Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Autors: Helmuts Rodke

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 8.daļa

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 8.daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Bieži ir nācies dzirdēt, ka jauniešiem sportistiem nav piemērotu apstākļu, lai iegūtu labu fizisko sagatavotību un kustību iemaņas. Klimats neļauj, telpu pietrūkst, aprīkojums neatbilst, un tml. Jā, tās ir grūtības, ar kurām jārēķinās, taču gribu teikt, ka lielākoties jaunatnes sportisti labi ja izmanto 20% no tām iespējām, kas viņiem ir deguna galā. Dodiet man kaut 30 metrus taisnu virsmu, kur paskriet, un 4 kvadrātmetrus, vingrinājumiem - ar tos būs vairāk, nekā pietiekami, lai uztrenētu superātru un atsperīgu atlētu. Pat 2 kvadrātmetri ir pietiekami, lai varētu izpildīt ļoti daudzus un iedarbīgus attīstošos vingrinājumus.

Man viens pazīstams amerikāņu futbolists no Latvijas Amerikā trenējas svaru zālē, kas ierīkota neapkurināmā garāžā, kur ir dažas hanteles, nolietots statīvs, salauzts sols, un ziemā stienis salst pie plaukstām. Un nekādu problēmu - uztrenējies ļoti spēcīgs, liels, un gatavs jebkādām grūtībām, un skarbām cīņām laukumā. Gribu teikt, ka viss sākas mūsu galvās, tās ir galvenais nosacījums ceļā uz sporta virsotnēm.

Tie, kas negrib būt sportā tikai viduvējības, vienmēr atradīs kādas papildus iespējas. Konkrēti – sporta spēļu pārstāvji basketbolā, volejbolā, rokasbumbā, tenisā u.c. jaunieši var izdarīt milzīgu fiziskās sagatavotības darbu nedaudz pirms un pēc oficiālā treniņu laika, un tam tiešām pietiek ar 2-3 kvadrātmetriem sporta zāles, laukuma vai korta malā. Nepieciešams vienīgi zināt, ko darīt, kādā secībā, un jāprot tehniski pareizi to visu veikt.

Teikšu kā ir - vispārējo un speciālo fizisko sagatavotību, kā arī kustību efektivitāti un eleganci pilnvērtīgi var apgūt tikai un vienīgi individuālos treniņos. Treneris un audzēknis- viens pret vienu! Tad ir maksimāla koncentrēšanās un atdeve. Jau apmācītiem sportistiem pieļauju grupas 2-4 cilvēki. Bet, jo lielāks skaits, jo mazāk es varu iedarboties uz katru audzēkni, kontrolēt un izjust viņu.

1. vingrinājums

Lielisks vingrinājums atsperīguma trenēšanai. Der sagatavotai un nostiprinātai pēdai. Piezemējoties, papēdis nedrīkst pieskarties virsmai, vislabāk censties turēt to cik var augstu, trenē ne tikai ikru muskuli, bet nostiprina daudzus pēdas muskulīšus un cīpslas, kā arī cīpslas apkārt celim. Pielietojuma brīdis treniņā atkarīgs no metodikas. Piegājienu skaits 2-5, atkārtojumu skaits 5 līdz 100. Reizēm potītei jāpierod pie vingrinājuma 4-6 nedēļas. Šis ir vieglākais variants.

2. vingrinājums

Vingrinājums koordinācijai, un kāju jaudas palielināšanai. Trenējam līdzsvaru, kā arī saskaņoti kustināt rokas un kājas. Līdzsvaru vieglāk noturēt iesēžoties uz atspēriena kājas, kas arī dod vajadzīgo slodzi. Svarīgi plaši un aktīvi vēzieni. Piegājienu skaits 1- 5, atkārtojumu skaits 3 līdz 10. Sērijas var dažādi kombinēt, arī iekļaujot apļa treniņā.

