Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2896, Did:0, useCase: 3

SOK: "eSports ir soli tuvāk olimpiskajām spēlēm"

Krišs Upenieks

SOK: "eSports ir soli tuvāk olimpiskajām spēlēm"
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) samita laikā Šveices pilsētā Lozannā spriests par eSporta straujo attīstību, neslēpjot, ka datorspēļu meistari pēdējā laikā spēruši soli uz priekšu, lai kādu dienu šis sporta veids tiktu iekļauts olimpiskajās spēlēs.

Samits noticis SOK prezidenta Tomasa Baha vadībā, un organizācija savā paziņojumā atzīmē, ka eSportu varētu sākt pielīdzināt īstam sporta veidam, jo datorspēļu profesionāļi trenējas un gatavojas sacensībām ar tādu pašu intensitāti kā atlēti tradicionālajos sporta veidos.

SOK ir otrā lielākā sporta organizācija pēc FIFA, tādēļ, ja SOK atzīs eSportu par sporta veidu, tad visām debatēm vajadzētu beigties. Balstoties uz pētniecības uzņēmums ''Newzoo'' veikto pētījumu, 2017. gadā eSporta auditorija sasniegs 385 miljonus, kas jau ir respektējams tirgus.

''eSports demonstrē strauju un spēcīgu attīstību, īpaši jauniešu vidū dažādās pasaules valstīs, un varētu sniegt vērā ņemamu platformu iesaistei olimpiskajā kustībā,'' teikts organizācijas paziņojumā.

Tas vēl nenozīmējot, ka Dota, League of Legends vai CS:GO tuvākajā laikā parādīsies olimpiskajās spēlēs. Ļoti svarīgi, vai eSports nepārkāps olimpiskās kustības galvenās vērtības. SOK neslēpj, ka pēdējā laikā eSports ir spēris soli uz priekšu olimpisko spēļu virzienā.

Pirms neilga laika Sportacentrs.com studijā viesojās eSporta entuziasts Jānis Dzērve. Interviju ar latvieti pieejama ŠEIT.

1 2 62 komentāri

  +6 [+] [-]

, 2017-10-30 15:04, pirms 6 gadiem
Drīz vispār varēs olimpiādē nesportot - visi tikai ekrānos blenzīs kā tukli datortārpi spēlē spēlītes...

  +7 [+] [-]

, 2017-10-30 15:06, pirms 6 gadiem
kāds ir pārāk spēcīgi atsitis galvu pret kaut ko cietu.

eSports = sports? nu garām

  -2 [+] [-]

, 2017-10-30 15:20, pirms 6 gadiem
hcorep*rn rakstīja: kāds ir pārāk spēcīgi atsitis galvu pret kaut ko cietu.

eSports = sports? nu garām
No skatītāja viedokļa nekas daudz nemainās - sēdēt uz dīvāna un skatīties NBA ir gandrīz tas pats kas skatīties cs go. Galvenais lai ir Hype un var naudu uzbetot.

     [+] [-]

, 2017-10-30 15:23, pirms 6 gadiem
Problem? rakstīja: No skatītāja viedokļa nekas daudz nemainās - sēdēt uz dīvāna un skatīties NBA ir gandrīz tas pats kas skatīties cs go. Galvenais lai ir Hype un var naudu uzbetot.
Kā kuram, es labāk skatītos tad kā zingers spēlē pret Nets, kā kaut kādus cs go, ko jebkurš pats var uzspēlēt pietiekami augstā līmenī.

  +2 [+] [-]

, 2017-10-30 15:29, pirms 6 gadiem
M8archa rakstīja: Kā kuram, es labāk skatītos tad kā zingers spēlē pret Nets, kā kaut kādus cs go, ko jebkurš pats var uzspēlēt pietiekami augstā līmenī.
Nu Porziņģa spēles cita lieta, tur tomēr ir savējais. Bet nu cs go būtu starp top 10 disciplīnām OS, tikai azarta dēļ vien ir vērts vērot.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 15:30, pirms 6 gadiem
M8archa rakstīja: Kā kuram, es labāk skatītos tad kā zingers spēlē pret Nets, kā kaut kādus cs go, ko jebkurš pats var uzspēlēt pietiekami augstā līmenī.
tur jau tā lieta, ka nevar..

