Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:347, Did:0, useCase: 3

Kuzmins mērķē uz otru Ginesa rekordu

Jānis Pārums

Skeitbordista Jāņa Kuzmina sasniegumu saraksts ir ievērības cienīgs – 2007. gada pasaules čempions, 2010. gada pasaules vicečempions un 2011. gada Eiropas čempions skeitborda slaloma disciplīnā. Taču pērn notikušajā "Nike Riga Run 2010" pasākumā viņš šim sarakstam pievienoja arī Ginesa rekordu 100 konusu slalomā, distanci veicot 20,77 sekundēs. Šovasar Jānim jauns izaicinājums – labot Ginesa rekordu 50 konusu slalomā "Nike Riga Run 2011" ietvaros!

Ar kādām sajūtāma atceries pērn uzstādīto Ginesa rekordu?
Toreiz nebiju pārliecināts, ka izdosies, jo trasē var būt visādi, tāpēc nekad nevar zināt, kā tur galā, finišā, būs. Izdevās uzstādīt rekordu ar pirmo mēģinājumu, un tas bija labi. Šoreiz būs mazāka distance, bet jābrauc ar lielāku ātrumu, lai izdotos sasniegt Ginesa rekordu.

Vai ir bijuši mēģinājumi labot tavu rezultātu?
Par to vispār cenšos nedomāt. Rekordi kopumā ir tāpēc, lai tos labotu. Viens uzstāda labāko laiku, un tad citi dara visu iespējamo, lai to pārspētu. Tas ir tikai normāli. Zinu, ka ir bijuši daži mēģinājumi, taču pagaidām nevienam tas nav izdevies. 50 konusu rekords pastāv jau kopš 2007. gada, kad Londonā to sasniedza Martins Dreitons no Trinidadas un Tobago. Būs jāpacenšās, lai to izdarītu.

Kā gatavojies rekorda uzstādīšanai?
Īpaši tam netrenējos. Ar skeitbordu braucu kopš 13 gadu vecuma, turklāt regulāri startēju sacensībās, kas liek būt labā sportiskajā formā. Vēl pirms "Nike Riga Run 2011" braucu uz Kanādu, kur notiks pasaules čempionāts skeitbordā. Braukšu paralēlo slalomu, taču tas ir pavisam citādāk. Sacensības notiek kalnainā vidē, tāpēc tie ir pavisam citi ātrumi. Pats varu sasniegt ātrumu ap 70 km/h, bet tas, protams, atkarīgs no reljefa. Arī tehniskā ziņā paralēlais slaloms mačos ir savādāk. Rekords ir cita lieta – tas ir statisks brauciens ar konkrētiem noteikumiem un konusu izvietojumu. Tajā ir mazāk vietas pārsteigumiem, tāpēc viennozīmīgi prognozējamāka lieta, nekā sacensības. Teiksim, es nevaru zināt, ko sagaidīšu pasaules čempionātā. Trases tiek veidotas dažādas, tāpēc var būt situācijas, kad esmu trenējies vienam, bet saņem pavisam kaut ko citu. Taču šeit, Mežaparkā, viss ir zināms. Iespējas ir puse uz pusi – vai nu uzstādu, vai nu neuzstādu jauno rekordu.

Vai izmantosi to pašu dēli, ar kuru sasniedzi labāko laiku pagājušogad?
Būs tas pats, taču uzlabots. Slalomā izmantotais dēlis vispār atšķiras no citiem, bet manējais ir vēl citādāks. Atšķiras izmantotie riteņi, arī pats korpuss, uzliktās gumijas, un katrai un daudzajām niansēm ir ļoti liela nozīme. Teiksmi, katrai gumijai, kas tiek likta starp riteņu stiprinājumu dzelžiem, ir sava izturība, tāpat arī riteņi ir atšķirīgi. Tie tiek iedalīti pēc cietības, jo katram ir sava loma dēļa uzbūvē – aizmugurē ir mīkstāki, bet priekšā – cietāki. Paši dēļi pielāgoti katrai konkrētai disciplīnai, tāpēc pasaules čempionātā braukšu ar citu, bet šeit, Mežaparkā, būšu ar to pašu, kuru izmantoju pagājušajā reizē.

Pats sagatavo dēli startam?
Vienmēr esmu pats taisījis savu dēli, un savas esošās zināšanas esmu ieguvis lielākoties ar gadu laikā sakrāto pieredzi. Protams, pastāv visā pasaulē "copy – paste" metodes, kad visi cenšas pārņemt tās lietas, kuras citi izmanto savos dēļos. Pieļauju, ka tagad daudz vairāk pārņem no manis, nekā es varu paņemt no citiem.

Skeiteru aprindās esi zināms sportists?
Sacensībās zina, kas ir Jānis Kuzmins, bet Latvijā šis sporta veids vēl nav tik populārs. Protams, ir vēl puikas, kas brauc šīs disciplīnas, piemēram, Gustavs Gailītis, kuram ir nedaudz pāri divdesmit gadiem, taču viņam vēl jāprogresē.

