Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2674, Did:0, useCase: 3

Autors: Helmuts Rodke

Blogs: Amatierisms un profesionālisms

Reizēm ir tik grūti pārvarēt sevi! Pārvarēt dažādus apstākļus, citu cilvēku viedokļa ietekmi, konkurentu izdarības, savas emocijas, maņas, iegribas un sīkās acumirkļa vēlmes.

Amatierisms – kaut kas valda pār tevi. Profesionālisms – tu valdi pār kaut ko.

Amatierisms nenozīmē amatieru sportu. Tas vienkārši ir haotiskums un ceļš uz neveiksmi. Nodarbošanās ar iemīļoto sporta veidu, netēmējot uz lieliem panākumiem, ir lieliska lieta! Un amatieru sportā ļoti bieži ir novērojama stingri profesionāla attieksme pret to, ko sportisti dara. Amatierisms ir tad, kad sporta nodarbības tiek darītas neatbilstoši to jēgai un mērķim. Amatierisms ir tad, kad kādas lietas sportā, vai saistītas ar sportu, tiek darītas neadekvāti.

Profesionālisms nenozīmē profesionālo sportu, bet gan veiksmi un uzvaras nesošu attieksmi un darbības sportā. Savukārt paši sporta profesionāļi retāk vai biežāk pieļauj amatierisku, neveiksmi nesošu domāšanu un rīcību, vai bezdarbību. Profesionālisms nozīmē adekvātumu.

Amatierisms jeb diletantisms sportā izpaužas daudzos gan redzamos, gan slēptos veidos. Profesionālisms nozīmē izvairīties no šiem neveiksmes slazdiem un darīt lietas gudri.

Daļu no svarīgām lietām, kas ietekmē sportista panākumus, esmu nosaucis par: Iekustēšanās, krāšana, darbs ilgtermiņam, neticība sev, disciplīna, “īstais brīdis”, gribēšana, svaru “cilāšana”, “gudrība”, nodoms, sportiskās formas zaudēšana, attieksme pret zaudējumu, pret uzvaru, pret kritiku, sevis pārvaldīšana un šīs reizes tēma – “lielais” sports un sevis uztveršana un identitāte.

Amatieris sevi pārāk identificē ar to, ar ko viņš nodarbojas. Dzīvošana sportam un domāšana pārsvarā tikai par sportu amatierim ir gan stresors, gan ierobežotas dzīves uztveres faktors. It kā jau ir labi, ja sportists ļoti aizraujas ar savu lietu, taču nenoliedzams fakts ir tas, ka viņam tik ļoti patīk vienkārši dalība tajā, ka piespiest sevi strādāt ilgtermiņam un iziet ārpus komforta zonas bieži vien šķiet apgrūtinoši. Ir, piemēram, atšķirība – trenēties vieglatlētikā, vai kļūt par augstas klases vieglatlētu, trenēties tenisā, vai kļūt par labu tenisistu. Nodarboties ar sportu ir daudz vieglāk un patīkamāk, nekā kļūt par uzvarētāju.

Profesionālis apzināti it kā nedaudz distancējas no sporta, lai gūtu tajā lielākus panākumus. Profesionālis saprot, ka, lai tajā gūtu panākumus, ir arī jāprot dozēt slodzi. Profesionālis labāk prot atpūtināt nervu sistēmu no sporta, vairāk paplašina savu redzesloku, kas tieši sekmē atjaunošanās procesus. Profesionālis „nesadeg”. Viņš saprot, ka viņam, kā cilvēkam, ir vērtība arī bez sporta. Profesionālim sports ir darbs, taču viņš nekad neteiks: “es esmu mans darbs”. Viņš sevi uztver kā cilvēku, atbildīgu personību, kas nodarbojas ar sev ļoti interesantu un ļoti nozīmīgu lietu. Pārāk nozīmīgu, lai to visu sabojātu.


, 2015-03-10 14:16, pirms 9 gadiem
Labi rūkts, Helmut!
, 2015-03-10 14:21, pirms 9 gadiem
Vispār labas atziņas, kam arī pats piekrītu. Labāk 1x kvalitatīvi, nekā 10x nekvalitatīvi.
, 2015-03-10 14:27, pirms 9 gadiem
Es atļaušos izmest nelielu provokācijas āķi - ir jārunā nevis par profesionālismu/amatierismu, bet gan par fizkultūru un sportu.

