbolā. Tajā piedalīsies arī Latvijas izlase, kas savu pirmo cīņu aizvadīs svētdien, tiekoties ar Krievijas komandu. eSports.lv uz sarunu aicināja izlases otro treneri Jāni Kārkliņu.

- Gatavojoties šim čempionātam, izlase pirms nedēļas aizvadīja divas spēles ar Somijas klubu ''Nokian KrP'', un abās mūsējie nespēja noturēt četru vārtu pārsvaru. Kāpēc tā notika? Varbūt komanda nav pietiekami spēcīga taktiskajā ziņā?
- Praktiski visi vārti tika zaudēti, spēlējot pieciem pret sešiem, kad pretinieki bija noņēmuši vārtsargu. Latvijā reti komandas spēlēs ņem nost vārtsargu. Tas tiek darīts tikai tādos gadījumos, kad nav jāatgūst vairāk par diviem vārtiem. Un arī, noņemot vārtsargu, reti izdodas gūt vārtus, spēlējot vairākumā seši pret pieciem.

- Arī treniņos netiek iespēlēti varianti, kad vienai no komandām nav vārtsarga?
- Nē, treniņos pārsvarā iespēlējam standarta vairākumu – pieci pret četriem vai arī pieci pret trijiem – standarta varianti, kuros otrai komandai ir vārtsargs. Tie jau gadu no gada iestrādājušies. Otrajā spēlē mums jau bija jāgatavojas, ka pie mīnus četri somi atkal noņems vārtsargu, tomēr nebijām to paveikuši. Pēc spēles izdarījām secinājumu, ka varbūt vajadzēja lietot citādāku spēlētāju izvietojumu, jo visus vārtus, ko zaudējām, somi guva pēc vienas shēmas - mēs nespējām nosegt diagonālās piespēles.

- Kādi vēl secinājumi pēc šīm spēlēm ar somiem?
- Tās parādīja, ka fiziski esam ļoti labā līmenī. Fiziskajā sagatavotības līmenis noteikti ir augstāks nekā tas bija pirms pagājušā čempionāta. Gan komandas, gan spēlētāji individuāli ir nopietni pastrādājuši, lai uz šo čempionātu būtu labā formā. Agrāk nevarējām izturēt tieši fiziski.

- Ar fizisko sagatavotību viss ir kārtībā, bet kā taktiskajā ziņā?
- Kaut kur ir nianses - atsevišķu spēlētāju individuālā meistarība neatļauj izpildīt taktisko zīmējumu. Salīdzinot ar skandināvu individuālo tehniku, mums vēl ļoti daudz jāstrādā. Noteikti vajadzētu vairāk tādu nodarbību, kurās tiktu pievērsta uzmanība taktiskajām lietām. Tam būtu jāvelta vairāk laika. Bieži vien gan tas nav iespējams organizatorisko lietu dēļ – vienreiz ir problēmas ar telpām, citreiz nodarbībām nav simtprocentīgs apmeklējums. Tādā gadījumā šādām taktiskām nodarbībām zūd jēga.

- Kāda situācija ar vārtsargiem? Savainojumu esot guvis Mārtiņš Krūms.
- Vienā no treniņiem viņš savainoja īkšķa kapsulu, taču pats saka, ka jūtas labā formā. Tik labā formā sen neesot bijis! Top parādīja arī spēles pret somiem - viņu nevar vainot kādā vārtu zaudējumā.

- Pasaules čempionātā viņš būs pamatvārtsargs?
- Pamatvārtsarga jautājums vēl tiks risināts, jo arī Andis Blinds ar katru spēli pieliek. Mums vēl būs treniņš. Redzēsim, kā jutīsies uz vietas.

- Kāds izdevās sagatavošanās posms šim pasaules čempionātam?
- Vēl nekad nebija bijusi tāda gatavošanās kā uz šo čempionātu! Iespēj ziņā, treniņnometņu ziņā, nopietnas fiziskās sagatavošanās nodarbībās. Komandai tikai piesaistīti ārsti, dažādi speciālisti. Diemžēl, situācija ir tāda, ka simtprocentīgs apmeklējums bija tikai uz pēdējo treniņu, jo nevienam nav noslēpums, ka lielākajai daļai spēlētāju florbols nav pamatnodarbošanās. Diemžēl, ļoti sāpīgs zaudējums izlasē ir Jānis Alps, kuram ir ceļgala savainojums. No organizatoriskā viedokļa skatoties, viss ir apmēram tāpat kā iepriekšējos gados, varbūt nedaudz labāk. Komandā ir nomainījusies ārste, bet pārējais viss bez būtiskām izmaiņām. Viena būtiska nianse – parasti čempionāti notika maijā, šogad turnīrs notiks decembrī.

- Kādi ir Latvijas izlases mērķi gaidāmajā čempionātā?
- Pagājušajā čempionātā bijām piektie. Priekšā palikuši tikai florbola grandi. Mērķis ir nebūt zemāk par pagājušo čempionātu, kura rezultāts bija ļoti labs. Kopējais līmenis ir audzis, tāpēc atkārtot šo panākumu nebūs viegli.

- Par tevis trenēto Lielvārdes klubu - mājas lapā internetā bija parādījusies informācija par iespējamo Artūra Skadiņa aiziešanu.
- Skadiņš paliek Lielvārdē.

- Izskanējušas arī baumas par ''Lielvārdes'' iespējamo izstāšanos no Virslīgas turnīra. Cik tās pamatotas?
- Komanda turpinās startēt čempionātā. Bija tādas runas, bet mēs turpināsim spēlēt.