  +6 [+] [-]

, 2017-10-30 15:32, pirms 6 gadiem
Nu come on.... Taisat savas esporta olimpiskās un miers, bet nelienat īstajās sporta spēlēs... Un tas nāk no video spēļu fana

  -3 [+] [-]

, 2017-10-30 15:39, pirms 6 gadiem
Visu cieņu geimeriem, bet šis ir sviests. Tas nav sports, tā ir pamatīga industrija, sacensības, bet tas nav sports. Tāpat kā šahs nav sports.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 15:48, pirms 6 gadiem
M8archa rakstīja: Kā kuram, es labāk skatītos tad kā zingers spēlē pret Nets, kā kaut kādus cs go, ko jebkurš pats var uzspēlēt pietiekami augstā līmenī.
Gribētu redzēt kā Tu neieguldot daudz laika un centienus izprast nianses un pamatus spēlētu augstā līmenī.

     [+] [-]

, 2017-10-30 15:48, pirms 6 gadiem
varbūt jāizveido eSOK ..nevar tak p***u ar plaušām jaukt kopā..

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 15:55, pirms 6 gadiem
xZ rakstīja: Visu cieņu geimeriem, bet šis ir sviests. Tas nav sports, tā ir pamatīga industrija, sacensības, bet tas nav sports. Tāpat kā šahs nav sports.
Ja tu domā,ka tā tagad jau ir baigā industrija tad tu smagi kļūdies..Šitas viss ir tikai sākums..Ja paskatās,ka tagad jau lielie biznesmeņi,un sportisti sāk investēt šajā visā pēdējā gada laikā..Tas ir tikai par EU un USA.Es pat nevēlos domāt kādas naudas apgrozās Ķīna visos DOTA,LOL un Starcraft tirgos.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 15:59, pirms 6 gadiem
Vispār iekš Olimpiādes gaming galīgi neder.Zinot cik biežas ir sastāvu maiņas,un top1 principā ilgāk par gadu nenoturēties.Ja mēs runājam par cikliem,tad iepriekšējie uzvarētāji pēc četri gadi varētu būt jau pensijā,vai spēlētu piecās dažādās komandās..Ja tās nav komandas,bet valstis tad tas būtu baigi garlaicīgi.CS:GO tiktu dominēts no zviedru,franču un dāņu puses.Par DOTU,LOL un Starcraft vispār jēgas nebūtu runāt.Tas ir viens liels Ķīnas tirgus.

  +6 [+] [-]

, 2017-10-30 16:05, pirms 6 gadiem
tad jau labāk iekļaut motorsportu Olimpiskajās spēlēs

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 16:12, pirms 6 gadiem
jo datorspēļu profesionāļi trenējas un gatavojas sacensībām ar tādu pašu intensitāti kā atlēti tradicionālajos sporta veidos.

Šitas sasmīdināja mani.

Īstie sporta atlēti tik tiešām skrien, lec, taisa dažādus uzdevumus saviem muskuļiem, kamēr datorspēlētāji skrien, lēkā pa mapi, trenē roku pirkstus un bojā redzi.

  +1 [+] [-]

, 2017-10-30 16:24, pirms 6 gadiem
Ziemas vai vasaras olimpiādē? =DD Bet ,ja nopietni, tad grūti iztēloties, ka piem. kāda datorspēle varētu būt aktuala piem. olimpiāde kādus 20-40 gadus, taču nespēles CS visulaiku vai jel kādu citu spēli.

