Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Helmuts Rodke atbild - 23. daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 23. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Atbildu uz nākamajiem jautājumiem.

Uzdod savu jautājumu Helmutam Rodkem!
Iepriekšējos H.Rodkes efektīvo treniņu materiālus un atbildes uz jautājumiem meklē ŠEIT!

M9 :
Sveiks, kas ir efektīvāk - 3 sērijas vai 2 sērijas ar nedaudz lielāku svaru/slodzi un atkārtojumu skaitu? Saprotu, ka ir daudz un dažādi vingrinājumi, vajadzības, utt., bet neņemot to visu tik daudz vērā, kā šķiet no Tava skatu punkta? Vai arī varbūt katram variantam sava, cita veida efektivitāte...

Tie ir pilnīgi dažādi varianti. Būtībā jau visu izšķir viens piegājiens – ne tādā nozīmē, ka tikai viens ir jāizpilda, bet tas domāts tā, ka ir tikai viens vislabākais un efektīgākais piegājiens, ja runājam par maksimālu slodzi. Vidējas slodzes piegājieni, kas uzskatāmi kā sagatavošanās galvenajam piegājienam, vai izpildīti formas uzturēšanas nolūkos var variēt skaitā. Atkārtojumu skaits piegājienā, jeb tā ilgums nosaka bioķīmiskās reakcijas muskuļos, kā arī noguruma pakāpi CNS un nervu sinapsēs. Tāpat atšķirīga ir svara/tempa proporciju ietekme uz cīpslām, tāpēc pat 2x5 spiest guļus pamainot tikai uz sekundes daļām tempu un atpūtas pauzi augšā katrā piegājienā ir ar atšķirīgu iedarbību.

biciic:
vai ir kāds vingrinājums, kas nostiprina potītes un kuru var izpildīt arī "mājas apstākļos" ?

Mājas apstākļos var izpildīt dažādas izcelšanās pirkstgalos un palēcienus dažādā intensitātē un abām vai labāk – vienas kājas, kā arī pēdas atcelšanas vingrinājumus ar pretestību. Ir arī dažādi statiskie – pozas noturēšanas vingrinājumi uz pirkstgaliem un balansēšanas vingrinājumi uz nestabilām virsmām stāvot uz pilnas pēdas.

carbonlite:
Sveiks, Helmut!
Nedaudz par distanču slēpošanu. Ar kādiem treniņiem spētu paaugstināt muskuļu spēka izturību un palielināt ķermeņa darbaspējas?

Ieteiktu miksēt vienus un tos pašus vingrinājumus trijos režīmos no izteikta spēka slodzes līdz vidēji vieglai izturībai – dažādos treniņos atšķirīgu galveno ievirzi. Tie varētu būt jebkuri Jums zināmie un pielietojamie ikdienas vingrinājumi, izpildīti jaunā intensitātē, ar lielākiem svariem, īsākām atpūtas pauzēm, jaunās kombinācijās un tamlīdzīgi. Visu laiku variējot vingrinājumus var iegūt lielāku efektu, jo organisms nepagūst pierast pie vienveidības. Ķermeņa darbaspējas ļoti atkarīgas arī no sekmīgas atjaunošanās un pareizas ēšanas, atbilstoši slodžu raksturam.