Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2896, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

BESL organizators: "Latvijas esportista broky stāsts ir milzīgs retums arī globāli"

BESL organizators: "Latvijas esportista broky stāsts ir milzīgs retums arī globāli"
Bruno Gailītis. Foto: BESL

Šogad datorspēles „Counter Strike:Global Offensive ” elites līmeņa turnīros par augstākajām vietām cīnās latviešu esportists Helvijs broky Saukants , kurš pirms nieka pusotra gada debitēja Baltijas esporta līgā (BESL). BESL „Counter Strike ” turnīru organizators Bruno Gailītis portālam Sportacentrs.com pastāstīja, cik liels retums (arī globālā līmenī) ir tik strauja izaugsme, plašāk izklāstīja broky pārstāvētās „FaZe Clan” komandas situāciju un principus, kā arī pauda pārliecību, ka broky šajos mēnešos pierādījis savu talantu un būtu konkurētspējīgs jebkuras citas augstākā līmeņa CS:GO komandas sastāvā.

Pašā sākumā aicināšu nedaudz pastāstīt tevi par savu darbību esportā.
Savās pirmajās esporta sacensībās piedalījos pirms aptuveni 15 gadiem, taču šobrīd pats vairs aktīvi nespēlēju un vairāk darbojos aizkulisēs kā BESL turnīru organizators un komandu treneris. Plašākai auditorijai es sevi laikam pieteiktu vienkārši kā esporta entuziastu.

Cik saprotu, iepriekš esi spēlējis kopā ar šobrīd slavenajā „FaZe” komandā tikušo broky jeb Helviju Saukantu. Pastāsti, lūdzu, par savu saikni ar viņu!
Savulaik bija sanācis pāris reizes kopā uzspēlēt, bet droši vien šeit vairāk jāizceļ ir fakts, ka bija iespēja klātienē redzēt viņa pirmo iznācienu klātienes turnīrā, kas bija Baltijas esporta līgas fināli 2018.gada oktobrī Tallinā, kur biju viens no organizētājiem CS:GO turnīrā. Šis tad arī bija pirmais turnīrs kurā broky varēja sevi parādīt plašākai, globālai auditorijai, jo tas tika iekļauts arī starptautiskajā turnīru kalendārā un par to informācija bija arī ārzemju esporta portālos.

Vai toreiz jau bija sajūta, ka uz turnīru atbraucis liels talants? Kāda bija BESL sabiedrības attieksme toreiz, vai broky īpaši izcēlās tajā?
Atbilde noteikti ir jā! Kad viņš spēlēja pie mums reģionālajos un vietējos turnīros, varēja redzēt un just, ka šim puisim ir iekšā, ka viņam ir talants un iespējas attīstīties daudz tālāk. Protams, kā jau ierasti, lomu arī viņa karjerā nospēlēja apstākļu sakritība, taču kopumā teiktu, ka viņš ir nokļuvis tur, kur viņa talants ir viņu aizvedis.

Kopumā runājot par broky noteikti ir jāizceļ tas, cik tomēr strauji viņš izsitās un cik liels retums tas ir arī pasaules mērogā, ka spēlētājs tik īsā laika periodā spēj nokļūt tik augstu, kā to izdarīja viņš. Tā teikt no sērijas - vakar aizgāji gulēt un šodien jau piecelies pasaules elitē.

Kāds tad būtu "normāls" ceļš mazas valsts jaunam spēlētājam uz elites līmeni?
Es teiktu, ka tas ceļš kā tāds ir aptuveni skaidrs un tas gadu gaitā vienmēr bijis praktiski nemainīgs - spēlētājs sāk ar dalību lokālajos Latvijas turnīros, pēcāk virzās tālāk uz jau nopietnākiem Baltijas līmeņa turnīriem, līdz beidzot sāk piedalīties arī globālos turnīros, kur jau iespējami sacenšas ar komandām no visas Eiropas. Tas, cik ātri spēlētājs virzās pa šīm "trepēm" uz augšu, atkarīgs no viņa talanta un ieguldītā darba. Taču svarīgi šeit būtu jebkuram jaunajam censonim būt reālistiskam un godīgam pret sevi, un lai kā gribētos ņemt broky par piemēru šajā aspektā, to darīt nebūtu gluži pareizi, jo liepājnieks ir patiesi vienreizējs talants un viņa karjeras augšupejas ātrumi bija kas neredzēts!