Lai gan Latvijā par fizkultūru, nez kāpēc, vairs nav pieņemts runāt un visus sauc par sportistiem.
, 2015-03-10 14:58, pirms 9 gadiem
Fizkultūra - tajos sporta veidos, kur cilvēki nesacenšas cits ar citu, bet kopj veselīgu dzīvesveidu, piemēram nūjošana, soļošana savā nodabā vai lēnām, tāpat trenažieru apmeklējumi.
Amatierisms, entuziasti - kur notiek sacensība ar citu censoni, piemēram amatieri īrē sporta halli, vai beach box un spēlē cits ar citu, tāpat arī Ghetto games amatieri, kas kapā Grīziņā un citur.
, 2015-03-10 15:03, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Fizkultūra - tajos sporta veidos, kur cilvēki nesacenšas cits ar citu, bet kopj veselīgu dzīvesveidu, piemēram nūjošana, soļošana savā nodabā vai lēnām, tāpat trenažieru apmeklējumi.
Amatierisms, entuziasti - kur notiek sacensība ar citu censoni, piemēram amatieri īrē sporta halli, vai beach box un spēlē cits ar citu, tāpat arī Ghetto games amatieri, kas kapā Grīziņā un citur.
Nē, fizkultūra neizslēdz sacenšanās faktoru. Fizkultūra - fiziskā kultūra. Tās galvenais uzdevums ir ķermeņa (un prāta) vispusīga attīstīšana.
Sports gan neko neattīsta, bet prasa rezultātu un ķermeņa attīstība notiek tieši šādā virzienā (kas absolūtajā vairākumā gadījumu biežāk ir traumējošs nekā attīstošs un veicinošs)
, 2015-03-10 15:09, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nē, fizkultūra neizslēdz sacenšanās faktoru. Fizkultūra - fiziskā kultūra. Tās galvenais uzdevums ir ķermeņa (un prāta) vispusīga attīstīšana.
Sports gan neko neattīsta, bet prasa rezultātu un ķermeņa attīstība notiek tieši šādā virzienā (kas absolūtajā vairākumā gadījumu biežāk ir traumējošs nekā attīstošs un veicinošs)
Sports ir fiziskās kultūras "apakšsadaļa", nevis atsevišķi zari - sports un atsevišķi fizkultūra! Līdz ar to viss, kas attiecas uz jēdzienu "Fizkultūra", attiecināms arī uz sportu, jo "fizkultūra", kā zināms, ir daudz plašāks jēdziens!
, 2015-03-10 15:17, pirms 9 gadiem
Es, vēl nelasot blogu, ko tūlīt izlasīšu, pacelšu šo diskusiju pie bloga vēl vienā līmenī:

Tas, ko mēs saucam par profesionālo sportu, cik tur ir profesionālisma un konkurences!?!?
Lai kā mums gribētos domāt, bet profesionāli sportisti LV ir tikai kādi 50 - Rastargujevs, Ikauniece, Plēsnieks, Žogota, Bertāni, Rudņev, Jonass utml
Daudzi teiks, kur te mūsu skeletonisi un bobslejisti - viņiem konkurences nav. viņi ir izcili atlēti, bet pasaules konkurence viņiem ir 100x mazāk kā brāļiem Puodžiem, kuri manā uztverē ir pusprofesionāļi

manā izpratnē to 7 spēka trīscīņas dažādo versiju federāciju čempioni Latvijā ne ar ko neatpaliek no bobslejistu un skeletonistu izdarītā - tikai viņiem nav paveicies tjagu taisīt uz ledus trases ; )

Rezumē:
SPortā lietot vārdu profesionālisms ir baigi slideni filozofiskā lieta. Sviedriņš vismaz pēdējos 4 gadus saņēma par sportošanu milzu naudu, spēlēja augstākajā iespējamā līgā, bet attieksme pret to visu bija mazāk kaislīgā kā Ludzas novada čempionam boksā
, 2015-03-10 15:19, pirms 9 gadiem
Bet nu Helmuts ir uzrakstījis to pašu, ko es, tikai smalkāk
un tas jau ir stāsts par IQ klātesamību mūsu top atlētiem un to pavadošajām komandām

oi, ku te būtu ko klāstīt...
, 2015-03-10 15:22, pirms 9 gadiem
Fizkultūra/sports - nodarbības tips.