3. vingrinājums

Ļoti vienkāršs vingrinājums, kurā var tikt trenētas dažādas lietas, liekot akcentu uz katru no tām atsevišķi. Tās būtu- roku un kāju saskaņota darbība, aktīvs vēziens ar celi, grābjoša kustība ejot uz atspērienu, pēdas nolikšana uz virsmas caur papēdi, pirkstgala atcelšana, uziešana” ar gurnu uz atspēriena kājas, beigu izsperšanās ar pēdu u.c. Daudz nianšu vienkāršā palēciensolī. Labi der kā iesildošs vingrinājums. Piegājienu skaitu var variēt pēc vajadzības, atspērienu skaits starp 10 un 20.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-09-22 17:33, pirms 14 gadiem
vai bijusajam skrejejam peec 6 gadu partraukuma un + 25 kg svara pieauguma ir iespejams teiksim 1-2 gadu laikaa atgriesties skriesanaa un piemeram noskriet maratonu 2.30.00 ? ar motivaciju treneties kaut 2 reizes diena nav problemu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-09-22 18:01, pirms 14 gadiem
Reaktors rakstīja: Armijā māca treniņus, kuros primāri jāizmanto savs ķermeņa svars (attiecīgi bāze - skriešana,atspiešanās, pievilkšanās utt. un aiziet komplicētāki).
Ja nu gribas sportot, meklējiet rokās kādu armijas manuāli fiziskajai sagatavotībai. Krievu/angļu valodas nāks par labu 1000 kārt.

(protams, ja mērķis ir nopietna sportošana, nav ko tērēt laiku muļkojoties, savāciet tos 20 latus un dodieties uz sporta zāli un atrodiet arī sev kādu treneri/mentoru)

principā būt stipram ir lēti naudas izteiksmē.
dārgi sanāk laika izteiksmē - kamēr viens kačājas, otrs varbūt paliks par uzņēmēju. Ja kačāšanās aizņem lielāko laika daļu, bet tai nav nākotnes mērķa, nav jēgas to darīt.
kacalka neprasa daudz laika.. pilnioba pietiek ar 2-3 treniniem nedelaa katru pa pusotru stundu... un par naudas izteiksmi. tev atkal pilna otradaks uzskats.. ... tiesi laiak zina ir mazs paterins bet naudas izteiksmee liels - ja ta nopietni top dara
, 2010-09-22 18:52, pirms 14 gadiem
Reaktors rakstīja: Armijā māca treniņus, kuros primāri jāizmanto savs ķermeņa svars (attiecīgi bāze - skriešana,atspiešanās, pievilkšanās utt. un aiziet komplicētāki).
Ja nu gribas sportot, meklējiet rokās kādu armijas manuāli fiziskajai sagatavotībai. Krievu/angļu valodas nāks par labu 1000 kārt.

(protams, ja mērķis ir nopietna sportošana, nav ko tērēt laiku muļkojoties, savāciet tos 20 latus un dodieties uz sporta zāli un atrodiet arī sev kādu treneri/mentoru)