  +4 [+] [-]

, 2017-10-30 16:28, pirms 6 gadiem
Bostonietis rakstīja: Ja tu domā,ka tā tagad jau ir baigā industrija tad tu smagi kļūdies..Šitas viss ir tikai sākums..Ja paskatās,ka tagad jau lielie biznesmeņi,un sportisti sāk investēt šajā visā pēdējā gada laikā..Tas ir tikai par EU un USA.Es pat nevēlos domāt kādas naudas apgrozās Ķīna visos DOTA,LOL un Starcraft tirgos.
Saprotu, ka pieaugs. Bet ne jau par to ir runa. Katrai lietai ir sava vieta. Angļu valodā sportistus sauc par atlētiem, kā zināms. Nu lūk, man grūti attiecināt šo vārdu uz tiem, kas, lai piedalītos pasaules mēroga sacensības, spiesti trenēties pa padsmit stundām dienā pie datora.

  +8 [+] [-]

, 2017-10-30 16:29, pirms 6 gadiem
Tas tikai parāda to, ka olimpiāde jau sen ir zaudējusi savu sākotnējo ideju un pašlaik tas ir pilnīgs komercpasākums, kas ir gatavs šūpoties ikmazākā pūtiena rezultātā.

Jau pašlaik ielika visādus strītbolus un pludmales volejbolus, kas vispār nav pilnvērtīgi sporta veidi. Skeitbords tāpat. Tagad vēl eSports.

Tajā pašā laikā visu laiku tiek runāts par klasisko sporta veidu - cīņas un svarcelšanas izslēgšanu no sacensībām.

SOK ierauga, kur var nopelnīt un piesaistīt lielāku auditoriju, to i ķer, lai gan agrāk profesionāļus nepielaida sacensībām un pat katru neapstiprinātp reklamu lika līmēt vai krāsot ciet.

  +8 [+] [-]

, 2017-10-30 16:36, pirms 6 gadiem
Un lai eSporta fani piedod, bet viņu "sagatavošanās" ir izsmiekls, ja salīdzina ar normālu sporta veidu sagatavošanos.

Jūs ko vispār trenējat, varat pateikt? Ja sāksiet runāt par reakciju utt. muļķībām - smiešos.

Spēlējot kādu spēli jūs atrodaties tikai un vienīgi kādas iepriekš saprogrammētas vides ietvaros. Jūs tur nevarat izdarīt neko, ko spēles izstrādātāji nav paredzējuši. Sanāk, ka jūs vienkārši dzenājat cauri šīs situācijas un mēģinat atcerēties ko vajag darīt interakcijā ar citiem cilvēkiem. Tiek modelētas situācijas un viss.

Tad jau OS programmā var iekļaut CSDD teorētisko eksāmenu. Pēc "trenēšanās līmeņa" ne ar ko neatšķiras. Izdzen visus jautājumus - ko zini, ko vienkārši no galvas iekal un aiziet!

Tieši tāpēc šahs vai dambrete jau nav OS, lai gan sen varēja būt. Tur visi iznākumi jau iepriekš ir noteikti un uzvar tas kuram ir labāka viena lieta - atmiņa. Atvainojos, ka kādam sagrāvu priekšstatus par to ko viņš dara (saku to kā cilvēks, kas pats bija šāds "sportists" pirms 10-15 gadiem).

  +2 [+] [-]

, 2017-10-30 16:41, pirms 6 gadiem
M8archa rakstīja: Kā kuram, es labāk skatītos tad kā zingers spēlē pret Nets, kā kaut kādus cs go, ko jebkurš pats var uzspēlēt pietiekami augstā līmenī.
Pietiekami augstā līmenī tu varētu uzspēlēt kā salīdzinot, kad tu uzspēlē sētā ar puikām kopā basīti pret to kā Porzingis spēlē NBA. Tur tak tie pro playeri ir saskillojušies tā, ka tu pamirkšķinot nesaprastu kā nomiri

  +1 [+] [-]

, 2017-10-30 16:44, pirms 6 gadiem
Fullback rakstīja: Tas tikai parāda to, ka olimpiāde jau sen ir zaudējusi savu sākotnējo ideju un pašlaik tas ir pilnīgs komercpasākums, kas ir gatavs šūpoties ikmazākā pūtiena rezultātā.

