Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

H.Rodkes efektīvie treniņi: Rise2Win. Kā pacelt sportistu?

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

H.Rodkes efektīvie treniņi: Rise2Win.  Kā pacelt sportistu?
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Kā vidusmēra sportistam sasniegt savu spēju robežu, un vai tāda vispār pastāv? Atbilde: eksistē patiešām viens īpašs veids, kas palīdz sasniegt daudz. „Slepenā recepte” skan – „DARĪT!”.

Uzdod savu jautājumu Helmutam Rodkem!
Iepriekšējos H.Rodkes efektīvo treniņu materiālus un atbildes uz jautājumiem meklē ŠEIT!

Šai darīšanai ir vismaz 7 līmeņi:

Pirmais – vispār iet trenēties, jo jebkurai slodzei ir savs pozitīvs efekts
Otrais – trenēties ar degsmi
Trešais – zināt, kādas fiziskās un mentālās īpašības vajag uzlabot
Ceturtais – censties uzlabot šīs īpašības
Piektais – zināt, tieši ar kādiem vingrinājumiem un paņēmieniem uzlabot savas spējas
Sestais – izprast katra vingrinājuma jēgu, vissīkākās nianses, dozējumu, kā arī vēlamās kombinācijas ar citiem vingrinājumiem un atpūtas pauzes sekundēs vai minūtēs
Septītais – spēt to iemācīt saviem audzēkņiem – tas jau ir trenera līmenis

Tā kā nav divu vienādu sportistu, nav arī divu vienādu, visiem piemērotu, vislabāko vingrinājumu kompleksu, kas derētu visiem. Šādas gatavās programmas ir labas ar to, ka vispār tiek pielietotas grupām, un ka tā vispār ir vairāk vai mazāk derīga slodze. Kaut gan bieži vien derīga slodze un labs treniņš skaitās, kur visi tiek vienkārši nodzīti.

BET! – ikvienam individuāli ņemtam sportistam ir savas, atšķirīgas no citiem stiprās puses, kuras nedrīkst atstāt novārtā. Tāpat ir vesels vājo spēju komplekts, kas arī kliedz pēc papildus darba. Šo vēl neattīstīto un snaudošo, kā arī stipro pušu saraksts katram ir savādāks, tāpēc arī slodžu, vingrinājumu un pasākumu plāns katram sportistam ir individuāli pieskaņojams.

Recepte „DARĪT!” ietver sevī šādus pasākumus:

- Tikt skaidrībā ar saviem mērķiem sportā ( tie parasti mainās uz augšu, uzlabojot sniegumu)
- Noskaidrot stiprās un vājās puses
- Sastādīt pasākumu, treniņu, vingrinājumu un paņēmienu sarakstu, kas palīdzēs uzlabot sporta rezultātus
- Neatlaidīgi censties uzlabot savas spējas
- Negaidīt labvēlīgākus apstākļus spēju attīstīšanai, bet sākt tūlīt
- Saprast, ka „tūlīt” nedrīkst kļūt par „saforsēti”
- Nepieļaut galējības
- Nepārtraukt sapņot par saviem nākotnes sasniegumiem
- Iekļūt DARĪŠANAS plūsmā, un turēties tajā
- Katru neveiksmi uzskatīt par lielisku spēju gūt pieredzi un uzlabot sevi
- Ikvienam sportistam nepieciešams zinošs un iedvesmojošs atbalstītājs, treneris, mentors
- Nepārtraukti izglītoties
- Nevienam neļaut sevi negatīvi iespaidot un noniecināt
- Nedrīkst koncentrēties uz problēmām, tās vienkārši jāatrisina
- Pacietīgi sagaidi savu īsto laiku uzvarai
- Nesaceries par daudz, bet vienkārši dari!