principā būt stipram ir lēti naudas izteiksmē.
dārgi sanāk laika izteiksmē - kamēr viens kačājas, otrs varbūt paliks par uzņēmēju. Ja kačāšanās aizņem lielāko laika daļu, bet tai nav nākotnes mērķa, nav jēgas to darīt.
Viss atkarīgs no mērķiem, kurus vēlies sasniegt. Ja pieeja nopietni zālei(kačalkai), tad pirmkārt būs labi rezultāti, uzlabosi veselību, labāk izskatīsies(augumu domāju), kā arī jauns paziņu loks būs. Laiku tas aizņem kā jau rakstija mikins2 visai maz. Naudas zinā gan prieks nav lets, jo normāla zāle maksā pietiekoši, un ar laiku arī būs jāpārslēdzas uz veselīgāku un pareizāku pārtiku un ari UB.
, 2010-09-22 18:58, pirms 14 gadiem
neuzskatu, ka trenežierzāle nāktu visiem par labu. Tu iespējams kļūsi stiprāks, bet tavas kustības nebūs atlētiskas, ir jāapvieno darbs trenežierzālē ar vieglatlētikas elementiem. Plika kačāšanās nekas dižs nav.
, 2010-09-22 20:34, pirms 14 gadiem
funnyjumper rakstīja: neuzskatu, ka trenežierzāle nāktu visiem par labu. Tu iespējams kļūsi stiprāks, bet tavas kustības nebūs atlētiskas, ir jāapvieno darbs trenežierzālē ar vieglatlētikas elementiem. Plika kačāšanās nekas dižs nav.
Klausaties ko leitis saka
, 2010-09-22 20:39, pirms 14 gadiem
mikins2 rakstīja: vai bijusajam skrejejam peec 6 gadu partraukuma un + 25 kg svara pieauguma ir iespejams teiksim 1-2 gadu laikaa atgriesties skriesanaa un piemeram noskriet maratonu 2.30.00 ? ar motivaciju treneties kaut 2 reizes diena nav problemu
Andi,tas Tu? protams,ka ir iespeejams!
, 2010-09-23 09:51, pirms 14 gadiem
albanis rakstīja: Andi,tas Tu? protams,ka ir iespeejams!
Tiešām izklausās pēc manis - tieši tās pašas problēmas, bet es to nerakstīju! Interesanti, kas ir mikins2? Varētu kopā problēmas risināt!
, 2010-09-23 10:06, pirms 14 gadiem
Principā Rodkem var piekrist par tām neizmantotajām iespējā un apstākļiem - 12 gadus trenēju nepiemērtotos apstākļos, bieži vien pat 1 kvadrātmetrs nav sanācis uz cilvēku - puse sēž, puse vingro! Tikai vai to mūsu bērni un jaunieši ir pelnījuši? Ja tie, kas būvē sporta centrus nezagtu un zinātu, kas jāceļ, tad nebūtu pa kaktiem jātrenējas! Kas tie par olimpiskajiem sporta centriem Latvijā, kur nav nevienas noteikumiem atbilstošas vieglatlētikas manēžas?
, 2010-09-23 10:20, pirms 14 gadiem
Vēl par to individuālo pieeju sportistiem! Viss jau skaisti izklausās un pareizi - ar kuriem individuāli pastrādā, tie tiešām apgūst pareizāk kustības. Tikai sporta skolās jābūt 12 audzēkņiem mazajās grupās - nedēļā stundas pietrūks, lai ar visiem individuāli darbotos! Visa mūsu sistēma jau ir nepareiza - nāk, skatās treniņus kontroles, skaita bērnus! Kāpēc nevar vienkāršāk maksāt naudu? Tie audzēkņi, kuri piedalās sacensībās un uzrāda rezultātus, tad arī skaitās pie attiecīgā trenera un no rezultātiem arī aprēķina naudu trenerim, ņemot vērā vecuma īpatnības, mazajās grupās galvenais piedalīties, sākot no A grupas - galvenais rezultāts! Tad atkristu "mirušo dvēseļu" problēma, liela daļa no treneriem - haltūristiem pazustu un treneri būtu ieintresēti kvalitatīvi strādāt!
, 2010-09-23 12:02, pirms 14 gadiem
vienkarsi sriesana tagad ta situacija ir daudz labaka neka pirms tiem 6 gadiem.... ar skriesanu var jau kautko nopelnit tepat LV ja esi starp vadosajiem.... agraak biju LV limeni viens no labakajiem bet pametu jo neredzeju tolaik kadu nakotnes perspektivi saja sporta veidaa - gribeju lai ir uz ko reali tiekties bet tik daudz naudas lai profesionali trenetos piemeram siltajaas zemes man nebija.... negriobeju sriet gadiem tikai del plikaam medalaam ... bet tagad neteiksu ka situacija ir spidosa bet vairakkartigi labaka gan.... jau ir vairakas sacensibas kuras var ko nopelnit.. bet tolaik ja nemaldos tadas biaj tik 2 vai 3

Vingrinājumi

Vingrinājumi, kas uzlabo pārvietošanos sportā. Ātrumu, atsperīgumu un veiklību. Lai arī ir simtiem vingrinājumu un to variāciju, esmu izvēlējies nedaudzus, kas novērš visbiežāk novērotās kustību problēmas. Balstoties uz savu pieredzi, konsultācijām ar citiem treneriem un daudziem pētījumiem, esmu īpaši izdalījis trīs vingrinājumu grupas atsevišķām ķermeņa daļām/kustībām, kā arī esmu pievienojis dažus iedarbīgus kompleksos vingrinājumus.

NEkusties kā Džegers

Kad 16 gadīgā Mira Andrejeva trieca raketi pret nevainīgo Vimbldonas zālienu un saņēma par to sodu, pēc mača viņa demonstratīvi nepaspieda roku “vainīgajam” tiesnesim. Taču nelielā drāmiņa jeb liela čempiona atdarināšana nu nekādi netuvināja viņu Serēnas Viljamsas līmenim tenisā, kurai arī patika “flirtēt” ar soģiem. Lai nu kā, viena tīņu izgājienu dēļ neviens jau arī uzreiz nepiešķir titulu “sweet but psycho” vecumā, kad sportists ir knapi iespurdzis pieaugušo pasaulē.

Helmuts Rodke: komandu sporta spēļu sezonas gals

Sāpoši ceļi vai iekaisuši Ahilleji? Samocīts ķermenis pirms atbildīgiem fināliem? Tas izklausās nevis pēc sezonas ar pievienoto vērtību, bet drīzāk ar atvienoto. Ja trūkst pareizas slodžu periodizācijas, reālu (nevis kā pagadās), profesionālu fizisku treniņu, gadu no gada sportista kondīcija iekrīt lejupejošā spirālē, kas padara viņu arvien traumatiskāku un mazāk spējīgu uztrenēties nākotnē.