Jau pašlaik ielika visādus strītbolus un pludmales volejbolus, kas vispār nav pilnvērtīgi sporta veidi. Skeitbords tāpat.
Kā tas saprotams-"nav pilnvērtīgi sporta veidi"?

     [+] [-]

, 2017-10-30 16:46, pirms 6 gadiem
TRIO rakstīja: Pietiekami augstā līmenī tu varētu uzspēlēt kā salīdzinot, kad tu uzspēlē sētā ar puikām kopā basīti pret to kā Porzingis spēlē NBA. Tur tak tie pro playeri ir saskillojušies tā, ka tu pamirkšķinot nesaprastu kā nomiri
HVZ, sen neesmu spēlējis neko, bet savā laikā COD4 maucu tā saucamos cw pret top spēlētājiem pa reizei (mYm, supreme, kas tur vēl bija, tek9 toreiz) un nekas tur pārdabisks nebija, viss ko vajag ir labs FPS, aims un reakcija, un saprast šo to, ok tagad varētu būt savādāk, jo summas lielākas un zadroto visi vairāk, bet šaubos.

     [+] [-]

, 2017-10-30 16:51, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: Kā tas saprotams-"nav pilnvērtīgi sporta veidi"?
Tie ir atvasinājumi no pamatdisciplīnām, kas savulaik bija izdomāti treniņiem, bet cilvēki tik ļoti uz to pavilkās, ka pašlaik tie ir attīstījušies par atsevišķām disciplīnām, lai gan vēl aizvien ir tikai un vienīgi volejbola un basketbola paveidi.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 16:52, pirms 6 gadiem
TRIO rakstīja: Pietiekami augstā līmenī tu varētu uzspēlēt kā salīdzinot, kad tu uzspēlē sētā ar puikām kopā basīti pret to kā Porzingis spēlē NBA. Tur tak tie pro playeri ir saskillojušies tā, ka tu pamirkšķinot nesaprastu kā nomiri
tas joprojām to nepadara par sportu. Pēc dažiem šādu "treniņu" gadiem ir trīs diagnozes: brilles, hemoroīdi un mugurkaula deformācijas. lai gan nu varbūt dēļ ergonomiskajiem krēsliem pēdējie divi ir retāk

     [+] [-]

, 2017-10-30 16:54, pirms 6 gadiem
xZ rakstīja: tas joprojām to nepadara par sportu. Pēc dažiem šādu "treniņu" gadiem ir trīs diagnozes: brilles, hemoroīdi un mugurkaula deformācijas. lai gan nu varbūt dēļ ergonomiskajiem krēsliem pēdējie divi ir retāk
Un kas ir pēc trim gadiem nopietnu treniņu jebkurā citā sporta veidā?

  +4 [+] [-]

, 2017-10-30 17:01, pirms 6 gadiem
Problem? rakstīja: No skatītāja viedokļa nekas daudz nemainās - sēdēt uz dīvāna un skatīties NBA ir gandrīz tas pats kas skatīties cs go. Galvenais lai ir Hype un var naudu uzbetot.
Runa ir par to ka OS tomēr ir tādas kā solīdākās sporta sacensības vai sauc kā gribi. Geimeri kuri sēž sazin cik stundas dienā pie datora un droto to pašu CS:GO nav sportisti manā skatījumā un uzskatu ka tādai izklaidei nav jābūt OS.

Lai eSportisti taisa savu olimpiādi,nevis piedalās vienā forumā ar labākajiem SPORTISTIEM Pasaulē.

  +1 [+] [-]

, 2017-10-30 17:04, pirms 6 gadiem
Sports ir domāts priekš skatītājiem , nevis atlētiem. Tas pats eSportam , skatītāji aug ar vien ātrāk un ātrāk ap ko apgrozās nauda. Un noorganizēt vienu turnīru CS:GO vai LOL ir daudz lētāk , kā futbolam , hokejam u.t.t.

