Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Autors: Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 16. daļa

Helmuts Rodke atbild - 16. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Publicēju atbildes uz nākamajiem jautājumiem.

Uzdod savu jautājumu Helmutam Rodkem!

Luca Toni:
Vai ir kādi vingrojumi, ar kuriem var uzlabot dziedāšanas prasmi?

Vingrinājumu ir daudz. Būtībā dziedāšanas prasme ir elpošanas prasme un skaņu veidošanas prasme. Jāiemācās elpot ar vēderu - strādāt ar diafragmu. To var apgūt apguļoties uz muguras, un elpojot cilāt vēderu. Jāelpo caur degunu. Jāiemācās izmantot gaisa rezerve plaušās. Vingrinājumu ir daudz, un katram ir nepieciešami sev individuāli piemeklēti vajadzīgajam dziedāšanas stilam. Koristiem skaņa ir jādabū vairāk galvā, savukārt skatuves, jeb pop stila dziedātājiem skaņai jānāk it kā no lūpām, viņiem dziesmas izpildīšana ir kā dziedāšana un runāšana kopā. Ievērojot šīs vajadzības, tad arī tiek piemeklēti vingrinājumi. Jāpiebilst, ka kora dziedātājus ir ļoti grūti pārmācīt dziedāt pop stilā, jo smadzenēs ir izveidojies ļoti noturīgs dinamiskais stereotips. Jebkurā gadījumā jāatrod kāds labs vokālais pedagogs kādā mūzikas skolā, vai Latvijas Konservatorijā.

neznez:
Vēlētos aiziet uz dispanseru uz pārbaudēm, bet tā kā neko īsti par to nezinu, tad kuru vietu jūs ieteiktu kā labāko jūsuprāt?

Dispansers atrodas Rīgā, Raiņa bulvārī 27.

foooty43
Sveiki! Man ir tāds jautājums, vai jums varētu uzprasīt, lai jūs uztaisāt programmu gan vingrinājumus, gan par uzturu. Vai jūs varētu kādu ieteikt? Protams par samaksu. Sporta veids volejbols/pludmales volejbols.

Tā kā mans pamatdarbs ir sportistu fiziskās sagatavotības individālie treniņi, trenēšana tieši augstu sasniegumu līmenim un konsultācijas, tad, iespējams, varēšu. Tikai tas viss notiek pēc sarunas klātienē. Ja ir nopietns mērķis- var zvanīt uz 29522411.

Jingle bell rock:
Paldies par izsmeļošo rakstu. Gribētos uzzināt, cik ilgi jābūt šim "iesildīšanās posmam"- to nosaka pēc pulsa, anaerobās maiņas sliekšņa (ja pareizi uztveru šī vārda nozīmi), vai pēc kādiem citiem veidiem?

Jo ilgāks bijis pārtraukums, vai smagāka trauma, jo rehabilitācija un formas atgūšana būs ilgāka. Fiziskā forma, muskuļu un cīpslu tonuss, sirds darbaspēja, dziedzeru spēja ražot hormonus un fermentus, asins bufersistēmu kapacitāte, kā arī laktāta slieksnis ir visu laiku mainīgi lielumi. Visas šīs sistēmas nevar uztrenēt vienā dienā. Laktāta slieksni izturības sporta pārstāvjiem ir jānosaka regulāri, lai precīzāk varētu noteikt sliekšņa slodzes. Piedevām klāt nāk vēl katrā sporta veidā atšķirīgās tehniskās prasmes, kuru atjaunošana arī prasa laiku, jo to izpildījums tāpat atkarīgs no fiziskām spējām. Ir arī tādas vispārzināmas lietas, ka pēc izslimotas gripas intensīvus treniņus var atsākt pēc 2 nedēļām, angīnas- pēc 3, un pēc plaušu karsoņa- pēc 4 nedēļām.

CilvēksX:
Sveiki, gribēju pajautāt, kā iegūt platākus plecus un kā vispār trenēt ķermeņa augšdaļu, jo man ar to ir problēmas. Kājās esmu diezgan spēcīgs, labi skrienu, labi speru pa bumbu utt., bet ar augšdaļu tā nav. Paldies jau iepriekš.

Pirmkārt jau skeleta uzbūve ir noteikta ģenētiski. Otrkārt - jāiet uz trenažieru zāli, un kompleksi jātrenē viss ķermenis ar spēka vingrinājumu palīdzību. Pirms pubertātes gan spēka treniņš ir mazefektīgs, un nav ieteicams klasiskā izpratnē. Kājas vispār vieglāk uztrenēt nekā ķermeņa augšdaļu, tāpēc plecu josla, krūtis, mugura, rokas lielākajā vairumā gadījumu labāk padodas uztrenēšanai pēc 18 gadu vecuma. Vingrinājumu ir ārkārtīgi daudz, tie jāvariē, un nedrīkst pārtrenēties. Jo vienmērīgāks progress- jo ilgāks. Ir tāds labs teiciens- “Gribi uztrenēt lielākus bicepsus – pa priekšu ej atpūsties!”

miistika:
Gribēju pajautāt, pēc meniska traumas vienas kājas četrgalvu muskulis ir vājš, trenējos diezgan intensīvi, bet kādi būtu tie vingrinājumi, ko varētu veikt viss efektīvākam treniņam un rezultāta sasniegšanai?

