Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:347, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

VSB pārraidīs Red Bull Stratos brīvā kritiena augstuma rekordu

Rīt 9.oktobrī ar Red Bull Stratos atbalstu izpletņlēcējs Fēlikss Baumgartners iecerējis veikt lidojumu hēlija balonā līdz stratosfēras augstākajiem slāņiem. Paredzēts sasniegt 36 570 metru augstumu, un viņš tā veiks jaunā rekorda lēcienu, ar mērķi - kļūt par pirmo cilvēku, kas brīvajā kritienā pārsniedzis skaņas ātrumu bez mehāniskas ierīces izmantošanas. Ja viss izdosies, tad F.Baumagartners būs uzstādījis jaunu pasaules rekordu, kuru 50 gadu laikā nevienam nav izdevies pārspēt! Ekskluzīvu translāciju no rekorda uzstādīšanas norises vietas rīt 9.oktobrī 14:00 piedāvā vērot kanāls "Viasat Sport Baltic"!

Red Bull Stratos ir novatorisku un drosmīgu misija uz Zemes un Kosmosa robežu, kas tika izstrādāta septiņus gadus. Tās mērķis ir paplašināt gandrīz šajā jomā 50 gadus pastāvējušās cilvēka veikuma robežas, kā arī pilnveidot zinātnes un medicīnas sapratni par kosmosa pētījumiem un cilvēka lidošanas iespējām.

Izaicinājums

Pirms 50 gadiem (tagad jau pensionētais) pulkvedis Džo Kitingers (Joe Kittinger) iegāja gaisa telpas apgūšanas vēsturē ar stratosfērisku lēcienu no 31 333 m (102 800 pēdu) augstuma. Šis sasniegums sekmēja izpletņu tehnoloģijas attīstību un skafandru izstrādi, kas tieši ietekmēja pirmo nolaišanos uz Mēness 1969.gadā. Mūsdienu pasaulē ir maz rekordu, kas paliek nepārspēti. Kaut gan daudzi ir centušies pārspēt Dž.Kitingera sasniegumu, tomēr līdz šim nevienam tas nav izdevies, un daži šo mēģinājumu laikā pat ir gājuši bojā.

Taču pilots Fēlikss Baumgartners (Felix Baumgartner) ir pieņēmis izaicinājumu un ar pasaules vadošo zinātnieku, inženieru un fiziķu grupas atbalstu hēlija balonā pacelsies 36 570 metrus (120 000 pēdas) virs Zemes virsmas. Tad viņš izdarīs jaunā rekorda lēcienu, cerams, kļūstot par pirmo cilvēku, kas brīvajā kritienā pārsniedzis skaņas ātrumu bez mehāniskas ierīces izmantošanas.

Detalizēts atspoguļojums

"Viasat Sport Baltic" translācijas laikā tiks parādīts, kā balonu piepilda ar hēliju, kā F.Baumgartners iet uz kapsulu un iesēžas tajā. Skatītāji varēs iepazīties ar galvenajiem misijas vadības darbiniekiem un nozīmīgākajiem zinātniskajiem un tehniskajiem aspektiem – laika apstākļiem, kapsulu, balonu un skafandru. Bobs Heigers (Bob Hager), kurš komentējis vairākas kosmosa kuģa "Space Shuttle" palaišanas telekanālā NBC, būs notikuma komentētājs un pavēstīs interesantus faktus un priekšvēsturi translācijas laikā. Pēc balona palaišanas pārraide sekos kapsulai līdz galīgā augstuma sasniegšanai, demonstrējot tiešraides attēlus no kapsulas un misijas vadības centra. Pacelšanās laikā vissvarīgākā būs komunikācija starp F.Baumgartneru un Dž.Kitingeru, viņi izskatīs pārbaudāmos parametrus un regulēs spiedienu un skābekļa līmeni.

Pirms būtiskajiem punktiem – Ārmstronga līnijas vai Kitingera rekorda augstuma pārsniegšanas – parādīs misijas līdzšinējās norises kopsavilkumu. Kad kapsula nonāks planēšanas augstumā, tiks demonstrēts, kā F.Baumgartners atver durvis, nostājas uz pakāpiena un izkāpj ārā no kapsulas. Tad skatītāji varēs redzēt, kā viņš brīvajā kritienā lido cauri stratosfērai, cenšoties sasniegt skaņas ātrumu. Pārraides sižets sekos viņam, kad viņš atvērs izpletni un droši nolaidīsies uz zemes.