Šobrīd viņš spēlē „FaZe Clan” sastāvā, kas tiek raksturota kā viena no slavenākajām esporta organizācijām pasaulē. Kā to raksturotu no sava skatupunkta, kā pret šo komandu izturējies vēl pirms tai pievienojās broky?
Komandu „Faze Clan” pilnīgi noteikti var saukt par pasaules elites līmeņa komandu, jo pasaules labāko komandu aprindās tā uzturas jau tiešām ļoti ilgu laiku. Sastāvs gan gadu gaitā ir bieži mainījies, un šeit jāizceļ, ka „FaZe Clan” kā organizācijas mērķis un tāds kā darbības princips vienmēr bijis savā sastāvā savākt zvaigznes un skaļākos vārdus, tikt pie esporta lielākajām superzvaigznēm vai populārākajām personībām. Šī komanda pēc tāda principa darbojas jau ilgi, un arī šobrīd ir tāda pati situācija. Neskaitot broky, kurš uz kopējā fona kā jauns latvietis šajā aspektā pamatīgi krīt ārā no kopējās bildes, komandā ir četras esporta zvaigznes, kuriem ir vairāku gadu pieredze elites līmenī. Viņi visi četri šīs spēles aprindās kotējas ļoti augstu.

Tas, ko Tu apraksti, no klasiskā sporta rada asociācijas ar Madrides „Real” un „Galacticos” stratēģiju, kad klubā tika salikti kopā Figu, Zidāns, Ronaldo, Bekhems utt. Ne gluži tikai tāpēc, ka viņi bija zvaigznes, bet padarot to par kritēriju. Vai ir pareizi „FaZe” piesaukt kā līdzību?
Teikšu godīgi - klasisko sportu sīki nepārzinu, taču pats fakts, ka arī es šos vārdus zinu un ka kāds ir centies viņus salikt, lai spēlē kopā, apliecina, ka jā, salīdzinājums ir ļoti precīzs un tehniski Madrides „Real” un „FaZe Clan” ideja ir ļoti līdzīga.

Dzirdot, ka „FaZe” ir princips uzsvaru izdarīt uz zvaigžņu savākšanu komandā, vēl interesantāks liekas jautājums, ko tad tur dara broky un kā viņš tur vispār nokļuva?
Es teiktu, ka šoreiz lomu nospēlēja ne vien tikai viņa talants, bet arī ļoti labvēlīga apstākļu sakritība. 2019. gada rudenī, tieši tad, kad komandā ieradās broky, tika iegūts arī Brazīlijas spēlētājs coldzera. „FaZe Clan” tobrīd meklēja divus jaunus spēlētājus, un brazīlietis coldzera esportā ir patiešām liels vārds – lai iegūtu viņu savā sastāvā, „FaZe Clan” organizācijai noteikti nācās šķirties no diezgan paprāvas naudas summas. Attiecīgi arī piektā spēlētāja meklējumiem budžets vairs nebija tik liels un bija jāmeklē lētāki varianti, un tas nospīdēja par labu broky. Pieļauju, ka tajā laikā broky transfērs iespējami bija pat apaļa nulle vai arī ļoti simboliska naudas summa salīdzinājuma ar to summu, kuru „FaZe Clan” samaksāja par brazīlieti coldzera. Teiktu, ka „FaZe Clan” ar Latvijas jaunā esportista nolīgšanu ļoti riskēja, taču, kā izskatās, šobrīd šis risks ir viennozīmīgi atmaksājies.