Visefektīgākie vingrinājumi kāju spēkam ir dažāda veida spiešanas vingrinājumu ar kājām trenažieros, pietupieni pilnā amplitūdā, iztaisnošana un saliekšana trenažierī, uzkāpieni uz paaugstinājuma ar 1 kāju ar vai bez papildus svaru, kā arī dažādi vieglatlētikas lēcieni. Jāskatās vienīgi, vai traumas sekas un ārsta rekomendācijas ļauj izpildīt konkrēto vingrinājumu.

Sirus:
A to linsēklu eļļu kā jālieto? Vienkārši ēdamkaroti iesmelt un norīt?

Linsēklu eļļu vislabāk ir pievienot dažādiem salātiem, vai kādiem citiem ēdieniem. Es bieži vien iedzeru tāpat, un uzkožu paprikas šķēli vai kādu augli. Dienā vajadzētu 1-3 tējkarotes. Var jebkurā diennakts laikā.

Vanags5:
Man ir jautājums par svaru cilāšanu - vai tas tiešām apstādina augšanu? Ja tā ir, tad no cik gadiem labāk sākt cilāt svarus (basketbolam)?

Spēka treniņš pirms pubertātes vecuma ir neefektīgs. Sākt cilāt smagus svarus ieteicams tikai tad, kad ir slēgušās visas augšanas zonas, un mugurkauls ir nostiprinājies. Smagi svari apstādina augšanu, tāpēc nevajag censties, piemēram, 14 gados uzpumpēt lielus bicepsus ar smagām hantelēm. Kamēr ķermenis vēl aug, smagu svaru cilāšana jāaizmirst, toties vērtīgi ir pievērsties kustību kultūras izkopšanai, un dažāda veida nostiprinošiem un attīstošiem vingrinājumiem, ātrumspēka treniņiem- sprintam un lēcieniem, koordinācijai, lokanībai, stājai, un tml. Katrs cilvēks attīstās individuāli, nav precīza, visiem viena vecuma, kad sākt cilāt svarus. Tas jādara pakāpeniski, sākot ar vieglām hantelēm un espanderiem. Noteikti individuāli jākonsultējas ar labu treneri.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-29 22:52, pirms 13 gadiem
sasperjods rakstīja: "Smagi svari apstādina augšanu, tāpēc nevajag censties, piemēram, 14 gados uzpumpēt lielus bicepsus ar smagām hantelēm"

TE IR GAN TAISNĪBA GAN PILNĪGA NEPATIESĪBA

Protams pirms pubertātes vecuma spēka treniņiem ir mazāka efektivitāte. Taču arī 10 gadīgam bērnam redzēts smuki uztrenēts biceps ikrs pleci četrgalvainais. Protams smagi svari rada traumatisma risku bērniem no 10 - 15, bet tas nav lielāks kā basketā vai hoķī

Ļoti cienījamais autors, kuram ir ļoti plašas zināšanas un kuru es augsti vērtēju, pieļauj fantastisku bērnišķīgi aplamu mītu tiražēšanu - ka smagu svaru celšana saspiež.
1) svara iedarbība uz mugurkaula skrimšļiem tieši tos padara biezākus, veicinot augšanu, kas jau 60/70 gados PSRS tika pierādīts 2) jāņem vērā, ka svarcelšanā dominē vieglie un pusvidējie svari, kuros nav ko darīt tāda mūsdienu vidēja auguma cilvēkiem kā 180cm. tiem dzīve (cīņa) sākās no 105 vai 105 sv.kat.
3) piemēri no virtuves - pilnīgi visu Latvijas treneru bērni svarcēlāji ir pārauguši savus tēvus trenerus

un tagad pats galvenais absurds:
Kāpēc mazas meitenītes vingrošanā var turēt savus 30 - 40 - 50 kg virs galvas, lecot saltos vai stāvot uz rokām, bet zēniem savu 40 - 50 - 60 kg svara grūšana ir kaītīga un apstādina augšanu...