Pārlieka aizraušanās ar kādas fiziskās īpašības attīstīšanu rada muskulatūras disbalansu, un ir traumu vai cita veida problēmu iemesls. Piemēram – aizraušanās ar stieņa spiešanu guļus pusaudžu vecumā, sporta veidos, kur tas nav ļoti aktuāli, ir nevajadzīga spēku šķiešana. „Kurš uzspiedīs vairāk ?„ pieeja ir pilnīgi nepareizs treniņu un attīstības princips vecumā, kad visvairāk jādomā par vispusīgu, uz nākotnes sasniegumiem orientētu sagatavotību.
Lieta tāda, ka parasti jau sportisti neapjauš, cik daudz viņi varētu sasniegt, jo tikai nonākot jaunā fiziskās un mentālās sagatavotības līmenī parādās vēl jaunas iespējas tehniskai un fiziskai izaugsmei. Neviens sportists nezina, cik daudz viņš nezina. Pārāk daudzi ir apmierināti ar savu pašreizējo sportisko kondīciju, kustību prasmēm un jaudas īpašībām. Pārāk daudzi netrenējas ar pienācīgu atdevi! Pārāk daudzi pārtrenējas kādā vienā, iecienītā vingrinājumā. Pārāk daudzi vispār vienkārši pārtrenējas spēkā, ātrumspēkā vai izturībā , kas „norok” veselas sezonas un rada vilšanās sajūtu un zemu pašvērtējumu. Pārāk daudzi sportisti starpsezonā atļaujas zaudēt smagu treniņu rezultātā iegūtās spējas. Pārāk daudzi vispār nemāk „izaugt” starpsezonā! Cik daudzi māk progresēt pēc 25 vai pat 30 gadiem? Pārāk daudzi trenējas haotiski. Pārāk daudziem sportistiem tehniskais darbs ir nesamērīgā pārsvarā pār fizisko sagatavotību. Pārāk daudziem sportistiem nav pat nojausmas, kādas ir nepieciešamās dinamiskās pārvietošanās spējas viņa sporta veidā. Pārāk daudzi cenšas demonstrēt tādu tehniskā izpildījuma līmeni, kas pilnīgi neatbilst tā brīža sportista fiziskai sagatavotībai. Augstākā līmeņa tehnika vislielākā mērā atkarīga no muskuļu vilcienu jaudas un koordinācijas īpašībām.

„Slepenā recepte”- „DARĪT!” ar katru mazāko sasniegumu ļauj ikvienam sportistam palielināt savu maksimālo spēju līmeni, un attālināt robežas. Ikviens treniņš var pēkšņi dot jaunas atklāsmes. Sportist, atceries, vismaz 90% no taviem konkurentiem nav nekādi superģēniji vai supertalanti. Vienīgais iemesls, kāpēc konkurenti tevi joprojām pārspēj ir tas, ka viņi varbūt ir mazliet gudrāk trenējušies un vairāk „ēduši zemi”! Tagad laiks tavam iznācienam!

Dziļie pietupieni ar svaru stieni uz muguras



Galvenie izpildīšanas nosacījumi:
- Svaram jāatbilst sportista vecumam un vispusīgai sagatavotībai
- Pirmā kustība ir ar gurniem atpakaļ, nevis saliekt kājas ceļos
- Virzienā uz leju jāsabremzē, nepieļaujot atsitienu un muskuļu atslābšanu
- Augšā celties ar impulsu, augšējā pozīcijā spēcīgi savelkot sēžas muskuļus
- Izelpa, un, ja nepieciešamas, starpieelpas notiek augšā

Šis vingrinājums trenē:
- Sēžas muskulatūru
- Muguras muskulatūru
- Augšstilbu pievelkošos muskuļus, kam ir liela loma jaudīgās kustībās
- Augšstilbu aizmugurējo muskuļu grupu
- Ikru muskuļus
- Vēdera presi
- Kvadricepsus
- Gribasspēku

Dziļie pietupieni spēka sportā skaitās vingrinājums Nr. 1, tikai jāmāk tos pareizi iekļaut treniņu procesā, kā arī pareizi izpildīt, lai nerastos pārslodzes un traumas. Stieņa svars un atkārtojumu skaits ir rūpīgi jāizvēlas atkarībā no iepriekšējās slodzes, sezonas posma, pašsajūtas un sporta veida un citiem faktoriem.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-12-20 12:17, pirms 12 gadiem
Esmu pilnīgā sajūsmā par H.Rodkes rakstiem! Pavisam nejauši uzdūros šai mājaslapai, jo esmu jaunā hokejista mamma un interesējos par visu, kas saistās ar jauno sportistu uzturu, slodzēm utt. Dēlam ir 13 gadi, trennējas hokejā no 4 gadu vecuma, šogad atsāka trenniņus pēc 2 gadu pārtraukuma(1gadu izlaida veselības dēļ, 1 gadu spēlēja basketbolu). Nav noslēpums, ka daudzi bērni šajā vecumā ir izdzīti un interese par sportu noplakusi. Kā lai atrod zelta vidusceļu, lai "nenokautu" bērnu? Liela daļa vecāku dzen savus bērnus un viņiem ir lielāki panākumi kā manējam. Viņš grib būt profesionāls sportists, bet, manuprāt vēl ir laiks maksimālām slodzēm. Kurš ir tas vecums, kad vairs nav jāierobežo slodzes?
Milzīgs paldies par padomiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-06 23:00, pirms 12 gadiem
Slodzes ir jāierobežo vienmēr! Nevar jau dot bezgalīgi.
Tas ir pēc katra individuālās fiziskās sagatavotības un jāmāk noteikt sava pašsajūta līdz mēram, kad var un kad ir jau par daudz!