Kopš broky ienākšanas komandā pagājuši vairāki mēneši, bijuši divi lielie turnīri, tagad rit „Road to Rio”. Redzu, ka statistiski viņš nebūt nekrīt ārā, bet noteikti, ka tas nav vienīgais rādītājs. Pastāsti, kā broky situācija komandā izskatās no esporta pazinēja skatupunkta!
Skaidrs, ka šeit teiktais principā attiecas uz visiem komandu sporta veidiem, to pašu futbolu, basketbolu utt., kur spēlētājiem tiek sadalītas lomas. „Barcelona” komandā vārtus parasti visvairāk gūst Mesi, jo tā arī ir viņa loma komandā – sist vārtus -, kamēr kādam citam loma ir izdarīt piespēli. Tas tāds aptuvens piemērs, taču tā ir arī CS:GO spēlēs – kādam ir jāspēlē pasīvāk, jādarbojas aizmugurē un jāpalīdz komandas biedriem, kuri attiecīgi savāc labos statistikas rādītājus, kas it kā parāda, ka tieši viņi ir tie labākie.

„FaZe ” sakarā stāsts ir tāds, ka tiklīdz broky nonāca šajā komandā, praktiski uzreiz bija skaidrs, ka lomas komandas priekšgalā, kur var savākt labāko statistiku, gribēs visi četri broky komandas biedri, esporta zvaigznes jeb attiecīgi, lai visi runā par viņiem, kamēr tas mazais latvietis lai tur aizmugurē dara savas lietas un palīdz pārējiem. Īsāk sakot, uz broky netika likts nekāds uzsvars.

Taču pirms pāris mēnešiem viņi komandā saprata, ka tā nu gluži lietas nestrādās – jādod izdevība un iespēja pierādīt sevi arī tam jaunajam latvietim, ko viņš arī izmantoja. Viņi komandā nedaudz pamainījās lomām, un tāpēc pēdējā laikā var redzēt, ka statistikas rādītājos broky ir viens no labākajiem.

Cik daudz CS mačos jāskatās uz individuālo statistiku? Ja, piemēram, spēlētājam ir 1.5 reitings spēlē, bet pārējiem ap 1.00, vai var uzreiz teikt, ka viņš izvilka spēli?
Ļoti grūti šeit atbildēt, tas vairāk tāds subjektīvs skatījums, katram var būt cits viedoklis. Primārais gan, protams, ir tas, vai komanda izcīna uzvaru. Ja tas izdodas, tad arī nav nemaz būtiski, kāda kuram statistika. Protams, ja vēlamies nedaudz sīkāk paanalizēt, tad var piekrist, ka šis reitings gluži no tukšas vietas nerodas un tam ir sava vērtība, atspoguļojot spēlētāju sniegumu. Taču te vēlreiz jāpiemin, ka tas arī atkarīgs no spēlētāja lomas komandā. broky tagad komandā ir ielikts nozīmīgākā pozīcijā, attiecīgi arī nav jābrīnās, ka viņam šī statistika kāpusi uz augšu.

Vēl nedaudz paturpinot par broky slavenajiem komandas biedriem – viņi salīdzinoši nesen saņēmuši gada labākā spēlētāja titulu (coldzera 2017. un 2016. gadā, olofmeister – 2015. gadā, NiKo divreiz bijis trijniekā). Vai tiešām esportā 2-3 gadi ir periods, kurā no pasaules labākā spēlētāja pozīcijas var aizslīdēt krietni zemāk?
Tā arī aptuveni ir, jā. Velkot paralēles ar tradicionālo sportu - pusgads līdz gads esportā varētu būt ekvivalents kādiem 3-5 gadiem klasiskajā sportā. Šādi krasi spēlētāju līmeņa piemēri ir vairāki un arī tas pats broky komandas biedrs olofmeister vēl pirms pāris gadiem bija pašā spicē, kad ar savu Zviedrijas komandu „fnatic” spēja izcīnīt vairākus pasaules čempiona titulus. Tagad pagājuši pāris gadi, un praktiski viss, kas viņam palicis, ir vārds un reputācija, ar ko vēl noturēties esporta elitē. Gads, pat seši mēneši - esportā tas patiešām ir jau diezgan apjomīgs laika posms kurā daudz kas var mainīties.