????
Godājamais!
Paldies par viedokli! No ikvienas domu apmaiņas var ko pamācīties, un tas ir brīnišķīgi!
Ir dažādi sporta veidi, katrs ar savām īpatnībām, vecuma ierobežojumiem, svara kategorijām, traumu specifiku un tml. Katrs no tiem prasa savas nodevas no cilvēka. Katrā sporta veidā ir arī savas metodikas maksimāli labākā rezultāta sasniegšanai. Basketbolistam tie būtu izsisti pirksti, potīšu un ceļu traumas, tenisistam- izteikta asimetrija, svarcēlājam, vingrotājiem, peldētājiem- katram kaut kas savs.
Sakarā ar to, ka jautājumu man uzdeva basketbolists, tad es viņam rekomendēju likt uzsvaru tieši uz vispārējās fiziskās sagatavotības un kustību iemaņu uzlabošanu, jo esmu pieredzējis, ka daudziem basketbolistiem tieši šīs spējas ļoti atpaliek, kas savukārt "norok" viņu, iespējamo sportisko karjeru turpmāk. Ar svaru cilāšanu ir tā, ka jaunie basketbolisti bieži vien to dara uz savu roku, iztrūkstot jebkādai metodikai, kā arī pilnīgi bez zināšanām fizioloģijā, anatomijā, biomehānikā, kinezioloģijā, vecuma īpatnībās un tamlīdzīgi. Rezultātā pastāv risks pārtrenēties, sabojāt mugurkaulu, iegūt hroniskas traumas u.c. Pastāv arī iespēja, ka atkārtoti ceļot pārmērīgi smagus svarus, slēdzas augšanas zonas, jeb epifizārie skrimšļi garajos kaulos.
Adekvātas slodzes sportistu attīsta, pārmērīgas- kropļo!
Tiesa- tieši cik lielu spēka slodzi līdz gramam drīkst dot katram konkrētajam sportistam augšanas periodā- Dievs vien zina. To jau katrs treneris cenšas noteikt empīriski. Labāk drusku mazāk, nekā drusku par daudz! Vēl jau jāņem vērā, ka pubertātes vecumā bērniem atšķirības vienā vecumā grupā var būt pat līdz 4 bioloģiskajiem gadiem, tāpēc dzīt visu treniņgrupu ar vienādām slodzēm arī nav prātīgi. Neviens arī nezina, cik jaunie svarcēlāji, vai vingrotājas būtu izaugušas, ja netrenētos attiecīgajā sporta veidā. Vairāk, mazāk- kurš var pateikt?
Es savās metodikās stingri pieturos pie pamatīgas vispārējās sagatavotības un kustību prasmju bāzes, kas ilgtermiņā sportistu padara konkurētspējīgāku, attīstītāku, un viņa karjeru ilgāku un ienesīgāku.
No šiem maniem principiem arī izriet iespējami labākās rekomendācijas attiecīgā sporta veida pārstāvjiem, ko savas atbildes pēdējos 3 teikumos centos sportistam(Vanags5) sniegt.

Helmuts
, 2011-04-02 23:05, pirms 13 gadiem
kā var pastiprināt kāju muskulatūru, sevišķi lecienam

Vingrinājumi

Vingrinājumi, kas uzlabo pārvietošanos sportā. Ātrumu, atsperīgumu un veiklību. Lai arī ir simtiem vingrinājumu un to variāciju, esmu izvēlējies nedaudzus, kas novērš visbiežāk novērotās kustību problēmas. Balstoties uz savu pieredzi, konsultācijām ar citiem treneriem un daudziem pētījumiem, esmu īpaši izdalījis trīs vingrinājumu grupas atsevišķām ķermeņa daļām/kustībām, kā arī esmu pievienojis dažus iedarbīgus kompleksos vingrinājumus.

NEkusties kā Džegers

Kad 16 gadīgā Mira Andrejeva trieca raketi pret nevainīgo Vimbldonas zālienu un saņēma par to sodu, pēc mača viņa demonstratīvi nepaspieda roku “vainīgajam” tiesnesim. Taču nelielā drāmiņa jeb liela čempiona atdarināšana nu nekādi netuvināja viņu Serēnas Viljamsas līmenim tenisā, kurai arī patika “flirtēt” ar soģiem. Lai nu kā, viena tīņu izgājienu dēļ neviens jau arī uzreiz nepiešķir titulu “sweet but psycho” vecumā, kad sportists ir knapi iespurdzis pieaugušo pasaulē.

Helmuts Rodke: komandu sporta spēļu sezonas gals

Sāpoši ceļi vai iekaisuši Ahilleji? Samocīts ķermenis pirms atbildīgiem fināliem? Tas izklausās nevis pēc sezonas ar pievienoto vērtību, bet drīzāk ar atvienoto. Ja trūkst pareizas slodžu periodizācijas, reālu (nevis kā pagadās), profesionālu fizisku treniņu, gadu no gada sportista kondīcija iekrīt lejupejošā spirālē, kas padara viņu arvien traumatiskāku un mazāk spējīgu uztrenēties nākotnē.