Svarīga – translācijas kvalitāte

Red Bull trīs gadus ilgā testēšanas procesā izstrādāja virszemes izsekošanas kameru aparatūru un pārraides tehnoloģiju, sadarbojoties ar labākajiem ekspertiem gaisa telpas filmēšanas nozarē, lai nodrošinātu tiešo translāciju tiešsaistes režīmā no 42,5 km (23 jūdžu) augstuma virs Zemes.

Būtiska ir ne tikai vizuālā kontakta izveide ar F.Baumgartneru, bet arī misijas norises dokumentēšanai reāllaikā un vēlākai izvērtēšanai. Tā rezultāts ir revolucionārs tiešraides producēšanas aprīkojums gaisa telpā un uz zemes, ieskaitot 24 nekustīgo un kustīgo attēlu kameras, no kurām puse sūta dzīvā ētera signālus uz attālo translācijas centru misijas vadības centrā tīmekļraides nolūkos. Kameras tiks uzstādītas četrās vietās - kapsulā, F.Baumgartnera augstuma skafandrā, optiskajā virszemes izsekošanas sistēmā un lidojošā izsekošanas sistēmā.

Būtiski dati

Ja izdosies uzstādīt jaunu pasaules rekordu F.Baumgartners un misijas komanda iegūs datus un izveidos būtiskus veselības un drošības kritērijus esošajām un turpmākajām gaisa telpas programmām visā pasaulē. Tas ļoti lielā mērā ir solis nezināmajā, jo no šāda augstuma vēl neviens nav veicis sekmīgu brīvo kritienu. Nemaz nerunājot par skaņas ātruma pārsniegšanu. Visaugstākā līmeņa pētnieki, ilgā gatavošanās un inovatīvā tehnoloģija un sakoncentrēšanās dod F.Baumgartneram un visai Red Bull Stratos komandai visu misijas mērķu īstenošanai nepieciešamo pārliecību.

Informāciju sagatavoja
Marta Zandersone,
Sabiedrisko attiecību vadītāja


Artūrs Bogdanovičs. Publicitātes foto

Olimpiskās vienības skeitbordists Bogdanovičs aizvadījis sacensību sezonu

Septembra beigās aktīvo sacensību un ceļojumu sezonu Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā noslēdza skeitbordists Artūrs Bogdanovičs, kurš savu slavu vietējās un nu jau arī starptautiskajās aprindās kā skeitbordists un fotogrāfs izpelnījies zem pseidonīma “Mr.Boga”, informē portāls balticevents.info.
Edgars Grāvītis. Foto: Ninajelencphoto

Grāvītis un Plaudis U23 un jauniešu PČ pārvar kvalifikācijas sacensības

LETA. Latvijas smaiļotājs Edgars Grāvītis sestdien Krakovā pasaules U23 čempionātā airēšanas slalomā pārvarēja kvalifikāciju smaiļošanas slaloma krosā, bet junioru konkurencē tas pa spēkam bija Mārtiņam Plaudim.
Artūrs Bogdanovičs. Foto: No personīgā arhīva

Latviešu skeitbordists Bogdanovičs uzsācis ceļu pretim 2024. gada Parīzes OS

Jūlija sākumā no savas pirmās starptautisko sacensību tūres atgriezās viens no aktīvākajiem Latvijas skeitbordistiem – Latvijas Olimpiskās vienības sportists un Boards.lv komandas braucējs Artūrs Bogdanovičs (starptautiskajās skeitborda aprindās pazīstams kā Mr.Boga). Kopš maija mēneša Artūram izdevies paviesoties jau sešās Eiropas valstīs, kur viņš veiksmīgi startēja vairākās pasaules līmeņa sacensībās, paralēli aktīvi trenējoties un brīvajā laikā arī iemūžinot piedzīvoto fotogrāfijās. Šajā tūrē noslēdzošās bija sezonas pirmās Olimpiskās kvalifikācijas sacensības Romā – Street Skateboarding Rome.