     [+] [-]

, 2017-10-30 17:07, pirms 6 gadiem
Fullback rakstīja: Tie ir atvasinājumi no pamatdisciplīnām, kas savulaik bija izdomāti treniņiem, bet cilvēki tik ļoti uz to pavilkās, ka pašlaik tie ir attīstījušies par atsevišķām disciplīnām, lai gan vēl aizvien ir tikai un vienīgi volejbola un basketbola paveidi.
nu un kas tur slikts?

jo vairāk sporta veidu,jo labāk

  +6 [+] [-]

, 2017-10-30 17:12, pirms 6 gadiem
Nezinu, par ko tā cepties. Jā, nav klasisks sporta veids, bet ar ko sliktāks par kādu stenda šaušanu? Tur tieši vairāk tušņu nekā starp pro geimeriem. Daudzi reāli nodarbojas vismaz ar kardio, jo lai pavadītu vairākas stundas dienā spēlējot CS, LoL, vienalga, vajag izturību. Stereotipi nav laba lieta, esports jau sen ir pāraudzis pagrabā sēdēšanas līmeni.

     [+] [-]

, 2017-10-30 17:13, pirms 6 gadiem
M8archa rakstīja: HVZ, sen neesmu spēlējis neko, bet savā laikā COD4 maucu tā saucamos cw pret top spēlētājiem pa reizei (mYm, supreme, kas tur vēl bija, tek9 toreiz) un nekas tur pārdabisks nebija, viss ko vajag ir labs FPS, aims un reakcija, un saprast šo to, ok tagad varētu būt savādāk, jo summas lielākas un zadroto visi vairāk, bet šaubos.
Nu COD ir daudz reizes vieglāks, kā piemēram CSGO, jo COD ir tads run and gun tipa, kad cs tur jau ieročiem tie paterni ir kā šaut stavot, kustiba utt. Tagad jau tas viss attistijies šausmīgi ir.

     [+] [-]

, 2017-10-30 17:15, pirms 6 gadiem
xZ rakstīja: tas joprojām to nepadara par sportu. Pēc dažiem šādu "treniņu" gadiem ir trīs diagnozes: brilles, hemoroīdi un mugurkaula deformācijas. lai gan nu varbūt dēļ ergonomiskajiem krēsliem pēdējie divi ir retāk
es neteicu, ka padara. Un ar tiem krēsliem jau nu toč tās divas problēmas gandrīz izslēgtas ir. Brilles tas jā, bet tagad jau ir izgudrotas ari gaming brilles kas pasargā acis un nebojā tās ilgstoši spēlējot, tā kā tas arī atkrīt.

     [+] [-]

, 2017-10-30 17:21, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: nu un kas tur slikts?

jo vairāk sporta veidu,jo labāk
A kas labs no tā, ka ir daudz sporta veidu?

     [+] [-]

, 2017-10-30 17:24, pirms 6 gadiem
Cik saprotu, iniciatīva iekļaut esportu OS nāk no SOK puses, nevis pašu geimeru. Bet te ļaudis pieprasa, lai geimeri rīko savus turnīrus. Jau rīko! Bet nav ko pārmest geimeriem, kad viņiem tiek piedāvāta iespēja piedalīties OS. Kurš gan to neizmantotu?! Labāk būtu savu žulti lējuši uz SOK, kuri ir tie lēmēji. Štrombis jau šodien publicētajā intervijā atzina, ka SOK cenšas iesaistīt arvien vairāk jauniešus olimpiskajā kustībā, lūk arī apliecinājums.

  +1 [+] [-]

, 2017-10-30 17:29, pirms 6 gadiem
Mixes rakstīja: Cik saprotu, iniciatīva iekļaut esportu OS nāk no SOK puses, nevis pašu geimeru. Bet te ļaudis pieprasa, lai geimeri rīko savus turnīrus. Jau rīko! Bet nav ko pārmest geimeriem, kad viņiem tiek piedāvāta iespēja piedalīties OS. Kurš gan to neizmantotu?! Labāk būtu savu žulti lējuši uz SOK, kuri ir tie lēmēji. Štrombis jau šodien publicētajā intervijā atzina, ka SOK cenšas iesaistīt arvien vairāk jauniešus olimpiskajā kustībā, lūk arī apliecinājums.
To arī minēju iepriekš - viņi kā vēja rādītājs grozās, ka tik vairāk nopelnītu.