Esošais rekords ir 12,83 sekundes. Cik ātri plāno veikt distanci?
Ceru veikt distanci pasaules rekordista 100 metru sprinta skrējienā Useina Bolta patreizējā skriešanas ātrumā, iekļaujoties desmit sekundēs. Mana distance gan ir īsāka – no konusa līdz konusam jābūt 1,6 metriem, un laiku sāk skaitīt, tiklīdz ir garām pirmajam konusam, bet finišs ir, kad pilnībā esmu garām pēdējam konusam. Var mēģināt vairākas reizes, taču gribētu iekļauties trīs mēģinājumos un izmantot laikam ne vairāk kā piecus braucienus. Protams, ceru, ka izdosies ar pirmo reizi.

Ar šiem diviem Ginesa rekordiem tev pietiks?
Pasaulē vispār tiek reģistrēti tikai šie divi rekordi slalomā – 50 un 100 konusos. Ja izdosies dabūt šos abus rekordus, tad noteikti man pietiks ar to, ka uz kādu brīdi varētu būt šo abu sasniegumu īpašnieks. Vismaz uz kādu laiku.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-08-09 15:26, pirms 13 gadiem
sasperjods rakstīja: un es domāju, ka Afoņa grib tikt uz 8 tajām spēlēm
Bljin es arii

  +2 [+] [-]

, 2011-08-09 15:56, pirms 13 gadiem
es a domaaju ka raxts buus par Afanaasiju bet par sho kuzju biju i piemirsis

     [+] [-]

, 2011-08-09 16:01, pirms 13 gadiem
sasperjods rakstīja: un es domāju, ka Afoņa grib tikt uz 8 tajām spēlēm
Es domāju, ka daudzi (laikam jau lielais vairums) domāja, ka būs par Afanasiju.
Veiksmi arī Jānim rekorda uzstādīšanā
P.S. Pekina bija 8. spēles. Bet šo Ginesa rekordu (visvairāk OS) viņš laikam ka nepārspēs — pašlaik lielākais ir 9 spēles un domāju, ka Riodežaneiro jau Kuzmins nepiedalīsies, bet Dievs dod labu veselību un es ceru, ka esmu maldījies savos uzskatos par iespējām uzstādīt arī Afam GR.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-09 16:11, pirms 13 gadiem
sasperjods rakstīja: un es domāju, ka Afoņa grib tikt uz 8 tajām spēlēm
Pavisam nesen parsportu.lv bija raksts, ka viņš gribot tikt arī uz Londonu, tātad uz 9. spēlēm

  +2 [+] [-]

, 2011-08-09 16:17, pirms 13 gadiem
AlexUSA rakstīja: Es arí protams "iekritu" ar virsrakstu, bet táds jau tagadéjo laiku rakstniecíbas stils - virsrakstu veidot nevis ká kodolígi informatívu, bet gan, pieljaujot pat neprecizitátes, radít sensáciju. Brízhiem jájútás ká apchakarétam ázim. Man nepatík sháds stils. Pieljauju, ka rakstu autori ir neprofesionáli ar neizkoptám iemanjám zhurnálistiká.
Bet šādi jau arī ir jādarbojas — jāliek skaists virsraksts, kurš ir arī patiess (nu un, ka plašāk pazīstams ir Afanasijs). Tu taču vairāk uzķertos uz reklāmu, kurā ir tādi spilgta nevis tāda pelēcīga, vai ne? (varbūt tā nesmuki uzrakstīju, bet ceru, ka doma saprasta)

  +1 [+] [-]

, 2011-08-09 16:29, pirms 13 gadiem
es arī domāju, ka būs par Afanasiju Kuzminu, taču virsraksts ir korekts, nav kur piesieties. Tā jau ir lasītāju problēma, ka viņiem ir tādas asociācijas. Un par sliktu nenāk paplašināt savas zināšanas.

     [+] [-]

, 2011-08-09 16:41, pirms 13 gadiem
Rygel rakstīja: es arī domāju, ka būs par Afanasiju Kuzminu, taču virsraksts ir korekts, nav kur piesieties. Tā jau ir lasītāju problēma, ka viņiem ir tādas asociācijas. Un par sliktu nenāk paplašināt savas zināšanas.
tieši tā.

  -1 [+] [-]

, 2011-08-09 17:05, pirms 13 gadiem
Bet kāda saistība skeitbordam ar olimpiskajiem apļiem? Loģiski, ka visi padomāja, ka būs par Kuzju, kuram tieši tagad ir Eiropas čempis, ja kas

     [+] [-]

, 2011-08-09 17:28, pirms 13 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Bet kāda saistība skeitbordam ar olimpiskajiem apļiem? Loģiski, ka visi padomāja, ka būs par Kuzju, kuram tieši tagad ir Eiropas čempis, ja kas
Nav attiecīgās ikonas sketibordam (tāpat kā daudziem citiem sporta veidiem).

  -1 [+] [-]

, 2011-08-09 22:00, pirms 13 gadiem
Vai tiesam vienaa sekundee var apbraukt piecus konusus?