Amatierisms/diletantisms vai profesionālisms - personības attīstības jautājums. No sportista viedokļa viņa kā personības attīstība ir daudz svarīgāks jautājums, nekā spriešana, vai viņš tagad ir sportists vai fizkultūrietis Ir ļoti svarīgi nošķirt cilvēka profesiju no attieksmes pret izvēlēto sporta veidu.
, 2015-03-10 15:29, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Sports ir fiziskās kultūras "apakšsadaļa", nevis atsevišķi zari - sports un atsevišķi fizkultūra! Līdz ar to viss, kas attiecas uz jēdzienu "Fizkultūra", attiecināms arī uz sportu, jo "fizkultūra", kā zināms, ir daudz plašāks jēdziens!
Par to vai viss kas attiecināms uz fizkultūru ir attiecināms uz sportu... te ir vairākas iebildes (kaut vai tas, ka sports ir TIKAI sacenšoties un vērsts TIKAI uz rezultātu) un tieši tas padara šo jautājumu ļoti diskutablu.
, 2015-03-10 15:31, pirms 9 gadiem
Tāpēc tiekšanos pēc meistarības var nodalīt no vienkāršas pasportošanas. Abi var būt vai nebūt saistīti ar sacenšanos.
, 2015-03-10 15:33, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Fizkultūra/sports - nodarbības tips.

Amatierisms/diletantisms vai profesionālisms - personības attīstības jautājums. No sportista viedokļa viņa kā personības attīstība ir daudz svarīgāks jautājums, nekā spriešana, vai viņš tagad ir sportists vai fizkultūrietis Ir ļoti svarīgi nošķirt cilvēka profesiju no attieksmes pret izvēlēto sporta veidu.
kas vainas manai amatieriskajai pieejai 1x nedēļā iet uz svaru zāli un starp citu bez baigās iesildīšanās izskriet sēriju gŗušanā 60 80 100 120 (zemajā sēdienā)
Es domāju, ko daru, bet daži lielie nemāk domāt, nedomā vai visu noliek citu rokās

Es kā amatieris jūtos labi un šur tur es redzu lielāku muļķību no LV top atlētiem (piem. šķēpraižiem), kas trenējas padsmit gadus bet nemāk uz mačiem sevi sagatvot un noskaņot
, 2015-03-10 15:35, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Tāpēc tiekšanos pēc meistarības var nodalīt no vienkāršas pasportošanas. Abi var būt vai nebūt saistīti ar sacenšanos.
Mēslli jau tādi, ka mūsdienās ne tas NBA, ne tā OS medaļa, ne tas TdF nav etalons. kur nu vēl toto sērga
Pseido sporti un komercija ir izkropļojusi uztveri un sportu
, 2015-03-10 15:38, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Mēslli jau tādi, ka mūsdienās ne tas NBA, ne tā OS medaļa, ne tas TdF nav etalons. kur nu vēl toto sērga
Pseido sporti un komercija ir izkropļojusi uztveri un sportu
A kas ir etalons? Precīzāk - kā tu to iedomājies?
, 2015-03-10 15:57, pirms 9 gadiem
Etalons varētu būt seno grieķu skaistuma ideāls, garīgo un fizisko spēju maksimuma sasniegšana, lai varētu korekti piedalīties savas dzīves saturā. Vienkārši laba dzīve. Tu pie reizes vari izcīnīt arī duci olimpisko medaļu, bet tas nav nepieciešams.
, 2015-03-10 16:02, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Etalons varētu būt seno grieķu skaistuma ideāls, garīgo un fizisko spēju maksimuma sasniegšana, lai varētu korekti piedalīties savas dzīves saturā. Vienkārši laba dzīve. Tu pie reizes vari izcīnīt arī duci olimpisko medaļu, bet tas nav nepieciešams.
Labi, pieņemsim.
A tad nākošais jautājums - teiksim, fiziskā ideāla sasniegšanā, var izmantot tos labumus, kas ir radušies garīgās pilnveides rezultātā?
, 2015-03-10 16:04, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Mēslli jau tādi, ka mūsdienās ne tas NBA, ne tā OS medaļa, ne tas TdF nav etalons. kur nu vēl toto sērga
Pseido sporti un komercija ir izkropļojusi uztveri un sportu
Nu principā labāk nedarīt neko, bet aiziet, citēju: "1x nedēļā iet uz svaru zāli un starp citu bez baigās iesildīšanās izskriet sēriju gŗušanā 60 80 100 120 (zemajā sēdienā)"
, 2015-03-10 16:09, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Labi, pieņemsim.
A tad nākošais jautājums - teiksim, fiziskā ideāla sasniegšanā, var izmantot tos labumus, kas ir radušies garīgās pilnveides rezultātā?
Bez šaubām, pat sporta psiholoģijā ir pazīstams kvadrāts: ķermenis - izjūtas - domāšana - rīcība. Iespējams, ka netalantīgam sportistam garīgā puse dos vairāk kā talantīgam, jo viņam ir jāizkož vairāk detaļu, iespējams, ka "garīgie" ir labāki treneri, nekā sportisti, bet kas ir spēks bez galvas, kas ir darbs bez disciplīnas, kas ir mērķis bez motivācijas?