- Latvijas čempionātā 12 komandu konkurencē startē arī viena komanda no Igaunijas pilsētas Jogevas. Kam un kāpēc radās šāda ideja?
- Šī komanda pirms diviem gadiem izteica priekšlikumu, ka vēlas piedalīties mūsu čempionātā, jo Igaunijas vietējā līgā viņiem nav nopietnas konkurences. Viņi ir Igaunijas čempioni un paralēli spēlē arī savas valsts čempionātā. Ir ideja tuvākajā laikā izveidot arī Baltijas līgu, kurā bez mums un igauņiem vēl varēti spēlēt somi.

- Vai, tavuprāt, novērojama Latvijas florbola izaugsme?
- Jā! Atceros laikā, kad pats spēlēju, spēlētāji savācās, sameta naudu, nopirka kaut kādu inventāru un gāja uz treniņiem. Sākumā, piemēram, manai komandai ''RTU'' nebija pat vārti, vārtsargs kā aizsargus izmantoja vateni, nūju lāpstiņas varēja izliekt uz abām pusēm. Tagad jaunajiem tik padod nūjas, kuras maksā no 50-100 latiem. Pirms 3-4 gadiem mēs mocījāmies ar Somijas pirmās līgas klubiem, bet šogad jau spējam līdzīgi nospēlēt ar Somijas elites līgas klubu. Spēļu apmeklētība ir nopietni augusi. Vidēji uz čempionāta spēlēm nāk 200 – 300 skatītāji. Uz lielajiem finālmačiem sanāk pat pāri tūkstotim skatītāju.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2008-12-05 16:28, pirms 15 gadiem
citur nav arii tik augstu. priecaajamies par to, kas ir, un par to, ka lv vismaz taadaa liimenii florbols ir.

par sagatavoshanos... redzeesim pariit iipashu veiksmi noveelu andim blindam

 +10 [+] [-]

, 2008-12-05 16:31, pirms 15 gadiem
Tas būtu lieliski ja izveidotu Baltijas līgu ar LV,EST un FIN klubiem jo tad butu nopietna prakse pret somijas klubiem...

  +5 [+] [-]

, 2008-12-05 17:05, pirms 15 gadiem
somiem tas nav vajadziigs!! kapee lai vinji treneetu konkurentus!!!vinjiem bez mums ir labi!!

  +4 [+] [-]

, 2008-12-05 17:09, pirms 15 gadiem
4aliic rakstīja: Tas būtu lieliski ja izveidotu Baltijas līgu ar LV,EST un FIN klubiem jo tad butu nopietna prakse pret somijas klubiem...
nu nezinu, - ja jau tagad daži klubi nevar pavilkt finansiāli, tad kas būs tad, kad uz Somiju būs jābraukā?

     [+] [-]

, 2008-12-05 17:34, pirms 15 gadiem
nu reaali ja somi zviedri sveiciesi vareetu uztaisit vairaakas izlases tad reaali Latvijas izlase pat desmitniekaa nebutu-skumji bet fakts!!!

  -1 [+] [-]

, 2008-12-05 17:39, pirms 15 gadiem
Floo, ja šāda līga tiktu dibināta, tad arī sponsorus varētu vieglāk atrast!

  +7 [+] [-]

, 2008-12-05 17:39, pirms 15 gadiem
janchel rakstīja: nu reaali ja somi zviedri sveiciesi vareetu uztaisit vairaakas izlases tad reaali Latvijas izlase pat desmitniekaa nebutu-skumji bet fakts!!!
To pašu varētu izdarīt Argentīna, ASV, Spānija basketbolā un citos sporta veidos, tajos Latvija pat 50nieku neredzētu!

  -2 [+] [-]

, 2008-12-05 17:45, pirms 15 gadiem
bulcins rakstīja: To pašu varētu izdarīt Argentīna, ASV, Spānija basketbolā un citos sporta veidos, tajos Latvija pat 50nieku neredzētu!
Tik daudz ka basketbolu speelee visur ,bet florbolu nee...

  +7 [+] [-]

, 2008-12-05 18:13, pirms 15 gadiem
Florbolistiem cepuri nost-pusprofesionala limeni 5.vieta Pasaule,tik tiesam apsveicami.Nu cik zinu zviedri un somi visiem florbola ir ak teikt soli prieksa,nu un vel sveiciesi un cehi.Parejie tur ta diez gan lidzigi.Bus interesanti paskatities svetdien florbolu ka neka Pasaules cempionats.

     [+] [-]

, 2008-12-05 18:27, pirms 15 gadiem
nu nav jau gluzhi taa ka tie pashi zviedri ir tiiri profesinaalji... vinjiem ir divas reizes dienaa treninji, bet starp vinjiem vinji straadaa parastaa darbaa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-12-05 22:30, pirms 15 gadiem
ta ideja par Baltijas ligu ir laba. Ja dabutu regularaja sezona spelet pret somiem, tad mums florbols celtos tapat ka basis nedaudz pacelas kad vareja cinities ar leishiem-lai gan basis mums pat no apaksgrupas jau cik chempus netiek ara, taka nerunajat ka florbols ir nozelojam!

     [+] [-]

, 2008-12-06 15:32, pirms 15 gadiem
kaapeec florbols nav Olimpiaadee?

     [+] [-]

, 2008-12-06 16:45, pirms 15 gadiem
wilwood rakstīja: kaapeec florbols nav Olimpiaadee?
taapeec ka nav 50 starptautiskaas florbola federacijas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja