Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Notiek pieteikšanās 2015. gada Lido Kausam

Baiba Norberte
Baiba Norberte

Sestdien, 30. maijā, Rīgā, atpūtas kompleksā „Lido” notiks 9. Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus uz atkārtojumu skaitu jeb Lido Kauss. Sacensībām vēl var pieteikties līdz 26. maijam piedalies.sp.lv

Lido Kausa sacensības atšķiras no ierastajām svaru stieņa spiešanas guļus sacensībām, jo ir nepieciešama spēka izturība. Sportistiem uz maksimāli iespējamo atkārtojumu skaitu jāuzspiež svaru stienis. Stieņa smagums vīriešiem ir sava personīgā svara apmērā, bet sievietēm - puse no sava svara. Sacensību laikā tiks reģistrēti Latvijas rekordi.

Sacensību nolikums pieejams: Latvijas Pauerliftinga Federācija

Lai sagatavotos šīm sacensībām, svaru stienis vairs netiek noslogots ar ripu daudzumu, bet gan mazāks svars tiek cilāts vairākas reizes. Kāds sportists Lido Kausam gatavojas jau gandrīz trīs mēnešus, izmantojot īpaši sagatavotu treniņa programmu trīs reizes nedēļā. Sportists stāsta, ka šī programma ietver tā dēvētos apļa treniņus, kur kopā jāizpilda padsmit vingrinājumi pēc kārtas, bez garām pauzēm un trīs piegājienos. Vingrinājumos ietilpst gan svaru stieņa spiešana uz atkārtojuma skaitu, gan vēdera, muguras, roku, plecu muskulatūras stiprināšanas vingrinājumi un citi. Pēdējo nedēļu laikā sportists šo programmu ir nedaudz pielāgojis, tāpēc izpilda šos vingrinājumus vien divos piegājienos, taču papildus vēl dodas skriet. Izturība ir pieaugusi, un uzspiest svaru stieni vairākas reizes ir kļuvis vieglāk. Katrs atlēts svaru stieņa spiešanas sacensībām uz atkārtojumu skaitu gatavojas individuāli, tāpēc viennozīmīgi nav iespējams noteikt labāko treniņu metodi. Taču gatavošanās posms ir svarīgs labu rezultātu sasniegšanai.

Citu gadu Lido Kausa rezultāti rāda, ka šādas sacensības ir guvušas popularitāti Latvijā. Lido Kausa 7. čempionātā dalībnieku skaits bija pieaudzis pat līdz 193 atlētiem. Sacensības notiek jauniešu, junioru, vīru, senioru un sieviešu konkurencē dažādās svara kategorijās. Līdz šim starp visām vīru grupām un svara kategorijām izturīgākais ir bijis ventspilnieks Aleksandrs Malašonoks, kurš piedalījās 2011. gadā Lido Kausā un uzspieda savu svaru 47 reizes. Sportistam pieder arī Latvijas rekords vīru grupā svara kategorijā līdz 83 kg. Spēkā izturīgākā dāma, kura pusi no sava svara uzspieda 107 reizes, ir Digna Tuča. Digna Tuča 2013. gadā Lido Kausā pārstāvēja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju un open grupā svara kategorijā līdz 63 kg uzrādīja rekordu. Līdz šī gada Lido Kausam laiks ir palicis pavisam nedaudz, tāpēc Latvijas Pauerliftinga federācija aicina vēl nedaudz sasparoties treniņos un sacensību dienā atklāt visiem savu spēka izturību.

Sacensības organizē Latvijas Pauerliftinga federācija sadarbībā ar biedrību „Spēka Pasaule” un biedrību „Arkan Sport”. Sacensības atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Latvijas Sporta federāciju padome, Izglītības un zinātnes ministrija un interneta veikals veikals.sp.lv/.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Norberte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Pauerliftinga federācija
Biedrība Spēka Pasaule
Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija
e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793

Papildu informācijai:
Vitālijs Dubovs
Sacensību direktors
Biedrība Arkan Sport
Mob.tālr.: +371 29526301