Šeit varbūt vietā plašāk paskaidrot, kāda ir hierarhija „Counter Strike” sabiedrībā. Kas ir nākamais solis uz augšu puisim, kurš ticis „FaZe” sastāvā?
Visi CS spēlētāji tiecas uz uzvaru kādā no lielajiem turnīriem, proti, „Major” līmenī. Tie ir spēles izdevēja oficiāli atbalstītie un rīkotie turnīri, kurus visi uzskata par sezonas kalendāra flagmaņiem. Komandas un spēlētājus, kuri uzvar „Major” turnīros, attiecīgi pamana un izceļ, ieliek esporta vēsturē un tik ātri neaizmirst. Šogad „Major” turnīrs bija paredzēts pavasarī, bet tika pārcelts pandēmijas dēļ, tagad „Rio Major” ir nozīmēts uz rudeni, kas arī būs sezonas kulminācija.

Lielas uzvaras ir viena lieta. Otra lieta ir karjeras turpinājums. Kā jau minēju, esportā viss notiek strauji, un, galu galā, arī broky laikam „FaZe Clan” sastāvā beigas var pienākt ar vienu knipja uzsitienu. Ja komandā rodas kādas nesaskaņas vai kas tamlīdzīgi... Proti, jāapzinās iespēja, ka sadarbība beidzas.

Un tad rodas lielais jautājums – vai var atrast vietu kādā citā elites līmeņa komandā, vai kāds vēlas viņu sastāvā? Šeit gan svarīgs faktors ir paša spēlētāja komunikācija. CS:GO spēļu laikā komandas biedriem jāuztur saziņa un labi jāsaprotas, attiecīgi ļoti svarīgas ir valodu prasmes, lai vispār varētu runāt par spēlēšanu kādā komandā. broky gadījumā tas, piemēram, nozīmē, ka viņš var meklēt tikai tādu komandu, kurā saziņa ir angliski. Tas uzreiz ļoti ierobežo potenciālo komandu loku. Ja mēs runājam par to pašu olofmeister – ja viņam rītdien „FaZe Clan” pasaka uz redzēšanos, viņš kā zviedrs Zviedrijas tirgū, kur ir daudz komandu, sev darbu atrastu ļoti ātri. Tas ir aspekts, kura dēļ nākotnē tomēr piesardzīgi jāskatās un jāuzmanās. Šobrīd broky tehniski ir pašā esporta augšgalā, taču vienā pēkšņā un īsā brīdī viņam to visu var arī atņemt.

Šeit varētu būt grūti saglabāt objektivitāti, taču tomēr piedāvā savu viedokli, kāds šobrīd ir broky statuss CS sabiedrībā? Teici, ka pirms pusgada viņš tika paņemts kā pilnībā nezināms spēlētājs. Ja viņš kļūtu par brīvo aģentu, vai citas augstākā līmeņa komandas par viņu interesētos?
Manuprāt, pilnīgi noteikti, ka jā. Kā jau minēju par „FaZe Clan” pārmaiņām lomu sadalījumos – viņam deva vairāk iespēju izpausties, ko, manuprāt, broky izmantoja un pierādīja sevi. Domāju, ka broky būtu konkurētspējīgs spēlētājs arī jebkurā citā elites līmeņa „CS:GO” komandā.

Noslēgumā vēlētos Tavu ieteikumu cilvēkiem, kuri tagad pirmoreiz dzird par „Counter Strike ” spēlēm un to, ka tur lielos mačos spēlē latvietis, un tagad nolēmuši ieslēgt spēles tiešraidi. Noteikumi ir it kā vienkārši (raundā uzvar komanda, kas izslēdz pretinieku spēlētājus, jāuzsvar 16 raundos), taču notikumi spēlē ir ļoti ātri un grūti uztverami. Kam ieteiktu pievērst uzmanību, ko apgūt un uzzināt?
Jā, piekrītu, ka cilvēkiem, kuri ieslēdza spēli tikai tādēļ, ka tur ir latvietis, varētu būt grūti iedziļināties tajā, kas tad īsti notiek, jo spēles pasaules līmeņa elitē, kā jau pats minēji, patiešām noris ļoti ātri, un tur apakšā nāk vēl kaudze ar dažādiem faktoriem kā spēlētāju pozicionēšanās, granātu pielietojums utml. Tāpēc domāju, ka labākais variants ir vienkārši vērot latviešu puiša spēli un atbalstīt viņa komandu kopumā.