     [+] [-]

, 2017-10-30 17:29, pirms 6 gadiem
hcorep*rn rakstīja: Runa ir par to ka OS tomēr ir tādas kā solīdākās sporta sacensības vai sauc kā gribi. Geimeri kuri sēž sazin cik stundas dienā pie datora un droto to pašu CS:GO nav sportisti manā skatījumā un uzskatu ka tādai izklaidei nav jābūt OS.

Lai eSportisti taisa savu olimpiādi,nevis piedalās vienā forumā ar labākajiem SPORTISTIEM Pasaulē.
Nu tas ko tu uzrakstīji ir subjektīvs viedoklis. manā vērtību skalā nav lielas atšķirības vai tu 8h dienā sper pa bumbu vai kapā kompi.

  +3 [+] [-]

, 2017-10-30 17:32, pirms 6 gadiem
Fullback rakstīja: Un lai eSporta fani piedod, bet viņu "sagatavošanās" ir izsmiekls, ja salīdzina ar normālu sporta veidu sagatavošanos.

Jūs ko vispār trenējat, varat pateikt? Ja sāksiet runāt par reakciju utt. muļķībām - smiešos.

Spēlējot kādu spēli jūs atrodaties tikai un vienīgi kādas iepriekš saprogrammētas vides ietvaros. Jūs tur nevarat izdarīt neko, ko spēles izstrādātāji nav paredzējuši. Sanāk, ka jūs vienkārši dzenājat cauri šīs situācijas un mēģinat atcerēties ko vajag darīt interakcijā ar citiem cilvēkiem. Tiek modelētas situācijas un viss.

Tad jau OS programmā var iekļaut CSDD teorētisko eksāmenu. Pēc "trenēšanās līmeņa" ne ar ko neatšķiras. Izdzen visus jautājumus - ko zini, ko vienkārši no galvas iekal un aiziet!

Tieši tāpēc šahs vai dambrete jau nav OS, lai gan sen varēja būt. Tur visi iznākumi jau iepriekš ir noteikti un uzvar tas kuram ir labāka viena lieta - atmiņa. Atvainojos, ka kādam sagrāvu priekšstatus par to ko viņš dara (saku to kā cilvēks, kas pats bija šāds "sportists" pirms 10-15 gadiem).
Tik daudz muļķību vienā komentārā...

Ko trenē? Paskaties, piemēram, kā trenējas korejiešu Starcraft profi. Pat svarus uz plaukstām liek. Nemaz nerunājot par stundām katru dienu spēlējot savu spēli. Pajautā bijušajam NBA čalim Rikam Foksam, ko viņš domā par esporta treniņiem. Sports ir ļoti plašs jēdziens, sākot no šahistiem, turpinot ar šāvējiem un beidzot ar svarcēlājiem. Karam savas treniņu metodes.

Saprogrammēta vide jeb kā citos sportos - laukums ar robežām un strikti noteikumi? Ko citos sportos var izdarīt ārpus paredzētā? Oriģinālas pieejas starp citu ir visos sportos. Es pat teiktu virtuālā vidē krietni vairāk, jo tur parasti ir tik daudz detaļu, kuru mijiedarbība nepavisam nebija paredzēta. Salīdzinājums ar CSDD ir tik stulbs, ka nav pat jēgas izteikties...

Šahā tikai atmiņa? Ja no visa iepriekšējā sviesta, ko sarunāji, vēl varētu šaubīties, vai no tevis vsp var cerēt uz jebkādu izpratni un loģisku domāšanu, tad ar to viss ir skaidrs.
1 2 62 komentāri