Valdīt pār savām emocijām arī ir garīga kvalitāte.
, 2015-03-10 16:15, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Bez šaubām, pat sporta psiholoģijā ir pazīstams kvadrāts: ķermenis - izjūtas - domāšana - rīcība. Iespējams, ka netalantīgam sportistam garīgā puse dos vairāk kā talantīgam, jo viņam ir jāizkož vairāk detaļu, iespējams, ka "garīgie" ir labāki treneri, nekā sportisti, bet kas ir spēks bez galvas, kas ir darbs bez disciplīnas, kas ir mērķis bez motivācijas?

Valdīt pār savām emocijām arī ir garīga kvalitāte.
Es bišķīt par ko citu, t.i., par pilnveides laikā iegūtajām zināšanām, prasmēm utt., kas nav tiešā veidā saistītas ar fizisko pilnveidi, taču var tikt izmantotas.

Tā nosacīti - cilvēks (kā būtne) ir atklājis/izgudrojis kādu stimulantu. Viņš savā fiziskajā pilnveidē to drīkst izmantot? Vai arī - apreibinošās vielas... .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-03-10 16:22, pirms 9 gadiem
Tas nozīmē, ka katram jāveido un jāseko savai programmai tieši ar domu kļūt par čempionu. Vai tā būtu skriešana vai hokejs. Diemžēl nevienā (cik es zinu) pusaudžu sporta sekcijā tā nenotiek. Visi skrien, met pa grozu vai vārtiem vienādi, parasti pakļaujoties tā brīža stiprākajiem vai citiem mistiskiem kritērījiem pēc treneru ieskatiem.
Ļoti linerāla ir sporta dejošana, ja to var nosaukt par sportu. Tur sacensības tiek rīkotas pēc citiem kritērijiem.
, 2015-03-10 16:23, pirms 9 gadiem
@ Juris Miņins Ā? Tas jau ir morāls jautājums. Vispārpieņemtā morāle veidojas sabiedrības diskusijas rezultātā un ar laiku mainās. Tāpat kā dopinga likumdošana un aizliegto vielu saraksti. Piedaloties sacensībās, ir jāievēro sporta likumi, un ikdienā ir vērts ievērot parastos likumus.

Vēl ir pelēkā zona, un tajā katram ir jāatrod atbilde.

Daži pamatprincipi - dari VISU iespējamo, lai izsistos - it kā liek izmantot visas iespējas, tiešām visu, kas tevi neizsit no ierindas vai neieliek aiz restēm, cietumā vai diskvalificēto sarakstā. Daudzi no tās iespējas atsakās, un viņus vajag cienīt.