broky šobrīd ar "FaZe Clan" piedalās pirmajā no trim Riodežaneiro "Major" atlases turnīriem - "Road to Rio:Europe". Šajā turnīrā viņa komanda vakar izcīnīja ļoti sīvu uzvaru ceturtdaļfinālā un rītdien pusfinālā mēģinās savu uzvaru sēriju turpināt pret pasaules ranga līdervienību "Astralis" no Dānijas. broky pārstāvētā komanda šobrīd ieņem septīto vietu pasaules rangā.


, 2020-05-14 18:16, pirms 4 gadiem
Ļoti interesanta intervija, kurā uzzināju daudz ko jaunu par komandām un broky nozīmi FaZe Clan sastāva. Labi jautājumi un izsmeļošas atbildes. 👍 raksts!
, 2020-05-14 18:51, pirms 4 gadiem
Straujā izaugsme ar aimbot!
, 2020-05-15 01:25, pirms 4 gadiem
Super broky saukants !!!🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
, 2020-05-15 08:20, pirms 4 gadiem
, 2020-05-15 08:55, pirms 4 gadiem
Njā, bet... skatīties kā citi spēlē datorspēli. Kā tas var būt aizraujoši?
, 2020-05-15 09:29, pirms 4 gadiem
Nākamo interviju ar pašu broky
, 2020-05-15 10:21, pirms 4 gadiem
Limpompo rakstīja: Njā, bet... skatīties kā citi spēlē datorspēli. Kā tas var būt aizraujoši?
skatīties, kā citi spēlē hoķi,futeni,basi... - kā tas var būt aizraujoši?
, 2020-05-15 10:27, pirms 4 gadiem
Nu kāds nezināms?

Intervijā ne vārda par FPL, kurā Broky pamanīja un kurā viņam bija ļoti laba statistika, komunikācijas spējas utt. Caur FPL arī igauņu kaimiņš Ropz izsitās līdz Mousesports.

Tiekot FPL iespējas izsisties līdz top līmenim ir daudz reālākas kā piemēram caur reģionālajiem LAN turnīriem kā BESL.
, 2020-05-17 10:02, pirms 4 gadiem
Veiksmi Gekonam organizēšanā un Broky izcīnīt "Major".
Helvijs broky Saukants. Foto: HLTV
4

"broky" iegūst MVP titulu savas komandas triumfā Ķīnā

Latvijas esportists Helvijs broky Saukants ieguvis datorspēles CS2 "Intel Extreme Masters Chengdu 2024" turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu, palīdzot savai "FaZe" komandai ar 2:0 finālspēlē uzvarēt "MOUZ".
Helvijs broky Saukants. Foto: theMAKKU/HLTV
1

Latviešu "play-off" mačā Ķīnā uzvar "FaZe", "broky" dominē un rāda brīnumus

Datorspēles CS2 "Masters" līmeņa turnīrā Čengdu, Ķīnā, ceturtdaļfinālā Helvija broky Saukanta pārstāvētā "FaZe" ar 2:1 apspēlēja Mareka YEKINDAR Gaļinska "Liquid" komandu. "FaZe" līdz ar to turpina tēmēt uz savas sērijas "tikt līdz finālam visos CS2 turnīros" turpināšānu, kamēr "Liquid" šajā turnīrā parādīja daudz saturīgāku sniegumu nekā blāvi aizvadītajā ziemā.
Helvijs broky Saukants. Foto: brcho_/HLTV
10

broky un "FaZe" cīņā par pusmiljonu dolāru finālā piekāpjas Ukrainas "NaVi"

Datorspēles CS2 sezonas lielākajā turnīrā "PGL Major Copenhagen 2024" finālmačā ar 2:1 uzvaru izcīnīja Ukrainas "Natus Vincere", kas pieveica Latvijas esportista Helvija broky Saukanta pārstāvēto "FaZe".