Domāju, ka sporta zinātnei vēl ir milzīgs attīstības potenciāls, tiks izgudroti efektīvāki vingrinājumi, treniņa strukturēšana, periodizācija, un uz tā rēķina tiks izcīnīta viena otra slavena uzvara. Es vienmēr ar apbrīnu skatos, piemēram, uz Latvijas bobsleja un BMX izlasēm, jo tur ir sakrāta milzīga zināšanu bāze.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-03-10 18:11, pirms 9 gadiem
Jāatceras ka profesionālais sports bojā veselību un sportistam ik pa brīdim savā karjerā ir jāaizdomājas - vai riskēt ar savu veselību tālāk jeb tomēr kaut kur sevi pietaupīt. Kopumā labāk kaut ko izlaist veselības dēļ nekā startēt ar pusslodzi.
, 2015-03-10 18:31, pirms 9 gadiem
FUNS rakstīja: Jāatceras ka profesionālais sports bojā veselību un sportistam ik pa brīdim savā karjerā ir jāaizdomājas - vai riskēt ar savu veselību tālāk jeb tomēr kaut kur sevi pietaupīt. Kopumā labāk kaut ko izlaist veselības dēļ nekā startēt ar pusslodzi.
fizkuljtura lječit
sport kolječit
, 2015-03-10 18:39, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Es, vēl nelasot blogu, ko tūlīt izlasīšu, pacelšu šo diskusiju pie bloga vēl vienā līmenī:

Tas, ko mēs saucam par profesionālo sportu, cik tur ir profesionālisma un konkurences!?!?
Lai kā mums gribētos domāt, bet profesionāli sportisti LV ir tikai kādi 50 - Rastargujevs, Ikauniece, Plēsnieks, Žogota, Bertāni, Rudņev, Jonass utml
Daudzi teiks, kur te mūsu skeletonisi un bobslejisti - viņiem konkurences nav. viņi ir izcili atlēti, bet pasaules konkurence viņiem ir 100x mazāk kā brāļiem Puodžiem, kuri manā uztverē ir pusprofesionāļi

manā izpratnē to 7 spēka trīscīņas dažādo versiju federāciju čempioni Latvijā ne ar ko neatpaliek no bobslejistu un skeletonistu izdarītā - tikai viņiem nav paveicies tjagu taisīt uz ledus trases ; )

Rezumē:
SPortā lietot vārdu profesionālisms ir baigi slideni filozofiskā lieta. Sviedriņš vismaz pēdējos 4 gadus saņēma par sportošanu milzu naudu, spēlēja augstākajā iespējamā līgā, bet attieksme pret to visu bija mazāk kaislīgā kā Ludzas novada čempionam boksā
Konkurence kā tāda vēl nenosaka profesionālismu. Profesionālis var būt arī tad, ja viņš ar to nodarbojas vienīgais Pasaulē. Galvenais, lai kāds par to maksā.
Profesionālis (jau pats vārds uz to norāda => vārds 'profesija') ir tas, kurš ar savu nodarbošanos pelna sev iztiku. Amatieris - tas, kuram pamatnodarbošanās ir cita.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-03-10 18:46, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: A kas ir etalons? Precīzāk - kā tu to iedomājies?
Etalons noteikti bija 68 72 OS
visi labi sportisti, jā ar ķīmiju, bet visiem vienādas iespējas rīt
nekādu mākslīgu x-games sportu

pirms interenta laiks, kad milzum daudz ļaužu sportoja
, 2015-03-10 19:04, pirms 9 gadiem
Nu autors filozofe par lietam, bet ja jau parzin so pro un am butibu, ko pats ir sasniedzis, uztrenejis vai sagatavojis?!Konkreti un pec fakta!
, 2015-03-10 19:09, pirms 9 gadiem
Kārtējais lieliskais Helmuta raksts. Pazīstot vairākus sportistus, kuri ar savu nodarbošanos pelna naudu, tiešām varu noteikt - kurš ir profesionālis un kurš nav.
, 2015-03-10 19:33, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Etalons noteikti bija 68 72 OS
visi labi sportisti, jā ar ķīmiju, bet visiem vienādas iespējas rīt
nekādu mākslīgu x-games sportu

pirms interenta laiks, kad milzum daudz ļaužu sportoja
Tie ir subjektīvismi, kas balstīti uz to, ka agrāk, redz, zāle bija zaļāka un dopings lētāks... .
Kurš no sportiem, tavupārt, ir mākslīgs?
, 2015-03-10 19:38, pirms 9 gadiem
Labi izklāstīts. Un tagad ķeramies klāt, kur tad rodas profesionāļi un amatieri. Labs (profesionāls) amatieris parasti jau ir pieaudzis cilvēks. Viņš pārzina treniņu procesu sākot ar dienas režīmu, uzturu, treniņu metodiku, saplānojis sezonas mačus un visās niansēs pārzina tehniku (velobraucējs kā piemērs).
Profesionālis (nākamais) tiek atvests uz sporta skolu. Jebkurš vecāks kaut ar 1% varbūtību cer, ka viņa bērns izaugs par čempionu. Un šeit, ar cerībām atvestais bērns, tā arī neizaug par čempionu, jo lielākoties visas sporta skolas (to treneri) nodarbojas ar amatierismu, var teikt ka nodarbojas ar fizkultūru. Tieši Dukuri kā ģimene strādā profesionāli, pāris vieglatlētikas trenerus par tādiem var saukt. Nav neviena tenisa trenera, kurš spētu sagatavot vismaz 2.līmeņa profesionāļus. Tad, kad mūsu trenerus sāks pirkt, tad varēs saukt, ei, vaina ir mūsos, ne trenerī.
, 2015-03-10 19:51, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: fizkuljtura lječit
sport kolječit
Perfekti.
, 2015-03-10 19:57, pirms 9 gadiem
nicks rakstīja: Labi izklāstīts. Un tagad ķeramies klāt, kur tad rodas profesionāļi un amatieri. Labs (profesionāls) amatieris parasti jau ir pieaudzis cilvēks. Viņš pārzina treniņu procesu sākot ar dienas režīmu, uzturu, treniņu metodiku, saplānojis sezonas mačus un visās niansēs pārzina tehniku (velobraucējs kā piemērs).
Profesionālis (nākamais) tiek atvests uz sporta skolu. Jebkurš vecāks kaut ar 1% varbūtību cer, ka viņa bērns izaugs par čempionu. Un šeit, ar cerībām atvestais bērns, tā arī neizaug par čempionu, jo lielākoties visas sporta skolas (to treneri) nodarbojas ar amatierismu, var teikt ka nodarbojas ar fizkultūru. Tieši Dukuri kā ģimene strādā profesionāli, pāris vieglatlētikas trenerus par tādiem var saukt. Nav neviena tenisa trenera, kurš spētu sagatavot vismaz 2.līmeņa profesionāļus. Tad, kad mūsu trenerus sāks pirkt, tad varēs saukt, ei, vaina ir mūsos, ne trenerī.
Salīdzināji Dukurus un sporta spēles... Basketbolā ir līdz 15 kadriem komandā un 1 treneris, Skeletonā ir divi Dukuri un 1 treneris.
Loģiski, ka otrajā gadījumā pieeja treniņiem būs profesionālāka...

Otrkārt, skeletons, bonslejs un kamanas jau paņem +/- sagatavotus sportistus (lielākoties bijušie vieglatlēti, kuri nevarēja sasniegt savus mērķus dēļ lielās konkurences).
, 2015-03-10 20:16, pirms 9 gadiem
Onslovs rakstīja: Salīdzināji Dukurus un sporta spēles... Basketbolā ir līdz 15 kadriem komandā un 1 treneris, Skeletonā ir divi Dukuri un 1 treneris.
Loģiski, ka otrajā gadījumā pieeja treniņiem būs profesionālāka...

Otrkārt, skeletons, bonslejs un kamanas jau paņem +/- sagatavotus sportistus (lielākoties bijušie vieglatlēti, kuri nevarēja sasniegt savus mērķus dēl lielās konkurences).
Skeletons vispār ir sporta veids bez konkurences, kurā galvenais kritērijs panākumiem ir pieredze braukšanā un ātrs ieskrējiens.

Mēs redzam, ko Dukuri var sasniegt profesionāli trenējoties, bet konkurentiem lielākoties to nedarot. Un tā kā daudz ko izsaka pieredze, tad Martins arī var turpināt dominēt. Dukuri ir skaisti izmantojuši iespēju, ka tēvs strādā trasē. Visu cieņu viņiem par to. Bet varu droši teikt, ka jebkura cita sporta veida sportists ar ātruma īpašībām, patrenējoties pāris mēnešus braukšanā, būtu jau tuvu top10 pasaulē.

Vispār tie renes sporti ir tāda unikāla padarīšana - tie nav pārstāvēti amatieru līmenī un šķiet tādēļ arī tie nekad nebūs ne prestiži, ne arī izcili profesionāli. Bobslejs šobrīd profesionalitātes ziņā ir krietni priekšā citiem šļūcējiem - šajā sporta veidā vismaz ir savi kritēriji un ideāli - ātrums + spēks kopā.